najboljih feng sui biljaka za kupatilo

Osnovni saveti, teorija i vrste biljaka za maksimiziranje pozitivne Feng Shui energije u kupatilu

Iako moderna kupatila mogu biti čista, svetlucava, spa mesta za lečenje, brigu o sebi i opuštanje, ona su i dalje povezana sa negativnom energijom u feng šuiju. Srećom, postoji mnogo biljaka za kupatilo koje mogu pomoći da se neutrališe negativnost i da vaše kupatilo bude prostor za lepotu i podmlađivanje. Ovde ćemo vas provesti kroz osnovne principe feng šuija u kupatilu i otkriti 8 najboljih opcija kućnih biljaka za ovaj prostor.


Najbolje biljke za kupatilo u Feng Shuiju

Kupatilo se u feng šuiju često smatra mestom gde se izvori energije gube i stagniraju zbog mnoštva odvoda i prirode prisutnog vodenog elementa koji slobodno teče. Biljke poput zlatnog potosa i biljke paprati imaju sposobnost da obnove, dopune i uravnoteže ove gubitke energije što ih čini odličnom opcijom za kupatila.

O kupatilu u Feng Shuiju

Principi i prakse feng šuija stari su hiljadama godina, što znači da su razvijeni mnogo pre pronalaska vodovoda, tekuće vode i modernog kupatila koje se nalazi u kući. Feng shui je rođen kada su ljudi još uvek koristili toalete i vanjske kuće koje su se nalazile izvan kuće. Kao rezultat toga, kupatila u feng šuiju su tradicionalno povezana sa mestima potencijalnih bolesti i prljavštine.

Iako su današnja kupatila daleko od drevne rupe u zemlji, u modernom feng šuiju, kupatilo i dalje može predstavljati izvor negativne energije u domu. Ovu lošu energiju treba pažljivo izbalansirati sa elementima koji privlače pozitivnu energiju. Ova soba je takođe snažno povezana sa elementom vode koji predstavlja prosperitet i protok energije.

Kupatilo, sa snažnim elementom vode i svim svojim odvodima, smatra se mestom gde energija kuće može da pobegne u odvod ili da se „isprati”. Ovo ga može učiniti prostorom niskoenergetske ili negativne energije i mestom gde pozitivne energije mogu da pobegnu.

Opšti načini da poboljšate energiju vašeg kupatila

Ukrasite drvenim elementom
Element vode hrani ili ga apsorbuje element drveta u feng šuiju, tako da će uključivanje obilja drvenih elemenata u vašem kupatilu pomoći da se uravnoteži sva voda.

Napunite svoju paletu boja svetlim, svetlim neutralnim tonovima i puno zelenila. Razmislite o korišćenju bambusovih prostirki za kupatilo i, naravno, dodajte nekoliko strateški odabranih biljaka.

Neka bude čisto i uredno
Nered, nered i nečistoća proizvode negativnu energiju u svakom prostoru, ali su posebno loši u prostorijama u kojima se trudite da stvorite harmoniju i umirujuću energiju.

Redovno sterilišite površine kupatila. Osim toga, pokušajte da svoje tezge držite čistim, odložite veš u vešeraj i zapamtite da skrivanje nereda neće izbrisati njegovu energiju. Dakle, organizujte i svoje ormane.

Uverite se da sve funkcioniše
Kao i u drugim delovima vašeg doma, važno je da sve funkcioniše kako treba kako bi se održao slobodan protok energije kroz prostor. Ako imate slavinu koja curi, začepljen odvod ili labavu pločicu, negativna energija vašeg kupatila će postati dodatno zarobljena u tom prostoru.

Zatvori vrata
U feng šuiju, uvek treba da držite vrata svog kupatila zatvorena. Ovo će sprečiti da pozitivna energija iz drugih delova vašeg doma pobegne kroz kupatilo i takođe će sprečiti da negativna energija iz kupatila prodre u druge delove kuće.

Uloga feng šui biljaka u kupatilu

U feng šuiju, svrha pozicioniranja biljaka u kupatilu je balansiranje negativne energije uz promociju osećaja mira, isceljenja i smirenosti kako bi se stvorila prijatnija atmosfera nalik banji.

Zbog prirodne negativne energije kupatila i njegove funkcije kao svojevrsnog energetskog izlaza, veoma je važno fokusirati se na inkorporiranje biljaka koje mogu da apsorbuju negativnu energiju dok pomažu u stvaranju poželjne atmosfere u prostoriji.

Biljke takođe predstavljaju element drveta, koji se hrani elementom vode. Postavljanje biljaka u kupatilo obezbeđuje pozitivan izlaz za energiju vode – umesto da joj dozvolite da pobegne iz kuće.

