Ultimativni vodic za kardinalno cvece Lobelia cardinalis

Značenje kardinalnog cveća, simbolika, popularne vrste i saveti za uzgoj kod kuće

Lobelia cardinalis, opšte poznata kao kardinalni cvet, dugo je krasila vlažna područja pejzaža svojim visokim klasovima jarko crvenih cvetova. Uzgajana u Evropi od 1600-ih, legenda kaže da je kardinalni cvet dobio ime po dugim, crvenim haljinama koje su nosili vođe katoličke crkve. Ali ova višegodišnja takođe igra ulogu u tradiciji medicine. Indijanci su koristili kardinalno cveće, lišće i korenje za lečenje bolova, prehlade, groznice, problema sa varenjem i još mnogo toga. Ovde ćemo vas provesti kroz bogatu istoriju i poreklo kardinalnog cveća, njihovo značenje i simboliku danas, kao i osnovne savete o poklanjanju i uzgoju kardinalnog cveća kod kuće.


Značenje i simbolika kardinalnog cveća – suština
Za Viktorijance, poklon kardinalnog cveća nosio je simbolično značenje razlike. Cvet je dobio ime po dugim crvenim haljinama koje nose vođe katoličke crkve. Na jeziku cveća, jarko grimizni šiljci L. cardinalis daju osećaj razlikovanja cvetnom poklonu.

O kardinalskom cvetu (Lobelia cardinalis)

Porodica, rod i taksonomija
Kardinalni cvet, koji se naziva i indijska ružičasta, član je roda Lobelia, koji sadrži oko 415 vrsta cvetnih biljaka. Lobelia pripada porodici Campanulaceae ili zvončićima, koja sadrži oko 2400 vrsta u 84 roda.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
L. cardinalis je zeljasta višegodišnja biljka koja naraste do pet stopa visoko. Ima tamnozeleno, alternativno lišće sa nazubljenim ivicama.

Kardinalni cvet cveta upadljivim, uspravnim grozdovima crvenih, bordo, ružičastih ili belih cvetova. Cveće je dugačko oko 1,5 inča i ima cevasti oblik, a tipično kardinalni cvetovi nemaju jak miris.

Istorija i poreklo kardinalnog cveća
Iako je kardinalni cvet poreklom iz Severne Amerike, u Evropi se uzgaja od sedamnaestog veka. Francuski istraživači su naišli na cvet u Kanadi 1600-ih i poslali uzorke nazad u Francusku.

Njegovo svetlo cveće brzo je postalo popularno i evropske kućne bašte ubrzo su se pohvalile ovim prelepim biljkama. U pismu engleskog botaničara Džona Parkinsona iz 1629. opisuje se primanje paketa semena iz Pariza koji je sadržavao „bogati grimizni kardinalni cvet… on raste ispod reke u Kanadi, gde se nalazi francuska plantaža u Americi“.

Popularne vrste, vrste i sorte

L. cardinalis je popularna pejzažna trajnica za kućnu baštu i raste u divljini širom močvarnih područja, močvarnih područja i blizu potoka i bara u mnogim regionima Severne Amerike.

Uzgajano je nekoliko sorti, kao što su:

„Kraljica Viktorija“, koja ima bronzane listove i krvavocrvene cvetove
L. Ks speciosa, hibrid kardinalnog cveta i L. siphilitica sa magenta cvetovima
L. Ks speciosa ‘Starship Deep Rose’, sa ružičastim cvetovima
L. Ks speciosa ‘Vedrariensis’ sa tamno ljubičastim cvetovima
f. ‘Alba’ ima bele cvetove
Etimološko značenje
Legenda kaže da je uobičajeno ime L. cardinalis zasnovano na dugim, crvenim haljinama koje su nosili rimokatolički kardinali.

Ime roda, Lobelia, odaje počast Matijasu de l’Obelu, francuskom lekaru i botaničaru iz 16. i 17. veka koji je pomogao u stvaranju sistema klasifikacije biljaka zasnovan na lišću.

Iz kojih regiona su Kardinalnog cveća?
Kardinalno cveće je poreklom iz Severne Amerike. Njihov raspon se proteže od Nju Brunsvika, Kvebeka i Ontarija na severu, do Floride i Teksasa, i preko oblasti srednjeg zapada i južnih američkih država do Kalifornije.

Kada je sezona kardinalnog cveća?
Kardinalno cveće cveta od kasnog leta do sredine jeseni.

Upotreba i prednosti kardinalnog cveća

Medicinska upotreba Indijanaca
Cveće kardinala je dugo cenjeno zbog brojnih medicinskih upotreba. Pleme Cherokee nanosilo je zgnječeno cvetove kardinala na bolna mesta da bi ublažilo glavobolju, a zgnječeno korenje da bi zalečilo rane. Infuzije korena su korišćene za lečenje glista, tifusa i problema sa varenjem, dok se lišće koristilo za lečenje prehlade i groznice.

Irokezi su koristili kardinalni cvet za lečenje epilepsije, kao sredstvo za ublažavanje bolova i za ublažavanje grčeva. Iscelitelji su takođe koristili celu biljku da pomognu pacijentima da se izbore sa tugom.

Pleme Zuni koristilo je cvet kardinala lokalno, kao tretman za reumatizam i otok. Narod Penobscot je žvakao i pušio osušene listove kardinalnog cveća slično kao duvan.

Upotreba kardinalnog cveća u medicinskim istraživanjima danas
Danas su naučnici otkrili da L. cardinalis sadrži visoku koncentraciju alkaloida lobinalina. Istraživanja pokazuju da lobinalin i druga jedinjenja u L. cardinalis obećavaju za lečenje poremećaja pažnje i upotrebu u prestanku pušenja Napori. Jedinjenja pronađena u L. cardinalis se koriste za lečenje određenih respiratornih problema, kao što su bronhitis velikog kašlja i astma.

