Boje cveta kamelije vizuelni obilazak njihovih prelepih nijansi i nijansi

Kamelije su prelepi zimzeleni grmovi koji su dobrodošli prizor u jesen i zimu. Ove dugovečne biljke donose prelepe boje u baštu kada malo šta drugo cveta. Cvetovi kamelije dolaze u nekoliko boja i zanimljivih oblika. U ovom članku ćemo otkriti u kojim bojama dolaze cvetovi kamelije.


Boje cvetova kamelije – najvažnije
Cvetovi kamelije dolaze u tri glavne boje; roze, crvene i bele. Ovo cveće takođe dolazi u žutoj boji, ali ove sorte su prilično retke. Cvetovi kamelije predstavljaju obožavanje. Ružičaste kamelije simbolizuju čežnju, dok bele kamelije predstavljaju obožavanje. Crvene kamelije simbolizuju želju i strast.

Četiri osnovne boje cveta kamelije:

Roze cvetovi kamelije su jedna od najpopularnijih boja za kamelije i dolaze u nekoliko nijansi. Poput mnogih ružičastih cvetova, ružičaste kamelije simbolizuju i romantičnu i platonsku ljubav. Ružičaste kamelije se takođe koriste da izraze čežnju za voljenom osobom koja nam je draga. Ružičaste kamelije takođe mogu predstavljati kvalitete poput zahvalnosti i razigranosti.

Neke od najpopularnijih sorti ružičaste kamelije uključuju:

Camellia sasankua ‘Plantation Pink’ – Ova prelepa kamelija iz rane sezone ima velike, mekane jednostruke ili polu-dvostruke cvetove. Svaki cvet prikazuje skup žutih prašnika u sredini i odiše slatkim mirisom.
Camellia japonica ‘Debutante’ – Ova prekrasna sorta Camellia japonica proizvodi bledo ružičaste neformalne duple cvetove u proleće. Svaki cvet raste do 3 inča u širinu.
Camellia Japonica ‘Pink Perfection’ – Ova spektakularna kamelija bila je popularna u viktorijansko doba zahvaljujući svojim zapanjujućim bledo ružičastim formalnim dvostrukim cvetovima. Ova sorta srednje do kasne sezone cveta od januara do maja.

Crvene kamelije

Cvetovi crvene kamelije pružaju bogate nijanse boja zajedno sa zamršenim značenjem. Na jeziku cveća, oni su povezani sa strašću, željom i romantičnom ljubavlju. Kasne zimske sorte srednje sezone savršena su alternativa ružama za Dan zaljubljenih.

Evo nekih od najpoznatijih sorti crvene kamelije:

Camellia sasankua ‘Iuletide’ – Ova spektakularna kamelija od rane do sredine sezone daje pojedinačne crvene cvetove sa jarko žutim prašnicima. „Juletida“ obično cveta oko Božića, što ga čini predivnim svečanim cvetom.
Camellia japonica ‘Black Magic’ – Uprkos imenu, ova kamelija ima prelepe crvene polu-dvostruke cvetove ili cvetove u obliku ruže. „Black Magic“ je fantastična sorta kamelije srednje do kasne sezone.
Camellia japonica ‘Roial Velvet’ – Nekoliko sorti kamelije je tako sjajno ili tako zadivljujuće kao ‘Roial Velvet’. Ova kamelija srednje sezone daje intenzivne crvene polu-dvostruke cvetove sa žutim prašnicima.

Bele kamelije
Cveće bele kamelije proizvodi elegantne prikaze sa predivnom simbolikom. Oni simbolizuju platonsku naklonost i obožavanje, a ne romantično interesovanje. Kao i drugo belo cveće, bele kamelije takođe mogu da simbolizuju nevinost, čistotu i ponovno rođenje. Sorte kamelije koje se koriste u proizvodnji čaja imaju isključivo bele cvetove.

Popularne sorte bele kamelije uključuju:

Camellia japonica ‘Silver Vaves’ – Ova elegantna sorta srednje sezone zaslepljuje velikim srebrno-belim polu-dvostrukim cvetovima sa zlatno žutim sredinama. „Srebrni talasi“ su takođe dobar izbor za živu ogradu od kamelije.
Camellia sasankua ‘Mine-no-iuki’ – Ova zapanjujuća kamelija iz rane sezone ima divne polu-dvostruke čisto bele cvetove. Ova sorta je takođe izuzetno plodna, u nekim slučajevima daje do 150 cvetova na jednom grmu.
Camellia japonica ‘Vhite Empress’ – Ova sorta Camellia japonica daje velike duple ili polu-duple bele cvetove sa nazubljenim laticama. U poređenju sa mnogim kamelijama, ova sorta srednje sezone raste prilično brzo.

