prelepih vrsta cveca karanfila Dianthus

Karanfili su prelepo, šareno cveće poznato po svojim naboranim laticama. Cveće karanfila čini atraktivno rezano cveće ili prelepe bukete za razne prilike. Takođe ih je prilično lako uzgajati. U ovom članku ću podeliti 40 mojih omiljenih vrsta cveća karanfila.

O cveću karanfila (Dianthus)
Karanfili su grupa od oko 340 cvetnih biljaka iz roda Dianthus . Ovaj rod pripada porodici karanfila ili roze (Cariophillaceae). Kao takvi, karanfili su takođe poznati kao ružičasti, a jedna vrsta, Dianthus barbatus , poznata je kao slatki Vilijam.

Većina karanfila su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz delova Azije i Evrope. Neke vrste Dianthusa takođe rastu u Africi ili Severnoj Americi. Većina vrsta karanfila uspeva u USDA zonama 3 do 8 .

Većina karanfila ima karakteristične cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama i vitkim listovima nalik travi koji cvetaju tokom proleća i leta . Karanfili su kultivisani vekovima, uključujući i Grke i Rimljane.

40 popularnih vrsta cveća karanfila

1) Dianthus acicularis
Dianthus acicularis su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus acicularis je vrsta cveta karanfila poreklom sa Uralskih planina koje se prostiru između Rusije i Kazahstana. Ove prelepe vrste cveća karanfila rastu u malim grudvicama na travnjacima i padinama. Ima bele zvezdaste cvetove sa pet resastih latica.

Dianthus acicularis dobro funkcioniše kao rezani cvet i može se uzgajati u kontejnerima. To je nisko rastuća sorta karanfila koja naraste samo do 12 inča visoko. Takođe je otporan na bakterijsko uvenuće.

Uobičajena imena: Dianthus
Zone rasta: 3 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 8 do 12 inča

2) Dianthus alpinus
Dianthus alpinus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus alpinus je sorta karanfila poznata i kao alpsko roze. Alpske ružičaste su poreklom iz austrijskih Alpa i uspevaju u kamenjarima. Alpske ružičaste više vole puno sunca, ali mogu tolerisati delimičnu senku i cvetati od kasnog proleća do leta.

Alpske ružičaste imaju crvenkasto-ružičaste latice sa urezanim ivicama. Alpske ružičaste takođe imaju tamni prsten u sredini svakog cveta. Ove nisko rastuće zeljaste višegodišnje biljke formiraju mirisne prostirke.

Uobičajena imena: Alpsko roze, Rockeri roze
Zone rasta: 3 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 8 inča

3) Dianthus arenarius
Dianthus arenarius su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus arenarius je vrsta karanfila poznata i kao peščano ružičasta. Peščano ružičaste su poreklom sa baltičke obale u istočnoj i severnoj Evropi. Kao što im ime govori, ove prelepe vrste cveća karanfila uspevaju na peščanim, dobro drenirajućim zemljištima.

Peščane ružičaste boje imaju bele cvetove sa pet latica i resama. Ovi karanfili takođe imaju bledo plave ili ljubičaste prstenove u sredini svakog cveta. Dianthus arenarius ‘Little Maiden’ je popularna sorta koja se uzgaja u baštama.

Uobičajena imena: Peščano roze
Zone rasta: 3 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

4) Dianthus armeria
Dianthus armeria su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus armeria je opšte poznat kao Deptford roze. Ime je dobio po gradu u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem je nekada rastao. Dianthus armeria široko raste širom Evrope, a takođe je naturalizovana u Severnoj Americi.

Deptford roze su popularni ukrasni karanfili koji imaju tamno ružičaste cvetove u obliku zvezda sa pet urezanih latica. Dianthus armeria je jednogodišnja biljka, ali može rasti kao dvogodišnja ili višegodišnja biljka u nekim klimatskim uslovima.