Toksičnost, prihvatljivost za kućne ljubimce i moć oprašivanja
Kardinalni cvet je toksičan za pse, mačke, konje i ljude. Kada se proguta, alkaloid lobinalin može izazvati depresiju, proširene zenice, dijareju, iscrpljenost, slabost, povraćanje, salivaciju i aritmiju.

Oprašivači kao što su ptice i leptiri hrle na kardinalno cveće, zahvaljujući svojim svetlim nijansama i cevastim cvetovima. Cveće je posebno privlačno kolibrima i cveta upravo u vreme kada mnoge vrste kolibrija migriraju.

Značenje i simbolizam kardinalnog cveta

Na jeziku cveća, crveni kardinalni cvet nosi simboličko značenje razlikovanja. Poklon kardinalnog cveća daje osećaj dostojanstva i razlikovanja. Takođe je povezan sa romantičnom ljubavlju i strašću.

Kulturni značaj kardinalnog cveća
Značenje crvenog kardinalnog cveta dugo je bilo povezano sa ljubavlju i romantikom. Legenda kaže da starija žena, ako želi da pronađe ljubav, treba samo da dodirne koren kardinalnog cveta.

U nekim kulturama Indijanaca, fino mleveni koren se dodavao hrani da bi se stvorio afrodizijak. Takođe se smatralo važnim sastojkom ljubavnih napitaka i ljubavnih čarolija.

Kardinalno cveće u umetnosti i književnosti

Kardinalno cveće se često pojavljuje u umetnosti i književnosti. Botanička umetnica iz 19. veka Meri Vo Volkot slikala je akvarele cveća koje se pojavljuje u stalnoj kolekciji Smitsonijana.

Cveće se nalazi u pisanju Natanijela Hotorna, koji je u svojim „Beležnicama“ iz 1842. napisao:

„…Pronašao sam razbacane stabljike kardinalnog cveta, čiji je divan skerlet rado se setiti. Cveće takve nijanse čini svet svetlijim i sunčanijim. Čak i parfem, koji je inače duša i duh cveta, može biti pošteđen kada se oblači u ovu skerletnu slavu. To je takođe cvet misli i osećanja; izgleda da ima svoje korene duboko u srcima onih koji ga zagledaju.”

U svojoj pesmi „Kardinalni cvet“, pesnikinja iz 19. veka Dora Rid Gudejl upoređuje svetle cvetove sa zalaskom sunca i strašću.

Prikladne prilike za poklone za kardinalno cveće
Kardinalno cveće daje briljantnu crvenu boju svakom cvetnom poklonu. Njihova povezanost sa ljubavlju i romantikom čini ih dobrim izborom za godišnjice ili posebne večeri.

Povezanost cveća sa razlikovanjem na viktorijanskom jeziku cveća takođe ih čini dobrim izborom za cvetne poklone koji priznaju dostignuća, kao što su diplomiranje, ili za šefa ili saradnika.

Kako uzgajati i brinuti se za kardinalno cveće kod kuće

Kardinalno cveće je lako uzgajati – ali samo pod pravim uslovima. Oni uspevaju u vlažnim područjima, kao što su ivice ribnjaka, pa čak mogu tolerisati i kratke poplave. Uzgajajte kardinalno cveće u USDA zonama od 3 do 9.

Oni više vole bogata, vlažna ili vlažna tla i nikada im se ne može dozvoliti da se osuše. Kada raste u severnoj klimi, kardinalno cveće može tolerisati puno sunca. U regionima sa toplim letima, sadite u delimičnoj senci. Nanesite malč da biste sačuvali vlagu i zaštitili korenje.

Da bi sečeno kardinalno cveće ostalo sveže, stavite ih u čistu, izribanu vazu. Isecite stabljike pod uglom od 45 stepeni dok ste pod vodom i uklonite sve lišće koje je ispod vodene linije. Dodajte hranu od rezanog cveća u vazu i često osvežavajte vodu.

Upakovati
Svetla boja i upadljivi cvetovi kardinalnog cveća čine ih atraktivnim ukrasom za pejzaž, kao i upečatljivim dodatkom cvetnog poklona. Sa dugom istorijom medicinske upotrebe i simbolikom razlikovanja, lako je shvatiti zašto je kardinalno cveće popularno i cenjeno vekovima.

Šta simbolizuje kardinalni cvet?
Na jeziku cveća, kardinalno cveće simbolizuje razliku. Oni takođe imaju kulturnu vezu sa strašću i romantičnom ljubavlju.

Da li je kardinalno cveće retko?
Cvetovi kardinala su poreklom iz Severne Amerike, gde slobodno rastu u močvarama, duž vodenih puteva i u močvarnim područjima. Iako njihovi cvetovi nisu retki, oni najbolje rastu u specifičnim uslovima i zahtevaju stalnu vlagu da bi uspeli.

Da li se kardinalno cveće vraća svake godine?
Kardinalno cveće je višegodišnje, pa će se vratiti. Međutim, mogu se smatrati kratkotrajnim višegodišnjim biljkama jer uslovi za njihov rast moraju biti tačni da bi uspeli.

Da li je kardinalno cveće invazivno?
Kardinalno cveće se ne smatra invazivnim, ali se može samozasijati pod pravim uslovima.

Da li je kardinalni cvet otrovan?
Cvetovi kardinala sadrže alkaloide, koji su toksični za ljude, pse, mačke i konje kada se progutaju.

Ultimativni vodič za cveće lovine (Silene)

Ultimativni vodič za značenje i simbolizam ružičastog cveta