Ultimativni vodic o znacenju tipovima i upotrebi biljaka nane

Sve što treba da znate o biljkama nane

Sa svojim svežim mirisom, izrazitim ukusom i atraktivnim lišćem, mnoge vrste biljaka mente (Mentha) su dugo bile cenjene u pejzažu i kuhinji. Nana je brzorastuća biljka – obično višegodišnja – koja leti cveta ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima. Uzgajana za kulinarsku i medicinsku upotrebu kroz istoriju, igrala je ulogu u grčkoj, rimskoj i hrišćanskoj mitologiji, kao i tradicijama narodne medicine širom sveta. Ovde će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici biljke nane; njihova istorija i poreklo; koristi i koristi; plus osnovni saveti za uzgoj i negovanje biljaka mente kod kuće.


Značenje i simbolizam biljke mente – najvažnije
Na jeziku cveća, menta simbolizuje vrlinu. Nana je dobila ime iz grčke mitologije; bog Pluton je preferirao nimfu Mentu nad boginjom Persefonom, koja je (ljubomorno) preobrazila Mentu u biljku. U starom Rimu, menta je bila afrodizijak, utkan u krune koje je nosila boginja Venera. U feng šuiju se smatra da menta privlači bogatstvo i prosperitet.

O biljkama nane

Kovnica – porodica, rod i taksonomija
Nana pripada rodu Mentha, koji je član porodice Lamiaceae. Rod Mentha je podeljen na pet podsekcija, koje uključuju Audibertia, Eriodontes, Mentha, Preslia i Pulegium.

Zajedno, oni sadrže oko 42 vrste, više od desetina hibrida i stotine sorti, uključujući sorte i hibride.

Botaničke karakteristike mente, boje, mirisi i toksičnost
Većina biljaka Mente su višegodišnje, sa široko raširenim stolonima i razgranatim, četvrtastim stabljikama. Lišće može biti duguljasto ili kopljasto, a većina ima nazubljene ivice.

Većina lišća mente ima boju od sivo-zelene do tamnozelene, dok neke sorte mogu biti žute, plave ili ljubičaste. Cveće je belo, roze ili ljubičasto i ima navojne oblike.

Nana je cenjena zbog svoje jake, karakteristične arome. Određene vrste imaju odmah prepoznatljiv miris, kao što su nana (M. spicata) i peperminta (M. k piperita).

Nije poznato da je menta toksična za ljude. Međutim, toksičan je za pse, mačke i konje i može izazvati povraćanje ili dijareju ako se proguta u velikim količinama.

Popularne vrste, vrste i sorte biljaka nane

Nana (M. spicata) i peperminta (M. k piperita) su najčešće kultivisane sorte nane. Cenjene zbog svog mirisa, ulja i ukusa, ove višegodišnje bilje narastu do 3 stope i brzo se šire.

Ostale vrste uključuju:

Vodena menta (M. akuatica), porijeklom iz vlažnih područja Evrope, jugozapadne Azije i sjeverozapadne Afrike
Kanadska ili američka divlja menta (M. canadensis), severnoamerikanac sa ljubičastim cvetovima
Kukuruzna menta (M. arvensis), bogata aromom linalolom
Konjska menta (M. longifolia) ima jaku aromu mente
Penniroial (M. pulegium), koji su za kuvanje koristili stari Grci i Rimljani
Nana jabuka (M. suaveolons) cveta ružičastim cvetovima
Đumbir (M. k gracilis) ima ukus đumbira i voćnu aromu

Etimološko značenje
Ime roda Mentha potiče od grčke reči minthe, imena nimfe koja je pretvorena u biljku nane. Menta je jedno od najstarijih imena biljaka koje se i danas koriste.

Iz kojih regiona potiču biljke nane?
Biljke nane rastu širom sveta, a domoroci se nalaze u regionima Evrope, Azije, Afrike, Severne Amerike i Australije.

Kada biljke nane cvetaju i daju cveće?
U umerenoj klimi, većina vrsta cveta ljubičastim, belim ili ružičastim cvetovima u kasno leto.

Upotreba i prednosti biljaka nane

Nana u herbalizmu i medicini
Nekoliko vrsta mente ima medicinsku primenu. U tradicijama narodne medicine, nana se koristila za lečenje brojnih bolesti, kao što su:

Glavobolja
Groznica
Poremećaji varenja, kao što su žgaravica, mučnina i uznemireni stomak
Gljivične i bakterijske infekcije
Čolić
Štucanje
Zubobolja
Olakšanje od hladnoće
U srednjovekovnoj Evropi, nana se koristila za lečenje vodenih očiju, sprečavanje začeća, lečenje gube i sprečavanje kamena u bubregu. Takođe se verovalo da sprečava ugrize morskih zmija, škorpiona i besnih pasa.

Savremena naučna istraživanja ukazuju na lekovite prednosti mente. Studije pokazuju da korisna svojstva Menthinih eteričnih ulja i lišća uključuju:

Antioksidans
Anti-mikrobno
Anti-gojaznost
Citotoksični/anti-kancer
Anti-dijabetik
Anti-inflamatorno

Nana u hrani i piću

Menta je dugo bila cenjena zbog ukusnog ukusa koji dodaje jelima. Listovi se mogu jesti sirovi ili kuvani i predstavljaju odličan dodatak salatama, voćnim jelima i mesu. Sos od nane je popularan začin, koji se često služi uz jagnjetinu.

