Da li biljke aloje mogu da zive napolju

Verovatno znate da su biljke aloje popularne kućne biljke. Ali da li ste znali da biljke aloje možete uzgajati napolju? Pridružite nam se dok ćemo detaljno objasniti kako da biljke aloje održimo zdravim i srećnim na otvorenom.


Osnove biljke Aloe
Biljke aloje se sastoje od preko 650 vrsta sočnih vrsta iz roda Aloe. Mnoge od ovih vrsta se uzgajaju kod kuće, ali Aloe vera je najpopularnija.

Ove biljke su autohtona područja Afrike, Arapskog poluostrva i Indijskog okeana.

Nega biljaka Aloe
Biljke aloje preferiraju dobro drenirano zemljište koje se može lagano osušiti između zalivanja. Mrze sedenje u vlažnom tlu, tako da pojedinci treba da budu sigurni da izbegavaju prekomerno zalivanje. Zbog svojih sočnih listova, mogu tolerisati kratke periode suše.

Što se svetla tiče, biljke aloje vole mnogo toga. Treba ih držati na mestu koje ima najmanje šest sati jakog sunca svakog dana. Prihvatljive su i indirektne i direktne sunčeve svetlosti.

Pošto ove biljke potiču iz toplih regiona, treba ih držati u područjima sa temperaturom vazduha iznad 60F.

Biljke aloje će takođe imati koristi od đubrenja jednom godišnje u proleće.

Uzgajanje aloe na otvorenom

Pošto biljke aloje nisu tolerantne na hladnoću, trebalo bi da ih uzgajate na otvorenom samo ako živite u toplom regionu. Ako živite u USDA zonama otpornosti 9–11, možete posaditi aloju na otvorenom.

Ako uzgajate biljke u zemlji, izaberite lokaciju koja prima najmanje šest sati sunca svakog dana. Šarena sunčeva svetlost je u redu.

Zatim potražite područje koje dobro drenira. Dok je kamenito ili peskovito zemljište dobro za biljke aloje, močvarna područja nisu.

Ako se zemlja na željenoj lokaciji za sadnju čini zbijenom ili slabo drenirajućom, olabavite ga viljuškom za kopanje, a zatim umešajte kompost, pesak i/ili perlit. Ovo će pomoći povećanju drenaže.

Pazite na vlagu tla i vodu tek kada se gornja dva inča tla osuše. Ako živite u oblasti koja prima mnogo kiše, treba da budete svesni da biljke aloje možda neće uspevati na otvorenom.

Ako otkrijete da vaše biljke trunu, bolja opcija bi mogla biti da ih stavite u kontejner na palubi ili tremu.

Premještanje biljaka aloje u saksiji na otvorenom

Ako živite u hladnijoj klimi, izbegavajte sadnju biljaka aloje direktno u zemlju. Međutim, biljke aloje u saksijama možete premestiti napolje po toplijem vremenu!

Kada temperature ostanu iznad 60ºF tokom dana i noći, možete početi da premeštate svoje biljke aloje napolje. Najbolje je polako prilagođavati biljke na njihove nove domove kako biste izbegli stres.

Da biste to uradili, pomerite biljke napolje na samo sat ili dva, a zatim ih vratite unutra. Postepeno povećavajte vreme koje su biljke napolju dok ne budu mogle da provedu 24 sata neprekidno.

Kada temperature padnu ispod 60ºF, vreme je da premestite biljke aloje nazad u zatvorenom prostoru.

Uobičajeni problemi sa kojima se suočavaju biljke aloje na otvorenom
Biljke aloje na otvorenom podložne su mnogim istim problemima kao i biljke aloje u zatvorenom prostoru.

Insekti koji sišu sok
Pazite na štetočine koje sišu sok, uključujući lisne uši, tripse i paukove grinje. Iako nekoliko štetočina neće prouzrokovati veliku štetu, ove male štetočine mogu se brzo umnožiti i preuzeti biljku aloje.

Ako uočite bilo koju od ovih štetočina, možete ih ukloniti krpom namočenom sapunom. Međutim, veće infestacije će možda morati da se poprskaju neem uljem ili insekticidnim sapunom.

Root Rot
Biljke aloje na otvorenom mogu biti posebno podložne truleži korena ako vaše područje ima mnogo kiše. Vlažno zemljište će povećati šanse da biljka razvije ovu gljivičnu bolest i pokazati znake žućenja ili smeđeg lišća.

Ako otkrijete da je vaša biljka razvila trulež korena, iskopajte biljku i odrežite zaražene delove korena. Zatim treba da premestite biljku aloje na suvo mesto.

Pored toga, biljke aloje se smatraju toksičnim za mačke, pse i druge kućne ljubimce, pa je mudro držati ih van domašaja gde je to moguće.

Uzgajajte biljke aloje na otvorenom
Bez obzira da li ih uzgajate u zatvorenom ili na otvorenom, biljke aloje mogu biti sjajan dodatak vašem domu, a takođe su bogate značenjem i simbolikom. Ne zaboravite da koristite dobro drenirajuću zemlju i premestite biljke u zatvorenom prostoru kada se pojave niske temperature, a vaša aloja bi trebalo da uspeva godinama koje dolaze.