Uobičajena imena: Deptford roze, trava roze
Zone rasta: 3 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

5) Dianthus balbisii
Dianthus balbisii su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus balbisii je vrsta karanfila koja potiče iz delova južne Evrope, kao što su Albanija, Francuska i Italija. Dianthus balbisii najbolje raste na punom suncu i uspeva u suvim šumama, obroncima i livadama. Ove prelepe vrste cvetova karanfila su zeljasta višegodišnja biljka koja cveta od juna do septembra.

Dianthus balbisii ima ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama. Cvetovi se nalaze na glatkim, golim stabljikama iznad nakupina vitkih listova nalik travi.

Uobičajena imena: Karanfil, Dianthus
Zone rasta: 3 do 8
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 8 do 20 inča

6) Dianthus barbatus
Dianthus barbatus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus barbatus , poznat kao slatki Villiam, poreklom je iz delova Azije i južne Evrope. Sveet Villiam uspeva u zonama od 3 do 9 i najbolje raste na punom suncu i plodnim zemljištima koja dobro dreniraju.

Sveet Villiam proizvodi zaobljene grozdove od do 30 sitnih cvetova od proleća do jeseni. Ovo cveće dolazi u bojama kao što su roze, ljubičaste, crvene i bele i dvobojne sorte.

Uobičajena imena: Sveet Villiam
Zone rasta: 3 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

7) Dianthus bolusii
Dianthus bolusii su prelepe vrste cveća karanfila
Takođe poznat kao planinska ružičasta, Dianthus bolusii je vrsta karanfila poreklom iz Južne Afrike. Ove višegodišnje biljke rastu na padinama peščara u provincijama Severni Kejp i Zapadni Kejp. Planinske ružičaste narastu do 1,5 stopa.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila imaju kremaste, tamno roze ili tamno ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama. Neke planinske ružičaste takođe imaju tamnocrvene oznake na dnu svake latice. Planinske ružičaste takođe imaju grudve plavkasto-zelenog lišća nalik travi.

Uobičajena imena: Bergangelier, Cape roze, Mountain pink
Zone rasta:
Sezona cvetanja:
Zahtevi za svetlo:
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

8) Dianthus callizonus
Dianthus callizonus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus callizonus je nisko rastući karanfil poznat i kao pojas lepote. Ovaj karanfil je poreklom iz Rumunije, raste na stenovitim krečnjačkim padinama u planinama Piatra Craiului. Na rumunskom, Dianthus callizonus je poznat kao ‘mali karanfil Piatra Craiului’.

Dianthus callizonus proizvodi prostirke od ružičasto-ljubičastih cvetova u obliku zvezda sa naboranim laticama. Ovi karanfili imaju tamnocrvene oznake i blede mrlje u sredini svakog cveta.

Uobičajena imena: Pojas lepote
Zone rasta: 3 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 4 inča

9) Dianthus carthusianorum
Dianthus carthusianorum su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus carthusianorum , takođe poznat kao Carthusian pink, je zeljasti višegodišnji karanfil poreklom iz kontinentalne Evrope. Ova vrsta je rasprostranjena od Španije do Ukrajine i uspeva na staništima kao što su suvi travnjaci ili planinske padine.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila imaju tamno ružičasto-ljubičaste ili crvenkasto-ružičaste cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama. Cvetovi izbijaju u leto iz nakupina uskih listova nalik na trake. Kartuzijanske ružičaste uspevaju na neutralnim ili blago alkalnim dobro drenirajućim zemljištima i punom suncu.

Uobičajena imena: Kartuzijansko roze
Zone rasta: 5 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

10) Dianthus cariophillus
Dianthus cariophillus su prelepe vrste cveća karanfila
Takođe poznat kao ružičasti karanfilić, Dianthus cariophillus je jedna od najpopularnijih vrsta karanfila. Dianthus cariophillus se uzgaja hiljadama godina i veruje se da potiče iz mediteranske Evrope.

Dianthus cariophillus ima ružičasto-ljubičaste, narandžaste, crvene, bele ili žute cvetove u obliku zvezda sa naboranim laticama. Ovo cveće cveta tokom leta i proizvodi sladak miris poput karanfilića. Ružičasti karanfilić takođe imaju vitke plavičaste do sivkasto-zelene listove nalik travi.

