Cvece hrizanteme njihovo znacenje i simbolika po boji

Hrizantema je svestrana cvetna biljka sa bogatim značenjem i simbolikom širom sveta. Sa brojnim sortama i širokom popularnošću, cvet je pun istorije. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o značenju i simbolici cvijeta hrizanteme.


Poreklo cveća hrizanteme
Značenje i simbolika boje hrizanteme
9 prilika kada cveće hrizanteme bude savršen poklon
Česta pitanja o značenju i simbolizmu hrizanteme:
Značenje hrizanteme – najvažnije:
Na jeziku cveća, hrizantema nosi simboličko značenje predane ljubavi, odanosti, sreće, dugovečnosti i radosti. Hrizantema je takođe zvanični cvet za novembarske rođendane i ima niz dodatnih simboličkih značenja u kulturama širom sveta.

Poreklo cveća hrizanteme
Mame su dugo bile omiljene među botaničarima i uzgajane su u Kini još u 15. veku pre nove ere. Originalno cveće koje raste u divljini ima zlatno obojene cvetove, ali do 1630. godine identifikovano je i zabeleženo više od 500 sorti.

Danas se procenjuje da postoji više od 20.000 različitih sorti hrizantema, a svaka je lepa na svoj način.

Značenje i simbolika boje hrizanteme
Sa toliko vrsta majki koje rastu širom sveta, ne bi trebalo da bude iznenađenje da su mnogim sortama pripisana posebna simbolička značenja. Oni mogu preneti poruke i lična osećanja kada su raspoređeni u buket, korsaž, gumbe ili druge cvetne poklone.

Uopšteno, hrizanteme simbolizuju prijateljstvo , poverenje, radost, optimizam, dugovečnost i vernost. Međutim, simboličko značenje koje se pripisuje hrizantemama može se razlikovati u zavisnosti od boje hrizanteme, vrste cvetanja i lokalne kulture.

Značenje bele hrizanteme
Značenje bele hrizanteme
Bele hrizanteme imaju mnogo značenja. U nekim kulturama, cvet je strogo rezervisan za saosećanje i sećanje, jer bela boja često izražava saučešće.

Međutim, bele hrizanteme simbolizuju čistoću, nevinost, duhovnost, odanost i poštenje. Ova dodatna simbolička značenja čine ih odgovarajućim dodatkom buketima za različite primaoce i prilike.

Značenje crvene hrizanteme

Crvena je zvanična boja Dana zaljubljenih s razlogom. Generalno, simbolizuje romantičnu ljubav, jaka osećanja i duboku strast. Dakle, prirodno, crvene hrizanteme nose ista osećanja.

Ako želite da poklonite cveće ljubavi svog života, ali ste se umorili od ruža, izaberite buket crvenih hrizantema ili mešani aranžman koji sadrži sve vrste crvenog cveća .

Značenje ružičaste hrizanteme

U Japanu su posebno omiljene ružičaste hrizanteme jer simbolizuju cara i carsku porodicu.

Ružičaste hrizanteme takođe predstavljaju dugovečnost. Ružičasti cvetovi uglavnom nose osećanja nežne naklonosti, privlačnosti i romantike, što ih čini odličnim izborom za prvi sastanak ili novu ljubav.

Značenje žute hrizanteme

U viktorijanskim cvetnim tradicijama, žute hrizanteme su predstavljale tugu i zanemarenu ljubav – što je u suprotnosti sa njihovom svetlom, veselom nijansom.

Međutim, u modernim vremenima to zapravo nije slučaj. Posebno u Sjedinjenim Državama, žuto cveće (uključujući hrizanteme) je prošlo putem žutog smajlića i obično se smatra da simbolizuje sreću, radost, slavlje i dobro raspoloženje.

Dobar su izbor za proslavu rođendana , buket čestitki ili za razveseljenje pacijenta koji se oporavlja.

Značenje ljubičaste hrizanteme

Ljubičaste hrizanteme prenose želje za ozdravljenje svom primaocu. Odličan su izbor za uključivanje u cvetni aranžman za prijatelja koji je bolestan ili se oporavlja od operacije.

Značenje zelene hrizanteme

Zelene hrizanteme, posebno popularne u svojoj raznolikosti dugmadi, nose mnoštvo pozitivnih značenja. Oni simbolizuju ponovno rođenje, obnovu, sreću, dobro zdravlje i mladost.

Značenje narandžaste hrizanteme

Na jeziku cveća, narandžasta boja znači ono što biste očekivali da znači: prepuna, mehurasta osećanja uzbuđenja, entuzijazma i strasti.

Kulturni značaj cveća hrizanteme
Značenje hrizanteme u kulturi
Simbolična značenja mame ne samo da se razlikuju u zavisnosti od njihove boje, već se njihova značenja mogu razlikovati između različitih kulturnih tradicija. U zavisnosti od toga gde se nalazite, hrizanteme mogu imati ili negativno ili pozitivno simboličko značenje.

