najboljih vrsta crvenog cveća sa imenima i slikama

Prelepe vrste crvenog cveća za vašu baštu ili sledeći cvetni aranžman
Crvena je jedna od najčešćih boja cveća u svetu prirode. Iako je crveno cveće uobičajeno, sigurno nije dosadno. Niti im nedostaje lepota. U stvari, crveno cveće je toliko privlačno i voljeno da, u većini vrsta cveća, crvena boja simbolizuje romantičnu ljubav. Dakle, pogledajte ovu listu crvenog cveća da biste dobili romantičnu inspiraciju za svoju baštu ili sledeći cvetni aranžman.


75 popularnih vrsta crvenog cveća
1. Krvava žalfija (Salvia coccinea)
Krvava žalfija (Salvia coccinea) Crveni cvetovi
Zeljasta višegodišnja biljka Salvia coccinea pripada porodici biljaka nane ili žalfije (Lamiaceae). Rađa blago dlake, nazubljene listove prigušene zelene boje i grozdove sa blago raširenim, tamnocrvenim cvetovima. Cvetovi su obično u obliku cevi, ali oblik može da varira između sorti. Cveće je mirisno i privlači pčele, leptire i kolibrije.

Čini se da genetski profil krvne žalfije ukazuje na poreklo iz Meksika, ali prirodno raste širom jugoistočnih Sjedinjenih Država, Centralne Amerike i severne Južne Amerike. Uobičajena imena uključuju krvnu žalfiju, tropsku žalfiju, grimizna žalfija i teksaška žalfija.

2. Grimizna žalfija (Salvia splendens)
Grimizna žalfija (Salvia splendens) Crveno cveće
Druga vrsta koja pripada rodu Salvia i porodici biljaka Lamiaceae, Salvia splendens, obično se naziva grimizna žalfija. Zeljasta trajnica je porijeklom iz planina i visokih nadmorskih visina Brazila, gdje je vrijeme toplo i vlažno tokom cijele godine.

Divlje sorte ove biljke narastu do više od 4 metra, ali sorte koje se popularno uzgajaju u baštama su obično kompaktnije. Ove biljke proizvode klasove cvetova u obliku zvona jarko grimizne boje.

3. Crvena Dalija (Dahlia coccinea)
Crvena Dalija (Dahlia coccinea)
Poreklom iz Meksika, Dahlia coccinea pripada porodici biljaka Asteraceae koja je opšte poznata kao porodica tratinčica, aster ili kompozitnih biljaka. Ova vrsta dalija se obično naziva crvena dalija, iako njene sorte ponekad takođe cvetaju narandžasto ili žuto.

Gomoljasti koreni ove biljke su veoma hranljivi i, istorijski gledano, Asteci su ih obično jeli. Danas su, međutim, crvene dalije uglavnom cenjene zbog ukrasne vrednosti njihovog sjajnog i upadljivog cveća.

4. Crveni majmunski cvet (Diplacus puniceus)
Crveni majmunski cvet (Diplacus puniceus)
Uobičajeno nazvan crveni majmunski cvet, mission diplacus ili majmunski cvet iz San Dijega, Diplacus puniceus je višegodišnji grm iz porodice biljaka Phrimaceae (lopseed) koji proizvodi crvenkasto-narandžaste cvetove u obliku koji otprilike podseća na lice majmuna. Ovi zimzeleni grmovi rastu oko dva metra u padu i tri metra široki i poreklom su iz obalnih obronaka južne Kalifornije i Donje Kalifornije.

5. Srca koja krvare (Lamprocapnos spectabilis, ranije Dicentra spectabilis)
Krvareća srca (Lamprocapnos spectabilis, ranije Dicentra spectabilis)
Lamprocapnos spectabilis (koji se obično naziva krvareći srce, azijsko srce koje krvari ili jajovodni pupoljci) je biljka koja cveta, nalik žbunu koja je poreklom iz Japana, Koreje, severne Kine i Sibira. Pripada potfamiliji Fumarioideae u okviru veće porodice biljaka Papaveraceae (mak).

Ova biljka je ranije bila klasifikovana kao član roda biljaka Dicentra. Međutim, klasifikacija biljke je zvanično promenjena, ali je prethodni naučni naziv biljke, Dictra spectabilis, i dalje prihvaćen kao sinonim.

Dicentra spectabilis ‘Valentine’ sorta srca koja krvari je poznata po svojim slatkišima crvenim cvetovima u obliku srca koji vise sa stabljika grmlja.

6. Obični zumbul (Hiacinth orientalis)
Obični zumbul (Hiacinth orientalis) Crveni cvetovi
Hiacinth orientalis (koji se naziva i obični zumbul, holandski zumbul ili baštenski zumbul) su vrste zumbula sa kojima ste verovatno najpoznatiji. Član porodice biljaka Asparagaceae (špargle), ova vrsta je porijeklom iz širokog regiona Mediterana i Bliskog istoka i komercijalno se uzgajala u Francuskoj i Holandiji.

To je vrsta zumbula koja se obično uzgaja u baštama i danas je dostupna za kupovinu. Cvetovi zumbula su omiljeni zbog svojih grozdova cvetova u obliku trube koji proizvode jak i sladak miris. Pored tamnocrvene, cvetaju u raznim nijansama ljubičaste, plave, bele, žute i roze.

7. Anthurium (Anthurium)
Anthurium (Anthurium)
Oko 1.000 vrsta cvetnih biljaka pripada rodu Anthurium u okviru porodice biljaka Araceae (arum). Ove biljke su poreklom iz tropske Amerike i obično se nazivaju anturijum, cvet flaminga, cvet repa i čipkasti list. Proizvode u obliku srca ili lopatice, sjajne, zeleno  lišće, a cvetovi se sastoje od jarko obojenih lopatica (vrsta brakteja) i spadices. U svom rodnom staništu cvetaju tokom cele godine.

Dve vrste anturijuma proizvode jarkocrvene spate, Anthurium andraeanum i Anthurium scherzerianum.

8. Cvet ćebe (Gaillardia)
Cvet ćebe (Gaillardia)
Gaillardia je rod od oko 25 vrsta i podvrsta cvjetnih biljaka nalik na grmove koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae i koje se obično nazivaju cvjetovima. Oni su porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike. Cvetovi zraka njihovih cvetnih glavica imaju upečatljiv gradijent boje koji se pomera od crvene do narandžaste do žute i zrači iz ljubičasto-braon centra, dajući im topao izgled nalik zalasku sunca.

