lekovitih cveca koje se koriste u tradicionalnoj biljnoj medicini

Svako cveće je lekovito u bar jednom smislu te reči. Na kraju krajeva, naučno je dokazano da podiže raspoloženje i poboljšava zdravlje, imati baštu kojoj možete da se brinete i gledate kako raste. Ali šta ako vam kažemo da neko cveće ne samo da estetski zadovoljava čula? Mnogo cveća zapravo može fizički da izleči vaše telo od bolesti koje se kreću od posekotina i modrica do obične prehlade. Evo 11 takvih cvetova koji se hiljadama godina koriste medicinski u prirodnim lekovitim tradicijama. U ovom vodiču ću podeliti svoje iskustvo sa 11 popularnih lekovitih cvetova koji se koriste u tradicionalnoj biljnoj medicini.

11 lekovitih cveća koje se koriste u tradicionalnoj biljnoj medicini
Brza napomena…

Iako potiču iz prirodnog sveta, biljni lekovi mogu biti opasni kao i farmaceutski kada su u pitanju potencijalne interakcije lekova ili neželjeni neželjeni efekti. Iako se mnoga cveća na ovoj listi generalno smatraju bezbednim, uvek je dobra ideja da uradite sopstveno istraživanje i proverite sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji biljni lek interno – posebno ako ste trudni, dojite ili trenutno uzimate bilo koji lek.

Ako želite da naučite još više o biljnoj medicini, pogledajte ovu listu knjiga o biljnoj medicini .

Popularno lekovito cveće koje se koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini

1. Calendula
Kalendula je popularna vrsta lekovitog cveća
Ovaj žuto-narandžasti cvet se lako uzgaja i može se naći u baštama i farmama širom zemlje. Iako postoji mnogo vrsta nevena, sorte Calendula officinalis i Calendula resina su najbolje za upotrebu u medicini.

Kalendula je bezbedna za jelo i često se koristi za ukrašavanje salata. Ali jedna od najboljih upotreba nevena je zapravo kao ranjiva biljka (tj. zarastanje tkiva). Neven se može uliti u ulje kako bi se stvorio melem ili losion za lečenje kože, koji je efikasan protiv hronično suve kože ili čak za lečenje manjih posekotina i opekotina. Kada berete svoje cveće, ono lepljivo je obično najbolji lek!

2. Ehinacea
Ehinacea je popularna vrsta lekovitog cveća
Šišarke nisu samo odlični oprašivači i prelepe ružičaste boje u vašoj letnjoj bašti – one su i efikasan tretman za lek protiv prehlade. Ovaj cvet za jačanje imuniteta se često stavlja u tinkturu (natopljen alkoholom) kako bi se napravio lek koji može da pomogne u odbrani virusa i bolesti sličnih gripu u ranim fazama. Iako postoji nekoliko vrsta ehinacee koje se mogu naći u baštama, Echinacea purpurea je jedina za koju se zna da ima ova lekovita svojstva.

Neke grupe Indijanaca su takođe koristile ehinaceu za lečenje ujeda zmija, iako preporučujemo da se uputite pravo u bolnicu ako se nađete sa otrovnim ugrizom bilo koje vrste!

3. Rose
Cvetovi ruže se često koriste u tradicionalnoj biljnoj medicini
Još jedan popularan cvet, ruže su zapravo sposobne za mnogo više od toga da budu zvezda bašte. Adstringentno (zatezanje tkiva) i antiinflamatorno, nije ni čudo što je ruža tako popularan izbor kada su u pitanju različiti tretmani kože, poput tonika za lice. Miris ruže je takođe neverovatno oživljavajući, a eterično ulje se često koristi kao pojačivač raspoloženja.