Iako biljke mogu biti pozitivno uklopljene u dekor vašeg kupatila, nikada ne bi trebalo da stavljate biljke u kupatilo koje predstavljaju energije za koje ne želite da pobegnu iz kuće. Na primer, stavljanje stabla novca iznad toaleta bilo bi kao da izbacite svoje bogatstvo i prosperitet.

Najbolje biljke za kupatilo u Feng Shuiju
Ovde ćete pronaći 8 najboljih kućnih biljaka za jačanje pozitivne energije u kupatilu prema osnovnim principima feng šuija:

1. Zlatni potos

Ako izaberete samo jednu biljku za svoje kupatilo, izaberite ovo. Zlatni potos je suštinski feng šui biljka za kupatilo jer ima snažnu pozitivnu energiju koja neutrališe tešku negativnost kupatila. Iako se zlatni potos obično naziva biljkom novca, on ne predstavlja bogatstvo ili sreću u feng šuiju. Ovo ga čini dobrim izborom za kupatilo gde se energija isisava iz kuće jer to neće dovesti do prosperiteta koji napušta vašu kuću.

Prednosti feng šuija Neutrališe negativnu energiju i pročišćava vazduh
Gde postaviti na vrh rezervoara za vodu u toaletu, visi iznad toaleta ili na vrhu ormarića
Razmatranja o nezi Veoma malo održavanja. Preferira jarko filtrirano svetlo i vodu kada je tlo skoro suvo.

2. Lucki Bamboo

Srećni bambus ima brz, uzlazni rast i takođe predstavlja preokret u lošem stanju, što ga čini savršenim za borbu protiv loše energije u kupatilu.

Prednosti feng šuija Neutrališe negativnu energiju
Gde postaviti na poleđini toaleta ili na radnoj površini.
Razmišljanja o nezi Lucki bambus obično raste u vazama sa vodom. Obavezno često menjajte vodu kako biste biljku održali zdravom, a izbegavajte lošu energiju i neugodne mirise. Ako rastete u zemljištu, ciljajte na bogatu mešavinu zemljišta koja dobro drenira.

3. Paprati

Ako često razmišljate najbolje što možete pod tušem, onda su paprati koje crtaju mudrost dobar izbor za vas. Paprati se dobro snalaze u uslovima visoke vlažnosti i srednjeg do slabog osvetljenja, što ih čini savršenim za kupatilo jer je ova prostorija obično najvlažnija u kući i obično nema prozore ili pokrivene prozore.

Feng Shui donosi sreću, pozitivnost i mudrost
Gde da postavite Postavite na radnu površinu, blizu kade ili displej na vrhu ormarića.
Preporuke za negu Održavajte tlo ravnomerno vlažnim i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.

4. Biljka zmija

Biljka zmija nudi snažnu energiju drveta koja se savršeno slaže sa energijom vode u kupatilu. Pored toga, njegovi listovi usmereni nagore nude energiju koja podiže energiju koja pomaže da se preseče teška ili stagnirajuća negativna energija kupatila.

Prednosti feng šuija crpi pozitivnu energiju, podiže energiju i neutrališe negativnost
Gde postaviti Postavite ispod gornje armature, na radnoj površini ili rezervoaru za vodu u toaletu
Razmatranja o nezi Ova biljka zahteva izuzetno malo održavanja. Toleriše većinu svetlosnih uslova i radije se zaliva kada je tlo skoro suvo. Uspeće u vlažnosti kupatila.

5. Eukaliptus

Eukaliptus je divna biljka za stvaranje atmosfere poput banje u vašem kupatilu. Bilo da držite biljku u saksiji na radnoj površini ili okačite osušenu gomilu listova eukaliptusa pod tušem za umirujuće iskustvo aromaterapije, ova biljka je feng šui elektrana u kupatilu.

Prednosti feng šuija Isceljenje, zaštita, smirenje i čišćenje negativnosti
Gde da se pozicionirate u blizini pare, visećeg tuša ili blizu vaše kade
Razmatranja o nezi Preferirajte puno sunca i redovno zalivanje

6. Mir ljiljan

Ljiljan mira i njegovi beli cvetovi simbolizuju čistotu. Ova biljka crpi savršenu energiju da neutrališe negativnost povezanu sa kupatilom. Osim toga, nudi stvarne prednosti prečišćavanja vazduha čišćenjem toksina iz vazduha.

Feng Shui koristi za smirenje i harmonizaciju. Neutrališe svađe i razdor.
Gde postaviti Na radnoj površini ili postolju za biljke na prostoru koji je dovoljno velik da izdrži njegov brzi rast.
Razmatranje nege Preferira srednje do slabo filtrirano svetlo i ravnomerno vlažno zemljište.