9. Begonija (Begonia)
Begonia (Begonia) Red Flovers
Begonija je jedan od dva roda u porodici biljaka Begoniaceae. Više od 2.000 vrsta cvetnih višegodišnjih biljaka koje potiču iz tropske i suptropske klime širom sveta čine rod begonije.

Različite vrste begonija se popularno uzgajaju za uzgoj u baštama iu zatvorenom prostoru, a njihov izgled uveliko varira. Oni proizvode atraktivne, upadljive cvetove u raznim bojama, uključujući različite nijanse crvene, a njihovo lišće varira u boji od tamno zelene do tamno tamnocrvene ili crvene i od glatke i sjajne do meke i nejasne.

10. Koralni orlovi nokti (Lonicera sempervirens)
koralni orlovi nokti (Lonicera sempervirens)
Poreklom iz Sjedinjenih Država, Lonicera sempervirens je vrsta biljke orlovi nokti koja pripada porodici biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti). Obično se naziva koralni orlovi nokti, grimizni orlovi nokti ili orlovi nokti trube.

Cvetna loza proizvodi grozdove mršavih, crvenih cvetova u obliku trube u obliku vatrometa i obično se gaji u vrtovima oprašivača kako bi svojim slatkim mirisom privukla leptire i kolibrije. Pošto je ova biljka vinova loza, potrebna joj je rešetka, ograda ili druga vrsta podrške da bi se zaista razmnožila. To je prelep izbor slatkog mirisa za uzgoj uz ogradu privatnosti.

11. Amarant (Amaranthus)
amarant (amarant)
Rod Amaranthus pripada porodici biljaka Amaranthaceae i sadrži cvjetne višegodišnje grmlje ili biljke koje proizvode širok izbor vrsta cvijeća. Ove biljke se smatraju kosmopolitskim rodom, što znači da njihov izvorni raspon obuhvata čitav svet.

Različite vrste amaranta se proizvode za široku lepezu upotrebe. Neki imaju upadljive, viseće grozdove cveća koje se uzgajaju u ukrasne svrhe, dok se druge uzgajaju za proizvodnju boja ili zbog svojih kulinarskih i nutritivnih prednosti jer proizvode visoko hranljive žitarice.

12. Gerbera Daisi (Gerbera)
Gerbera Daisi (Gerbera) Crveno cveće
Gerbera je rod koji obuhvata 22 vrste cvjetnih biljaka koje su porijeklom iz tropskih područja Afrike i pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Obično se zovu gerbera tratinčice, afričke tratinčice ili transvalske tratinčice.

Ove biljke proizvode velike, upadljive cvetne glave sa slojevima latica veoma svetlih boja, uključujući crvenu. Prvenstveno se koriste kao ukrasno cveće. U industriji cvetnog dizajna, gerbera tratinčice su peta najčešće korišćena vrsta rezanog cveća u svetu.

13. Hollihock (Alcea)
Hollihock (Alcea) Crveno cveće
Više od 80 vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju borovnice, pripadaju rodu Alcea u porodici biljaka Malvaceae (mallov). Sve vrste biljnog roda Alcea su porijeklom iz Evrope i Azije. Hollihocks cvetaju u raznim bojama.

Oni proizvode visoke, čvrste stabljike sa grozdovima velikih cvetova u obliku posude sa različitim stilovima latica koje se razlikuju u zavisnosti od vrste. Oni cvetaju u čitavoj duginim bojama, uključujući i crvenu.

14. Hibiskus (Hibiskus)
Hibiskus (Hibiskus) Crveno cvijeće
Još jedan rod porodice Malvaceae, rod Hibiskusa sadrži stotine vrsta cvetnih biljaka. Biljke hibiskusa se najčešće povezuju sa tropima, ali su zapravo porijeklom iz raznih tropskih, suptropskih, pa čak i umjerenih klima širom svijeta.

Oni proizvode cveće u obliku trube egzotičnog izgleda sa lepršavim laticama i istaknutim prašnicima. Cveće je prvenstveno svetlo grimizno crveno, ali takođe cveta u drugim bojama poput bele, ružičaste i žute.

15. Krpelja (Coreopsis ‘Red Satin’)
Tickseed (Coreopsis ‘Red Satin’) Crveni cvetovi
Coreopsis je rod cvetnih biljaka koje se obično nazivaju krpelji ili kaliopsis. Rod sadrži otprilike 75 do 80 vrsta i pripada porodici biljaka Asteraceae.

Iako većina cvetova krpelja cveta u jarkoj, zlatno-žutoj boji, Coreopsis ‘Red Satin’ je specijalno uzgajao Darrell Probst da bi proizveo satenske latice duboko grimizne nijanse. Ovo cveće privlači leptire i brzo se širi preko svog podzemnog, rizomatičnog korenovog sistema.

16. Cockscomb (Celosia)
Cockscomb (Celosia) Crveno cveće
Poreklom iz tropskih regiona Afrike, rod Celosia sadrži vrste biljaka koje su cenjene zbog svoje ukrasne namene i hranljive vrednosti kao lisnato povrće. Ovaj rod pripada porodici biljaka Amaranthaceae.

Ime roda potiče od starogrčke reči keleos, što znači plamen. Ovo se odnosi na plameni oblik cvetnih glava biljaka koje uglavnom podsećaju na plamen, iako neke imaju ravniji ili zaobljeniji oblik. Cvetaju u nekoliko živih boja, uključujući crvenu, fuksiju, žutu i ​​narandžastu.

17. Geranijum (Pelargonijum)
Geranium (Pelargonium) Red Flovers
Pelargonijum je rod od oko 800 vrsta biljaka koje su prirodno rasprostranjene širom umerene i suptropske klime sveta.

Iako su biljke iz roda Pelargonium ono što najjače povezujemo sa geranijumima koje svuda možemo kupiti u baštenskim prodavnicama (voljeni zbog svojih lukovičastih grozdova jarko obojenih cvetova), oni nisu pravi geranijumi u smislu da zapravo ne pripadaju rod cvetnih biljaka Geranium.