Cvetovi žute kamelije su izuzetno retki, ograničeni na samo nekoliko vrsta i sorti. Kao i drugo žuto cveće, žute kamelije mogu da simbolizuju nadu, radost i obilje. U kineskoj kulturi žuto cveće predstavlja stvari koje su svete.

Evo nekoliko sorti žute kamelije:

Camellia k villiamsii „Juri’s Iellov“ – Iako nije strogo žuta kamelija, „Juri’s Iellov“ ima bele cvetove u obliku anemone sa žutim centralnim laticama. Ovo je sorta kasne sezone koja cveta od marta do aprila.
Camellia chrisantha – Ova retka vrsta kamelije raste u delovima Kine i Vijetnama. Proizvodi prekrasne pojedinačne žute cvetove sa zlatno žutim prašnicima. To je sorta srednje do kasne sezone koja cveta od novembra do marta.

O cveću kamelije
Porodica i rod
Rod kamelija pripada porodici čajeva (Theaceae). Preko 26.000 sorti kamelije su tokom godina uzgajali hortikulturari. Većina ovih sorti potiče od dve vrste; Camellia japonica i Camellia sasankua. Hibridne sorte kao što je Camellia k villiamsii kombinuju kvalitete različitih vrsta kamelije.

Kamelije su poreklom iz istočnih i južnih delova Azije, uključujući Kinu, Japan, Koreju i Indoneziju. Grmlje kamelije uspeva u tropskim i suptropskim staništima, uključujući šume. Neke kamelije rastu i na padinama Himalaja.

Botaničke karakteristike

Kamelije su cvjetni zimzeleni grmovi koji ponekad rastu kao mala stabla. U divljini, kamelije narastu do 50 stopa, ali su potrebne decenije da dostignu svoju punu veličinu. U baštama kamelije rastu između 6 i 15 stopa u visinu i otprilike 6 do 10 stopa u širinu.

Kamelije su dugovečni grmovi koji mogu da žive vekovima u pravim uslovima. Kamelije imaju sjajno zelene listove eliptičnog ili ovalnog oblika sa blago nazubljenim ivicama.

Grmlje kamelije dolazi u tri glavne kategorije u zavisnosti od toga kada cvetaju. Kamelije iz rane sezone, poput sorti Camellia sasankua, cvetaju tokom jeseni. Kamelije srednje sezone, kao što je Camellia japonica, cvetaju tokom zime. Kamelije u kasnoj sezoni, uključujući mnoge hibridne sorte, cvetaju u proleće.

Cvetovi kamelije dolaze u šest glavnih oblika koji diktiraju izgled i oblik cvetova. Evo kratkog vodiča za forme cvetova kamelije:

Pojedinačni – otvoreni cvetovi sa istaknutim prašnicima u sredini
Polu-dvostruki – delimično otvoreni cvetovi sa naboranim centralnim laticama
Anemone-forma – Delimično otvoreni cvetovi sa laticama koje imaju urezane ivice
Oblik božura – Poznat i kao neformalni dupli cvetovi. Cveće sa naboranim laticama i skrivenim prašnicima
Oblik ruže – Bluzasti polu-dupli cvetovi sa delimično vidljivim prašnicima
Formalno duplo – Jednoobrazni cvetovi rozete sa redovima preklapajućih latica

Značenje i simbolika

Kamelije proizvode prelepo cveće koje takođe nosi mnogo značenja i simbolike. Kamelije predstavljaju odanost i romantičnu ljubav, što ih čini dobrom alternativom ružama za Dan zaljubljenih. Cvetovi kamelije različitih boja takođe imaju različita značenja, uglavnom vezana za obožavanje i platonsku ili romantičnu ljubav.

Koristi i prednosti
Kamelije nisu samo divni ukrasni grmovi za baštu. Listovi kamelije se takođe koriste za proizvodnju čaja. Camellia sinensis je glavna sorta koja se koristi u proizvodnji čaja, što je čini jednom od najvrednijih komercijalnih useva na svetu. Listovi se koriste za pravljenje crnog, zelenog, belog i oolong čaja.

