Značenje i simbolika cveta karanfila po boji

Poreklo cveta karanfila, značenje, simbolika, boje i saveti za negu.
Bilo da je u pitanju rođendan, matura, Majčin dan, Božić, poruka zahvalnosti ili niz drugih posebnih prilika, buket cveća karanfila je bezvremenski poklon prijateljima i voljenima. U zavisnosti od boje koju odaberete, oni mogu da izraze ljubav, divljenje, zahvalnost, tugu, tugu, poštovanje i još mnogo toga. Cveće karanfila je lako dostupno tokom cele godine u različitim bojama i varijantama, što vam pruža mnogo izbora. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova karanfila, uključujući simboliku, popularne sorte i još mnogo toga. da znate o značenju cveta karanfila, simbolizmu, popularnim sortama i još mnogo toga.


Šta je cvet karanfila?

Karanfil, naučno poznat kao Dianthus cariophillus, veoma je popularan cvet koji se koristi u pejzažima i kućnim baštama. Popularno je rezano cveće za bukete, cvetne aranžmane, korsaže i gumbe.

Jedna od najstarijih kultivisanih ukrasnih kultura, karanfili se uzgajaju više od 2.000 godina. I dalje su obožavani zbog svog mirisa, cvetanja nalik na nabore i dugog perioda cvetanja.

Takođe se nazivaju i grenadini ili karanfilić ružičasti, ove biljke su zeljaste višegodišnje biljke poreklom iz Mediterana.

Botaničar Carl Linneaus je skovao ime Dianthus cariophillus 1753. Ime roda potiče od grčke reči dios, što znači božanski, i odnosi se na boga Zevsa. Ostatak antos jednostavno znači cvet. Zbog toga se naziv „Cveće Božije“ odnosi i na karanfile.

Ovo cveće je blisko povezano sa drugim članom roda Dianthus i popularnom baštenskom biljkom, Sveet Villiamom (Dianthus barbatus).

Cariophillus specifičan epitet potiče od grčke reči karia za orahovo drvo i filon što znači list, po njegovom pojavljivanju.

Karanfili se obično pojavljuju u jednoj stabljici i pretežno u nijansama bledo ružičaste i breskve. Ali tokom godina, kako su se ovi favoriti uzgajali i uzgajali, pojavilo se sve više boja i sorti karanfila.

Ovaj prelepi cvet je sada dostupan u širokom spektru boja, uključujući crvenu, belu, ljubičastu, zelenu i još mnogo toga.

Značenje karanfila
Dostava cveća karanfila za Dan majki
Karanfili za Dan majki
Slično kao i ruže, karanfili su veoma voljeni zbog širokog spektra boja koje nude. Svaka od ovih boja označava drugačije značenje.

Generalno, karanfili su simbol fascinacije i majčinske ljubavi. Oni proizvode elegantne, atraktivne cvetove koji izazivaju i simbolizuju različite emocije.

Značenje ružičastog karanfila:
Ružičasti karanfili posebno simbolizuju majčinu ljubav. Ova simbolika potiče od ranohrišćanske legende da je ovo cveće procvetalo kada je Devica Marija počela da plače dok je Isus nosio krst. Ružičasti karanfili su takođe predstavljeni kao znak uvažavanja.

Značenje crvenog karanfila:
Crveni karanfili su takođe popularan izbor boja, a različite nijanse crvene prenose različita značenja. Svetlocrveni karanfili predstavljaju prijateljstvo i divljenje, dok tamnocrvene varijacije izražavaju iskrenu ljubav i naklonost.

Značenje belog karanfila:
Beli karanfili su, s druge strane, simbol čiste ljubavi i sreće.

Ljubičasti karanfil Značenje:
Iako većina karanfila označava pozitivna značenja, neke boje su suprotne. Na primer, prugasti karanfili su simbol žaljenja i odbijanja. Ljubičasti karanfili simbolizuju hirovitost, a žuti karanfil razočarenje i tugu.

Za one rođene u januaru, karanfili su rođeni cvet za mesec.

Simbolika cveta karanfila
Poznati širom sveta, ovi cvetovi igraju ključnu ulogu u različitim kulturama širom sveta.