Međutim, biljke oba roda su rođaci u okviru iste porodice biljaka, Geraniaceae. Da bi se ova dva održala ravnom, biljke iz roda Pelargonium se takođe obično nazivaju kljunom roda, dok se biljke iz roda Geranium nazivaju ždralovi.

18. Scarlet Beebalm (Monarda didima)
Scarlet Beebalm (Monarda didima) Crveno cveće
Poreklom iz regiona koji se proteže od Mejna do Ontarija u istočnoj Severnoj Americi, Monarda didima je vrsta aromatične cvetne biljke. Pripada porodici biljaka Lamiaceae (žalfija ili menta). Proizvodi cveće čudnog oblika sa cevastim laticama koje privlače razne oprašivače.

Miris grimiznih cvetova balzama je sladak i citrusan, a često se poredi sa mirisom bergamot pomorandže. Biljka ima antiseptička svojstva i koristi se u biljnoj medicini kao čaj i obloge za lečenje raznih infekcija.

19. Ananas Guava (Feijoa selloviana)
Ananas Guava (Feijoa selloviana)
Poreklom iz delova severne Južne Amerike, Feijoa selloviana je cvetajući zimzeleni grm ili malo drvo. Pripada porodici biljaka Mirtaceae (mirta). Guava od ananasa je dobila ime po jestivim plodovima nalik guavi koje proizvodi. Ovo voće se obično koristi u desertima kao što su pite ili sorbet. Takođe se jedu sirove u salatama. Cvetne latice guave ananasa su takođe jestive i imaju blago začinjen i sladak profil ukusa.

20. Tulipani (Tulipa)
lale (tulipane)
Pripadajući porodici biljaka Liliaceae (ljiljan), Tulipa je rod od otprilike 75 vrsta i bezbrojnih sorti i hibrida višegodišnjih cvetnih biljaka koje rastu iz lukovica.

Tulipani su porijeklom iz regiona koji se proteže od južne Evrope do centralne Azije. Danas su, međutim, naturalizovani širom sveta zahvaljujući njihovoj popularnosti u trgovini tokom milenijuma.

Neke omiljene sorte crvenih lala uključuju lale Apeldoorn, lale crvene dinastije i lale menueta lutke.

21. Crvena astra (Aster novae-angliae ‘KICKIN Carmine Red’)
Crvena astra (Aster novae-angliae ‘KICKIN Carmine Red’)
Crvena astra je sorta Simphiotrichum novae-angliae (ranije Aster novae-angliae) koja pripada porodici biljaka Asterae. Ova biljka se obično naziva astra Nove Engleske, jer je porijeklom iz većine srednjeg zapada i istočnih dijelova Sjedinjenih Država i Kanade.

Dok je većina astera ljubičaste boje ametista, ova sorta je uzgajana tako da ima latice sa crvenkastom nijansom. Sa obilnim cvetovima koje proizvode od kasnog leta do sredine jeseni, cvetovi KICKIN Carmine Red aster privlače ptice i leptire.

22. Egipatske zvezde (Pentas)
Egipatske zvezde (Pentas)
Poreklom iz tropskih regiona Afrike, Arapskog poluostrva, Madagaskara i Komora, Pentas je rod od oko 16 vrsta cvetnih biljaka iz porodice biljaka Rubiaceae. Obično se nazivaju egipatskim zvezdama i stvaraju grozdove cveća. Sa po pet latica, pojedinačni cvetovi su izrazito zvezdastog oblika, a pored crvene, sorte cvetaju u ružičastoj, beloj i ljubičastoj boji.

23. Čokoladni Kosmos (Cosmos astrosanguineus)
Čokoladni kosmos (Cosmos astrosanguineus) Crveno cveće
Zeljasta višegodišnja biljka, Cosmos astrosanguineus je jedna od nekoliko vrsta u rodu Cosmos i pripada porodici biljaka Asteraceae. Ova vrsta kosmosa karakteriše krvavocrveni cvetovi sa kestenjastim, skoro smeđim središtima. Uobičajeno nazvan čokoladni kosmos, ovaj cvet emituje slatki miris koji podseća na miris čokolade.

24. Crveni suncokret (Helianthus annuus)
Crveni suncokret (Helianthus annuus)
Poreklom iz Amerike, Hlianthus annus pripada porodici biljaka Asteraceae. Ova vrsta je poznata kao obični suncokret, a prirodno cveta velikim cvetnim glavicama zlatne ili limunasto žute nijanse.

Uprkos svom klasičnom izgledu, postoji nekoliko sorti i hibrida vrste koji cvetaju u zadivljujućim crvenim, kestenjastim, grimiznim i narandžasto-narandžastim bojama. Neke od ovih crvenih sorti uključuju Prado Red, Red Vave, Rubi Eclipse, Moulin Rouge i Eclipse.

25. Verbena (Verbena peruviana)
Verbena (Verbena peruviana)
Član porodice biljaka Verbenaceae, Verbena peruviana je vrsta verbene koja proizvodi grimiznocrvene grozdove cveća. Cvetovi su jaki privlačni za leptire i kolibrije. Ova vrsta je višegodišnja i dobro raste kao pokrivač tla. Začudo, uprkos naučnom nazivu, Verbena peruviana nije porijeklom iz Perua, ali prirodno raste u južnom Brazilu, Boliviji, Urugvaju, Paragvaju i sjevernoj Argentini.

26. Crveni trubački puzavac (Campsis radicans)
Red Trumpet Creeper (Campsis radicans)
Poreklom iz istočnih Sjedinjenih Država, Campsis radicans je cvetna loza koja pripada porodici biljaka Begoniaceae. Vinova loza je drvenasta i listopadna sa svetlozelenim lišćem i grudvama izrazito trubastih cvetova koji cvetaju trešnje-crvenom bojom. Vinova loza može narasti do dužine više od 30 stopa. Uobičajena imena uključuju trubačku puzavicu i trubačku lozu.

27. Gloksinija (Gloksinija)
Gloksinija (Glokinia) Crveni cvetovi
Član porodice biljaka Gesneriaceae, Glokinia je rod od samo tri vrste zeljastih cvetnih biljaka koje potiču iz delova Anda, Centralne Amerike i Zapadne Indije. Ove biljke su prelepe ukrasne biljke, sa bujnim rozetama lišća na kojima cvetaju grozdovi velikih cvetova u obliku trube. Cvetovi mogu da narastu do oko 2 inča i imaju meko naborane latice duž ivica.

