uobicajenih uzroka da lisce Krotona postaje zuto ili smedje

Kako popraviti listove biljke Kroton koji postaju žuti ili smeđi

Kroton biljke su poznate po višebojnim listovima koji dodaju osvetljenost čak i najmračnijim prostorijama. Uprkos svojim živim bojama i šarama, krotoni su i dalje podložni izazovima. Jedan uobičajeni problem sa kojim se suočavaju vlasnici krotona je žutilo ili smeđe lišće. Ako primetite ovaj problem sa vašim krotonom, identifikacija uzroka je prvi korak ka otklanjanju problema. Čitajte dalje da biste saznali o najčešćim uzrocima žutih ili smeđih listova krotona i kako da vratite svoj kroton u šareni oblik.


Uobičajeni razlozi zbog kojih listovi biljke Kroton postaju žuti
Primarni uzroci žutog ili smeđeg lišća krotona su faktori okoline kao što su temperatura, vlažnost i svetlost. Za optimalno zdravlje biljaka, krotonima je potrebna umerena do visoka vlažnost, temperature okoline u rasponu od 55-85ºF i 6+ sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti tokom dana.

11 najčešćih uzroka žutih listova krotona

1. Temperatura

Iako biljke krotona ulaze u rasadnike i velike prodavnice tokom hladnijeg jesenskog vremena, one su tropske biljke koje zahtevaju tople temperature. Najbolje su temperature između 55-85ºF.

Dok biljke krotona mogu da podnesu kratke periode od čak 40ºF i čak 100ºF, ovi uslovi će stresti biljku. Ovaj stres može dovesti do žutog lišća i opadanja listova.

Pored obezbeđivanja odgovarajućeg temperaturnog opsega, pokušajte da izbegnete velike promene temperature. Stoga, ako premeštate biljku iznutra ka spolja, ili obrnuto, radite to postepeno. Takođe bi trebalo da držite svoj kroton podalje od vrućih i hladnih propuha.

2. Niska vlažnost
Pošto su porijeklom iz tropskih krajeva, krotoni preferiraju umjerenu do visoku vlažnost. Suv vazduh može dovesti do žutog ili smeđeg lišća.

Ovlaživač vazduha je najbolji način da povećate vlažnost oko vašeg krotona. Međutim, takođe možete zamagliti vazduh oko vaše biljke da biste privremeno povećali vlažnost vazduha.

3. Prekomerno zalivanje
Prekomerno zalivanje može dovesti do žutog lišća krotona
Jedan od najčešćih uzroka žutog lišća krotona je nedovoljno zalivanje. Ove biljke vole vlažno zemljište, ali će se boriti u zasićenom tlu.

Koreni će imati poteškoća u pravilnoj razmeni vazduha ako je tlo često mokro. Pored toga, vlažno zemljište može dovesti do gljivične bolesti poznate kao trulež korena. Ako se ova bolest uhvati, korenje neće moći pravilno da apsorbuje vodu i hranljive materije.

Dobro pravilo je da zalivate svoj kroton kada se gornji inč zemlje osuši.

Pored toga što pazite na to koliko često zalivate, trebalo bi da obratite pažnju i na tlo i saksiju. Mešavina za saksije treba da bude dobro drenirana i da dozvoli da višak vode pobegne. Lonac takođe treba da sadrži drenažne rupe.

4. Podvodnjavanje
Premalo vlage u zemljištu takođe može dovesti do žutog lišća. Ako koreni krotona nemaju pristup adekvatnoj vlazi, neće moći da dobiju vodu koja im je potrebna za završetak važnih procesa.

Kao takve, biljke mogu postati pod stresom i promeniti boju. Da biste izbegli ovaj stres, zalijte svoj kroton kada se gornji centimetar zemlje osuši. Pored toga, uverite se da koristite mešavinu zemljišta sa adekvatnim svojstvima zadržavanja vode.