Plod ruže bogat hranljivim sastojcima (šipak) može se sabrati u jesen i osušiti, a zatim koristiti u čaju sledećeg proleća da pomogne kod sezonskih alergija. Imajte na umu da se u unutrašnjosti plodova šipka nalaze fine dlačice koje treba potpuno procijediti, jer njihovo gutanje može iritirati grlo. Iako ćete možda biti u iskušenju da berete šipak direktno iz bašte, prvo ćete želeti da budete sigurni da nisu tretirani nikakvim toksičnim hemikalijama (pošto ruže često jesu). Ako znate šta tražite, možda ćete moći da nađete i divlje ruže ( Rosa voodsii ).

4. Lavanda
Lavanda se često koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini
Ovaj cvet koji podiže raspoloženje je poštovan milenijumima, i to ne samo zbog prelepih ljubičastih cvetova. Takođe je poznato da lavanda pomaže u ublažavanju anksioznosti, glavobolje i raznih poremećaja spavanja. Kupite ili uzgajajte sopstvenu lavandu za hranu i ubacite je u čaj pred spavanje, ili nanesite malo ulja na slepoočnice da biste ublažili glavobolju.

Lavanda je takođe antiseptik i antiinflamatorna i neki travari su je koristili za lečenje kožnih oboljenja u rasponu od akni i gljivičnih infekcija do blagih opekotina, pa čak i ujeda buba. Kao i mnoga eterična ulja, lavanda takođe može biti efikasan repelent protiv komaraca!

5. Elecampane
Elecampane se često koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini
Žuti cvet elekampana nalik suncokretu nije samo biljka koju možete lako da dodate u svoju letnju baštu. Takođe je odličan iscelitelj — posebno zato što sadrži jedinjenje zvano inulin, za koje je poznato da smiruje sluzokožu tela.

Zbog toga, kada se tinkturiraju, koreni i listovi elekampana ( Inula helenium ) čine tako odličan lek za kašalj — smiruju svaku iritaciju ili infekciju koja se nalazi duž respiratornog trakta. Ali ova magična biljka ne umiruje samo naše disajne puteve. Takođe deluje kao „ekspektorans“ za uklanjanje viška sluzi ili sluzi.

6. Kamilica
Kamilica se često koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini
Kamilica je još jedan prelep cvet koji se često zanemaruje zbog svojih izuzetnih lekovitih kvaliteta. Delujući kao blagi sedativ i antiinflamatorno, ova lekovita biljka dobro deluje kod širokog spektra oboljenja.

Osim što se koristi lokalno za upale, kamilica se može uzimati i interno kao čaj ili tinktura za ublažavanje upale želuca. Deluje neverovatno dobro kod uznemirenog stomaka i pomaže pri izbacivanju gasova. Takođe može pomoći u smirivanju nerava ili u kombinaciji sa drugim biljnim lekovima za pomoć kod bolova ili otoka u sistemima tela.

7. Crvena detelina
Crvena detelina se često koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini
Često se smatra korovom, crvena detelina bi zapravo trebalo da bude na svačijoj listi želja u bašti iz nekoliko razloga. Poznato da je odličan detoksikant jetre, travari često preporučuju da se pije čaj od crvene deteline (lišće i cvetovi) u proleće da bi se očistila zaostala zimska stagnacija. Ova biljka je prepuna tona esencijalnih vitamina i minerala, uključujući kalcijum, magnezijum, kalijum i vitamin C, a takođe je i odličan pročišćivač krvi. Kao takav, često se koristi u kombinaciji sa drugim biljkama za prečišćavanje krvi da bi pomogao u lečenju određenih kožnih stanja i unutrašnjih infekcija.

Ali crvena detelina ( Trifolium pratense ) ne pomaže samo našem telu. Takođe je odličan tonik za vašu baštensku zemlju . Poznato je da crvena detelina poboljšava nivoe azota u zemljištu, a takođe deluje i kao hranljivi pokrovni usev koji će sprečiti isušivanje vašeg zemljišta i hraniti esencijalne bakterije i organizme kada se jednom poseku ili dozvoli da umru.

