Gde postaviti biljke Ficus Audrei u kuci

Najbolje lokacije za biljke Ficus Audrei za optimalnu negu i feng šui prednosti

Biljke fikusa Odri su jedna od najboljih vrsta drveća fikusa za uzgoj u vašem domu. Takođe poznate kao indijski banjan, biljke Ficus Audrei imaju prelepe zelene listove ovalnog oblika sa upečatljivim venama. Kao i mnoga stabla fikusa, Ficus Audrei je odlična kućna biljka za feng šui. U ovom članku ćemo objasniti gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući prema feng šuiju i zahtevima za negu.


Gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući – najvažnije
Kao i mnoge vrste fikusa, biljke Ficus Audrei simbolizuju sreću i uspeh u feng šuiju. Postavite ih u istočne ili jugoistočne oblasti za optimalne prednosti. Ficus Audrei takođe može dobro da radi u severnim oblastima kako bi unapredio vašu karijeru. Ove biljke će najbolje uspevati na lokaciji sa puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti i toplih temperatura tokom celog dana.

O biljkama Ficus Audrei
O biljkama Ficus Audrei
Biljke Ficus Audrei (Ficus benghalensis) poznate su i kao indijska banian stabla. One su jedna od oko 300 vrsta koje pripadaju rodu Ficus iz porodice smokava (Moraceae). Ficus Audrei je autohton u tropskim kišnim šumama Indijskog potkontinenta.

Biljke Ficus Audrei su epifiti koji se drže drugih stabala radi podrške, zbog čega su dobili nadimak „smokva davitelja“. U svom rodnom staništu, stabla Ficus Audrei rastu do 100 stopa visoko, ali dostižu približno 10 stopa visine u zatvorenom prostoru.

Drveće Ficus Audrei je blisko srodno smokvama (Ficus lirata) i imaju zeleno lišće ovalnog oblika sa istaknutim venama.

Ficus Audrei Biljke i Feng Shui

Sa bogatstvom značenja i simbolike, stabla fikusa su pravi feng šui teškaši, a Fikus Odri nije izuzetak. Biljke Ficus Audrei se obično povezuju sa rastom, bogatstvom i srećom i dobro rade u kućnoj kancelariji. Biljke Ficus Audrei takođe mogu predstavljati eleganciju, ljubaznost i emocionalnu podršku u feng šuiju.

Jedan od glavnih principa feng šuija je teorija pet elemenata (Vu Ksing). Pet elemenata – Zemlja, Vatra, Metal, Voda i Drvo – svaki donosi različite kvalitete vašem domu. Biljke Ficus Audrei su povezane sa elementom drveta, koji je povezan sa rastom, obnavljanjem i poverenjem.

Veruje se da mnoge sobne biljke, uključujući biljke Ficus Audrei, zrače pozitivnu energiju (či ili či) dok apsorbuju negativnu energiju. Biljke Ficus Audrei takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu.

Gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući

Prema Bagua mapi
Bagua mapa je vitalni deo feng šui prakse kada je u pitanju promena energije u vašem domu. Mapa Bagua deli prostor na devet zona, pri čemu svaka zona utiče na aspekt vašeg života. Postavljanje različitih objekata u ove zone može pozitivno uticati na energiju koja teče kroz vaš dom. Evo devet zona na mapi Bagua:

Istok = Porodica (Džen)
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Sun)
Jug = slava i reputacija (Li)
Jugozapad = Veze (Kun)
Zapad = Deca (Dui)
Centar = Zdravlje (Tai Ki)
Severozapad = korisni ljudi (Kian)
Sever = karijera (Kan)
Severoistok = Znanje (Gen)
Biljke Ficus Audrei povezane su sa srećom, bogatstvom i uspehom. Imajući ovo na umu, biljke Ficus Audrei dobro rade u jugoistočnim delovima vašeg doma ili kancelarije. Ove oblasti su povezane sa prosperitetom i bogatstvom.

Biljke Ficus Audrei takođe sjajno rade u severnim oblastima, što simbolizuje vašu karijeru. Kao brzorastuća sobna biljka, Ficus Audrei može predstavljati pozitivnu energiju i rast. Ovo može pozitivno uticati na vašu izabranu karijeru, posebno ako pokušavate da razvijete sopstveni posao.

Zbog svoje jake veze sa elementom drveta, biljke Ficus Audrei su idealne za istočne delove vašeg doma. Istočna zona mape Bagua simbolizuje porodicu, što dobro funkcioniše jer biljke Ficus Audrei predstavljaju emocionalnu podršku.

Biljke Ficus Audrei takođe mogu smanjiti negativnu energiju u vašem domu kada se postavljaju u prazne prostore ili oblasti sa oštrim uglovima. Prema feng shui praksi, negativna energija se koncentriše na ovim mestima. Dodavanje snažnog lišća Ficus Audrei ispunjava ove prostore pozitivnim chi.

Prema zahtevima za negu

Biljke Ficus Audrei se generalno lakše uzgajaju od nekoliko drugih vrsta Ficusa. Ipak, i dalje morate imati na umu nekoliko zahteva za negu.

Biljke Ficus Audrei uspevaju kada se stavljaju na jarku, indirektnu sunčevu svetlost veći deo dana. Postavite svoj Ficus Audrei najmanje 3 stope od prozora da biste to postigli. Sobe koje gledaju na istok ili jug pružaju odgovarajuću količinu svetlosti. Izbegavajte da ostavljate svoj Ficus Audrei na direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti jer to može da sprži to prelepe listove.