Ako vam se čini da se tlo suši samo nekoliko dana nakon što zalijete, možete dodati još tresetne mahovine ili kokosovog vlakna. Ovo će povećati organsku materiju, što će povećati kapacitet zadržavanja vode.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako zalijevati krotone.

5. Prekomerno đubrenje
Prekomerno đubrenje može dovesti do toga da listovi krotona požute
Dok su krotonima potrebne hranljive materije da bi napredovali, previše hranljivih materija može izazvati probleme. Ako primenite previše koncentrovano đubrivo ili đubrite prečesto, soli se mogu nakupiti u zemljištu. Ovo može stresti biljku i dovesti do žutog lišća.

Ako sumnjate da ste uneli previše đubriva, možete pokušati da ga isperete iz zemlje dobrim zalivanjem. Takođe možete presaditi koristeći svežu zemlju za saksiju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako gnojiti biljke krotona.

6. Nedovoljna svetlost
Krotoni više vole jarko, ali indirektno svetlo, i to mnogo. Boje listova će izbledeti ako ne dobiju dovoljno sunčeve svetlosti. To može uključivati i žuto lišće.

Da bi krotoni bili srećni, držite ih na svetlom mestu van direktne svetlosti. Neke dobre lokacije za biljke krotona uključuju unutrašnjost sobe sa puno prozora ili blizu prozora okrenutog prema jugu prekrivenog prozirnim zavesama.

7. Direktno svetlo
Direktna svetlost može izazvati žuto lišće krotona
Iako biljke krotona vole puno svetlosti, ne vole kada su pogođene direktnom sunčevom svetlošću. Ovo je posebno tačno ako je biljka držana na zatamnjenom mestu, a zatim iznenada dobije direktno svetlo.

Svetlost koja je previše intenzivna može dovesti do toga da listovi postanu izbledeli. Ova promena boje će se pojaviti prilično iznenada nakon izlaganja na direktnu sunčevu svetlost.

Držite svoj kroton dalje od prozora koji primaju direktnu svetlost ili stavite prozirnu zavesu preko prozora.

8. Nedostatak hranljivih materija
Kao i svim biljkama, krotonima su potrebni različiti hranljivi sastojci da bi uspeli. Ako im nedostaje bilo koji od ovih hranljivih sastojaka, neće biti u stanju da adekvatno završe procese.

Neke mešavine za saksije sadrže hranljive materije koje će vaš kroton održati srećnim nekoliko meseci. Međutim, možda ćete na kraju morati da primenite đubrivo.

Oplodite svoju biljku krotona u kasno proleće i leto, otprilike jednom mesečno. Izaberite uravnoteženo đubrivo za sobne biljke i izbegavajte prekomernu primenu.

9. Biljno doba
Iako žuti listovi mogu biti znak problema, oni takođe mogu biti deo prirodnog životnog ciklusa biljke. Kako kroton stari, stariji listovi mogu na kraju promeniti boju i otpasti.

Ako novi listovi izgledaju odgovarajuće boje, obezbojeni stariji listovi verovatno nisu razlog za zabrinutost.

10. Štetočine
Krotoni su podložni mnogim istim štetočinama kao i druge sobne biljke. To uključuje štetočine koje sišu sok, uključujući lisne uši, paukove grinje i tripse.

Ako se ovi štetočini pojave u velikom broju, mogu izazvati promenu boje listova krotona. Na sreću, lako je utvrditi da li štetočine izazivaju žutilo.

Pošto se ovi štetočini mogu brzo razmnožavati, trebalo bi da ih uklonite čim ih uočite. Možete koristiti mokru, sapunanu krpu da obrišete mali broj štetočina. A ako imate posla sa većom infestacijom, možete poprskati nimovo ulje ili insekticidni sapun.