28. Crvena crnooka Suzan (Rudbeckia hirta ‘Cherri Brandi’)
Crvena crnooka Suzan (Rudbeckia hirta ‘Cherri Brandi’)
Poreklom iz istočne i centralne Severne Amerike, Rudbeckia hirta je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asteraceae. Prirodno, crnooke suzane imaju zlatno-žute latice i tamne, braonkaste, skoro crne centre. Međutim, sorta Rudbeckia hirta ‘Cherri Brandi’ ima baršunasto crvene latice oko skoro ljubičaste sredine. Ovi divni cvetovi izgledaju veselo u bašti i privući će leptire za oprašivanje.

29. Kamelija (Camellia)
Camellia (Camellia) Crveno cveće
Kamelija je rod cvetnih grmova i malih stabala koji pripada porodici biljaka Theaceae (čaj). Rod sadrži između 100 i 300 vrsta, a velika varijacija u procenjenim brojevima je posledica činjenice da je mesto nekoliko vrsta u rodu još uvek predmet rasprave.

Kamelije cvetaju u nijansama crvene, ružičaste i bele i imaju različite vrste cveća, uključujući jednostruke, polu-dvostruke i dvostruke. Dvostruki cvetovi takođe dolaze u nekoliko oblika, kao što su anemona, ruža, božur i formalni dvostruki.

30. Trnova kruna (Euphorbia milii)
Trnova kruna (Euphorbia milii)
Euphorbia milii je cvetna sukulentna biljka koja pripada porodici biljaka Euphorbiaceae (spurge). Ova biljka se obično naziva trnova kruna, Hristov trn ili Hristova biljka. Iako je prvi put uvedena u Evropu 1800-ih, smatra se da je Euphorbia milii stigla na Bliski istok sa svog rodnog Madagaskara mnogo ranije tokom drevne ljudske istorije. Drvenasta stabljika biljke su sa gustim šiljcima, a oko svojih cvetova stvara krvavocrvene cvetne listove. Kao rezultat toga, biljka se često povezuje sa trnovom krunom koja se stavlja na glavu Isusa Hrista tokom raspeća.

31. Peruanski ljiljan (Alstromerija)
peruanski ljiljan (Alstroemeria)
Alstroemeria je rod skoro potpuno višegodišnjih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Alstroemeriaceae. Obično se zovu ljiljan Inka ili peruanski ljiljan. Sve vrste ovog roda su poreklom iz Južne Amerike, sa velikom grupom iz istočnog Brazila i drugom velikom grupom iz centralnog Čilea. Biljke iz Čilea tokom leta doživljavaju mirovanje, a biljke iz Brazila miruju zimi.

Kao rezultat hibridizacije između brazilskih i čileanskih vrsta vođene ljudima, cvećari su imali koristi od biljaka alstromerije koje cvetaju tokom cele godine za uključivanje tokom cele godine u sezonske bukete.

32. Malteški krst (Silene chalcedonica)
Malteški krst (Silene chalcedonica)
Poreklom iz delova centralne i zapadne Azije, Silene chalcedonica je vrsta ukrasne cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Cariophillaceae. Ima debele, čvrste stabljike na kojima cvetaju grozdovi sitnih cvetova u obliku kugle. Cvetovi se sastoje od četiri crvene latice u obliku slova V koje se seku pod okomitim uglovima, što rezultira bliskom sličnošću sa malteškim krstom – otuda i uobičajeno ime biljke. Druga uobičajena imena uključuju goruću ljubav, cvet Bristola, Jerusalimski krst i još mnogo toga.

33. Kala Lili (Zantedeskija)
Kala Lili (Zantedeskija)
Zantedeschia je rod višegodišnjih cvjetnih biljaka koje su porijeklom iz južne Afrike. Uprkos uobičajenom nazivu biljke, kala, ove biljke zapravo nisu ljiljani jer pripadaju porodici biljaka Araceae (arum), a ne Liliaceae.

Kala ljiljani su lisnate biljke koje imaju atraktivno lišće i cvetove koji imaju istaknute peške u različitim bojama i razmacima koji su obično žuti ili beli. „Majestic Red“ i „Red Alert“ su dve najpopularnije crvene vrste kala.

34. Lažna kozja brada (Astilba)
Lažna koza brada (Astilba)
Astilbe je rod koji se sastoji od 18 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Sakifragaceae. Oni prirodno rastu u delovima Severne Amerike i Azije, ali se popularno uzgajaju u baštama zbog svoje ukrasne vrednosti. Njihovo lišće je bogato zelene boje i ponekad nalik paprati, a proizvode neobične cvetove koji su pernate teksture i jarke boje. Popularne crvene sorte uključuju „Vision in Red“ i „Red Sentinel“.

35. Mali lokvanj (Nimphaea tetragona)
Mali vodeni ljiljan (Nimphaea tetragona)
Poreklom iz severne Evrope i Severne Amerike, Nimphaea tetragona je višegodišnja vodena cvetna biljka iz porodice biljaka Nimphaeaceae (vodeni ljiljan). Ove biljke imaju plutajuće listove koji podržavaju cvetove u obliku posude sa mnogo latica. Prirodno, patuljasti lokvanj proizvodi belo cveće, ali postoje sorte koje daju jarkocrvene cvetove koji su veoma privlačni da skakutaju na površini jezera.

36. Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima)
Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima)
Euphorbia pulcherrima je vrsta biljke koja je mnogo poznatija kao popularna biljka božićne zvezde. To je grm ili mala vrsta drveća koja pripada porodici biljaka Euphorbiaceae (spurge).

Biljke božićne zvezde potiču iz Meksika i Centralne Amerike, što znači da im je potrebno najmanje šest sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Zbog toga može biti izazovno održavati svoje biljke božićne zvezde da uspevaju dugo nakon Nove godine – posebno ako živite u severnoj klimi sa izuzetno kratkim zimskim danima.

37. Rose (Rosa)
ruža (Rosa)
Crvene ruže su klasičan i trajan simbol romantične ljubavi. Pripadajući porodici biljaka Rosacaea, rod Rosa sadrži više od 300 vrsta i desetine hiljada hibrida i sorti, što znači da postoji bezbroj crvenih ruža u različitim stilovima, oblicima i veličinama koje možete izabrati kada je u pitanju sadnja. bašta ili stvaranje buketa. Većina vrsta je porijeklom iz Azije. Međutim, drugi prirodno rastu na kontinentima Severne Amerike, Evrope i Afrike.

