Ultimativni vodic za znacenje cveta cempresa Ipomoea kuamoclit

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta čempresa

Cvet čempresa krasi bašte i lukove svojim grimiznim cvetovima i pernatim lišćem. Ovo prelepo cveće takođe ima različita značenja u različitim kulturama, ali se svi koncentrišu oko jedne stvari: ljubavi. Za Viktorijance, cveće označava uzaludnu ljubav, večnu ljubav i sećanje na prošlost ljubavi. U kineskoj kulturi, cveće simbolizuje ograničenu i neuzvraćenu ljubav. Na jeziku cveća, čempres je označavao naklonost. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta čempresa i njihovoj bogatoj simbolici, plus saznati o njihovoj istoriji, poreklu i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveta čempresa – najvažnije
Na jeziku cveća, vatreni cvetovi čempresa simbolizuju naklonost. Kada se daju kao poklon, ovo dramatično cveće može ukazivati na večnu ljubav, sećanje na ljubav ili čak predstavljati moralnost ljubavi. U kineskoj kulturi, legende povezuju cvetove čempresa sa ograničenom, ali večnom ljubavlju.

O cveću čempresa (Ipomoea kuamoclit)

Porodica, rod i taksonomija
I. kuamoclit, poznatiji kao čempres ili loza kolibrija, pripada rodu Ipomoea, koji sadrži oko 600 vrsta. Ipomoea je deo porodice Convolvulaceae, koja je opšte poznata kao porodica jutarnje slave.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Vinova loza čempresa se penje upredavanjem i može narasti do 20 stopa. Nežno lišće čempresa nalik paprati je nadoknađeno vatreno crvenim cvetovima koji cvetaju u leto i jesen. Oprašivači vole cevaste, zvezdaste, svetle grimizne cvetove. Cveće ima suptilan, blago sladak miris.

Istorija i poreklo cveća čempresa
Poreklom iz Latinske Amerike, cvetovi čempresa su uvedeni u Evropu i Indiju 1550-ih. Evropski istraživači su uzeli biljke iz njihovog prirodnog staništa zbog njihove medicinske upotrebe. Tada su biljke nazvane „crveni jasmin“ i brzo su se raširile po južnoj i zapadnoj Evropi.

Veruje se da je čempres uveden u Severnu Ameriku kasnih 1600-ih. Do 1750-ih, postala je popularna ukrasna biljka na jugoistoku SAD-a. Biljke su bile poseban favorit Tomasa Džefersona.

U stvari, Džeferson je bio prvi koji je pružio pisanu dokumentaciju o čempresu u SAD. Godine 1790. poslao je seme iz Filadelfije svojim ćerkama, Mariji i Marti, koje su živele u Montičelu u Virdžiniji. Naredna pisma pokazuju da su Marta i Marija posadile seme u prozorsku kutiju.

Vinova loza čempresa se i danas gaji u Montičelu. Ovde se biljke uzgajaju na „štapovima graška“ ili granama koje pružaju podršku za lozu čempresa.

Popularne vrste, vrste i sorte

Domaćim baštovanima dostupno je nekoliko sorti I. kuamoclit. Sorte uključuju:

‘Alba’ cveta belim levkastim cvetovima
„Smešno Valentinovo“ ima crvene, bele i ružičaste cvetove
I. sloteri, hibridni ukrštaj I. kuamoclit i I. coccinea sa režnjevim, trouglastim listovima
„Zvezda Teksasa“ ima jarko ružičasto cveće
Etimološko značenje
Ipomoea dolazi od grčkog za „drveni crv“, što se odnosi na naviku loze. Poreklo kvamoklita nije tako jasno. Neki kažu da reč potiče iz grčkog za „pasulj“. Ali drugi veruju da reč dolazi iz nahuatla, meksičkog jezika.

Iz kojih regiona potiče cveće čempresa?
Cvetovi čempresa potiču iz tropskih regiona Latinske Amerike, od Meksika do Južne Amerike.

Kada su cvetovi čempresa u sezoni i kada cvetaju?
Cvetovi čempresa cvetaju od ranog leta do rane jeseni.

Upotreba i prednosti cvetova čempresa

Cvetovi čempresa imaju brojne medicinske upotrebe i dugo se koriste u tradicijama narodne medicine. U Indiji su biljke destilovane i udahnute kroz nos kako bi se lečila glavobolja. Smatralo se da imaju analgetička, adstrigentna, purgativna i cijanogena svojstva, kao i svojstva hlađenja.

U Americi, čempres se takođe koristio za sprečavanje glavobolje. Autohtoni narodi su takođe koristili vinovu lozu kao purgativ, za odbijanje infekcija nosa, za podsticanje kihanja i kao antibiotik.

U drugim delovima sveta, čempres ima medicinsku upotrebu koja uključuje nanošenje zgnječenog lišća na karbunkule na Filipinima, i kao tretman od ujeda zmije u Kvinslendu i na Tajlandu. U Španiji se tučeno lišće koristi za lečenje hemoroida i čireva. Na Antilima se biljni sok koristio za lečenje upale nosa.