11. Presađivanje
Iako je presađivanje (i obrezivanje) ponekad neophodan deo brige o biljkama krotona, to i dalje može stresti vaš kroton. Normalno je da vaša biljka bude žuta nekoliko nedelja ili meseci nakon što je presadite.

Možete ograničiti stres sa kojim se vaša biljka suočava nakon presađivanja tako što ćete obezbediti idealno okruženje.

Kako popraviti žuto lišće na biljci Kroton

Prvi korak u popravljanju žutih ili smeđih listova krotona je identifikovanje uzroka problema. Pogledajte okruženje vaše biljke, kao i koliko često je zalivate i đubrite.

Ako niste sigurni zašto listovi vašeg krotona požute, još uvek možete pokušati da rešite problem. Obezbeđivanje idealnog okruženja i pravilna nega pomoći će vašoj biljci da napreduje.

Održavajte temperaturu između 55-85ºF i izbegavajte nagle promene temperature. Potrudite se da vlažnost vazduha bude umerena do visoka – iznad 50%.

Što se tiče svetlosti, obezbedite puno svetle, ali indirektne sunčeve svetlosti. Ako kroton ne dobije dovoljno svetlosti, boje njegovih listova će izbledeti. Neke lokacije koje mogu dobro funkcionisati za kroton uključuju blizu prozora okrenutog prema jugu prekrivenog providnom zavesom ili u unutrašnjosti svetle sobe.

Zapamtite da krotoni vole zemlju koja je vlažna, ali ne mokra. To znači da biste trebali redovno proveravati tlo i zalivati kada se gornji inč osuši.

Takođe bi trebalo da istražite mešavinu za saksije. Mešavina zemljišta treba da sadrži mešavinu materijala koji zadržavaju vodu i dodaju drenažu. Ako primetite da zemlja ostaje veoma vlažna ili se brzo suši, možda ćete želeti da presadite koristeći drugu mešavinu zemlje.

Poslednji aspekt vlage u zemljištu je saksija. Vaš lonac treba da ima rupe za drenažu kako bi višak vode mogao da pobegne.

Drugi deo nege krotona je paziti na štetočine. Tretiranjem štetočina ubrzo nakon što se pojave, verovatno možete izbeći probleme sa žutim lišćem.

Česta pitanja o žutom lišću biljke Kroton:

Kako popraviti žuto lišće na biljci Kroton?
Ovo zavisi od uzroka žutog. Bez obzira na razlog, pružanje idealnog okruženja i pravilna nega verovatno će ispraviti žutilo lišća.

Mogu li žuti ili smeđi listovi biljke Kroton ponovo postati zeleni?
Ovo zavisi od uzroka žutog. Bez obzira na razlog, moguće je da se pojave novi zeleni listovi.

Može li direktna sunčeva svetlost uzrokovati da listovi biljke Kroton postanu žuti ili smeđi?
Direktna sunčeva svetlost može oštetiti listove biljaka i dovesti do njihovog izbledenja. Na kraju, ovi izbledeli delovi mogu postati žuti i/ili smeđi.

Da li vrsta vode uzrokuje da listovi biljke Kroton postanu žuti ili smeđi?
Biljke krotona nisu posebno osetljive na vrstu vode. Međutim, izuzetno tvrda voda iz slavine može izazvati probleme.

Može li prekomerno đubrenje uzrokovati da listovi biljke Kroton postanu žuti ili smeđi?
Da, prekomerno đubrenje listova krotona može dovesti do toga da listovi biljke postanu žuti ili smeđi. Potrebno je samo da đubrite svoj kroton nekoliko puta godišnje sa malom dozom đubriva za sobne biljke.

Okončanje
Sada kada znate moguće uzroke žutog lišća krotona, vreme je da istražite koji faktor se odnosi na vašu biljku. Ako još uvek niste sigurni zašto su listovi žuti, pokušajte da obezbedite odgovarajuće okruženje i negu da biste rešili problem, a vaš kroton bi trebalo da živi srećno godinama koje dolaze.