Cveće hrizanteme u staroj Grčkoj
U grčkoj kulturi, značenje hrizanteme potiče od prevoda imena cveta, što je zlatni ( hrisos ) cvet ( anthemon ).

Cveće hrizanteme u evropskoj kulturi
U Francuskoj, Belgiji, Austriji, Italiji i drugim evropskim zemljama na hrizanteme se gleda isključivo kao na simbol žalosti, saosećanja i smrti. Daju se samo kao znak saosećanja ili tuge, a rezervisani su za spomen cveće, pogrebne vence i ukrase na groblju.

U Britaniji, međutim, značenje hrizanteme je bliže simbolici priznatoj u Sjedinjenim Državama: vedrini i radosti, optimizmu i dugovečnosti.

Cveće hrizanteme u japanskoj kulturi
U Japanu hrizanteme takođe igraju ulogu u žalovanju. Bele mame su rezervisane za sahrane i grobove. Druge hrizanteme se posmatraju kao simboli savršenstva, dugovečnosti i podmlađivanja.

Japan čak ima Nacionalni dan hrizanteme 9. septembra, poznat i kao Festival sreće. Oni takođe predstavljaju Sunce i čine carski pečat Japana .

U kineskoj kulturi
U Kini, ovaj prelepi cvet simbolizuje dugovečnost, plemenitost i sreću u domu. Oni takođe mogu da simbolizuju reinkarnaciju, ponovno rođenje i novi život.

Mame u australijskoj kulturi
Kako ih obično zovu mame, hrizanteme su zvanični cvet za proslavu Majčinog „Maminog“ dana u Australiji.

Cveće hrizanteme u viktorijansko doba
Jezik i značenje cveća bili su u modi tokom viktorijanske ere. Hrizanteme su se koristile za prenošenje dobrih želja, sreće i izražavanje osećanja prijateljstva.

Viktorijanci su se takođe u velikoj meri oslanjali na značenje cvetnih poklona označenih bojama. Tako je, na primer, viktorijancu crvena hrizantema mogla predstavljati osećanja romantične ljubavi prema prijatelju. Žute i bele hrizanteme su respektivno predstavljale omalovaženu ljubav i istinu.

Cveće hrizanteme i astrologija
Hrizanteme su zodijački cvet za Devicu , s obzirom na njihovu simboliku blagostanja i prijateljstva. Uprkos teškoj reputaciji horoskopskog znaka Devica, oni su žestoko odani onima kojima su dragi.

Pored toga, hrizantema označava prelazak iz leta u jesen. Sezona cvetanja ovog cveta poklapa se sa sezonom Device, što ga čini idealnim predstavnikom ovog znaka.

Popularnost tetovaža hrizantema
Pored svih ovih tradicija, različite hrizanteme i njihova značenja postali su popularni u umetnosti cvetnih tetovaža. Često se biraju kao tetovaže za sećanje namenjene odavanju počasti nekome ko je preminuo.

Tetovaže hrizanteme takođe mogu predstavljati ponovno rođenje, izabrano da obeleži važno vreme transformacije ili novi početak u životu.

Značenja tetovaže hrizanteme variraju u zavisnosti od tipa mame, korišćenih boja i, naravno, priče svakog pojedinca.

9 prilika kada cveće hrizanteme bude savršen poklon
Poklanjanje cveća hrizanteme
Sa toliko različitih sorti, možete pronaći biljku hrizanteme ili cvetni aranžman hrizanteme prikladan za svaku priliku – bilo da je sumorna ili svečana.

1. Rođendani (naročito u novembru)
Na isti način na koji drago kamenje predstavlja mesece rođenja, svaki mesec takođe ima reprezentativan cvet. Hrizanteme su novembarski rođeni cvet . To ih čini savršenim izborom za čestitke novim roditeljima u novembru ili za rođendanski buket.

Čak i ako vaš rođendanski slavljenik nije rođen u novembru, poklon hrizantema koje simbolizuju dugovečnost i mladost je divan izbor za nekoga ko se oseća mladim u srcu.

2. Godišnjice (naročito broj 13)
Hrizanteme su zvanično cveće za 13. godišnjicu braka i predstavljaju promišljen poklon za obeležavanje ove posebne prekretnice sa vašom drugom osobom.

U crvenoj boji, hrizanteme simbolizuju duboku ljubav, što ih čini odgovarajućim izborom bilo da slavite nedelju dana ili 50 godina ljubavi.

3. Spomen i sahrana
Na određenim mestima, hrizanteme su ključno pogrebno cveće. Na primer, u Sjedinjenim Državama, bele hrizanteme i drugo belo cveće smatraju se najprikladnijim za slanje saučešća.

