najboljih feng sui biljaka za hodnike

Osnovni saveti, teorija i vrste biljaka za maksimiziranje pozitivne energije u hodnicima

Kada je u pitanju dizajn, hodnici su poznati izazov za ukrašavanje. U feng šuiju, hodnici imaju reputaciju da su podjednako teški za balansiranje i stvaranje povoljnog protoka energije (ki). Međutim, sa pravim elementima dizajna i principima feng šuija, možete kontrolisati energiju koja cirkuliše u vašem domu kako biste podstakli pozitivan, harmoničan ishod. Ovde ćemo vas provesti kroz 10 najboljih feng šui biljaka za hodnike kako biste povećali protok pozitivne energije u vašem domu ili kancelariji.


Najbolje biljke za hodnike u Feng Shuiju

Najbolje biljke za hodnike u feng šuiju su one koje podstiču uravnotežen tok pozitivne energije u celom domu, uključujući stabla novca, zlatni pothos, smokve od lista gusle i orhideje. Vodite računa o veličini kako slučajno ne biste blokirali protok energije prevelikom biljkom.

O hodniku u feng šuiju

U feng šuiju, hodnici ne predstavljaju aspekt života ili osobu kao što to čine drugi prostori u kući. Umesto toga, funkcija hodnika se često poredi sa funkcijom cirkulatornog sistema tela, sistema autoputeva ili sistema pritoka, reka i potoka u prirodi. U feng šuiju, energija teče i distribuira se kroz vaš dom kroz hodnike.

Kao i u drugim delovima kuće, podsticanje dobrog protoka energije kroz vaše hodnike zahteva čistoću, nedostatak nereda i dobro osvetljenje pored materijala, boja i ukrasnih predmeta koji balansiraju pet elemenata.

Pored toga, arhitektura hodnika utiče na to kako energija teče kroz njih.

Dugi hodnici
Energija se ubrzava dok se kreće kroz dugačke hodnike, uzrokujući da se zaleti u sve što se nalazi na njegovom kraju.

Ako se vaša glavna spavaća soba nalazi na kraju dugog hodnika, ova haotična energija može dovesti do lošeg sna ili jednako haotičnog braka. Ako je kraj vašeg hodnika na kraju vašeg doma, onda bi energija jednostavno mogla da izleti iz vaše kuće i da se izgubi.

Dok je stagnirajuća energija loš feng šui, energija koja se brzo kreće je takođe nepoželjna. Možete usporiti energiju tako što ćete ugraditi različite elemente dekoracije kao što su vešanje na zidovima, kačenje feng šui kristalne kugle, postavljanje dugih trkača na pod ili dodavanjem drugih vizuelnih fokusnih tačaka.

Uski hodnici
Zamislite veliki autoput u metropolitanskoj oblasti sa samo jednom saobraćajnom trakom. Uski hodnik u kući može na sličan način ograničiti protok energije, stvarajući energetski deficit na jednom kraju i višak energije na drugom.

Iako verovatno ne možete mnogo da uradite u arhitektonskom smislu da biste zapravo proširili hodnik, možete učiniti da se hodnik oseća širi dodavanjem osvetljenja ili ogledala duž jedne strane prostora. Osim toga, možete podstaći energiju da se kreće kroz hodnik postavljanjem kućnih biljaka koje privlače energiju na oba kraja.

Energija se kreće presporo kroz nedovoljno osvetljene hodnike. Ovo stvara energetske blokade koje ometaju slobodan protok či-ja kroz vaš dom.

Ako samo mala količina prirodnog svetla dopre do vaših hodnika, obavezno dodajte elemente dekoracije koji će ulepšati prostor. Okačite ogledala duž zidova da reflektuju svetlost, dodajte zidne svetiljke ili lampe i dodajte biljke koje će privući energiju na oba kraja prostora.

Svaki zaokret u hodniku stvara potencijalni energetski blok. Koristite dekorativne elemente da usmerite tok energije oko ovih uglova kako biste omogućili nesputanu distribuciju či-ja u vašem domu.

Možete postaviti lampe, okačiti umetnička dela ili prikazati kućne biljke u uglovima hodnika da biste uvukli i usmerili energiju da teče u novom pravcu pri svakom skretanju.

Uloga biljaka u hodniku u feng šuiju

Prema principima feng šuija, kao iu drugim delovima doma, biljke u hodnicima služe za uvlačenje i usmeravanje toka energije.

Kada je u pitanju pozicioniranje biljaka u hodnicima, najbolje je razmisliti o arhitekturi hodnika i o tome kako ona može uticati na brzinu i pravac toka energije.

Pošto biljke privlače energiju, one služe da ubrzaju protok energije i pomažu u promeni njenog pravca. Kao rezultat toga, najbolje je postaviti biljke na mesta gde bi energija mogla biti blokirana ili usporena dok teče kroz hodnike u vašem domu.

