Areca Palm Znacenje i simbolizam osnovni vodic

Značenje, simbolika i kulturni značaj Areka palmi

Ako tražite kućnu biljku koja svakoj prostoriji dodaje bujni tropski izgled, uzmite u obzir palmu areke. Formalno poznate kao Dipsis lutescens, ove atraktivne biljke su popularne među baštovanima u zatvorenom prostoru. U feng šui tradiciji, dlanovi privlače pozitivnu energiju i uspeh u vaš dom i život. Čitajte dalje da biste saznali više o značenju, simbolici i kulturnom značaju graciozne areke palme, od drevnih vremena do danas.


Simboličko značenje Areca palmi
Palma areka je dugo bila povezana sa pobedom i uspehom. U staroj Grčkoj i Rimu, palmini listovi su simbolizovali boginje Niku i Viktoriju, koje su predstavljale trijumf. Viktorijanci su koristili palmino lišće da čestitaju za savladavanje izazova, dok Feng Shui biljke povezuje sa uspehom, prosperitetom, srećom i pozitivnom energijom.

Porodica, rod i taksonomija
Areca palme (D. lutescens) pripadaju rodu Dipsis. Dipsis sadrži oko 140 vrsta zimzelenih palmi i pripada porodici Arecaceae.

Arecaceae obuhvata više od 180 rodova, uključujući oko 2.600 vrsta drveća, žbunja, penjačica i biljaka bez stabla. Svi su poznati kao dlanovi.

Botaničke karakteristike
D. lutescens ima više grupa tankih stabljika koje se mogu granati iz centralne osnove. Stabljike imaju peraste, složene listove koji se izvode. Listovi podsećaju na bambus.

Lišće je zeleno sa žutim ili narandžastim peteljkama. Kada se uzgajaju napolju, metlice zlatnih cvetova mogu da cvetaju tokom leta, a zatim slede jedan inč dugi, sjajni narandžasti i žuti plodovi koji stare do ljubičaste ili crne. Biljke retko cvetaju kada se uzgajaju unutra.

Kada se uzgajaju na otvorenom, Areca palme mogu dostići visinu do 35 stopa sa krunom od 20 stopa i listovima dužine do 8 stopa. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke su mnogo manje.

Istorija i poreklo Areca Palme

Areka palme su endemične za ostrvo Madagaskar, gde rastu duž obala reka i u šumama. Nažalost, areka palme su ugrožene u svom rodnom carstvu na istočnoj strani ostrva zbog gubitka staništa.

Biljke se sada uzgajaju širom suptropskih regiona sveta. Često se uzgajaju na otvorenom kao ukrasne pejzažne biljke u toplim klimama kao što je Florida.

Etimološko značenje
Odakle potiče naziv Dipsis lutescens? Etimološko značenje iza imena roda, Dipsis, nije dobro dokumentovano. Međutim, može da potiče od grčkog za „ronilac“, ili dipto, ili „ronim“, ili dipto.

Lutescense dolazi od latinskog za “žuti”. Najverovatnije se odnosi na boju zlatnih peteljki palme areke.

Duga lista uobičajenih imena palme areke uključuje bambusovu palmu, palmu zlatnog perja, žutu palmu, palmu trske i palmu žutog leptira. Većina imena odnosi se na karakteristični oblik i boju listova biljke.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Areka palmi

Mitovi i folklor povezani sa Areca Palmama
Kao i mnoge druge vrste palmi, areka palme su dugo bile povezane sa suncem. Kao solarni simbol, ove palme simbolizuju sunčano, tropsko vreme.

U mitologiji nekoliko kultura, sunce je takođe povezano sa muškim rodom. Na primer, u drevnom keltskom folkloru, povratak sunca najavio je novi rast, energiju i aktivnost i bio je povezan sa muškim božanstvima. Solarni simbolizam je takođe povezan sa konotacijama trijumfa, pobede, istine, nagrade i ekspanzije.

Međutim, u nekim tradicijama, plodonosne palme kao što je Areca takođe su povezane sa ženskom energijom. Dakle, ova popularna sobna biljka je dobro izbalansirana.

Sposobnost Areca palme da donosi plod takođe može da simbolizuje produktivnost i dugovečnost. Slično tome, visina biljaka takođe može imati konotacije dugog života.

Areca Palme u staroj Grčkoj i Rimu

Za stare Grke, palme — kao što je D. lutescens — bile su isprepletene sa božanskim. Listovi palmi su bili simbol boginje Nike. Poputnica Zevsa i Atene, Nika je boginja svih vrsta pobeda, bilo u ratu, sportu, muzici i umetnosti.

Najk se u umetnosti često prikazuje kao krilata figura koja nosi palmino lišće. Ovo je bio znak pobede. Vremenom su Nike i njen list palme počeli da se posmatraju i kao simbol uspeha i kao posrednik između ljudi i bogova.