Uobičajena imena: Karanfil, karanfilić roze
Zone rasta: 6 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 4 ft

11) Dianthus chinensis
Dianthus chinensis , poznat kao kineska ružičasta ili dugina ružičasta, je šareni karanfil koji potiče iz travnjaka širom istočne Azije. Dianthus chinensis raste u delovima Kine, Kazahstana, Koreje, Mongolije i Rusije. Ovi karanfili rastu kao zeljasti višegodišnji grmovi.

Ove zapanjujuće vrste cveća karanfila imaju ružičaste ili bele cvetove sa naboranim ivicama i tamnocrvenim unutrašnjim laticama. Česte su i dvobojne sorte. Cvetovi rastu iznad grudvica uskih listova nalik travi.

Uobičajena imena: Kina roze
Zone rasta: 6 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2,5 stopa

12) Dianthus deltoides
Dianthus deltoides su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus deltoides je takođe poznat kao devojačko roze. Ova vrsta karanfila je poreklom iz Evrope i zapadnih regiona Azije. Dianthus deltoides je takođe postao naturalizovan u Severnoj Americi. Dianthus deltoides naseljava travnjake i preferira kredasta tla na punom suncu.

Maiden roze imaju roze cvetove u obliku zvezda sa spojenim režnjevima i naboranim ivicama. Maiden pinks su zeljaste trajnice koje formiraju grudve sa vitkim, plavkasto-zelenim listovima nalik travi. Ovi karanfili cvetaju od kasnog proleća do kasnog leta.

Uobičajena imena: Maiden pink
Zone rasta: 3 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 1 ft

13) Dianthus ‘Everlast Lavender Lace’

Dianthus ‘Everlast Lavender Lace’ je hibridni karanfil koji se uzgaja zbog svojih prekrasnih, šarenih cvetova. Ova hibridna sorta ima tamne crvenkasto-ružičaste cvetove sa ivicama lavande i oznakama. Cveće ispušta divan miris dok cveta .

Ove prelepe vrste cveća karanfila mogu da cvetaju najmanje dva puta godišnje, ponekad i tri puta. Ovaj hibridni karanfil takođe proizvodi grudve vitkih sivkasto-zelenih listova. Najbolje cveta na punom suncu.

Uobičajena imena: ‘Everlast Lavender Lace’
Zone rasta: 5 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 ft

14) Dianthus furcatus
Dianthus furcatus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus furcatus je takođe poznat kao račvasti karanfil ili obojen roze. Ova vrsta karanfila je porijeklom iz francuskih i italijanskih Alpa u zapadnoj i južnoj Evropi. Ova vrsta uspeva na sunčanim alpskim livadama i travnjacima.

Dianthus furcatus ima svetloljubičaste ili bele cvetove u obliku zvezda sa naboranim ivicama. Ove zeljaste višegodišnje biljke formiraju grudve uskih plavkasto-zelenih listova nalik travi. Primerci Dianthus furcatus mogu narasti do 2 stope u visinu.

Uobičajena imena: Račvasti karanfil, obojen roze
Zone rasta: 3 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 0,5 do 2 stope

15) Dianthus giganteus
Dianthus giganteus
Dianthus giganteus , takođe poznat kao divovski ružičasti, poreklom je iz Rumunije i drugih delova Balkana. Uspeva na staništima kao što su travnjaci i padine koje dobijaju puno sunca. Ovi visoki karanfili mogu narasti do 3 metra.

Ove ljupke vrste cvetova karanfila su zeljaste trajnice koje stvaraju grozdove malih ružičasto-ljubičastih cvetova na kraju visokih stabljika. Ovi zvezdasti cvetovi imaju pet latica sa naboranim ivicama i lako privlače oprašivače.

Uobičajena imena: Giant pink
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 3 ft

16) Dianthus glacialis
Dianthus glacialis su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus glacialis se takođe naziva glečersko roze ili ledeno roze. To je patuljasta sorta koja raste na granitnim padinama. Dianthus glacialis je poreklom iz Evrope i raste u istočnim Alpima i Karpatskim planinama.

