neverovatnih upotreba i prednosti obicnih cvetova mirte

Obične mirte su atraktivne biljke poznate po svojim lepim belim cvetovima i mirisnim listovima. Ovi zimzeleni grmovi potiču iz Mediterana, južne Evrope i delova Afrike i Azije. U ovom članku ću podeliti sedam mojih omiljenih upotreba i prednosti cvetova mirte.

7 upotreba i prednosti cvetova obične mirte

1) Cveće mirte je jestivo

Cvetovi, listovi i bobice mirte su jestivi i imaju različite namene. Cvetovi obične mirte (Mirtus communis) i bobice se često suše i koriste kao arome. Cveće se može koristiti i kao ukras za salatu tokom leta.

Bobice mirte su jestive kada su potpuno zrele, ali nisu slatke, pa za neke mogu biti neukusne. Ove bobice najbolje rade kada se koriste kao bobice kleke. Listovi mirte su začinjena, aromatična alternativa lovorovim listovima i koriste se za aromatiziranje variva i supa. Listovi se takođe mogu osušiti i koristiti za pravljenje čaja.

2) Cveće mirte može imati lekovita svojstva
Cvetovi mirte se koriste u medicini od najmanje 600 godina pre nove ere. Biljke mirte imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva i sadrže velike količine antioksidanata i salicilne kiseline. Kao takve, biljke mirte se dugo koriste za lečenje kožnih problema kao što su akne, rane i bradavice.

Eterično ulje mirte pomaže u lečenju respiratornih problema kao što su astma, prehlada i grip. Čaj od mirte takođe ublažava ove probleme i deluje umirujuće. Ova biljka takođe sadrži mnogo antioksidanata i korisnih jedinjenja koja jačaju naš imuni sistem i smanjuju rizik od određenih karcinoma.

3) Cveće mirte ima prelepo značenje i simbolizam

Cvetovi mirte simbolizuju ljubav i odanost. Kao takvi, cvetovi mirte su postali tradicionalni izbor za svadbene bukete u Evropi. Ovo čini mirtu odličnom opcijom za dodavanje u bukete za godišnjicu.

Mirte su takođe povezane sa grčkim boginjama Afroditom, boginjom ljubavi, i Demetrom, boginjom poljoprivrede i braka.

Kao i drugo belo cveće, cvetovi mirte takođe mogu da simbolizuju nevinost, čistoću i ponovno rođenje. U floriografiji, poznatoj i kao jezik cveća, belo cveće prenosi iskrenost, poverenje i trajnu ljubav.

4) Cveće mirte čini odlično ukrasno grmlje
Obični grmovi mirte su fantastičan dodatak svakoj bašti zbog svoje ukrasne vrednosti. Mirte su uspravni zimzeleni grmovi koji zadržavaju interesovanje tokom cele godine. Mali, beli cvetovi mirte cvetaju od leta do jeseni pre nego što ustupe mesto ljubičasto-crnim bobicama tokom zime.

Većinom grmova mirte je lako upravljati, čak i onima koji rastu kao mala stabla. Mirte rastu između 8 i 16 stopa u visinu i otprilike 8 do 10 stopa u širinu. Mirte se mogu uzgajati kao pojedinačni ukrasni grmovi ili obučeni kao atraktivne, mirisne živice.

5) Cveće mirte nije potrebno za održavanje kada se jednom uspostavi

Jedna od mojih omiljenih prednosti grmlja mirte je to što je relativno malo održavanja kada se jednom uspostavi, iako to može potrajati nekoliko godina. Novozasađene mirte treba zalivati jednom nedeljno prve dve godine. Hranite novozasađene mirte jednom mesečno tokom njihove prve vegetacijske sezone.

Nakon nekoliko godina, većina grmova mirte može se prepustiti samim sebi. Biljke mirte su prilično tolerantne na sušu i potrebno im je zalivanje svake 2 do 4 nedelje. Mirte rastu prilično sporo, retko dodajući više od 12 inča novog rasta godišnje.

6) Cvetovi mirte mogu da podnesu sušu i hladnoću
Grmlje mirte potiče iz mediteranske klime sa toplim letima i blagim zimama. Kao takve, mirte najbolje rastu u USDA zonama od 8 do 10. Ključna prednost grmlja mirte je ta što su prilično otporne na sušu, ali će im možda trebati dodatna voda tokom toplih i suvih leta.

Uprkos tome što preferiraju blage zime, grmlje mirte je prilično hladno. Biljke mirte mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF (-12ºC). Mirte takođe mogu da podnesu umerene nivoe mraza, ali će se boriti ako temperature padnu ispod nule.

U hladnijim klimatskim uslovima, uzgoj mirte u kontejnerima olakšava njihovu zaštitu tokom oštrih zima. Mirte u saksiji se mogu umotati u runo ili uneti u zatvorenom prostoru kako bi bile tople.

7) Cveće mirte je dobro za divlje životinje

Grmlje mirte takođe pruža nekoliko upotreba i koristi divljim životinjama. Mali beli pojedinačni cvetovi privlače pčele i druge oprašivače tokom leta. Cveće omogućava oprašivačima da lako slete da sakupe nektar i polen.

Žbunje mirte i žive ograde takođe mogu da obezbede mesta za gnežđenje ptica. Kada u jesen cvetovi nestanu, mirte proizvode ljubičasto-crne bobice. Ove bobice su vitalni izvor hrane za ptice tokom zime kada je malo drugog dostupno.

Uobičajena upotreba i prednosti cveta mirte: zaokruživanje
Obični grmovi mirte imaju nekoliko upotreba i prednosti. Većina delova ovih biljaka je jestiva i mogu imati lekovita svojstva. Mirte su ukrasni grmovi koji se ne održavaju i koji takođe pružaju koristi za divlje životinje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu limunske mirte i krep mirte.