8. hajdučka trava
Stolisnik su popularne vrste lekovitog cveća
Da ne igram favorite, ali hajdučka trava ( Achillea millefolium ) je daleko jedno od mojih najboljih lekovitih cveća na ovoj listi. Samo ime govori sve — Ahil, jer se koristio za zarastanje rana na ratištima u drevnim vremenima, i millefolium, koji je koristan način da se zapamti izgled njegovih listova nalik paprati sa hiljadu listova.

Iako malog rasta, ovaj beli divlji cvet je rasprostranjen širom Severne Amerike i predstavlja ogroman lek za prvu pomoć. Ne samo da deluje kao stiptik (koji zaustavlja krvarenje), već je i antiseptik i analgetik (pomaže kod bolova). Lično sam ga koristio na sebi i svojim kućnim ljubimcima u situacijama kao što su prve pomoći da brzo zaustavim krvarenje, izlečim tkiva i pomognem da se spreči infekcija. Imajte na umu da dok rasadnici u bašti prodaju sorte hajdučke trave u različitim bojama (od ružičaste do žute), samo belo cvetajuće sorte su lekovite.

9. Passion flover
Pasijon su popularne vrste lekovitog cveća
Iako ime zvuči skandalozno, pasiflora ( Passiflora incarnata ) zapravo ima mnogo pitomiju reputaciju biljke koja je dobra za spavanje. Egzotični penjački cvetovi pasiflore biće zadivljujući dodatak svakoj baštenskoj rešetki, a listovi (sveži ili suvi) se takođe mogu tinkturisati i koristiti za smanjenje stresa i napetosti i dobar san.

Poznat kao opuštajući nervni, cvet strasti takođe može pomoći kod glavobolje od napetosti ili drugih neželjenih efekata preaktivnog nervnog sistema.

10. Maslačak
Maslačak je popularna vrsta lekovitog cveća
Tako je, vreme je da se malo više poštuje korov koji svi znamo kao maslačak ( Tarakacum officinale ). Ne samo da možete žvakati sirovo lišće kao bilo koju zelenu salatu, već možete i ubrati korenje i cveće da biste napravili neverovatan tonik za probavu, detoksikaciju.

Dok list deluje kao nežan, ali efikasan diuretik, koren može biti od pomoći za jetru. Možete kupiti (ili napraviti) sopstveni čaj od korena maslačka ili pojesti salatu od svežeg zelenila kako biste pomogli detoksikaciju vašeg sistema. Samo pazite da ne jedete previše maslačka pre spavanja, ili ćete možda iskusiti francusku verziju biljke, pissenlit , aka piškiti u krevet!

11. Pčelinji balzam
Pčelinji balzam su popularne vrste lekovitog cveća
Takođe poznat kao Monarda, Osvego čaj ili bergamot— pčelinji melem je divan cvet koji možete imati u svom ormanu u vreme prehlade i gripa. Antimikrobni i umirujući za respiratorni trakt, jednostavan parni šator od monarde može pomoći u uklanjanju zagušenja i infekcije u plućima. Cveće i lišće možete koristiti i kao čaj za ublažavanje uznemirenog stomaka, mučnine ili upale grla.

Ali verovatno moj omiljeni način da izvučem maksimum iz useva pčelinjeg balzama je da ga ubacim u med. Ostavite pčelinji melem u zatvorenoj tegli sa medom nekoliko meseci, a zatim ga procedite i dodajte svom omiljenom čaju (ili ga pojedite na kašičicu) na prvi znak upale grla.

Česta pitanja o lekovitom cveću:

Da li je lekovito cveće bezbedno za upotrebu?
Iako potiču iz prirodnog sveta, biljni lekovi mogu biti opasni kao i farmaceutski u pogledu potencijalnih interakcija lekova ili neželjenih nuspojava. Iako se mnoga cveća na ovoj listi generalno smatraju bezbednim, uvek je dobra ideja da uradite sopstveno istraživanje i proverite sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji biljni lek interno – posebno ako ste trudni, dojite ili trenutno uzimate bilo koji lek.