7. Areca Palm

Areka palma je jedna od najpopularnijih feng šui biljaka zbog svoje sposobnosti da privuče velike količine snažne pozitivne energije u bilo koji prostor. To ga čini savršenim za probijanje kroz potencijalnu negativnost kupatila.

Prednosti feng šuija Neutralizacija negativnosti i jaka fioka pozitivne energije
Gde pozicionirati U prostoru sa dovoljno prostora da se prilagodi njegovoj veličini i rastu.
Razmatranja o nezi Preferira jarko indirektno svetlo i zemljište koje je stalno vlažno. Areca palma će uspevati u vlažnosti kupatila.

8. Vertikalni vrt

Ovo nije baš biljka, ali vertikalne bašte koje koriste džepne sadilice ili čak viseće biljke su dobar izbor za kupatilo gde je važno držati nered (i negativnu energiju) pod kontrolom. Vertikalna bašta vam omogućava da iskoristite prednosti pozitivne energije biljaka i „obojite“ zidove u zeleno pomoću elementa drveta – sve uz uštedu prostora na pultu.

Feng šui koristi energiju naviše, neutrališe negativnost i težinu i sprečava nered
Gde da postavite na zid nasuprot prozora, iza toaleta ili kao pozadinu za vašu kadu
Razmatranja o nezi Izaberite biljke koje imaju slične zahteve za negom i okruženjem koje će uspevati na svetlosti koju pruža lokacija koju odaberete. Vazdušne biljke su savršen izbor jer ne zahtevaju malo održavanja i uspevaće u vlazi u kupatilu.

Biljke koje treba izbegavati u kupatilu

Morate paziti da u kupatilo ne postavljate biljke koje simbolizuju važne aspekte vašeg života, kao što su bogatstvo, porodica, romansa ili veze. Ove biljke bi mogle da povuku te energije u kupatilo gde bi mogle biti ili isisane iz kuće ili bi mogle negativno uticati na potencijal prostorije za generisanje loše energije.

Neke biljke koje treba izbegavati uključuju sve biljke koje donose plodove, cvetne biljke kao što su orhideje, biljke žada ili stabla novca.

Pored toga, izbegavajte izlaganje biljaka kao što su kaktusi i sukulenti u kupatilu. Šiljati profili i oštre bodlje mogu zapravo pojačati negativnu energiju u kupatilu. Osim toga, ove biljke uglavnom ne prolaze dobro u vlažnosti, što će otežati njihovo održavanje zdrave, dodatno pogoršavajući njihov loš feng šui.

Neutralizujte negativnu energiju biljkama u svom kupatilu
Kada birate biljke za svoje kupatilo, ne zaboravite da ostanete pozitivni i smireni. Ovo će vam pomoći da stvorite prostor koji više liči na banju nego na kupatilo tako što ćete gajiti prostor lečenja, brige o sebi i opuštanja.

Česta pitanja o Feng Shui biljkama za kupatilo:

Šta kupatilo znači u feng šuiju?
U feng šuiju, kupatilo je snažno povezano sa elementom vode koji predstavlja prosperitet i protok energije. Ova prostorija se često smatra mestom gde se izvori energije gube i stagniraju zbog mnoštva odvoda i prirode prisutnog vodenog elementa koji slobodno teče.

Koja je najbolja boja za kupatilo u Feng Shui-u?
U feng šuiju, najbolje boje za kupatilo su svetlije nijanse plave, zelene, bele, krem, breskve i žute. Meke, drvene boje su takođe korisne za ovaj prostor.

Da li je dobar feng šui imati biljke u kupatilu?
U feng šuiju, svrha pozicioniranja biljaka u kupatilu je balansiranje negativne energije uz promociju osećaja mira, isceljenja i smirenosti kako bi se stvorila prijatnija atmosfera nalik banji. Biljke takođe predstavljaju element drveta, koji se hrani elementom vode. Postavljanje biljaka u kupatilo obezbeđuje pozitivan izlaz za energiju vode – umesto da joj dozvolite da pobegne iz kuće.

Koje biljke preživljavaju u kupatilu?
Kupatila obično predstavljaju okruženja sa slabom osvetljenošću i visokom vlažnošću, tako da su najbolje biljke koje treba uzeti u obzir one koje uspevaju u oba uslova. Biljke zmija, eukaliptusa i potosa obično su pogodne za kupatila.

Da li je ostavljanje vrata kupatila otvorenim loš feng šui?
Ostavljanje vrata kupatila otvorena u skladu sa principima feng šuija predstavlja priliku da pozitivni či pobegne iz sobe. Pored toga, kupatilo nikada ne bi trebalo da bude vidljivo iz drugih delova kuće.