neverovatnih upotreba i prednosti biljaka lavande

Lavanda je neke od mojih omiljenih biljaka zahvaljujući njihovom predivnom mirisu i zahtevima za malo održavanje. Međutim, biljke lavande imaju nekoliko drugih upotreba i prednosti, kao što su privlačenje oprašivača ili se koriste za pravljenje eteričnih ulja. U ovom članku ću razgovarati o 15 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka lavande.


O biljkama lavande
Grmovi lavande ( Lavandula spp.) su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Ove mirisne biljke su poreklom iz delova Evrope, Severne Afrike i Azije.

Popularne vrste lavande uključuju englesku lavandu (Lavandula angustifolia) i francusku ili špansku lavandu (Lavandula stoechas). Većina vrsta grmova lavande može se uzgajati u USDA zonama 5 do 9 .

Grmovi lavande imaju drvenaste stabljike i peraste sivkasto-zelene listove. Tokom leta, grmovi lavande proizvode guste klasove sitnih plavih, ljubičastih, ružičastih ili belih cvetova, u zavisnosti od sorte.

15 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka lavande:
1) Lavanda je prelepa, mirisna ukrasna biljka
Grmovi lavande su neke od mojih omiljenih ukrasnih biljaka za uzgoj. Ove mirisne biljke obično rastu u zaobljenim ili raširenim nakupinama aromatičnih sivkasto-zelenih listova. Grmovi lavande su najbolji tokom leta, sa svojim cvetnim klasovima u punom cvetu.

Biljke lavande su odličan izbor za mediteranske ili kuhinjske bašte. Grmovi lavande dolaze u nekoliko boja i sorti, uključujući Lavandula angustifolia ‘Betti’s Blue’ ili Lavandula stoechas ‘Vinter Bee’.

2) Lavandu je lako uzgajati
Jedna velika prednost biljaka lavande je to što ih je neverovatno lako uzgajati, što ih čini radošću za dodavanje u vaše kućne biljke ili baštenske kolekcije. Ove biljke uspevaju na dovoljno svetla , pa ih posadite na mesta koja pružaju puno sunca. Grmovima lavande su takođe potrebna labava, dobro drenirajuća tla i mrze gusta ili vlažna tla.

Zalivajte grmove lavande svake dve nedelje ili kad god se gornjih nekoliko inča zemlje oseti suvo i orezano nakon završetka cvetanja. Ovo pomaže u sprečavanju da stabljike postanu previše drvenaste.

3) Biljke lavande se mogu uzgajati u saksijama
Biljke lavande se takođe mogu uzgajati u saksijama, što ih čini idealnim za skoro svaki otvoreni prostor. Saksije od terakote su idealne jer su ove saksije porozne, što sprečava da se tlo natopi vodom.

Možda ćete morati češće da zalivate lavande koje rastu u saksijama jer brže troše vlagu. Uzgajanje lavande u kontejnerima idealno je u oblastima hladnijim od Zone 5 jer ih možete uneti u zatvorenom prostoru tokom zime.

4) Lavanda se koristi za pravljenje esencijalnog ulja
Još jedna lepa prednost cvetova lavande je da se mogu destilovati da bi se proizvelo mirisno eterično ulje. Ulje lavande navodno ima nekoliko zdravstvenih prednosti . Korišćenje esencijalnog ulja lavande takođe može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Za razliku od mnogih eteričnih ulja, ulje lavande se može bezbedno naneti na kožu. Kao takvo, ulje lavande može pomoći u smirivanju ujeda insekata ili stanja kože poput ekcema. Nanošenje nekoliko kapi ulja lavande na donju stranu jastuka takođe može pomoći da bolje spavate.

5) Osušena lavanda ima nekoliko upotreba
Osušena lavanda ima nekoliko neverovatnih upotreba, posebno kada se koristi za pravljenje potpurija. Ovo širi taj prelepi miris po vašem domu. Pomešajte malo sušene lavande sa Epsom soli da napravite opuštajuće soli za kupanje.