Ružičaste boje glečera formiraju male grudve lišća nalik travi. Glacier roze imaju ružičasto-ljubičaste cvetove sa pet čupavih latica. Cveće takođe pokazuje ružičaste mrlje i kestenjaste oznake prema centru.

Uobičajena imena: Glacier roze, ledeno roze
Zone rasta: 4 do 7
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 4 inča

17) Dianthus graniticus
Dianthus graniticus je vrsta karanfila koja potiče iz centralnih delova Francuske. Prvi put ga je opisao i nazvao 1849. godine francuski botaničar Klod Tomas Aleksis Džordan. Dianthus graniticus uspeva na različitim staništima, ali preferira sunčana područja i suva ili blago vlažna zemljišta.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila ružičasto-ljubičasti cvetovi sa pet latica koje imaju naborane ivice. Cveće sedi iznad vitkih, tamnozelenih listova nalik travi. Listovi su jednostavni i suprotni.

Uobičajena imena: Dianthus graniticus
Zone rasta: 4 do 7
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 8 do 15 inča

18) Dianthus gratianopolitanus
Dianthus gratianopolitanus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus gratianopolitanus je obično poznat kao čedar roze ili karanfilić roze. Ova vrsta je porijeklom iz Evrope i prvo je nastala u klisuri Čedar u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cheddar ružičaste najbolje rastu na sunčanim područjima sa dobro drenirajućim zemljištima.

Čedar ružičaste boje formiraju grudve vitkih sivkasto-zelenih listova. Čedar roze imaju male, mirisne ružičasto-ružičaste cvetove sa naboranim ivicama. Latice su blisko spojene, a ne odvojene. Cvetovi imaju miris poput karanfilića.

Uobičajena imena: Čedar roze, karanfilić roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 5 do 6 inča

19) Dianthus japonicus
Dianthus japonicus je takođe poznat kao ružičasta obala mora. Ovi karanfili su poreklom iz Japana i Koreje, a uspevaju na peščanim plažama u obalnim oblastima. Morske roze cvetaju od leta do jeseni i čine atraktivno rezano cveće pogodno za razne poklone .

Ružičaste boje na obali imaju svetlo ružičaste do bele cvetove i pet spojenih latica sa naboranim ivicama. Ružičaste boje morske obale takođe imaju dve kovrdžave ružičaste prašnice koje izlaze iz centra svakog cveta.

Uobičajena imena: Seashore roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 20 inča

20) Dianthus knappii
Dianthus knappii su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus knappii je opšte poznat kao Knapov karanfil. Knapov karanfil je porijeklom iz dinarskih planina koje se prostiru na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u jugoistočnoj Evropi. Knapov karanfil uglavnom raste u šumama i šumskim gajevima, toleriše suva tla i puno sunca.

Knapov karanfil daje usamljene dlakave stabljike sa jarko žutim cvetovima sa pet latica sa naboranim ivicama. Ovo cveće formira šarene prostirke tokom proleća i leta. Stabljike izranjaju iz nakupina lišća nalik travi.

Uobičajena imena: Knapov karanfil
Zone rasta: 3 do 7
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 15 inča

21) Dianthus lusitanus
Dianthus lusitanus je atraktivna vrsta karanfila poznata i kao kameni karanfil. Kameni karanfili su poreklom sa Iberijskog poluostrva koje pokriva delove Španije i Portugala. Kameni karanfili takođe rastu u Alžiru i Maroku i uspevaju u stenovitim staništima.

Ove ljupke vrste cvetova karanfila imaju ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa pet latica koje imaju nazubljene ivice i tamnoružičaste oznake. Ovi izdržljivi karanfili koji formiraju grudve takođe imaju plavkasto-zelene listove nalik travi.

Uobičajena imena: Kameni karanfil
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 15 inča

22) Dianthus microlepis
Dianthus microlepis su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus microlepis je mala sorta karanfila koja formira grudve porijeklom iz Bugarske, Češke i Rumunije. Ova vrsta obično raste na alpskim travnjacima u planinskim predelima.

