Mogu li biljke zmija rasti u vodi

Iako je uzgoj biljaka zmija (Dracaena trifasciata) u zemljištu za saksije najčešća tehnika, postoji i nekoliko opcija za uspešan uzgoj zmijskih biljaka u vodi. Ovaj vodič će pokriti izvodljivost uzgoja zmijskih biljaka u vodi, plus ćemo podeliti neke popularne tehnike i primarna razmatranja kojih treba da budete svesni.


Jedan od najčešćih načina razmnožavanja biljaka zmija je upotreba tegle sa vodom. Ovo podstiče mlade mladunce biljaka zmija da razviju jake korene pre nego što ih presele u zemlju.

Međutim, zapravo možete trajno uzgajati biljke zmija u vodi, što je poznato kao hidroponika. Iako biljke zmija neće rasti tako dobro u vodi kao u zemljištu, one će i dalje biti savršeno zdrave. Ovo radi za sve vrste zmijskih biljaka.

Ovo izgleda čudno, s obzirom na to da su biljke zmija podložne prekomernom zalivanju, što uzrokuje natopljeno zemljište i trulež korena. Međutim, nije nužno voda koja uzrokuje trulež korena, već nedostatak aeracije i drenaže u zemljištu.

Zmijskim biljkama su potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Ako se zemlja ne drenira dovoljno brzo ili ne obezbedi dovoljan protok vazduha, može doći do truleži korena. Ali u tegli vode, korenje može da ima dovoljno kiseonika i malo je verovatno da će istrunuti.

Pod optimalnim uslovima rasta, vaša biljka zmija može čak da proizvede cveće.

Kako uzgajati biljke zmija u vodi

Trajno uzgajanje biljaka zmija u vodi je relativno lako. Međutim, biljke zmija koje rastu u vodi zahtevaju pažljivo praćenje i negu u poređenju sa biljkama zmija koje rastu u tlu.

Lakše je koristiti nedavno razmnožene mladunce biljaka zmija, ali možete podeliti i zrele biljke. To možete učiniti tako što ćete odvojiti pojedinačne listove ili iseći biljku na dve ili tri grudve. Evo kratkog vodiča za uzgoj biljaka zmija u vodi:

Izaberite neke čiste staklene vaze za vaše delove biljaka zmija.
Operite višak zemlje oko korena.
Napunite posude destilovanom ili filtriranom vodom sobne temperature. Takođe možete koristiti vodu iz slavine koja je ostavljena da stoji 24 sata. Za mladunčad i male reznice obezbedite dovoljno vode da pokrije korenje i oko jedan inč stabljike. Za veće reznice, voda treba da pokrije 2 inča stabljike.
Stavite delove biljaka zmija u tegle. Možete koristiti čist šljunak da pomognete usidrenju biljaka i da tegla izgleda lepo. Trebaće nekoliko nedelja da svaka biljka počne da raste korenje.

Postavite tegle negde gde ima dovoljno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Održavajte temperaturu između 60 i 90ºF i nivoe vlažnosti između 30 i 50%. Zaštitite svoje zmijske biljke od hladnog ili suvog propuha.
Kako voda isparava, redovno je dopunjavajte. Jednom ili dva puta mesečno, potpuno promenite vodu. Ako vidite da se u tegli stvara puno algi, dobro je operite toplom vodom sa sapunom.
Da biste obezbedili vitalne hranljive materije, dodajte malo razblaženog tečnog đubriva (ili čak i malo taloga od kafe) jednom mesečno. Prestanite sa đubrenjem tokom zime.

Okončanje
Uprkos tome što su sukulenti otporni na sušu, biljke zmija mogu se trajno uzgajati u vodi i trebalo bi da uspevaju godinama uz malo pažnje i pažnje. Uvek vodite računa da redovno menjate vodu i dopunite je tečnim đubrivom.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka zmija kod kuće.