38. Gladiolus (Gladiolus)
Gladiolus (gladiolus)
Gladiolus je rod cvetnih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Iridaceae (Iris). Ove biljke prirodno rastu u tropskoj Africi i Južnoj Africi, širom Azije i na Mediteranu.

Ime roda potiče od latinske reči gladius, što znači mač i odnosi se na mač nalik na oblik impresivno velikih cvetnih klasova biljke, koji proizvode nekoliko redova upadljivih cvetova jarkih boja u obliku trube. Iako se najčešće nazivaju imenom roda, ovo cveće se ponekad naziva i cvetovima mača.

39. Oleander (Nerium oleander ‘Hardi Red’)
Oleander (Nerium oleander ‘Hardi Red’)
Nerium oleander je jedina vrsta u svom rodu. Raste kao cvetajući grm ili se može obučiti u oblik malog drveta uz rezidbu. Ima tamnozeleno lišće i stvara grozdove cvetova sa pet latica koji mogu biti crveni, beli ili ružičasti. Oleander cveta tokom cele godine, a većina cvetova se pojavljuje tokom dužih letnjih dana.

Pripada porodici biljaka Apocinaceae (dogbane) i toksičan je za ljude i životinje. Oleander, međutim, ima neprijatan, gorak ukus, pa se trovanje zapravo dešava relativno retko.

40. Ananas žalfija (Salvia elegans)
Ananas žalfija (Salvia elegans)
Poreklom u šumama Meksika na visokim nadmorskim visinama, Salvia elegans je zeljasti višegodišnji grm koji pripada porodici biljaka Lamiaceae. Postoji nekoliko različitih varijanti ove vrste salvije, uključujući žalfiju od ananasa, žalfiju od mandarine i žalfiju od medene dinje, a ova imena se odnose na malo različite mirise različitih vrsta. Ovi grmovi proizvode grozdovi jarkocrvenih cvetova koji privlače i leptire i kolibrije.

41. Kalanhoe (Kalanhoe)
Kalanhoe (Kalanhoe)
Poreklom iz tropske Afrike i Madagaskara, Kalanchoe je rod od oko 125 cvetnih, tropskih, višegodišnjih, sukulentnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Crassulaceae. Imaju široke, voštane listove i proizvode svetle grozdove malih, delikatnih cvetova u obliku cevi. U svojim izvornim staništima, biljke kalanhoe često cvetaju tokom cele godine. Takođe se obično uzgajaju kao sobne biljke koje cvetaju od kasne zime do proleća.

42. Karanfil (Dianthus cariophillus)
Karanfil (Dianthus cariophillus)
Dianthus cariophillus, koji se obično naziva karanfil ili roze karanfilić, je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Cariophillaceae (karanfil ili roze). Smatra se da su karanfili nastali sa Mediterana, ali su bili široko kultivisani hiljadama godina, zbog čega je teško utvrditi njihovo tačno izvorno poreklo.

Karanfili će verovatno biti zauvek povezani sa srednjoškolskim plesnim korsažama, ali oni imaju svoju jedinstvenu simboliku. Za razliku od crvene ruže koja uvek simbolizuje romantičnu ljubav, simboličko značenje crvenih karanfila varira u zavisnosti od nijanse boje. Tamno crvena predstavlja ljubav i naklonost, dok svetlije nijanse crvene simboliziraju divljenje.

43. ljiljan (Hemerocallis)
ljiljan (Hemerocallis)
Registrovano je više od 80.000 sorti cvetova ljiljana iz roda Hemerocallis. Svi su poreklom iz istočne Azije. Uobičajeni naziv, dnevni ljiljan, potiče od navike cvetanja mnogih vrsta, sa cvetovima koji se otvaraju rano ujutru, troše se noću i zamenjuju novim cvetovima do sledećeg jutra.

Cvetovi ljiljana veoma podsećaju na prave ljiljane. Međutim, oni zapravo pripadaju porodici biljaka Asphodelaceae, a ne porodici biljaka Liliaceae.

44. Vajgela (Veigela)
Vajgela (Veigela)
Poreklom iz istočne Azije, Veigela je rod cvetnih grmova koji pripada porodici biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti). Trenutno postoji 12 prihvaćenih vrsta veigela. Međutim, može ih biti čak 38. Žbunje proizvodi grane koje se protežu poput dugih krakova od praska zvezda. Imaju tamnozeleno lišće, a kada cvetaju, krakovi se razmnožavaju sa šarenim grozdovima cveća.

45. hajdučka trava (Achillea millefolium)
hajdučka trava (Achillea millefolium)
Uobičajeno nazvana hajdučka trava ili obična hajdučka trava, Achillea millefolium je vrsta zeljaste, višegodišnje, cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Asteraceae. Poreklom je iz umerenih regiona Evrope, Azije i Severne Amerike.

Kada cvetaju, proizvode velike mase cvetnih grozdova sa ravnim vrhom koji imaju delikatne cvetove zraka. Najčešće cvetaju u nijansama bele i žute, ali druge sorte imaju roze ili crvene cvetove. ‘‘Red Velvet’ je jedna od najpopularnijih sorti crvenog hajdučka trava.

46. ​​Avens (Geum)
Avens (Geum)
Otprilike 50 vrsta zeljastih višegodišnjih biljaka pripada rodu Geum iz porodice biljaka Rosaceae. Oni proizvode rozete jajastih listova koji su zimzeleni u klimama gde temperature ne padaju ispod 0°F. Cveće dolazi u pojedinačnim ili više naboranih duplih oblika i, pored crvene, cveta u nijansama žute, narandžaste, ružičaste i bele. Uobičajeno rastu na svim kontinentima (osim, ​​naravno, na Antarktiku).

47. Nasturtium (Tropaeolum)
Nasturtium (Tropaeolum)
Jedini rod iz porodice biljaka Tropaeolaceae, Tropaeolum, je rod koji sadrži oko 80 vrsta zeljastih cvjetnica koje su porijeklom iz Centralne Amerike i Južne Amerike. Neke od njih su jednogodišnje, a neke višegodišnje.