Dianthus microlepis je nisko rastući karanfil koji formira grudve mekih, srebrno-zelenih listova nalik travi. Ova vrsta proizvodi guste prostirke malih ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova sa pet latica. Ovo cveće cveta leti i preferira puno sunca i dobro drenirajuća tla.

Uobičajena imena: Dianthus microlepis
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 4 inča

23) Dianthus micropetalus
Dianthus micropetalus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus micropetalus je južnoafrička vrsta karanfila poznata i kao grassveld roze. Uspeva u suvim travnjacima, listopadnim šumama i stenovitim izdancima u centralnoj i severozapadnoj Južnoj Africi.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila imaju male svetlo roze ili bele cvetove sa sitnim laticama, otuda i njihovo naučno ime. Grassveld ružičaste su trajnice koje formiraju grudve i imaju vitke bazalne listove nalik travi. Ovi karanfili cvetaju od novembra do marta u svom rodnom području.

Uobičajena imena: Grassveld roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 15 inča

24) Dianthus monspessulanus
Dianthus monspessulanus je obično poznat kao ružičasta sa resama zbog svojih prepoznatljivih cvetova. Ružičaste sa resama imaju roze ili bele cvetove sa pet latica sa dugim ivicama. Ovo cveće se pojavljuje na stabljikama iz grudvica uskih listova nalik travi.

Ružičaste boje sa resama potiču iz delova Evrope, uključujući Albaniju, Austriju, Francusku, Italiju, Španiju i Švajcarsku. Ovi karanfili naseljavaju šume i suve travnjake. Ružičaste boje sa resama najbolje rastu na punom suncu i plodnim zemljištima koja dobro dreniraju.

Uobičajena imena: Ružičasta sa resama
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

25) Dianthus mirtinervius
Dianthus mirtinervius su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus mirtinervius je opšte poznat kao albanska ružičasta. To je sorta niskog rasta koja formira grudve jarko zelenih listova nalik travi. Albanske roze takođe proizvode prostirke tamnoružičastih cvetova sa crvenim prstenovima u sredini.

Ove vrste cveća karanfila potiču iz Albanije, Grčke i drugih delova jugoistočne Evrope. Albanske ružičaste boje uspevaju na punom suncu i peskovitim zemljištima koja dobro dreniraju. Ovi višegodišnji karanfili takođe najbolje rastu na blago kiselim zemljištima.

Uobičajena imena: Albansko roze
Zone rasta: 4 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 2 inča

26) Dianthus ‘Neon Star’
Dianthus ‘Neon Star’ je prelepa sorta Dianthusa sa mirisnim cvetovima i slatkim mirisom. Dianthus ‘Neon Star’ ima živopisne ružičaste cvetove sa naboranim ivicama. Dianthus ‘Neon Star’ takođe proizvodi grudve srebrno-plavih listova nalik travi.

Dianthus ‘Neon Star’ najbolje raste na punom suncu i treba mu labava, dobro drenirajuća tla. Uspeva na peskovitim ili kamenitim zemljištima. Cvetaju od kasnog proleća do kasnog leta i relativno ih je lako uzgajati. Ova prelepa sorta deo je proslavljene serije Star Single.

Uobičajena imena: Dianthus ‘Neon Star’
Zone rasta: 5 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 6 do 8 inča

27) Dianthus nitidus
Dianthus nitidus je vrsta karanfila poznata kao karpatska sjajna ružičasta. Poreklom je iz delova Karpatskih planina u centralnoj Evropi. Ova vrsta raste u zemljama poput Crne Gore, Srbije i Slovačke.

Ove vrste cvetova karanfila imaju ružičasto-ljubičaste cvetove sa spojenim laticama. Oni takođe proizvode grudve vitkih zelenih listova nalik travi. Ove zeljaste višegodišnje biljke uspevaju na punom suncu i suvim zemljištima.