Čaj napravljen od lišća kamelije takođe ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Listovi sadrže nekoliko jedinjenja, kao što su kofein i L-teanin. Ovaj drugi ima opuštajući efekat, kao i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Zanimljivosti
Kamelije imaju dugu istoriju uzgoja u azijskim kulturama, posebno u Kini i Japanu. Neke od najstarijih kamelija na svetu ostaju u japanskoj carskoj palati. Ovi časni grmovi su stari nekoliko vekova. Najstarija kamelija na svetu zasađena je 1300-ih i još uvek živi u manastiru Panlong u Kini.

Nega i održavanje
Kamelije su sporo rastuće grmlje, a većina vrsta dostiže visinu od 6 do 15 stopa i širinu od 6 do 10 stopa. Većini kamelija su potrebne decenije da dostignu svoju punu veličinu. Kamelije najbolje rastu u toplim, vlažnim uslovima, ali mogu biti prilično otporne na hladnoću.

Kamelije su grmovi sa prilično malim održavanjem sve dok su njihove potrebe zadovoljene. Pre svega, kamelijama su potrebna plodna, kisela tla koja ostaju vlažna, ali i dalje dobro dreniraju. pH zemljišta treba da bude između 5,0 i 6,5. Kamelije dobro rastu u saksijama kada se sade u kompost od erica.

Većina kamelija uspeva u delimičnoj senci, iako neke sorte mogu da rastu i u punoj senci. Sorte Camellia sasankua tolerišu puno sunce kada se postave. Svim kamelijama je potrebno zaštićeno mesto koje štiti njihove cvetne pupoljke od hladnih ili jakih vetrova (što može dovesti do požutenja ili uvijanja listova kamelije).

Zalijte kamelije kada se gornjih 2 do 4 inča zemlje osećaju suvo, posebno tokom vrućih leta. Oplodite kamelije jednom ili dva puta godišnje u kasno proleće kada cvetanje završi i ponovo usred leta. Ako je potrebno, orezujte grmlje kamelije nakon završetka cvetanja.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za rešavanje problema sa biljkama kamelije koje ne cvetaju i najbrže rastućim cvetovima kamelije koje možete posaditi u svojoj bašti.

Prikladne prilike za poklon za cveće kamelije
Kamelije su snažno povezane i sa romantičnom i sa platonskom ljubavlju. To znači da su kamelije odličan poklon za nekoliko prilika. Kamelije su odlični rođendanski pokloni za prijatelje, članove porodice, supružnike ili romantične partnere.

Crvene ili ružičaste kamelije, posebno sorte u sredini sezone, dobra su alternativa ružama za Dan zaljubljenih. Crvene kamelije su idealan poklon za vašeg supružnika ili partnera jer ovo cveće povezan sa strašću i romantičnom ljubavlju. Ružičaste kamelije simbolizuju platonsku ljubav i čežnju, što ih čini idealnim za prijatelje ili porodicu koju niste videli neko vreme.

Česta pitanja o bojama cveta kamelije:

Ima li plavih kamelija?
Plave kamelije ne postoje, jer kamelije dolaze samo u nijansama ružičaste, crvene, bele ili žute.

U kom mesecu cvetaju kamelije?
U zavisnosti od sorte, kamelije cvetaju bilo kada od oktobra do maja. Kamelije u ranoj sezoni cvetaju u jesen, u srednjoj sezoni cvetaju zimi, a kamelije u kasnoj sezoni cvetaju u proleće.

Da li kamelije cvetaju dva puta godišnje?
Kamelije cvetaju samo jednom godišnje i potrebni su meseci da razviju cvetne pupoljke sledeće godine na novom rastu. Kamelije cvetaju između jeseni i kasnog proleća, u zavisnosti od sorte.

Okončanje
Cvetovi kamelije dolaze u raznim nijansama ružičaste, crvene, bele i žute. Ružičaste kamelije predstavljaju čežnju i platonsku ljubav, dok crvene kamelije simboliziraju strast i romantičnu ljubav. Bele kamelije simbolizuju naklonost i obožavanje, a ne romantično interesovanje. Žute kamelije su retke i predstavljaju radost, nadu i obilje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.