Uobičajeno ime, nasturcijum, odnosi se na začinski miris cvetova biljke nalik na potočarku. To je latinski i prevodi se kao „vrtač nosa“. Ove biljke imaju listove u obliku ljiljana i kitnjaste cvetove u obliku trube.

48. Čempres (Ipomoea kuamoclit)
čempres (Ipomoea kuamoclit)
Poreklom iz tropskih regiona Amerike, Ipomoea kuamoclit je cvetna vrsta vinove loze koja pripada porodici biljaka Convolvulaceae (jutarnja slava). Pored čempresa, vinova loza ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući kardinalnu puzavicu, zvezdanu slavu, Vitlejemsku zvezdu, jutarnju slavu čempresa i lozu kolibrija.

Vinova loza ima veoma uske i peraste listove i proizvodi velike, svetlo-crvene cvetove u obliku trube koji se razvijaju u savršene petokrake zvezde.

49. Stonecrop od zmajeve krvi (Sedum spurium ‘Zmajeva krv’)
Stonecrop od zmajeve krvi (Sedum spurium ‘Zmajeva krv’)
Porijeklom sa Kavkaza, Sedum spurium (obično nazvan kavkaski kamenac) je zimzelena, višegodišnja, sočna vrsta koja pripada porodici biljaka Crassulaceae (činjača). Ima naviku puzajućeg širenja, što čini atraktivan prizemni pokrivač. Sorta ‘Zmajeva krv’ daje crvenkasto-zelene mesnate segmente listova i rubin-crvene cvetove u obliku zvezda.

50. Krep mirta (Lagerstroemia)
Krep ili mirta (Lagerstroemia)
Član porodice biljaka Lithraceae, Lagerstroemia je rod koji se sastoji od oko 50 vrsta cvetnih drveća i grmova koji su i listopadni i zimzeleni u prirodi. Biljke ovog roda su porijeklom iz područja oko istočne Azije, Indije, Okeane i sjeverne Australije.

Drveće i žbunje se popularno sade kao ukrasno bilje jer se njihova sezona cvetanja proteže tokom toplijih meseci. Dok cvetaju, drveće je prekriveno jarko obojenim grozdovima cveća koje se pojavljuju u hladnijim nijansama crvene i ružičaste.

51. Orhideje (Orchidaceae)
Orhideje (Orchidaceae)
Porodica orhideja (Orchidaceae) zvanično sadrži oko 28.000 spec. biljke koje potiču iz različitih klimatskih uslova i regiona širom sveta. U okviru porodice biljaka nalazi se 763 odvojena roda uključujući popularne ukrasne orhideje koje se obično uzgajaju kao kućne biljke kao što su Phalaenopsis i Dendrobium, pored važnog kulinarskog roda biljaka vanile, Vanilla. Među ovim hiljadama orhideja, nekoliko vrsta, sorti i hibrida ima cvetove u svim nijansama crvene.

52. Kolumbin (Akvilegija)
Kolumbin (Akvilegija)
Akuilegia je rod od 60 do 70 cvjetnih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae i porijeklom su iz viših područja širom sjeverne hemisfere.

Cvetovi ovih biljaka su složeni, sa nekoliko slojeva latica i nizom jedinstvenih latica koje čine cvetove kolumbina gotovo trenutno prepoznatljivim. Sorte i hibridi namenjeni ukrasnoj sadnji odlikuju se veoma kitnjastim cvetovima koji često imaju različite boje na jednom cvetu.

53. hrizantema (hrizantema)
hrizantema (hrizantema)
Hrizantema je rod zeljastih cvetnih višegodišnjih biljaka i grmova koji pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Većina vrsta hrizantema je poreklom iz Azije, ali neke potiču iz severne Evrope.

Zahvaljujući svojoj raznolikosti sorti, boja (uključujući nekoliko atraktivnih nijansi crvene), vrstama, oblicima i veličinama cvetanja, hrizanteme su jedno od najpopularnijih cveća koje se uzgaja u baštama, uključuje u cvetne aranžmane i za ukrašavanje tokom prazničnih proslava. sva godišnja doba.

Nekoliko omiljenih sorti crvenih hrizantema su „Grapeberri Red“, „Autumn Sunset“, „Five Alarm Red“ i „Cinthia Scarlet“.

54. Afrička Daisi (Gazanija)
Afrička Daisi (Gazanija)
Gazanija je rod cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae porijeklom iz južne Afrike. Oni proizvode velike, atraktivne, ravne, kompozitne cvetne glave u svetlim nijansama žute i narandžaste (najčešće), ružičaste i crvene.

Sve vrste afričkih tratinčica su porijeklom iz južnih dijelova Afrike. Mogu da cvetaju od proleća do jeseni na toploj, sunčanoj lokaciji i dobro drenirajućem zemljištu.

55. Azaleja (Azaleastrum)
Azaleja (Azaleastrum)
Azalea je uobičajeno ime koje se koristi za označavanje vrsta biljaka koje pripadaju Azaleastrum, koji je podrod roda Rhododendron koji pripada porodici biljaka Ericaceae (vrijesak). Postoji više od 10.000 sorti.

Azaleje su drvenasti cvetni grmovi (neki listopadni, a neki zimzeleni) koji proizvode proliferaciju lepršavih, papirnatih cvetova kada cvetaju. Cvetaju u svetlim nijansama crvene, ružičaste i bele. Iako su lepi, svi delovi ovih biljaka su veoma toksični.

56. Dianthus (Dianthus)
Dianthus (Dianthus)
Rod Dianthus sadrži oko 340 vrsta cvetnih biljaka iz porodice biljaka Cariophillaceae. Ovo cveće je prvenstveno poreklom iz Azije i Evrope. Međutim, nekoliko vrsta prirodno raste u severnoj i južnoj Africi, a jedna vrsta je poreklom iz Severne Amerike.

Ove biljke se obično nazivaju imenom njihovog roda, ali uobičajena imena za neke specifične vrste uključuju roze, karanfil i slatki vilijam. Dolaze u jednogodišnjim i višegodišnjim sortama, a cvetovi su obično ružičasti ili crveni sa pet latica. Međutim, neke naborane vrste, kao što je karanfil, imaju znatno više latica.