Osušena lavanda se takođe može spakovati i koristiti za odvraćanje dosadnih insekata poput komaraca. Takođe možete da stavite kesice sušene lavande u svoju garderobu ili mašinu za sušenje kako biste pomogli da vaš veš lepo miriše.

6) Biljke lavande mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti
Pogled i miris lavande predstavljaju dobrodošao podsticaj našem mentalnom zdravlju. Brojne studije su pokazale da boravak u blizini biljaka može pomoći da se osećamo manje stresno i anksiozno. Neke studije čak pokazuju da interakcija sa biljkama poput lavande može smanjiti naš krvni pritisak.

Lavanda je posebno efikasna u smanjenju anksioznosti i stresa zbog svog umirujućeg mirisa. Studije su pokazale da eterično ulje lavande takođe smanjuje uznemirenost i nemir.

7) Lavanda vam može pomoći da poboljšate san
Jedna od drugih supermoći lavande je da može poboljšati naš san. Otkrio sam da nanošenje malo ulja lavande na donju stranu jastuka pomaže da bolje spavam. Ovo se može potvrditi brojnim studijama.

Kineska studija sprovedena na astronautima otkrila je da gledanje ili mirisanje biljaka pomaže učesnicima da čvršće spavaju. Astronauti su takođe pokazali niže nivoe kortizola, uobičajenog hormona stresa koji može da doprinese nesanici .

8) Biljke lavande mogu pomoći u povećanju produktivnosti
Mogućnost da vidite ili pomirišete biljke lavande takođe može pomoći da povećate vašu produktivnost. Studija sprovedena u kancelarijama u Velikoj Britaniji i Holandiji merila je da li se produktivnost poboljšala kada su biljke bile prisutne.

Rezultati su pokazali da su učesnici bili 15% produktivniji sa biljkama u blizini. Učesnici su takođe izjavili da se osećaju angažovanije i manje pod stresom. Dakle, mogućnost da vidite biljke poput lavande iz vaše kućne kancelarije može poboljšati vašu produktivnost.

9) Lavanda može imati lekovita svojstva
Ulje lavande takođe može imati nekoliko lekovitih prednosti . Nekoliko kapi ulja lavande može pomoći u smirivanju ujeda insekata, opekotina i stanja kože poput ekcema. Takođe se smatra da lavanda ima antiinflamatorna, antiseptička i antimikrobna svojstva.

Ulje lavande se široko koristi u aromaterapiji. Ovo mirisno ulje se koristi za ublažavanje glavobolje i drugih bolova. Pijenje čaja od lavande takođe može ublažiti stomačne probleme kao što su dijareja ili povraćanje.

10) Lavanda ima nekoliko upotreba u kulinarstvu
Sviđa mi se što se cvetovi lavande mogu koristiti iu raznim jelima ili pićima. Najčešće se koristi u pečenju za dodavanje ukusa keksima, kolačima ili kolačićima. Lavanda se takođe može koristiti za infuziju meda.

Osušeni cvetovi lavande mogu se koristiti za pravljenje čaja od lavande, koji može imati lekovite koristi. Jednostavno dodajte malo sušene lavande u kesicu i upotrebite je za ulivanje kipuće vode. Sirup od lavande se takođe može dodati u koktele.

11) Grmovi lavande su otporni na jelene
Kao da grmovi lavande nisu bili dovoljno neverovatni, jedna posebno privlačna prednost je to što su otporni na jelene. Kao i mnogi cvetovi otporni na jelene, grmovi lavande imaju aromatične listove. Oštar miris lišća lavande odvraća jelene koji pasu.

Grmovi lavande takođe imaju drvenaste stabljike koje nisu ukusne za jelene. Sadnja grmova lavande ispred ranjivijih biljaka pomaže u sprečavanju da jeleni u potrazi za hranom unište vaš baštenski prikaz. Kao takvi, grmovi lavande su odlične biljke za pratnju drugog cveća.