Uobičajena imena: Karpatska sjajna ružičasta
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 12 inča

28) Dianthus pavonius
Dianthus pavonius su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus pavonius se još naziva i ružičastim paunovim okom. Ova vrsta je porijeklom iz planinskih područja Francuske, Italije i Švajcarske, kao što su Alpi i Pirineji. Ružičaste boje paunovog oka rastu na alpskim travnjacima i uspevaju na punom suncu i bogatim, vlažnim zemljištima.

Ružičaste boje paunovog oka formiraju nakupine vitkih plavkasto-zelenih listova nalik travi. U proleće, ružičaste boje paunova oka proizvode ružičasto-ljubičaste cvetove sa tamnoružičastim središtima i pet latica sa naboranim ivicama.

Uobičajena imena: Paunovo oko roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 10 inča

29) Dianthus petraeus
Dianthus petraeus je nisko rastući karanfil takođe poznat kao kamen roze ili mirisna pahulja vrtna ružičasta. Ovi karanfili su poreklom iz delova istočne Evrope, kao što su Albanija, Bugarska i Rumunija. Ova vrsta raste u suvim šumama ili na stenovitim padinama.

Dianthus petraeus proizvodi usamljene svetlo roze ili bele cvetove sa naboranim laticama. Ove vrste karanfila takođe imaju grudve plavkasto-zelenog lišća nalik travi. Dianthus petraeus je takođe relativno lak za uzgoj i dobro funkcioniše kao deo alpskog kamenjara.

Uobičajena imena: Kamen roze, mirisna pahulja vrtna roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 6 inča

30) Dianthus plumarius
Dianthus plumarius je takođe poznat kao obična ružičasta ili baštenska ružičasta. Uobičajene ružičaste boje imaju roze cvetove sa pet latica sa naboranim ivicama i tamnocrvenim prstenovima u sredini. Takođe imaju gomile jednostavnih listova nalik travi.

Uobičajene ružičaste boje su porijeklom iz dijelova južne Evrope, uključujući Austriju, Hrvatsku i Sloveniju. Ovo cveće se takođe proširilo u Nemačku, Italiju i delove Ujedinjenog Kraljevstva. Uobičajene ružičaste boje se smatraju invazivnim u mnogim delovima Sjedinjenih Država, tako da je vredno proveriti u svojoj državi pre sadnje.

Uobičajena imena: Uobičajena ružičasta, vrtna ružičasta, divlja ružičasta
Zone rasta: 3 do 9
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

31) Dianthus pungens
Dianthus pungens su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus pungens je zeljasta višegodišnja vrsta karanfila koja potiče iz delova Francuske i Španije. Dianthus pungens se uglavnom nalazi na Pirinejima. Ovi karanfili rastu na otvorenim staništima kao što su travnjaci, šikari ili kamenite krečnjačke padine.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila imaju ružičasto-ljubičasto cveće koje se nalazi na usamljenim stabljikama iznad zelenih listova nalik travi. Cvetovi imaju pet latica sa naboranim ivicama i ljubičastim žilama. Ovi karanfili uspevaju na punom suncu i preferiraju suva, dobro drenirajuća tla.

Uobičajena imena: Dianthus pungens
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 12 inča

32) Dianthus repens
Dianthus repens su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus repens je kompaktna, izdržljiva vrsta karanfila poznata i kao borealni karanfil ili severno ružičasti. Ova vrsta koja formira grudve je poreklom iz delova Kine, Mongolije i Sibira. Severne ružičaste takođe rastu na Aljasci i Jukonu i uspevaju na stenovitim padinama.

Severne ružičaste boje formiraju guste prostirke od uskih, sivkasto-zelenih listova nalik travi. Severne ružičaste imaju usamljene ružičaste ili ljubičaste cvetove sa naboranim laticama.

Uobičajena imena: Borealni karanfil, severno roze
Zone rasta: 1 do 6
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 8 inča

33) Dianthus seguieri
Dianthus seguieri su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus seguieri je vrsta karanfila poznata i kao Sekuier’s roze. Poreklom je iz delova centralne i južne Evrope, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Švajcarska. Ova vrsta raste na livadama i na planinskim padinama.