Da biste preneli svoje najdublje saučešće onima koji su izgubili voljenu osobu, poklonite elegantan venac ili aranžman od belih hrizantema.

4. Zaljubljivanje
Uprkos njihovoj maudlin reputaciji u nekim delovima sveta, hrizanteme generalno predstavljaju sreću u SAD

Šta je srećnije nego iskusiti novu ljubav? Pokažite svom lepoticu ili lepoticu svoja osećanja privlačnosti, romantike i uzbuđenja sa buketom ružičastih i narandžastih mama.

5. Jesen i zimska venčanja
Iako ih možete naći tokom cele godine, hrizanteme prirodno cvetaju u jesen i zimu. To ih čini pogodnim, pristupačnim i pristupačnim izborom za venčanja zakazana tokom hladnijih meseci u godini.

Vaše venčano cveće ne samo da će biti jeftinije, već će biti i lepše jer će vaše mame tek procvetati u svom svom sjaju.

6. Poklon domaćina ili domaćice
Kada ste pozvani na zabavu, nikada ne bi trebalo da dođete praznih ruku. Hrizanteme, bilo u obliku biljke u saksiji ili buketa rezanog cveća, odličan su izbor za poneti na zabavu. Oni imaju širok spektar simboličkih značenja i uglavnom su veseli.

7. Praznične proslave
Pošto hrizanteme cvetaju u gotovo svim bojama, možete ih kombinovati da biste napravili svečane bukete i cvetne akcente za proslavu bilo kog praznika.

Zamislite bukete sablasnih ljubičastih, narandžastih, zelenih i žutih za Noć veštica; bela i zelena za Dan Svetog Patrika; crvena, bela i plava za Dan nezavisnosti; kremasto bele, crvene i kestenjaste za Božić; snežno bela i svetlo crvena za Novu godinu; jesenje nijanse za Dan zahvalnosti; i sve vrste pastela za prolećne proslave!

8. Get Vell Gift
Pomešajte buket ljubičastih i žutih hrizantema za jednake delove, poželite dobre želje i razveselite se.

9. Samo zato
U raznim šarmantnim oblicima, veličinama i teksturama, zaista ne možete pogrešiti sa hrizantemama. Dakle, čak i kada nema ništa posebno u vezi sa tim danom, dajte do znanja svojim najmilijima da su jedinstveni za vas tako što ćete pokloniti mamini buket kako biste običan dan pretvorili u priliku.

Česta pitanja o značenju i simbolizmu hrizanteme:
Šta simbolizuju ružičaste hrizanteme?
Ružičaste hrizanteme simbolizuju dugovečnost. Ružičasto cveće, generalno, nosi osećanja nežne naklonosti, privlačnosti i romantike, što ih čini odličnim izborom za prvi sastanak ili novu ljubav.

Šta simbolizuju crvene hrizanteme?
Crvene hrizanteme simbolizuju romantičnu ljubav, snažna osećanja i duboku strast.

Šta simbolizuju bele hrizanteme?
Bele hrizanteme imaju mnoga značenja. U nekim kulturama, oni su strogo rezervisani za saosećanje i sećanje, jer bela često izražava osećanja saučešća. Međutim, bele hrizanteme takođe simbolizuju čistoću, nevinost, duhovnost, odanost i poštenje. Ova dodatna simbolička značenja čine ih odgovarajućim dodatkom buketima za različite primaoce i prilike.

Šta hrizantema znači u Japanu?
U Japanu, hrizanteme igraju ulogu u žalovanju. Bele mame su rezervisane za sahrane i grobove. Druge hrizanteme se posmatraju kao simboli savršenstva, dugovečnosti i podmlađivanja. Oni takođe predstavljaju Sunce i čine carski pečat Japana.

Koje su prednosti hrizanteme?
NASA-ina studija je identifikovala hrizanteme u saksiji kao jednu od najboljih biljaka za čišćenje zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru. Hrizanteme takođe poseduju prirodni insekticid koji pomaže u odstranjivanju buba. U prirodnim lekovima, koreni hrizanteme se često koriste za lečenje ili pomoć u lečenju groznice i glavobolje.

Upakovati
Bilo da slavite posebnu priliku ili lepotu svakodnevnog života, sa hrizantemama zaista ne možete pogrešiti. Oni su savršeno cveće za uređenje doma ili kancelarije za prazničnu sezonu, a uz sva njihova posebna simbolička značenja, postoji odgovarajuća hrizantema za obeležavanje gotovo svake prilike.

Bilo da ih uzgajate, ređate, pritiskate ili im se divite, hrizanteme će sigurno osvojiti vaše srce, baš kao što su uspele da zarobe divljenje kultura širom sveta.