12) Biljke lavande privlače oprašivače
Malo stvari me raduje više od pogleda na moje grmove lavande koje gmižu užurbane pčele i leptiri. Grmovi lavande su izuzetno popularni među oprašivačima zahvaljujući cvetovima bogatim nektarom, koji su najbolji tokom leta.

Grmovi lavande cvetaju nekoliko nedelja, obezbeđujući dugoročan izvor nektara i polena za insekte. U stvari, neki pčelari proizvode med od lavande tako što u blizini svojih košnica sade žbunje lavande.

13) Lavanda može pomoći u odbijanju dosadnih insekata
Lavanda može pomoći u odbijanju dosadnih insekata
Oštar miris lišća lavande takođe može da odbije dosadne insekte poput muva ili komaraca. Grmovi lavande takođe mogu odvratiti krpelje i buve. Kao takva, lavanda je odlična biljka za baštovane koji imaju kućne ljubimce.

Takođe možete iskoristiti svojstva lavande koja odbija insekte u zatvorenom prostoru. Okačenje kesice sušene lavande u blizini prozora ili ventilacionih otvora moglo bi da spreči komarce i muve u svom domu.

14) Lavanda toleriše siromašna, suva zemljišta
Grmovi lavande su poreklom iz delova mediteranske Evrope i severne Afrike. Kao takva, jedna od velikih prednosti grmlja lavande je to što uspevaju na suvim zemljištima siromašnim hranljivim materijama. Ova tla su često kredasta ili peskovita, nudeći odličnu drenažu.

Grmovi lavande ne mogu tolerisati gusta, vlažna tla jer su podložna truleži korena. Zato je obezbeđivanje adekvatne drenaže neophodno kada se uzgajaju biljke lavande. Koristite grubi pesak ili fini zrnat da biste dodali više drenaže zemljištu.

15) Biljke lavande pune su simbolike
Biljke lavande su kultivisane vekovima, tako da ne čudi što su ove biljke prepune simbolike. Biljke lavande simbolizuju kvalitete kao što su čistoća, smirenost, milost i poverenje.

U staroj Grčkoj verovalo se da su biljke lavande svete. Kao takva, lavanda se često koristila kao mirisna biljka u hramovima. U srednjem veku, cvetovi lavande su bili povezani i sa ljubavlju i sa Devicom Marijom. Viktorijanci su povezivali lavandu sa predanošću.

Često postavljana pitanja o upotrebi i prednostima lavande

Koje su najčešće upotrebe lavande?
Lavanda se najčešće suši ili koristi za pravljenje eteričnih ulja. Ulje se koristi u aromaterapiji i može pomoći u poboljšanju sna ili smanjenju stresa. Grmovi lavande se takođe mogu koristiti kao ukrasne cvetne biljke.

Šta mogu da uradim sa svežim listovima lavande?
Sveže listove lavande možete koristiti za pravljenje činija ili kesica potpurija od lavande. Sveža lavanda se takođe može osušiti i koristiti za dodavanje divnog mirisa vašem domu. Listovi lavande se takođe mogu koristiti za pravljenje čaja od lavande.

Za šta se koristi engleska lavanda?
Engleska lavanda se često uzgaja kao mirisna ukrasna biljka. Međutim, engleska lavanda se takođe može sušiti i koristiti za pravljenje potpuri ili eteričnog ulja. Engleska lavanda može imati lekovite koristi i može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Upotreba i prednosti lavande – Završavanje
Grmovi lavande su popularne trajnice sa prelepim mirisom pored niza upotreba i prednosti. Štaviše, grmlje lavande se lako uzgaja i može tolerisati siromašna ili suva tla. Osim toga, mogu se sušiti ili koristiti za pravljenje eteričnih ulja koja mogu imati medicinske koristi. Biljke lavande takođe mogu pomoći u poboljšanju sna ili smanjenju stresa.