Najbolje tlo za cesarke osnovni vodic

Sve što treba da znate o najboljoj mešavini zemljišta za cvetanje šišara
Šišarke su neke od najpopularnijih i najpoznatijih divljih cveća u Sjedinjenim Državama. Šišarke, koje se nazivaju i ehinacea, mogu dodati niz uzbudljivih boja vašoj bašti, uključujući ljubičasto, roze, narandžasto, crveno, žuto, belo i zeleno cveće. Šišarke su takođe izuzetno izdržljive biljke koje zahtevaju malo održavanja i koje mogu da se nose sa uslovima koji bi uznemirili druge biljke. Jedan od najvažnijih aspekata pravilne brige za češarke je obezbeđivanje pravih uslova zemljišta. U ovom članku ćemo se pozabaviti najboljom zemljom za šišarke.


Najbolje tlo za šišarke – najvažnije
Šišarke uspevaju na labavim zemljištima siromašnim hranljivim materijama koja se nalaze u prerijama. Da biste ovo ponovili kod kuće, posadite šišarke u dobro drenirajuća krečna, ilovasta ili peskovita tla. Dodajte malu količinu komposta u zemlju u proleće. Šišarke preferiraju da rastu na blago kiselim zemljištima sa pH opsegom od 6,5 do 7,0.

Objašnjene vrste tla

Znati koja vrsta zemljišta odgovara određenoj biljci je izuzetno važno jer je tlo ključno za opstanak biljke. To je tlo koje učvršćuje i štiti korenje biljke, omogućavajući joj da upije vodu iz zemlje. Zemlja takođe može sadržati mnogo hranljivih materija i minerala koji pomažu biljci da raste.

Različite vrste zemljišta imaju različite kvalitete kada je u pitanju protok vazduha i zadržavanje vlage. Neke biljke vole dobro prozračno tlo koje brzo odvodi vodu. Drugi više vole gušća tla koja dugo zadržavaju mnogo vlage.

Većina hortikulturista prepoznaje šest glavnih tipova zemljišta. Veličina pojedinačnih čestica zemljišta obično kategoriše svaku vrstu zemljišta. Što je svaka čestica tla manja, tlo postaje gušće.

Gušća tla pružaju manje prostora za prolaz vazduha ili vode između čestica. Gusta tla se takođe brže zbijaju, što otežava rast korena biljke. Zemljišta koja imaju veće čestice pružaju veći protok vazduha i brže se odvode.

Hajde da detaljnije pokrijemo svaku vrstu tla:

Kredasta tla: Ova tla se veoma razlikuju po gustini i mogu biti lagana ili gusta. Kredna tla obično imaju alkalniji pH od većine drugih zemljišta. Kredastoj zemljištu nedostaju hranljive materije i često sadrže mnogo kamenja.
Glinena tla: Glinena tla imaju najmanju veličinu čestica od bilo kojeg tla i neverovatno su gusta. Glinena tla su odlična u zadržavanju vlage i hranljivih materija. Međutim, ovim zemljištima koja se sporo dreniraju potrebno je mnogo vremena da se zagreju dovoljno za bezbednu sadnju.
Ilovasta tla: Često opisana kao savršeno zemljište, ilovasta tla kombinuju kvalitete gline, peska i mulja. Ilovasta tla se lako kopaju i dobro dreniraju, ali su i dalje plodna i sadrže puno hranljivih materija.
Tresetna tla: Iako se ne nalazi često u dvorištima, treset se u velikoj meri koristi u kompostu. Treset se uglavnom sastoji od organske materije i dobro zadržava vlagu. Međutim, tresetna tla su kisela i nemaju hranljive materije.
Peščana zemljišta: Peščana zemljišta su rastresita, pješčana tla sa velikim česticama. Ovo čini peskovito zemljište lakim za kopanje i veoma dobro drenirajućim. Međutim, peskovitim zemljištima nedostaju hranljive materije i takođe će početi da gube ono malo hranljivih materija koje imaju kada pada kiša.
Muljna tla: Mulj se formira od sitnih čestica stena i minerala. Ova tla su dobro drenažna, ali i dalje mogu zadržati dobru količinu vlage i hranljivih materija. Međutim, mulj se lako može zbiti.