57. Crveni pasijon (Passiflora racemosa)
Crveni cvet strasti (Passiflora racemosa)
Passiflora racemosa je veoma kitnjasta cvetna vrsta iz porodice biljaka Passifloraceae koja je poreklom iz Brazila. Zimzelena cvetna loza, proteže se prema gore, držeći se za koru drveća. Njihovi listovi imaju tri režnja, što im daje oblik koji podseća na trag dinosaurusa. Ovo cveće strasti ima peraste latice u vatrenoj nijansi crvene obrubljene, ljubičasto-bele korone.

58. Streps (streptokorpus)
Streps (streptokarpus)
Streptocarpus je rod cvetnih biljaka iz porodice biljaka Gesneriaceae (gesneriad) koje potiču iz tropskih regiona Afrike. Obično se nazivaju stepenice ili punim imenom roda, podrodovi vrsta koje su porijeklom iz Južne Afrike nazivaju se Cape Primroses, što se odnosi na sličnost lišća i cvijeća biljke sa pravim peršunom. Razlika u izgledu strepusa između vrsta različitih podrodova je relativno značajna jer neke rastu iz rozete listova ili jednog lista, a druge imaju naviku rasta zaostajanja ili formiranja grudvica.

59. Snapdragon (Antirrhinum)
Snapdragon (Antirrhinum)
Antirrhinum je rod cvetnih biljaka iz porodice biljaka Plantaginaceae (plantain). Uobičajeno nazvani zmajevi, oni proizvode uspravne stabljike cveća koje podsećaju na zmajeve glave, zajedno sa „čeljustima“ koje se kreću gore-dole kada se stisnu bočno.

Divlje i autohtono rastu na stenovitim mestima u severnoj Africi, Evropi, Kanadi i Sjedinjenim Državama. Snapdragons je odličan izbor za uzgoj u kamenim baštama. Njihovo kultivisanje je jednostavno kao širenje njihovog semena po kamenoj bašti proleće, zalivanje i gledanje kako rastu.

60. Kardinal cvet (Lobelia cardinalis)
kardinalni cvet (Lobelia cardinalis)
Višegodišnja zeljasta cvetna biljka, Lobelia cardinalis pripada porodici biljaka Campanulaceae (zvončić) i poreklom je iz velikog dela Amerike. Najčešće se nalaze u vlažnim, močvarnim ili močvarnim područjima, jer im je potrebno mnogo vlage.

Kardinalni cvetovi rastu u grudvama uspravnih stabljika iz kojih niču 8 inča dugi, kopljasti ili jajasti listovi. Iz vrhova ovih klasova rastu grozdovi petokrakih cvetova u sjajnoj nijansi kardinalno crvene boje.

61. Coneflovers (Echinacea)
Šišarke (Ehinacea)
Ehinacea pripada porodici biljaka Asteraceae, rodu zeljastih cvetnih biljaka. Biljke ovog roda se obično nazivaju šišarke zbog konusnog oblika koji stvaraju latice koje padaju iz nejasnih centara njihovih cvetova.

Divlje rastu, obično su ljubičaste ili ametističke boje, ali je stvoreno nekoliko sorti da cvetaju u različitim bojama, uključujući nekoliko atraktivnih crvenih sorti. Šišarke prirodno rastu u suvim prerijama istočne i centralne Severne Amerike. Obično se koriste u čajevima zbog svojih lekovitih svojstava.

62. Mak (Papaveroideae)
mak (Papaveroideae)
Podfamilija Papavveroideae iz porodice biljaka Papaveraceae (mak) sadrži nekoliko zeljastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju makom. Različite vrste rastu u prirodi širom sveta, a njihovo seme (izvor opijuma) se sakupljalo i koristilo od davnina zbog svojih analgetičkih svojstava.

Zbog svog prisustva na Flandriji tokom Prvog svetskog rata, crveni mak je postao simbol sećanja na poginule vojnike.

63. Vezuv (Lichnis k Arkvrightii ‘Vezuv’)
Vezuv (Lichnis k Arkvrightii ‘Vezuvius’)
Ova biljka pripada istom rodu, Lichnis, kao i druge popularne vrste, malteški krst i šampion ruže. Ime roda potiče od starogrčke reči za lampu i verovatno je referenca na cvetove jarkih boja biljke.

Vezuvska sorta Lichnis ima cvetove boje lave i predstavlja hibrid sa složenim poreklom. To je ukrštanje Lichnis chalcedonica i Lichnis k haageana (koji je krst Lichnis coronaria v. sieboldii i Lichnis feulgens).

64. Zinnia (Zinnia)
Zinnia (Zinnia)
Unutar porodice biljaka Asteraceae i plemena biljaka Heliantheae, naći ćete rod Zinnia, koji sadrži nešto više od 20 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka. Njihov izvorni raspon proteže se od jugozapada Sjedinjenih Država do Južne Amerike, a većina vrsta dolazi iz Meksika.

Njihovi cvetovi su upečatljivi i razlikuju se po izgledu, neki imaju jedan prsten zračastih cvetova (latica), a drugi sa nekoliko slojeva. Centri cvetova prolaze kroz sopstveni proces cvetanja dok se nekoliko minijaturnih diskovih cvetova otvara postepeno kako cvetovi sazrevaju.

65. Neven (Tagetes)
neven (tagetes)
Tagetes je rod zeljastih višegodišnjih i jednogodišnjih cvetova koji pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Kao i cinije, njihov izvorni raspon se proteže od jugozapada Sjedinjenih Država do Južne Amerike. Neven ima mošusni miris koji je odličan za odvraćanje jelena i zečeva. Ovo ih čini dobrim izborom za graničenje povrtnjaka ili drugih biljaka za koje se nadate da će lokalna fauna ignorisati.

Iako su cvetovi nevena tradicionalno žute ili zlatne boje, određene sorte cvetaju u nijansama tamno narandžaste, crvene i kestenjaste boje. Zasađene zajedno u bašti ili kontejneru, svojim toplim šarolikim nijansama stvaraju zapanjujući efekat zalaska sunca.

66. Božur (Paeonia)
božur (Paeonia)
Božuri su porijeklom iz područja zapadne Sjeverne Amerike, Evrope i Azije. Broj vrsta u okviru roda Paeonia (jedini rod porodice Paeoniaceae) je sporan i kreće se od 25 do 40.