Može li lekovito cveće zameniti konvencionalnu medicinu?
Lekovito cveće se često koristi kao komplementarni ili alternativni tretmani konvencionalnoj medicini. Iako mogu da ublaže određena stanja, važno je zapamtiti da tradicionalna biljna medicina nije zamena za profesionalni medicinski savet ili lečenje. Preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima kako biste odredili najprikladniji i sveobuhvatniji pristup vašim zdravstvenim potrebama.

Kako da koristim lekovito cveće u tradicionalnoj biljnoj medicini?
Lekovito cveće se može koristiti u različitim oblicima, uključujući čajeve, tinkture, ekstrakte, eterična ulja i lokalne primene. Konkretan način upotrebe zavisi od cveta i željenog terapeutskog efekta. Preporučuje se pridržavanje utvrđenih recepata ili konsultacija sa iskusnim travarom kako bi se osigurala pravilna priprema i doziranje.

Da li postoje naučne studije koje podržavaju efikasnost lekovitog cveća?
Dok tradicionalna biljna medicina ima dugu istoriju korišćenja lekovitog cveća, naučna istraživanja o njihovoj efikasnosti su u toku. Mnoge studije su se fokusirale na specifično cveće i njihova aktivna jedinjenja, dokazujući njihove potencijalne zdravstvene koristi. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdile tradicionalne tvrdnje i razumeli mehanizmi delovanja iza terapeutskih svojstava lekovitog cveća.

Mogu li uzgajati lekovito cveće kod kuće?
Da, mnogo lekovitog cveća se može uzgajati kod kuće, bilo u bašti ili u saksijama. Popularni izbori uključuju kamilicu, lavandu, neven i ružu. Uzgajanje sopstvenog lekovitog cveća omogućava vam da imate sveže i lako dostupne zalihe biljnih preparata. Međutim, pobrinite se da istražite odgovarajuće metode uzgoja, uključujući uslove tla, zahteve sunčeve svetlosti i potrebe za zalivanjem specifične za svaki cvet.

Da li mogu da kombinujem različito lekovito cveće za poboljšane efekte?
Da, kombinovanje različitih lekovitih cveća je uobičajena praksa u tradicionalnoj biljnoj medicini. Određene kombinacije cveća mogu sinergistički poboljšati svoja terapeutska svojstva ili stvoriti uravnoteženiji lek. Međutim, važno je tražiti uputstva od kvalifikovanog travara ili zdravstvenog radnika kako bi se osigurale odgovarajuće kombinacije i doze.

Vrste lekovitog cveća – zamotavanje
Ljekovito cveće je vekovima igralo značajnu ulogu u tradicionalnoj biljnoj medicini. Korišćeni su u različitim kulturama širom sveta za lečenje fizičkih bolesti, promovisanje emocionalnog blagostanja i podršku opštem zdravlju. Lekovita svojstva cveća se često pripisuju njihovim aktivnim jedinjenjima, koja mogu imati terapeutski efekat na telo i um.

Tradicionalna biljna medicina prepoznaje jedinstvena lekovita svojstva različitog cveća i koristi ih u različitim oblicima, uključujući čajeve, tinkture, ekstrakte i eterična ulja. Cveće poput kamilice, lavande, nevena, ruže i hibiskusa nadaleko je poznato po svojim lekovitim svojstvima i obično se koristi za rešavanje različitih zdravstvenih problema.

Zapamtite, uvek je najbolje potražiti personalizovani savet od zdravstvenog radnika ili kvalifikovanog travara pre nego što uključite lekovito cveće u svoju rutinu zdravlja. Oni mogu pružiti smernice na osnovu vaših specifičnih zdravstvenih potreba, obezbeđujući bezbednu i efikasnu upotrebu.