Otkrivanje tajni znacenja cvetova zumbula

Cveće zumbula je smelo, privlačno i dostupno u raznim bojama. Široko korišćeni u cvetnim aranžmanima i kućnim baštama, ovi voljeni cvetovi imaju bogatu istoriju i simboliku koja počinje klasičnom grčkom mitologijom. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što vam je potrebno o značenju cveta zumbula, istoriji, poreklu i odgovarajućim prilikama za poklone.

Značenje cveta zumbula, simbolika, popularne vrste i upotreba
Pregled sadržaja:
Simbolizam zumbula – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolizam zumbula
Kulturni značaj zumbula
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam zumbula – ključni za poneti
Simbolika cveta zumbula je usko povezana sa grčkom mitologijom sa simboličkom asocijacijom na odanost izvan smrti i strasnu ljubav koja traje i danas. Apolon je dao ime cvetu da bi prepoznao cvet koji je izašao iz krvi božanskog heroja Hijacinta. Hijacinti su takođe bili voljeni kroz viktorijansko doba, obično povezani sa značenjima razigranosti i veselja.

Etimološko značenje
Najraniji oblici imena zumbul su se odnosili na dragi kamen koji je bio plave ili crvene boje. Zbog mita koji uključuje cvet, ime je postalo povezano sa njim u staroj Grčkoj. Naučnici raspravljaju o tačnom identitetu dragulja na koji se ime odnosilo.

Značenje i simbolizam zumbula
Uz zumbule dostupne u mnogim bojama, lako je prilagoditi značenje pejzažne sadnje ili buketa samo odabirom pravih izbora. Neke standardne boje cvetova zumbula na jeziku cveća uključuju:

Značenje cveta belog zumbula:

Poput uobičajenih značenja belog cveta , beli zumbul simbolizuje mir, čistotu i želju za izlečenjem.

Značenje cveta ružičastog zumbula:

Kao i mnoge vrste ružičastog cveća , ovi zumbuli su povezani sa radošću, razigranošću, duhovnom ili novom ljubavlju i novim počecima.

Značenje ljubičastog cveta zumbula:

Ljubičasto cveće se obično povezuje sa kraljevstvom, bogatstvom, elegancijom i predanom ljubavlju .

Značenje svetloplavog cveta zumbula:

Plavo cveće, u floriografiji, dodaje značenje mira, spokoja i novih početaka .

Značenje tamnoplavog zumbulovog cveta:

Prenosi eleganciju, poštovanje, kraljevstvo i dobre želje.

Kulturni značaj zumbula
Značenje, simbolika i kulturni značaj zumbula
Cveće zumbula u grčkoj mitologiji
Najtrajnija kulturna simbolika zumbula potiče iz drevne grčke mitologije, gde je prvi put zabeleženo ime biljke.

U mitu, Hijacint je bilo ime mladog princa iz Sparte koji se zbližio sa grčkim bogovima Apolonom i Zefirom. Dok su se takmičili za njegovu pažnju, dva boga su ga slučajno ubila. Druge verzije mita govore o tome da Apolon podučava Hijacinta kako da igra igru sa diskom.

Kada je disk udario Zumbul i ubio ga, Apolonove suze su se pretvorile u cveće koje i danas nosi to ime.

Cveće zumbula u viktorijansko doba
Zumbuli su bili neverovatno popularni tokom viktorijanskog doba, gde je cveće često bilo simbol razigranosti i veselja. Ovaj prelepi cvet krasio je mnoge kućne bašte i javne parkove i bio je svetao, uzdižući simbol početka proleća i toplijih dana koji su pred nama.

Cveće zumbula u moderno doba
Danas mnogi ljudi nastavljaju da koriste zumbule da simbolizuju odanu ljubav koja se nastavlja nakon smrti. Popularni su kao cveće za ostavljanje na grobovima supružnika i voljenih koji su preminuli.

Pored toga, biljke zumbula u saksiji i sastavljene biljke se često daruju kao poklon za prolećno zagrevanje kuće ili gest zahvalnosti. Koriste se i kao svadbeno cveće i neki veruju da donose sreću. Ružičasti ili beli zumbuli su odlični pokloni za Majčin dan.

Prikladne prilike za poklone
Cvetovi zumbula se često daju kao pokloni ranog proleća da ulepšaju dom i simbolizuju nove početke. Zbog povezanosti sa ljubavlju i odanošću, idealni su i za venčanja i druge romantične prilike.

Upakovati
Zumbul je prelepo cveće sa dugom istorijom simboličke upotrebe. Razmislite da ih koristite da pošaljete snažnu poruku u svom sledećem cvetnom poklonu.