Koliko brzo visoko i siroko rastu biljke mirte

Mirte su atraktivni zimzeleni grmovi sa Mediterana. Obična mirta je glavna baštenska sorta i cenjena je zbog svojih elegantnih belih cvetova. U ovom članku ću analizirati koliko brzo, visoke i široke biljke mirte rastu da bih vam pomogao da planirate u skladu s tim u sopstvenoj bašti.


Koliko visoke i široke rastu biljke mirte?
Obične mirte (Mirtus communis) su zimzelene biljke koje rastu kao žbunje ili malo drveće. Ove biljke su porijeklom iz Mediterana i južne Evrope. Obične mirte takođe rastu u delovima Afrike, Azije i indijskog potkontinenta.

Obične mirte rastu između 8 i 16 stopa u visinu i otprilike 8 do 10 stopa u širinu. Mirte su relativno kompaktna ukrasna stabla koja odgovaraju čak i malim baštama. Bez obzira na njihovu veličinu, mirte je lako držati pod kontrolom kroz rezidbu.

Mirte najbolje rastu u USDA zonama od 8 do 10 i uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci. Mirte zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Uspostavljeni grmovi mirte su otporni na sušu i dovoljno izdržljivi da prežive mrazne uslove tokom zime.

Koliko brzo rastu biljke mirte?
Obične biljke mirte smatraju se spororastućim grmovima. Čak i u idealnim uslovima, mirte rastu samo za oko 12 inča godišnje. Biljkama mirte može biti potrebno 10 do 20 godina da dostignu svoju punu zrelu veličinu od oko 16 stopa visine. To znači da je mirtama lako upravljati, čak i za neiskusne baštovane.

Faktori koji doprinose rastu biljaka mirte

Iako su obične mirte biljke koje sporo rastu, obezbeđivanje dobrih uslova za rast pomaže im da rastu što je brže moguće. Evo glavnih faktora koji doprinose rastu ovih korisnih biljaka:

Zone rasta
Obične mirte preferiraju mediteransku klimu sa toplim temperaturama i blagim zimama. Mirte uspevaju u zonama od 8 do 10. Uz to, mirte su relativno otporne na hladnoću i mogu tolerisati zimske temperature i do 10ºF (-12ºC). Mirte takođe mogu da prežive umerene mrazeve, ali im je potrebna zimska zaštita u klimatskim uslovima sa smrzavanjem.

Razmak
Grmovima mirte je potrebno malo prostora za dobru cirkulaciju vazduha. Mirte prave odlične žive ograde kada su udaljene otprilike 1,5 stopa. Posadite pojedinačne grmove mirte na udaljenosti od 3 do 6 stopa da biste ograničili širenje bolesti i štetočina.

Sunčeva svetlost
Obične mirte zahtevaju puno sunce ili delimičnu senku, u zavisnosti od klime. Mirtama je potrebno oko 6 sati punog sunca u većini klimatskih uslova dnevno. Posadite mirte u delimičnoj senci u vrućim, suvim klimama kako biste ih zaštitili od intenzivne popodnevne sunčeve svetlosti.

Mirte dobro rastu u većini uslova ako je tlo dobro drenirano, ali zadržava malo vlage. Iako mirte preferiraju vlažna tla, uspostavljene biljke su prilično tolerantne na sušu. Mirte preferiraju blago kisela tla sa pH opsegom između 5,0 i 6,5.

Zalivanje
Zalivajte mirte jednom u dve nedelje tokom vegetacije. Uspostavljeni grmovi mirte prilično su tolerantni na sušu, ali će možda trebati dodatna voda tokom toplih i suvih leta. Prve dve godine zalivajte tek zasađeno grmlje mirte jednom nedeljno. Ovo pomaže mirti da uspostavi dobar, zdrav korenov sistem.

đubrivo
Hraniti ustaljene obične mirte jednom godišnje tokom proleća. Idealne su granule đubriva sa sporim oslobađanjem. Gnojite novozasađeno grmlje mirte jednom mesečno tokom prve godine sa razblaženim tečnim đubrivom. Ovo obezbeđuje obilje hranljivih materija koje pomažu mladoj biljci da se uspostavi.

Obrezivanje
Orezujte grmlje mirte nakon što završe cvetanje u kasno leto ili jesen. Ovo je idealno vreme za podrezivanje i oblikovanje biljke. Uklonite sve oštećene, bolesne ili slabe grane. Obrezivanje takođe pomaže u stanjivanju unutrašnjih grana kako bi se poboljšala cirkulacija vazduha.

Česta pitanja o očekivanjima rasta Mirtle:
Koliko dugo mirti treba da raste?
Biljke mirte rastu prilično sporo i potrebno im je nekoliko godina da postanu dobro uspostavljene. Nekim grmovima mirte treba 10 do 20 godina da dostignu svoju punu visinu.

Da li obična mirta brzo raste?
Obična mirta se smatra spororastućom biljkom. Mirte rastu samo za oko 12 inča svake godine u idealnim uslovima. Može proći i do 20 godina da obična mirta dostigne punu veličinu.

Koliko dugo žive biljke mirte?
Obične biljke mirte mogu da žive nekoliko decenija. U nekim slučajevima poznato je da pojedinačni grmovi mirte žive i do 150 godina.

Okončanje
Mirte su sporo rastuće zimzeleno grmlje koje svake godine rastu za oko 12 inča. Biljke obične mirte rastu između 8 i 16 stopa u visinu i otprilike 8 do 10 stopa u širinu. Ovim mediteranskim grmovima može trebati 10 do 20 godina da dostignu punu veličinu, a mogu da žive i nekoliko decenija.