Kada birate biljke, zapamtite da je veličina važna. Što je biljka veća, to će privući više energije. Osim toga, funkcija i slobodan prostor su neophodni u hodnicima – posebno uskim. Odabir biljaka koje su prevelike za prostor može ometati funkciju hodnika i zapravo stvoriti štetnu neravnotežu i energetsko usko grlo.

Najbolje biljke za hodnike u Feng Shuiju
Ovde ćete pronaći 10 najboljih vrsta biljaka koje treba razmotriti hodnici prema najboljim feng šui praksama. Uključili smo bitne savete i razmatranja o tome gde da postavite i uputstva za negu za svaki.

1. Pogon ZZ

Zamioculcas zamiifolia ili ZZ biljka za kratke karakteristike sitne, jajaste listove koji su usmereni nagore. U feng šuiju, on stvara uzlazni tok energije koji je idealan za hodnike sa atmosferom koja deluje tesno ili opresivno.

Prednosti feng šuija: uzemljenje, dugovečnost i otpornost
Gde da postavite: Postavite na kraj dugog hodnika da biste uzemili energiju koja se brzo kreće.
Razmatranja o nezi: Preferira srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Pustite da se zemlja potpuno osuši pre zalivanja.

2. Zlatni potos

Zlatni potos ima atraktivno lišće koje se zavlači i biljka je heroj u feng šuiju zahvaljujući svojoj sposobnosti da se probije kroz negativnost i privuče pozitivnu energiju.

Prednosti feng šuija: Neutrališe negativnost i crpi pozitivnu energiju
Gde postaviti: Postavite van kupatila u hodniku da biste eliminisali negativnu energiju.
Razmatranja o nezi: Toleriše slabo osvetljenje. Zalivajte kada je zemlja skoro suva.

3. Kineska fabrika novca

Kineska biljka novca (Pilea peperomioides) je jedna od najsrećnijih biljaka u feng šuiju. Sa svojim listovima u obliku novčića, obično je najbolje postaviti u ugao bogatstva hodnika ili kuće.

Prednosti feng šuija: sreća, prosperitet, bogatstvo i obilje
Gde pozicionirati: Položaj u jugoistočnom ili krajnjem levom uglu vašeg doma ili hodnika.
Razmatranja o nezi: Preferira filtriranu sunčevu svetlost. Ostavite da se zemlja osuši između ciklusa zalivanja.

4. Lucki Bamboo

Lucki bambus ima rast nagore i malu siluetu, što ga čini savršenim za tamne, uske hodnike. Pomoći će usmeravanju pozitivne energije kroz hodnik i neće zauzimati previše prostora.

Prednosti feng šuija: Privlači pozitivnu energiju i sreću
Gde da postavite: Postavite povoljan broj srećnih stabljika bambusa na kraju uskog ili tamnog hodnika.
Razmatranja o nezi: Redovno menjajte vodu biljke da biste sprečili rast bakterija. Lucki Bambus takođe može uspevati u bogatoj, dobro drenirajućoj bazi tla.

5. List gusle Fig

Smokva od lista gusle je omiljena u feng šuiju. Njegovi veliki, jajoliki listovi crpe pozitivnu energiju, njegov uzlazni rast daje energiju za podizanje, a njegova plodnost podstiče prosperitet i obilje.

Prednosti feng šuija: pozitivna energija, neutrališe negativnu energiju, bogatstvo, prosperitet i obilje
Gde pozicionirati: Postavite smokvini list ispod greda ili na kraj uskog hodnika.
Razmatranja o nezi: Izbegavajte promaje u blizini ventilacionih otvora, prozora i vrata.

6. Orhideje

Orhideje su lepe na pogled i nude mnoge prednosti u feng šuiju. Mogu se koristiti za ulepšavanje hodnika dok privlače povoljnu energiju.

Prednosti feng šuija: porodica i plodnost, odnosi i harmonija
Gde pozicionirati: Položaj u hodniku izvan glavne spavaće sobe ili porodične sobe.
Razmatranja o nezi: Zahteva filtriranu sunčevu svetlost, umerenu vlažnost i dobro drenirajuću mešavinu za saksije.

7. Monei Tree

Pachira akuatica (koja se obično naziva stablo novca) je još jedna srećna biljka u feng šuiju. Obično imaju pletenu stabljiku prekrivenu čuperkom mekih, tamnozelenih, jajastih listova.

Prednosti feng šuija: pozitivna energija, prosperitet, obilje i bogatstvo
Gde da postavite: Postavite na kraj uskog hodnika ili u uglove da biste usmerili tok energije.
Razmatranja o nezi: Preferira filtrirano svetlo i ravnomerno vlažno zemljište. Pazite da ne preterate vodu.

8. Kalateja

Kalateje (koje se obično nazivaju molitvene biljke) imaju bujno i atraktivno lišće. Listovi mnogih vrsta kalateja takođe imaju lepe šare i oznake u srebrnoj, beloj ili svetlo zelenoj boji.