U starom Rimu, Nike je bila poznata kao Viktorija. Ovde je bila zaštitnica Senata. Pred kraj četvrtog veka, statua Viktorije bila je uzrok rata između onih koji su želeli da održe istorijske rimske verske tradicije i onih koji su želeli da carstvo prihvati hrišćanstvo.

Areca Palme na viktorijanskom jeziku floriografije

Za Viktorijance, Areka palmino lišće bi bila egzotična poslastica. Na viktorijanskom jeziku cveća ili floriografije, svaki cvet ili list imao je svoje posebno značenje. Boje, oblici, veličine i aranžmani su takođe bili važni. Način na koji je cvetni poklon dat i primljen takođe je bio prožet smislom.

Na jeziku cveća, listovi palmi su označavali pobedu nad nedaćama. Poklon palminog lista može pokazati primaocu da ste ponosni na njega zbog prevazilaženja izazova.

Areca Palme i simbolička verska udruženja

U hrišćanskoj tradiciji, palmino lišće igra suštinsku ulogu u mitologiji. U vreme Velikog posta, Cvjetnica počinje Strasnom sedmicom ili sedmicom koja vodi do Vaskrsa.

U ovoj tradiciji, palme simbolizuju procesiju koja je dovela Isusa u Jerusalim. Dok je jahao na magarcu, njegovi sledbenici su širili palmino lišće pred njim duž njegovog puta. Ovi listovi su simbolizovali trijumf i pobedu.

Neke crkvene vođe blagosiljaju palmine listove na Cvetnu nedelju, a zatim od njih prave krstove. Listovi se ponekad čuvaju do sledeće godine i spaljuju da bi se proizveo pepeo za rituale Pepelnice.

Upotreba i vrednost Areca Palme u Feng Shuiju

U kineskoj tradiciji feng šuija, palma areka je posebno povoljna biljka. Biljke igraju posebnu ulogu u domu i mogu privući pozitivnu energiju i odbiti negativnu energiju.

Smatra se da areka palme privlače pozitivnu energiju svojim mekim listovima, punim izgledom i velikom veličinom. Pravilan smeštaj u kući ili kancelariji može privući bogatstvo, mir i prosperitet. Razmislite o postavljanju dlana na istok, jugoistok, jug ili sever za najbolje rezultate.

Areka dlanovi se takođe mogu koristiti da omekšaju ivice i deluju kao tampon ili jastuk protiv jake ili oštre energije, poznate kao šah či.

Razmislite o postavljanju palme areke u deo sobe ili kuće sa oštrim uglovima ili izloženim stubovima. Pahuljasti listovi mogu zatupiti Shah Ki.

Prikladne prilike za poklon za Areca palme

Areca palme su savršen poklon kada želite da pošaljete poruku uspeha. Ove biljke odišu pozitivnošću i povezane su sa simbolikom pobede i trijumfa.

Oni su odličan poklon za novog diplomca ili da nekome čestitaju na povišici, unapređenju ili dobro obavljenom poslu. Ako prijatelju ili članu porodice predstoji značajna životna prekretnica, palma areke šalje dobre vibracije.

Česta pitanja o Areca Palme:

Šta simboliziraju Areka palme?
Areka palme imaju pozitivne konotacije; za stare Grke i Rimljane, oni su predstavljali pobedu i trijumf, a za Viktorijance, dlanovi su simbolizovali prevazilaženje nedaća. U Feng Shui-u, biljke su povoljne i povezane sa uspehom i srećom.

Da li se Areca Palme smatra srećnom?
Da, Areca palme su srećne biljke koje mogu privući pozitivnu energiju i otupiti negativnu energiju. Oni su dugo bili povezani sa trijumfom, uspehom i pobedom.

Koliko dugo živi Areca Palme?
Smatra se da Areca palme imaju relativno kratak životni vek. Kada se uzgajaju na otvorenom u optimalnim uslovima, mogu da žive oko 40 godina, a kada se uzgajaju u zatvorenom, životni vek je oko deset godina.

Da li su Areca Palme toksične?
Dobra vest za vlasnike biljaka i one sa decom u kući, palma areka nije toksična za ljude, pse, mačke i konje, prema ASPCA.

Završna reč
Prelepa palma Areca je omiljena zbog svoje sposobnosti da čisti vazduh i svojih pahuljastih zelenih listova. Takođe je prožeta simbolikom. Stari Grci i Rimljani su palmu smatrali znakom pobede i trijumfa, a Viktorijanci su palmu videli kao „čestitku“ za prevazilaženje nedaća. U Feng Shui-u, biljke su povoljne, donose sreću i štite od oštre energije. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu Areca Palme kod kuće.