Sekuier-ove ružičaste boje imaju roze cvetove sa pet latica koje imaju naborane ivice. Cvetovi takođe imaju ljubičaste prstenove u centru i cvetaju od juna do septembra. Oni takođe pokazuju zeleno lišće nalik travi.

Uobičajena imena: Sekuier’s roze
Zone rasta: 4 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

34) Dianthus serotinus
Dianthus serotinus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus serotinus je kasno cvetajući karanfil poznat i kao kasni karanfil ili kasno ružičasti. Ovi karanfili su poreklom iz Karpatskog basena u Mađarskoj, ali takođe rastu u okolnim područjima. Kasne ružičaste boje počinju da cvetaju u junu i mogu nastaviti da cvetaju do oktobra.

Ove prelepe vrste karanfila imaju roze ili belo cveće sa pet latica koje imaju naborane ivice. Kasne ružičaste takođe imaju zelene listove nalik travi. Ovi karanfili najbolje rastu na peščanim travnjacima sa suvim, dobro drenirajućim zemljištima.

Uobičajena imena: Kasni karanfil, kasno roze
Zone rasta: 4 do 7
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

35) Dianthus spiculifolius
Dianthus spiculifolius su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus spiculifolius je takođe poznat kao alpska ružičasta. Ova vrsta je poreklom iz Karpatskih planina i raste u delovima Moldavije, Rumunije i Ukrajine. Ova alpska vrsta je idealna za kamene bašte.

Alpske ružičaste boje imaju bele cvetove sa pet latica koje imaju dugačke naborane ivice. Svaki cvet takođe ima tamnocrvene mrlje u centru. Ove zeljaste trajnice koje formiraju grudve takođe imaju plavkasto-zelene listove nalik travi. Alpske roze cvetaju od kasnog proleća do kasnog leta.

Uobičajena imena: Alpine roze
Zone rasta: 5 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 1 ft

36) Dianthus strictus
Dianthus strictus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus strictus je vrsta karanfila koja formira grudve, poznata i kao divlja ružičasta. Ova vrsta je porijeklom iz dijelova Mediterana i Bliskog istoka, uključujući Kipar, Egipat, Grčku, Liban, Siriju i Tursku. Divlje ružičaste najbolje rastu na suvim travnjacima i drugim otvorenim staništima.

Ove prelepe vrste cvetova karanfila rastu u gustim gomilama lišća nalik travi. Divlje ružičaste imaju ružičasto-ljubičaste cvetove sa ljubičastim žilama i naboranim ivicama na laticama. Cvetovi takođe imaju bele sredine. Divlje ružičaste uspevaju na punom suncu i dobro drenirajućim zemljištima.

Uobičajena imena: Divlje roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 8 inča

37) Dianthus subacaulis
Dianthus subacaulis su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus subacaulis je vrsta karanfila niskog rasta koja raste u gustim nakupinama. Dianthus subacaulis je poreklom iz južnih delova Francuske. Ova vrsta uspeva na punom suncu i najbolje raste na suvim, dobro dreniranim zemljištima.

Ove biljke proizvode grudve sivkasto-zelenih listova nalik travi i uspravnih cvetnih stabljika. Dianthus subacaulis ima bledo ružičaste cvetove sa mirisnim mirisom. Dianthus subacaulis cveta tokom leta.

Uobičajena imena: Dianthus subacaulis
Zone rasta: 5 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 2 inča

38) Dianthus superbus
Dianthus superbus su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus superbus je vrsta karanfila poznata kao ružičasti sa resama ili veliki ružičasti. Ovi karanfili imaju široki izvorni raspon koji obuhvata delove Azije i Evrope, kao što su Francuska, Španija i Japan. Ova vrsta raste na velikim nadmorskim visinama.

Velike ružičaste boje imaju neobične ružičaste ili ljubičaste cvetove sa dugim laticama. Latice takođe imaju žućkaste oznake prema sredini. Cvetne stabljike izlaze iz grudvica sivkasto-zelenog lišća nalik travi.

