uobicajenih kosmos stetocina buba i bolesti

Kako se nositi sa uobičajenim štetočinama kosmosovog cveća
Kosmos su prelepe, šarene jednogodišnje biljke koje se takođe izuzetno lako uzgajaju tokom cele sezone cvetanja. Prave fantastično rezano cveće i takođe imaju bogato značenje i simboliku. Međutim, sve vrste kosmosovog cveća i dalje mogu biti izložene riziku od bolesti i štetočina. Ovaj članak će vam pokazati kako da identifikujete i da se nosite sa uobičajenim kosmos štetočinama, bubama i bolestima u vašoj bašti.


Suočavanje sa uobičajenim kosmosskim štetočinama, bubama i bolestima – najvažnije
Kosmos može biti pogođen štetočinama kao što su lisne uši, paukove grinje i tripsi. Cveće Kosmosa je takođe podložno bolestima kao što su žutilo astera, botritis i pepelnica. Za borbu protiv bolesti i štetočina koristite stvari kao što su hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili organski fungicidi i pesticidi.

10 najčešćih kosmos štetočina, buba i bolesti

1. Lisne uši

Lisne uši su jedna od najčešćih štetočina sa kojima se susreću baštovani. Okupljaju se u velikim grupama ispod listova da izvuku sok i obično su crne ili zelene. Ostali simptomi zaraze lisnim ušima uključuju crnu buđ, deformisano lišće i usporen rast. Lisne uši takođe obično uzgajaju mravi.

Lisne uši se mogu izbaciti prskanjem crevom. Takođe možete koristiti hortikulturna ulja, insekticidni sapun i mere biološke kontrole. Hoverflies, lacevings i ladibirds su prirodni predatori lisnih uši koje je dobro pokušati i podsticati u svojoj bašti. Ovo će pomoći prirodnoj kontroli populacije lisnih uši.

2. Biljnih buba

Različite vrste biljnih buba takođe mogu ciljati kosmos cveće. Poput lisnih uši, biljne bube se hrane sokom biljaka poput kosmosa i drugih članova porodice Asteraceae. Biljne bube su mali leteći insekti sa šarenim šarama na leđima.

Ako listovi vašeg kosmosa imaju rupe ili tragove ugriza, za to bi mogle biti biljne bube. Poprskajte svoj kosmos crevom da biste izbacili biljne bube. Alternativno, možete koristiti insekticidni sapun ili hortikulturna ulja kao što je neem ulje da ih uklonite.

3. Paukove grinje

Paukove grinje su grupa malih insekata koji konzumiraju hlorofil koji proizvode kosmos biljke. Postoji nekoliko vrsta, ali sve imaju iste simptome. Paukove grinje mogu ostaviti belu mrežu na lišću kosmosa. Paukove grinje takođe mogu izazvati smeđe ili žute mrlje na listovima ili stabljikama.

Sa svim vrstama paukovih grinja možete se boriti korišćenjem hortikulturnih ulja i insekticidnog sapuna. Biološke kontrole su takođe efikasne u borbi protiv infestacija paučjim grinjama.

4. Tripsi

Tripsi su dobro poznate štetočine kućnih biljaka, ali mogu da izazovu probleme i kosmos cveću. Oni su sitni, tanki crni ili smeđi insekti koji se hrane biljnim sokom. Simptomi zaraze tripsom uključuju srebrne ili šarene oznake na listovima vašeg kosmosa.

Ako je vaš kosmos zdrav, zaraze tripsima ne bi trebalo da izazovu previše značajnih problema. Međutim, slabe biljke će imati ozbiljne probleme. Tripsi se mogu eliminisati korišćenjem insekticidnog sapuna, hortikulturnih ulja i bioloških mera kontrole.

5. Aster
Većina vrsta u porodici Asteraceae je u opasnosti od žute astere, uključujući kosmos. Ovu bolest izazivaju mikroskopski paraziti zvani fitoplazma. Ove parazite šire insekti poput skakavaca, koji podsećaju na mini skakavce.

Cvetovi kosmosa koji su zaraženi žutom asterom mogu imati čudne zelene izrasline koje izlaze iz centralnih cvetova. Ostali simptomi uključuju usporen rast i žutilo lišća. Dajte svom kosmosu dovoljno prostora od drugih biljaka i pokušajte da odvratite šikare tako što ćete očistiti opalo lišće i korov.

6. Botritis

Botritis se naziva i siva plijesan zbog plesnivih izraslina koje se pojavljuju na zaraženim biljkama. Ova gljivična bolest je čest problem za kosmos koji raste u preterano vlažnim ili vlažnim uslovima. Ostali simptomi uključuju smeđe ili odumiranje lišća.

Koristite organske bakarne fungicide ili druge fungicide da biste se rešili gljivice botritisa. Održavanje dobrih praksi zalivanja kosmosa takođe pomaže u izbegavanju infekcije. Zalijte svoj kosmos u podnožju stabljika. Zalivanje iznad glave rizikuje da voda prska na cveće i lišće, ostavljajući ih ranjivim na gljivicu.

7. Virus kovrdžavog vrha

Virus kovrdžavog vrha je još jedna bolest koju mogu da prenesu šikare. Iako virus kovrdžavog vrha obično napada useve poput cvekle ili paradajza, kosmos je takođe u opasnosti. Zaraženi kosmos može pokazati uvijeno lišće ili požutjelo lišće prekriveno ljubičastim lezijama.