Lekovite prednosti čempresa:
Medicinske prednosti čempresa:
Savremena naučna istraživanja podržavaju potencijalnu medicinsku upotrebu čempresa. Istraživanja pokazuju da biljka čempresa ima biološke aktivnosti koje su:

Antibakterijski
Antikancer
Anti-dijabetik
Antioksidans
Antimikrobno
Insekticidno

I. kuamoclit je toksičan za pse, mačke i konje. Blago je toksičan za ljude; ako se proguta, može izazvati povraćanje. Jedenje semena može dovesti do halucinacija.

Vinova loza čempresa privlači oprašivače u vrt. Kolibri, pčele i leptiri privlače svetli cvetovi vinove loze u obliku trube.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova čempresa

U svim kulturama, cvetovi čempresa imaju niz značenja. Ali jedno je dosledno: povezanost cveća sa ljubavlju.

U kineskoj kulturi, cvet čempresa označava ograničenu ljubav. Legenda govori o Či Neu i Čen Niu, dvoje ljudi koji su se toliko zaljubili da su zanemarili posao krojačice i stočara vodenih bivola. Bogovi su bili toliko ljuti da su razdvojili dvoje ljubavnika sa obe strane reke.

Jednom svake godine, Či Neu i Čen Niu je dozvoljeno da se sastanu. Tog posebnog dana cveta cvet čempresa. Cvet je povezan sa idejom ograničene ljubavi.

Za Viktorijance, cvet čempresa je imao višestruka značenja: večna ljubav, uzalud neuzvraćena ljubav i sećanje na prošlost ljubavi. Slike cveta su korišćene na nadgrobnim spomenicima da simbolizuju večnu ljubav koja nikada neće umrijeti.

Na jeziku cveća, poklon cvetova čempresa može značiti ljubav, naklonost ili čak žalost. Danas se cveće slave poklanja na 11. godišnjicu braka i predstavlja mesec septembar.

Cveće čempresa u umetnosti i književnosti:
Cveće je predstavljeno u umetnosti, kao što je ovaj svitak mastilom kineskog umetnika Ki Baishi-a i akvarel koji je naručila Istočnoindijska kompanija. U 18. veku, Čezare Ubertini je stvorio divne botaničke bakropise čempresa. Akvareli Meri Vo Volkot sa cvetom čempresa mogu se videti u Muzeju američke umetnosti Smithsonian.

Pogodne prilike za poklon za cveće čempresa

S obzirom na mnoga značenja loze čempresa, cveće je prikladno za upotrebu u brojnim prilikama za poklone. Veza sa ljubavlju znači da su odličan dodatak buketima za romantične prilike, kao što su godišnjice ili izlasci. Oni su takođe cvet za 11. godišnjicu braka.

Ali cveće takođe može predstavljati naklonost, što ih čini prikladnim za prijateljsko, ležerno davanje, kao što je rođendan ili cvetni poklon sa čestitkama.

Upakovati
Cvetovi čempresa su dugo bili cenjeni zbog svoje medicinske upotrebe, od njihove rodne Latinske Amerike do Indije i šire. Na jeziku cveća, cvetovi čempresa mogu predstavljati večnu ljubav, uspomene na prošlu ljubav ili čak uzalud neuzvraćenu ljubav. Kineski folklor takođe povezuje cveće čempresa sa ograničenom ljubavlju. Svojom vezom sa ljubavlju i privrženošću, cvetovi čempresa predstavljaju divan dodatak cvetnom poklonu za nekoga do koga vam je stalo.

Najčešća pitanja o cvetu čempresa

Koliko je visoka loza čempresa?
Vinova loza čempresa brzo raste i može dostići i do 20 stopa. Ove loze najbolje rastu kada imaju podršku, kao što su okvir, ograda ili rešetka.

Da li se loze čempresa vraćaju svake godine?
Kada se uzgaja u USDA zonama 10 ili 11, loza tropskog čempresa je višegodišnja biljka koja se vraća svake godine. U hladnijim klimama, kao što su USDA zone 6 do 9, one rastu kao jednogodišnje biljke koje će se samozasijavati.

Da li čempresova loza privlači pčele?
Cvetovi čempresa privlače pčele, leptire i kolibrije svojim jarko crvenim cvetovima u obliku trube, što je dovelo do nadimka biljke „loza kolibrija“.

Da li je čempres lako uzgajati?
Vinova loza čempresa se lako uzgaja u pravim uslovima, koji uključuju dobro drenirano, vlažno zemljište i izlaganje punom suncu. U nekim oblastima, uključujući delove SAD, vinove loze rastu tako brzo i lako da se smatraju invazivnim.

Koja je razlika između kardinalne loze i čempresa?
Ove dve loze se često mešaju, zahvaljujući crvenim cvetovima, ali kardinalna loza je zapravo hibrid čempresa i druge vrste Ipomoea. Kardinalne vinove loze imaju cvetove u obliku petougla i listove sa režnjem, dok čempresi imaju cvetove u obliku zvezda i lišće nalik paprati.