Mnogi slatkiši imaju ukus mente, od sladoleda i kolačića do bombona, žvaka, želea i sirupa. Listovi biljaka nane su takođe se obično koristi za aromatiziranje čajeva i hladnih napitaka, kao što je Mojito.

Toksičnost biljaka nane
Nije poznato da je biljka mente toksična za ljude; psi, mačke i konji ne bi trebalo da gutaju mentu, jer može izazvati povraćanje i dijareju.

Nana privlači pčele, leptire i druge oprašivače svojim ljubičastim, ružičastim i belim cvetovima leti.

Biljke nane u Feng Shuiju
U feng šuiju se smatra da menta privlači bogatstvo i prosperitet. Postavite ga u jugoistočni ili „srećan“ ugao kuće ili sobe. Menta je takođe povezana sa dobrom komunikacijom i poboljšanjem veza sa decom.

Značenje, simbolika i kulturni značaj biljaka nane

Uobičajene boje cveća nane i njihovo značenje i simbolika
Biljke nane cvetaju ljubičastim, belim ili ružičastim cvetovima, u zavisnosti od sorte. Na jeziku cveća, menta simbolizuje vrlinu.

Biljke nane u grčkoj mitologiji
Biljke nane su bile istaknuto u grčkoj mitologiji. Ime biljke potiče iz priče o nimfi ​​Menti; Pluton, bog podzemnog sveta, bio je privučen Menti. Ovo je razbesnelo Persefonu, boginju podzemnog sveta, koja je u naletu ljubomore pretvorila Mentu u biljku. Iako je Menta izgubila ljudski oblik, još uvek je privlačila smrtnike svojim mirisom.

Biljke nane u starom Rimu
Za Rimljane je menta takođe bila povezana sa požudom, a ova drevna kultura je koristila mentu kao afrodizijak. Štaviše, boginja Venera je nosila mentu u svojoj kruni; poznata kao Corona Veneris, statue boginje često prikazuju kako ona nosi venac od mente na glavi.

Biljke nane u hrišćanstvu
Karakteristike kovnice u hrišćanskoj bibliji takođe. U priči o farisejima desetina se plaćala kovnicom.

Tokom godina, jaka aroma mente je korišćena za maskiranje drugih, manje prijatnih mirisa. Kao takva, biljka je postala povezana sa gostoprimstvom, čistoćom i vrlinom.

Prikladne prilike za poklon za biljke nane

Danas je menta izgubila mnoge asocijacije na romantičnu ljubav (i požudu), tako da je odličan izbor da dodate miris i boju cvetnim poklonima za svakodnevno davanje, uključujući rođendane i posao.

Menta dodaje svežu aromu buketima, aranžmanima i centralnim delovima, čineći je zanimljivim dodatkom za posebne prilike.

Kako uzgajati i negovati biljke nane kod kuće
Nana i pepermint se veoma lako uzgajaju u kući. U stvari, oni mogu rasti tako snažno da mogu preuzeti vlast. Ako je dostupan ograničen prostor, dobra je ideja da uzgajate mentu u kontejneru kako se ne bi previše agresivno širila. Korišćenje kontejnera sa uklonjenim dnom može pomoći u održavanju mente pod kontrolom.

Nana dobro raste u ilovastom zemljištu koje je vlažno do povremeno vlažno, iako ne voli mokra stopala. Menta preferira izlaganje punom suncu nego delimičnom senci.

Podelite biljke nane svakih nekoliko godina. Uklonite cvetne klasove kada se pojave za najbolji ukus.

Menta može biti podložna rđi ili malim narandžastim mrljama na donjoj strani lišća. Tretirajte organskim fungicidom i sprečite rđu tako što ćete dozvoliti biljkama da se osuše između zalivanja.

Upakovati
Nana dodaje svežu aromu i ukus hrani i pićima, boju i miris bašti i brojne zdravstvene prednosti. Ova biljka koja se lako uzgaja je popularan izbor za kućnu baštu i donosi živopisnu kulturnu istoriju svakoj sadnji. Dodajte mentu svakom cvetnom poklonu kome je potreban miris koji podiže.

Česta pitanja o biljci nane:

Šta znači kada cveta menta?
Nana je višegodišnja cvetna biljka koja obično cveta tokom prolećnih i letnjih meseci svake godine. Proizvedeno cveće je prirodni deo godišnjeg ciklusa rasta biljke.

Kako podstičete mentu da raste?
Menta obično najbolje raste u sopstvenoj posudi za saksije sa dobro drenirajućim, plodnim zemljištem. Obezbedite biljci dovoljno izlaganja suncu tokom većeg dela dana i đubrite rastvorom na bazi azota u kasnim letnjim mesecima nakon cvetanja.

Da li su cvetovi nane jestivi?
Cvetovi nane su jestivi za ljude, ali eterična ulja mogu biti toksična za kućne ljubimce i životinje.

Da li je menta još dobra posle cveća?
Cvjetne biljke nane mogu proizvesti nešto manje oštre listove, ali su i dalje dobre za konzumiranje.

Da li se biljke nane vraćaju svake godine?
Biljke mente obično umiru tokom zimskih meseci pre nego što se ponovo vrate sa pojavom proleća svake godine.