Ne postoji magični lek za virus kovrdžavog vrha, tako da je najbolje držanje čikarica dalje od kosmos cveća. Uverite se da je zemlja koja okružuje kosmos očišćena od korova ili ostataka lišća. Omogućavanje vašem kosmosu dovoljno prostora između drugih biljaka pomaže u sprečavanju virusa kovrdžavog vrha.

8. Fusarijum

Fusarijum je gljivična infekcija uzrokovana Fusarom gljiva ium okisporum, koja se nalazi u zemljištu. Cveće Kosmosa zaraženo fuzarijumom će izgledati mlohavo i uvelo tokom dana, ali će izgledati kao da se oživi noću. Ostali simptomi uključuju usporen rast i žutilo lišća prema dnu biljke.

Da biste se uhvatili u koštac sa fuzarioznim uvenućem, uklonite zaražene cvetove kosmosa da biste sprečili širenje bolesti. Fusarijum uspeva u zemljištu preplavljenom vodom, pa izbegavajte preterano zalivanje kosmosa da biste smanjili rizik od infekcije.

9. Pepelnica

Pepelnica je uobičajena gljivična bolest koja pogađa većinu biljaka, uključujući i kosmos cveće. Ova bolest napreduje u toplim, suvim uslovima tokom dana i hladnim, vlažnim ili vlažnim uslovima noću.

Simptom pepelnice je pojava prašnjavih belih izraslina na listovima ili stabljikama. Usporen rast je još jedan simptom pepelnice. Tretirajte pepelnicu koristeći organske bakarne fungicide ili hortikulturna ulja kao što je neemovo ulje.

10. Bela mrlja

Bela mrlja je još jedna gljivična bolest koja može zaraziti cvetove kosmosa. Uzrokuje ga Entiloma calendulae gljivica i uspeva u hladnim, vlažnim uslovima. Uobičajeni simptomi bele mrlje uključuju bledo bele mrlje na donjim listovima. Tamno smeđe mrlje takođe mogu biti vidljive unutar ovih belih tačaka.

Koristite organske bakarne fungicide da biste se rešili belog mrlja. Takođe je dobra ideja osigurati da vaše kosmos cveće ima dobar protok vazduha. Ostavite svom kosmosu dovoljno prostora dalje od okolnih biljaka i izbegavajte da ih ostavljate u zemlji koja je natopljena vodom.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja dobro deluju protiv nekoliko kosmos štetočina i bolesti. Najčešće korišćeno hortikulturno ulje je neemovo ulje, ali ulje kanole je druga opcija. Ova ulja kontrolišu štetočine tako što izazivaju probleme tokom njihovog života i ciklusa razmnožavanja.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapuni su veoma efikasni protiv štetočina kao što su lisne uši ili biljne bube. Oni mogu dehidrirati i ugušiti uvredljive štetočine. Međutim, insekticidni sapun može ubiti i korisne insekte. Takođe možete napraviti sopstveni insekticidni sapun koristeći mešavinu vode i sapuna za suđe.

Biološke kontrole
Biološka kontrola je krovni izraz za niz predatorskih insekata koji se hrane štetočinama poput lisnih uši. Uobičajeni tipovi uključuju nematode i predatorske grinje ili crve. Ova vrsta organskog pesticida pomaže u izbegavanju upotrebe hemikalija.

Fungicidi
Fungicidi su često najbolji način za lečenje bilo koje gljivične bolesti koje inficiraju vaš kosmos. Dostupne su različite organske i sintetičke opcije, ali koristite organske fungicide kad god je to moguće. Organski bakar fungicid je jedan od najefikasnijih izbora.

Pesticidi
Organski ili sintetički pesticidi mogu nakratko učiniti dosadne štetočine poput lisnih uši. Međutim, sintetički pesticidi mogu ubiti korisne insekte ili negativno uticati na kvalitet zemljišta. Koristite organske pesticide kad god je to moguće.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Zaštita vašeg kosmosa od štetočina i bolesti često je jednostavna kao i obezbeđivanje pravih uslova za uzgoj. Glavna stvar koja je potrebna kosmosnom cveću su labava, dobro drenirajuća tla. Natopljeno zemljište je plodno tlo za gljivične bolesti, tako da je ključno izbegavanje prekomernog zalivanja.

Kosmosu je takođe potrebno 6 do 8 sati punog sunca dnevno i treba ga zalivati otprilike jednom nedeljno. Uvek zalivajte bazu vašeg kosmosa da biste izbegli da voda dođe na cveće ili lišće. Većini kosmosa neće biti potrebno dodatno đubrivo i zapravo može patiti ako tlo sadrži previše hranljivih materija.

Čuvajte tlo oko vašeg kosmosa bez opalog lišća ili korova da biste odvratili šikare. Ovi insekti mogu nositi virus žute astere ili kovrdžavog vrha.

Takođe je razborito za optimalno cvetanje do štipanja i mrtvih cvetova kosmosa za optimalno cvetanje tokom cele sezone cvetanja.

Okončanje

Cvetovi kosmosa su šarene, atraktivne i korisne jednogodišnje biljke koje letnjem izlaganju dodaju divne nijanse boja. Ali čak i ove biljke koje se malo održavaju mogu patiti od štetočina i bolesti. Lisne uši, biljne bube i paukove grinje ciljaju kosmos. Uobičajene bolesti uključuju pepelnicu i bijelu mrlju.

Većina problema se može lečiti korišćenjem hortikulturnih ulja, insekticidnog sapuna i organskih bakarnih fungicida. Uvek dajte kosmos cveću dovoljno prostora da unapredite dobar protok vazduha i izbegnete natopljeno zemljište.