Karanfili su povezani sa Majčinim danom. Ana Džarvis, žena koja je osnovala Dan majki u SAD, označila je bele karanfile kao amblem praznika jer je to omiljeni cvet njene majke.

Danas se na današnji dan nose crveni karanfili ako je majka živa, beli ako je umrla.

Karanfili su takođe zvanično cveće za prve godišnjice venčanja.

Zeleni karanfili se često nose za Dan Svetog Patrika. Verovalo se da je poznati irski pisac Oskar Vajld nosio zelene karanfile na proslavi ove kulturne i verske proslave.

U Koreji se karanfili nose na Dan roditelja i Dan učitelja.

Lepota karanfila se dobro uklapa sa drugim cvećem u svadbenim buketima i skoro svim vrstama cvetnih aranžmana. Često se koriste kao cveće za punjenje ili cveće za volumen. Boutonnieres i corsages takođe koriste ove cvetove.

Popularne sorte cvetova karanfila po boji
Karanfili su kratkotrajne trajnice koje obično cvetaju tri do četiri godine. Postoje tri različite vrste:

Karanfili sa velikim cvetovima
Sprej ili mini karanfili
Karanfili sa patuljastim cvetovima.
Karanfili sa velikim cvetovima proizvode jedan istaknuti cvet po stabljici. Sprej ili mini karanfili rastu puno malih cvetova po stabljici. Karanfili sa patuljastim cvetovima takođe formiraju male cvetove, ali u manjim količinama. Oni su najmanja vrsta karanfila.

Ispod su neka od najpoznatijih značenja boje karanfila:

Značenje cveta belog karanfila

Beli karanfili
Razmišljate o tome da nekome poklonite cveće i poželite joj sreću? Ili cveće za izražavanje čiste ljubavi i naklonosti? Zatim, beli karanfili su savršeni cvetovi.

Dostupni tokom cele godine, beli karanfili se razmeću mekim, čvrsto naboranim belim cvetovima koji mirišu slatko i začinjeno poput karanfilića.

Beli karanfili takođe prenose poruku prosperitetnog života. Oni su idealan rođendanski poklon starijima ili nekome ko počinje nešto novo u životu.

Dianthus cariophillus ‘Floristan Vhite’ je jedna od najpoznatijih belih sorti karanfila. Deo ugledne serije Floristan, proizvodi velike bele cvetove sa plavo-zelenim lišćem. Floristanski beli karanfili su takođe dugotrajni.

Beli karanfili su takođe zvanični horoskopski cvet za znak zvezde Rak.

Značenje cveta crvenog karanfila

Crveni karanfili

Kao i crvena ruža, crveni karanfili su idealan cvet kada planirate da izrazite duboku ljubav i naklonost romantičnim gestom. Ovo cveće prikazuje naborane latice koje dodaju pravu teksturu svakom aranžmanu. Živocrvena daje blještavilo boje koje brzo okreće pažnju.

Jedna od najpopularnijih sorti je ‘Laced Romeo’. Prikazuje dvostruko crveno cveće sa resama sa belim stabljikama. Kao i drugi karanfili, oni su mirisni i dostupni tokom cele godine.

Karanfili ‘Kralja crnaca’ su izdržljivi i bez napora unose dašak skoro crne, tamnocrvene boje u bilo koji aranžman. Ovaj fascinantni rezani cvet prikazuje baršunaste, bordo duple cvetove na čvrstim stabljikama. Listovi su zimzeleni sa sivo-zelenom bojom.

Još jedan popularan crveni karanfil je „Garden Spice Red“. Ove biljke proizvode male, naborane i crvene duple cvetove koji cvetaju dugu sezonu. Kao i drugi karanfili, cvetovi Garden Spice Red su takođe mirisni i daju lepu teksturu cvetnim aranžmanima.

Značenje cveta ružičastog karanfila
Pink Carnation
Pink Carnation
Izuzetni ružičasti karanfili simbolizuju majčinu čistu i beskrajnu ljubav. Zbog ove simbolike, ružičasti karanfili čine savršen cvet za Majčin dan.