Uobičajena imena: Ružičasta sa resama, Velika ružičasta
Zone rasta: 3 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

39) Dianthus silvestris
Dianthus silvestris su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus silvestris je vrsta karanfila poznata i kao drveni ružičasti. Drvene ružičaste boje potiču iz evropskih Alpa i delova Grčke. Ove zeljaste trajnice najbolje rastu na punom suncu i preferiraju suva, kamenita tla.

Ružičaste boje rastu u grudvama vitkih zelenih listova nalik travi. Tokom leta, drvene ružičaste boje formiraju prostirke ružičastih cvetova sa spojenim laticama sa nazubljenim ivicama. Drveno ružičasto cveće takođe ima žute centre. Ovo cveće je relativno lako uzgajati i dobro je pogodno za kamene bašte.

Uobičajena imena: Drvo roze
Zone rasta: 4 do 8
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 12 inča

40) Dianthus tenuifolius
Dianthus tenuifolius su prelepe vrste cveća karanfila
Dianthus tenuifolius je podvrsta Dianthus carthusianorum – kartuzijanskog ružičastog. Dianthus tenuifolius je poreklom iz istočnih i južnih delova Karpatskih planina koje se prostiru Rumunijom i Ukrajinom. Najbolje rastu na suvim travnjacima ili planinskim padinama širom svog rodnog područja.

Dianthus tenuifolius proizvodi nakupine vitkih listova nalik travi. Ova vrsta ima ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku zvezde sa naboranim ivicama. Ovo cveće cveta tokom leta i uspeva na punom suncu i dobro drenirajućim zemljištima.

Uobičajena imena: Dianthus tenuifolius
Zone rasta: 5 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

Često postavljana pitanja o vrstama cveća karanfila:

Šta je cvet karanfila?
Cvetovi karanfila su prelepi cvetovi koji pripadaju rodu Dianthus iz porodice Cariophillaceae. Cvetovi karanfila su poznati po tome što imaju pet naboranih latica. Većina karanfila su zeljaste višegodišnje biljke.

U kojim bojama dolazi cveće karanfila?
Cveće karanfila dolazi u različitim bojama, uključujući roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele. Karanfili takođe dolaze u različitim nijansama ovih boja.

Šta znači cvet karanfila?
Cveće karanfila simbolizuje predanost, prepoznatljivost, fascinaciju i ljubav, posebno majčinsku ljubav. Karanfili su takođe jedan od dva januarska rodna cveta . Ružičasti karanfili predstavljaju zahvalnost i majčinsku ljubav, dok beli karanfili simbolizuju čistu ljubav i sreću.

Kako se brinete o cveću karanfila?
Cveću karanfila je potrebno otprilike 4 do 6 sati punog sunca dnevno u zonama 3 do 8. Karanfili preferiraju dobro drenirajuća zemljišta koja su blago alkalna. Zalijte karanfile jednom ili dva puta nedeljno i primenite đubrivo sa sporim oslobađanjem u proleće.

Koliko dugo cvetovi karanfila traju?
Cvetovi karanfila cvetaju od proleća do jeseni, u zavisnosti od sorte. Kada se koristi kao rezano cveće, karanfili traju 1 do 3 nedelje u vazi.

Može li se cveće karanfila uzgajati u zatvorenom?
Neki cvetovi karanfila mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru ( iz semena ako je potrebno) ako dobijaju dovoljno svetlosti. Zalivajte ih jednom nedeljno i hranite ih svake dve nedelje. Održavajte temperature između 60 i 70ºF.

Da li je cveće karanfila jestivo?
Cveće karanfila je jestivo i čini atraktivne ukrase za torte ili salate. Cvetovi karanfila imaju pikantan ukus sličan karanfiliću.

Prelepe vrste cveća karanfila – zamotavanje
Karanfili su divni, šareni cvetovi sa delikatnim resama. Rod Dianthus sadrži oko 340 pojedinačnih vrsta, od kojih se neke nazivaju ružičastim. Uobičajene vrste karanfila su ružičasti karanfilić ( Dianthus cariophillus ), ružičasti čedar ( Dianthus gratianopolitanus ) i slatki vilijam ( Dianthus barbatus ).

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u svojoj bašti.