Koliko god da je rod veliki ili mali, božuri su jedno od najlepših cveća. Njihovi cvetovi se razlikuju po veličini, obliku, stilu i boji, sa nekoliko različitih cvetnih oblika dostupnih.

Iako cvetaju u mnogim nijansama ružičaste, žute, lavande, kajsije i bele, ‘Karl Rosenfield’, ‘Buckeie Belle’, ‘Red Emperor’ i ‘Flame’ su neke popularne sorte crveno obojenih božura.

67. Petunija (Petunia)
petunija (petunija)
Član porodice biljaka Solanaceae (velenka), Petunia je rod višegodišnjih cvjetnih biljaka koje su porijeklom iz Južne Amerike. Oni su veoma popularna baštenska biljka. Zahvaljujući navici rasta, savršene su za uzgoj u visećim korpama i prozorskim kutijama.

Većina sorti petunija koje se uzgajaju u baštama su hibridi i sorte uzgajane zbog svojih svetlih boja, kombinacija boja i velikih cvetova. Crvena petunija simbolizuje strasno snažnu ljubav, čineći cveće, biljke ili seme crvenih petunija odličnim poklonom za vašu drugu osobu, sve dok ste ozbiljni u tome da ih volite.

68. Koleus (Koleus)
Koleus (Koleus)
Poreklom iz tropskih i suptropskih regiona Azije, Evrope i Afrike, Coleus je rod cvetnih biljaka koje mogu biti godišnje ili višegodišnje i dolaze u mnogo različitih oblika, u zavisnosti od vrste. Rod pripada porodici biljaka Lamiaceae (nana ili žalfija).

Biljke Coleusa su poželjne zbog svog jedinstveno šarenog i šarenog lišća, a ne zbog prilično običnih, malih i iskreno neimpresivnih cvetova u poređenju sa listovima koji ih okružuju.

69. slatki grašak (Lathirus odoratus)
slatki grašak (Lathirus odoratus)
Uobičajeno nazvan slatki grašak, Lathirus odoratus je mirisna cvetna biljna vrsta koja pripada porodici biljaka Fabaceae (mahunarke).

Slatki grašak raste u južnoj Italiji, na ostrvima Egejskog mora i na Siciliji. Imaju delikatne stabljike nalik travi i ljupko cveće koje je ponekad čvrsto ili šareno bojama koje dolaze u skoro svakoj boji duge, uključujući nekoliko nijansi crvene.

Grašak je najistaknutiji po svom prijatno slatkom mirisu koji miriše na kombinaciju ruže, zumbula i citrusnih cvetova narandže.

70. Frezija (Freesia)
frezija (frezija)
Još jedan mirisni favorit, Freesia, je rod cvetnih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Iridaceae (iris). Cveće frezije prirodno raste u južnoj Africi, ali divlje vrste frezije ne liče mnogo na kultivisane hibride koji rastu u baštama i pune bukete rezanog cveća. Oni su mnogo ukrašeniji, sa velikim cvetovima u obliku cevi, a čak se i kultivišu da bi proizveli oštriji miris.

71. Likoris (Likoris)
Likoris (Likoris)
Poreklom iz južnih i istočnih delova Azije, Licoris je rod od 12 do 20 cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Amarillidaceae. U Sjedinjenim Državama, njihova uobičajena imena uključuju grozd amarilisa i orkanski ljiljan.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se obično nazivaju paukovim ljiljanima. Visoke, vitke stabljike podržavaju grozdove kratkih cvetnih stabljika koje proizvode četiri do osam cvetova sa laticama nalik na prste u nijansi trešnje. Pazite gde sadite cveće ovog roda, jer je otrovno.

72. Canna Lili (Canna)
Canna Lili (Canna)
Jedini rod u porodici biljaka Cannaceae, Canna je rod od 10 vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju ljiljanima. Ove višegodišnje biljke imaju naviku rasta u grudvama jer se šire preko rizomatskog korenovog sistema.

Oni proizvode upadljivo cveće, ali nisu pravi ljiljani, jer pripadaju drugoj porodici biljaka. Poreklom su iz tropskih i suptropskih regiona Amerike.

Popularne crvene sorte uključuju ‘Crni vitez’, koji ima crno lišće, i ‘Predsednik’, koji proizvodi tradicionalnije zeleno lišće.

73. Božićni kaktus (Schlumbergera)
Božićni kaktus (Schlumbergera)
Schlumbergera je mali rod od samo šest do devet cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Cactaceae (kaktus), a poreklom su iz priobalnih planina Brazila. Ove biljke imaju voštane, sočne segmente listova koji rastu u dugim lancima. Sa njihovih krajeva, biljke proizvode kitnjaste cevaste cvetove u nijansama crvene, ružičaste, narandžaste i bele.

U zavisnosti od vrste, obično cvetaju oko novembra ili decembra na severnoj hemisferi. To je dovelo do njihovih uobičajenih imena Božićni kaktus ili kaktus za Dan zahvalnosti.

74. Baštenska maćuhica (Viola k vittrockiana)
Baštenska maćuhica (Viola k vittrockiana) Crveno cveće
Baštenske maćuhice su velika grupa cvetnica koje su sve hibridizovane sorte cvetnih biljaka iz grupe Melanium iz roda Viola, koja pripada porodici biljaka Violaceae (viola). Njihovo matično cveće je prvenstveno poreklom iz zapadne Azije i Evrope.

Maćuhice su vesele biljke koje se samozasijavaju i proizvode cvetove nalik na lice u mnogo različitih boja i kombinacija boja, uključujući upečatljivo rubin-crvenu i tamno kestenjastu.

75. Drveni ljiljan (Lilium philadelphicum)
Drveni ljiljan (Lilium philadelphicum) Crveni cvetovi
Lilium philadelphicum je višegodišnji ljiljan koji pripada porodici biljaka Liliaceae. Poreklom iz većeg dela Kanade i Sjedinjenih Država, ljiljan cveta od juna do avgusta. Iako raste samoniklo, u nekoliko oblasti se smatra ugroženom vrstom.

Njegovi cvetovi imaju šest jajolikih latica sa crnim pegama u upečatljivoj nijansi narandžasto-crvene boje. Pored drvenog ljiljana, njegova uobičajena imena uključuju filadelfijski ljiljan, zapadni crveni ljiljan i prerijski ljiljan.