Takođe je poznato da simbolizuju zahvalnost. Dakle, ružičasti karanfili su idealni ako želite da pokažete zahvalnost nekome.

Karanfil ‘Chomlei Farran’ je čuveni rezani cvet i odlična granična biljka. Dvobojni cvetovi imaju ružičaste i ljubičaste latice široke oko 1,5 inča. Stabljike su obično dugačke 12 do 18 inča.

„Grenadinski ružičasti“ karanfili su popularne opcije, deo serije Grenadin. Dianthus cariophillus ‘Grenadin Pink’ prikazuje primamljive tamno roze cveće koje privlače leptire i kolibrije. Veliki, naborani, dupli cvetovi zrače dugotrajnim začinsko-slatkim mirisom. Dopunjuju prelepo cvetanje ovog favorita u bašti su sjajni bronzani ili plavo-zeleni listovi i čvrste stabljike.

Još jedna popularna sorta ružičastog karanfila je Dianthus cariophillus ‘Peach Delight’. Ova fascinantna ukrasna biljka proizvodi mirisne cvetove koji su u početku boje breskve, ali vremenom postaju ružičasti. Više cvetova raste po stabljici.

Značenje cveta žutog karanfila

Žuti karanfili

Neke škole mišljenja povezuju žute karanfile (ili tačnije žutu boju) sa osećanjem odbačenosti i razočaranja. Međutim, ovaj epski cvet je toliko blistav da bi bilo glupo prevideti ga.

Neki od najpriznatijih žutih karanfila su karanfili ‘Clarion’ i karanfili ‘Zlatno sunce’. Dianthus cariophillus ‘Clarion’ pokazuje duple žute cvetove na vrhu čvrstog uspravnog stabljika i srebrnog lišća.

Karanfili „Zlatno sunce“, poznati po tome što su odlično rezano cveće, imaju dugačke stabljike i atraktivne velike žute cvetove koji mirišu na karanfilić.

Na šta treba obratiti pažnju kada kupujete karanfile
Kao i ostalo rezano cveće, karanfili su osetljivi na etilen. Izlaganje etilenu ubrzava cvetanje, zbog čega se brže propadaju. Kada kupujete karanfil kao rezani cvet, izaberite onaj koji je prethodno tretiran anti-etilenskim proizvodom kako biste obezbedili dugotrajno cvetanje.

Takođe, proverite uslove skladištenja cveća pre kupovine. Karanfili koji su predugo čuvani ili nepravilno sečeni mogu sprečiti otvaranje cvetnih pupoljaka.

Ako tražite sveže karanfile, potražite poluotvoreno cveće, sa nekim još u obliku pupoljaka. Potpuno će se otvoriti nakon dan ili više u vodi i najbolje će cvetati za 3 do 4 dana.

Ključni saveti za brigu o cveću karanfila
Jedna od ključnih karakteristika koje su karanfile učinile tako poznatim je njihova sposobnost da dugo žive nakon žetve. Obično žive do 10 dana do 2 nedelje u vazi, sve dok se dobije odgovarajući tretman.

Evo nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno povećate dugotrajno cvetanje karanfila.

Uklonite listove karanfila ispod nivoa vode i ponovo isecite stabljike čistim i oštrim nožem.

Ako vaši karanfili nisu tretirani, tretirajte ih što je pre moguće bilo kojim komercijalno dostupnim anti-etilenskim proizvodom. Takođe se kaže da nekoliko kapi votke inhibira proizvodnju etilena.

Držite cveće dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

Budite pažljivi kada rukujete cvetnim glavama jer mogu lako iskočiti.

Vodiči za cveće i biljke MojaCvećara:
Tražite određenu stabljiku ili vam je potrebna inspiracija za najbolje cvetove za određenu priliku? Pogledajte stručne vodiče za cveće MojaCvećara-a za ruže, zlatni rod, buvardiju, akantus, ranunculus, ljiljane, perunike, lale, orhideje, gerbera tratinčice, gladiole, boražinu, detelinu, kameliju, freziju, anemonu, begoniju i božure.