Idealan temperaturni opseg za Ficus Audrei biljke su između 65 i 85ºF (18 do 30ºC). Biljke Ficus Audrei ne vole hladne ili suve propuhe, pa ih držite dalje od ventilacionih otvora, otvorenih prozora i radijatora. Održavajte nivoe vlažnosti između 40 i 60% koristeći ovlaživače, zamagljivanje ili posude sa šljunkom ako je potrebno.

Gde NE postavljati biljke Ficus Audrei u kući
Iako su neki delovi mape Bagua savršeni za biljke Ficus Audrei, drugi nisu. Teorija pet elemenata uči da su određene sobe jače sa određenim elementima. Ključno je uravnotežiti pet elemenata u vašem domu jer neki elementi mogu oslabiti ili se sukobiti s drugima.

Biljke Ficus Audrei su povezane sa elementom Drvo, koji je oslabljen Vatrom i sukobljava se sa Metalom. Element Vatre predstavlja slavu i reputaciju i upravlja južnim delovima vašeg doma. Element Metal predstavlja jasnoću i jednostavnost i najjači je u zapadnim i severozapadnim oblastima Bagua mape.

Biljke Ficus Audrei su pogodne za kućne kancelarije, ali mogu biti štetne za feng šui vaše spavaće sobe. Budući da proizvode mnogo velikih listova, biljke Ficus Audrei mogu se osećati opresivno u onome što bi trebalo da bude opuštajući prostor.

Ne stavljajte biljke Ficus Audrei u područja koja ne odgovaraju njihovim zahtevima za negu. Biljkama Ficus Audrei potrebna je svetla, indirektna sunčeva svetlost, pa izbegavajte zasjenjena područja. Sobe koje gledaju na sever obično neće obezbediti dovoljno sunčeve svetlosti za biljke Ficus Audrei.

Biljke Ficus Audrei takođe će patiti u hladnim ili promajnim delovima vašeg doma, posebno u blizini ventilacionih otvora i otvorenih prozora. Uverite se da svoju biljku Ficus Audrei postavite negde sa stabilnim temperaturama između 65 i 85ºF.

Gde postaviti Ficus Audrei biljke na otvorenom

Biljke Ficus Audrei su izdržljive u USDA zonama od 10 do 12, tako da ih možete uzgajati na otvorenom u ovim područjima. Ovim tropskim drvećem je potrebno dosta prostora jer mogu narasti do 100 stopa u svojim izvornim staništima. Obezbedite zaštićeno mesto koje dobija jutarnje sunce i senku popodne.

Ako živite u hladnijim krajevima, delove fikusa Odri možete uzgajati u saksijama. Ovo vam omogućava da premestite biljku u zatvorenom prostoru tokom zime i pomaže da se zadrži u zatvorenom prostoru. Prebacite biljke Ficus Audrei u saksiji tokom toplih, vlažnih leta i zaštitite ih od temperatura koje padaju ispod 60ºF (15,5ºC).

Osnovna nega biljaka Ficus Audrei

Dok neke vrste fikusa mogu biti pomalo izbirljive, Ficus Audrei je jedna od jednostavnijih sorti koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Biljkama Ficus Audrei je potrebno puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. To možete da obezbedite tako što ćete ih postaviti najmanje 3 metra od prozora okrenutog prema istoku ili jugu.

Vodite Ficus Audrei biljke svakih 7 do 10 dana tokom leta. Uverite se da su gornja dva inča zemlje suva na dodir. Tokom zime, biljke Ficus Audrei treba da zalivate samo svake dve nedelje.

Obezbedite tople, vlažne uslove za vaš Ficus Audrei kako biste mu pomogli da napreduje. Temperature treba da ostanu između 65 i 85ºF. Biljkama Ficus Audrei je potreban umeren nivo vlažnosti između 40 i 60%.

Biljke Ficus Audrei najbolje rastu u zemljištima sa dobrim dreniranjem koja još uvek mogu zadržati vlagu. Podloga za uzgoj treba da bude neutralna do blago kisela, sa pH opsegom između 6,5 i 7,0. Biljke Ficus Audrei rastu prilično brzo, pa ih presadite svake jedne do dve godine tokom proleća.

Gde postaviti Ficus Audrei Biljke Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za biljku Ficus Audrei?
Biljke Ficus Audrei najbolje rade u jugoistočnim delovima vašeg doma jer predstavljaju sreću i uspeh. Kućna kancelarija je idealna.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka Ficus Audrei?
Postavite biljke Ficus Audrei otprilike 3 stope od prozora okrenutih prema istoku ili jugu da biste ih zaštitili od direktne sunčeve svetlosti.

Mogu li da stavim svoju biljku Ficus Audrei u ugao?
Biljke Ficus Audrei dobro rade u uglovima jer mogu da apsorbuju negativnu energiju koja se obično skuplja u praznim prostorima.

Da li biljke Ficus Audrei uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?
Biljkama Ficus Audrei je potrebno puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti, što ih čini neprikladnim za okruženja sa slabom osvetljenošću.

Da li biljke Ficus Audrei tolerišu propuh?
Biljkama Ficus Audrei su potrebni topli, vlažni uslovi, pa ih držite dalje od hladnih ili suvih propuha.

Okončanje
Prema Bagua mapi, biljke Ficus Audrei odgovaraju jugoistočnim ili severnim delovima vašeg doma. Biljke Ficus Audrei predstavljaju sreću, uspeh i bogatstvo, pomažući da unapredite svoju karijeru. Postavite biljke Ficus Audrei negde sa jakim, indirektnim svetlom i toplim, vlažnim uslovima. Biljke Ficus Audrei se takođe mogu postaviti u uglove ili prazne prostore da apsorbuju negativnu energiju.