Prednosti feng šuija: slava i reputacija, prosperitet i pozitivna energija
Gde da se pozicionirate: pozicija u uglu slave i reputacije vašeg doma (jug).
Razmatranja o nezi: Preferira jaku indirektnu sunčevu svetlost, ali pazite na direktno sunce koje će spržiti lišće. Izbegavajte da se zemlja Calathea potpuno osuši i hranite laganim đubrivom u proleće i leto.

9. Bonsai drveće

Bonsai stabla svih vrsta su posebno dobra feng šui. Njihovi organski zakrivljeni oblici pomažu mekim oštrim elementima dekoracije ili krutim, naglim uglovima, što ih čini dobrom opcijom za hodnike.

Prednosti feng šuija: Uklonite blokade, ublažite napetost i poboljšajte prelazne prostore
Gde postaviti: Postavite u uglove krivih hodnika da usmerite energiju.
Razmatranja o nezi: Bonsai drveće zahteva pažljivo obrezivanje i održavanje da bi održalo svoje zdravlje i atraktivan, minijaturni izgled.

10. Areca Palm

Areka palma je omiljena biljka u feng šuiju. Uvlači puno svetle, pozitivne energije, a takođe je lako rasti i privlačna je. Ova biljka, međutim, brzo raste i ima veliki profil, pa je obavezno koristite samo u hodnicima sa dosta prostora.

Prednosti feng šuija: Neutrališe negativnu energiju i privlači pozitivnu energiju
Gde pozicionirati: Poz stavite u velike hodnike ili uglove sa dovoljno prostora za smeštaj velikih listova biljke.
Razmatranja o nezi: Potreban je svetao, sunčan hodnik i ravnomerna vlaga u zemljištu.

Vrste biljaka koje treba izbegavati da se nalaze u hodniku

Pošto hodnici imaju prirodnu tendenciju da se osećaju klaustrofobično, uvek treba izbegavati postavljanje velikih biljaka u ove delove vašeg doma. Oni mogu da povuku previše energije, a istovremeno blokiraju njen protok, stvarajući i nakupljanje i blokadu u cirkulatornom sistemu vašeg doma.

Šiljaste, oštre ili krute biljke kao što su kaktusi i neki sukulenti se takođe generalno ne preporučuju za bilo koji deo kuće u feng šuiju jer mogu stvoriti otrovne strele negativne energije.

Pored toga, pobrinite se da ukrašavate samo zdravim, živim biljkama. Kućne biljke koje su bolesne, umiruće ili mrtve privući će negativnu energiju u vaš prostor.

Kontrolišite protok energije u svom domu pomoću sobnih biljaka
Iako ne želite da energija postane super-napunjena dok trčite kroz hodnik, bacajući sve što se desi da se nalazi na drugom kraju, takođe ne želite da energija postane tamna i stagnira u ovom prostoru.

Umesto toga, unesite nekoliko pažljivo odabranih i postavljenih sobnih biljaka kako biste kontrolisali protok energije i održavali cirkulaciju pozitivnosti u vašem domu.

Česta pitanja o Feng Shui biljkama za hodnike:

Šta predstavlja hodnik u feng šuiju?
Kao iu dekoraciji, hodnici u feng šuiju se ne smatraju službenim prostorijama u kući. Dakle, umesto da predstavljaju aspekt nečijeg života, kao što glavna spavaća soba odražava sebe i brak, hodnici više funkcionišu kao reke ili vene kroz koje energija teče i distribuira se po kući.

Šta je dobar Feng Shui ulaz?
Dobar ulaz u feng šuiju je uravnotežen. Trebalo bi omogućiti i pozvati energiju da slobodno teče u dom. Trebalo bi da bude čista, bez nereda i ostataka, i trebalo bi da ima funkcionalno zvono na vratima i pometene prednje stepenice.

U idealnom slučaju, ulaz će biti uokviren zdravim biljkama, dobro osvetljen i otvoren za ostatak kuće. Ako se ulazna vrata direktno susreću sa stepeništem ili zidom, koristite ogledala ili umetnička dela da usmerite energiju oko ovih prepreka.

Da li je loše feng šui imati ogledalo na kraju hodnika?
U dekoraciji, ogledala udvostručuju svetlost i udvostručuju percipirani prostor. U feng šuiju, mogu se postaviti duž zidova hodnika. Međutim, feng shui principi upozoravaju da ne postavljate ogledalo na kraj hodnika jer to može usporiti protok energije kroz kuću.

Gde biljke treba da budu postavljene u hodniku?
Biljke uvlače i usmeravaju protok energije kroz vaš dom. Najbolja pozicija za biljku u hodniku zavisi od jedinstvene arhitekture dotičnog doma.

Postavljanje biljke u sredinu uskog hodnika moglo bi blokirati protok energije. Međutim, energija će slobodno teći oko biljke koja je usredsređena na okrugli sto usred velike sale. Ako se hodnik završava u ćorsokaku, postavite biljku na kraj hodnika da biste podigli energiju u mrtvom prostoru.

Ako je prostor dovoljan, postavljanje vertikalne bašte, postavljanje biljaka ili kačenje duž zidova hodnika podstaći će više energije da cirkuliše kroz kuću.