Najbolja vrsta tla za šišarke

Šišarke su veoma prilagodljive biljke koje vole sunce i koje se lako održavaju i koje je lako uzgajati baštovanima početnicima. Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju lepo kao rezano cveće za aranžman vaze ili buketa.

Biljke ehinacee mogu dobro da rastu u nekoliko različitih tipova tla i mogu doseći visinu do 5 stopa. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da obezbedite dobro drenirajuće zemljište dok se češarke bore ako postanu vodene. Srećom, šišarke je relativno lako presaditi ako treba da pronađete pogodniju lokaciju.

Najbolje vrste zemljišta za šišarke su kredasta, ilovasta ili peskovita tla. Ova tla su dovoljno rahla da obezbede dobru aeraciju, što sprečava da se češarke preplave. Ova tla takođe dobro dreniraju, ali će možda biti potrebna dopuna dodatnim hranljivim materijama.

Ilovasta zemlja je savršena za šišarke jer sadrži mnogo hranljivih materija koje pomažu cveću da cveta, ali i dalje dobro drenira. Ako koristite peskovito zemljište, u proleće radite u maloj količini komposta da biste obezbedili dodatnu ishranu. Vodite računa o krečnim zemljištima, jer mogu biti prilično gusta.

Glinena tla se ne preporučuju za šišarke osim ako nije urađeno mnogo peska da bi se poboljšala drenaža. Glinena tla zadržavaju mnogo vlage i mogu se brzo zbiti, što smanjuje protok vazduha do korena. Ovo može ostaviti biljke rizik od zalijevanja vode, što dovodi do truljenja korena i drugih problema.

Najbolji pH zemljišta za šišarke

Šišarke mogu da uspevaju u različitim uslovima zemljišta, ali obično preferiraju blago kiselo zemljište. Opseg pH od 6,5 do 7,0 je idealan za šišarke, ali to ne mora biti tačno. Ilovasta i peskovita tla obezbeđuju odgovarajući pH opseg za biljke ehinacee.

Tresetna tla nisu pogodna za šišarke jer su relativno kisela tla. Ericaceus tla i podloge za uzgoj takođe su previše kisele za šišarke. Kredna tla su obično fina, ali mogu biti previše alkalna za biljke ehinacee.

Ako tlo u vašem dvorištu nije dovoljno kiselo za šišarke, možete pokušati da radite u kompostu ili tresetu. Vremenom, ovo će smanjiti pH zemljišta na pogodniji opseg za šišarke. Imajte na umu da treset izaziva ozbiljne probleme u vezi sa održivošću.

Najbolje tlo za šišare u saksijama

Šišarke nisu uvek pogodne za gajenje u saksijama jer imaju duge korene. Međutim, ako je vaš kontejner dovoljno velik, kontejneri su savršeni za šišarke. Ipak, uzgoj šišarki u kontejnerima malo utiče na izbor tla.

Češarke koje rastu u saksijama potrebno je češće zalivati jer se biljke u kontejnerima suše brže od onih koje rastu u zemlji. Ako uzgajate šišarke u saksijama, koristite dobro drenirajuće zemljište koje i dalje zadržava malo vlage. Ako je moguće, izaberite ilovasto zemljište, ali dobro funkcionišu i peskovita tla i mulja.

Ako koristite peskovito zemljište za šišar koji raste u saksiji, dodajte kompost ili organsku materiju u saksiju. Ovo pomaže u sprečavanju prebrzo isušivanje peskovitog tla. Mulj dobro dreniraju, ali zadržavaju vlagu i hranljive materije, što ih čini idealnim za šišarke koje rastu u saksijama. Međutim, mulj se lako može sabiti, pa pomešajte malo peska ili kamenja da biste sprečili sabijanje.

Takođe je teže za češarke koje rastu u saksijama da dobiju vitalne hranljive materije nego ako rastu u zemlji. Koristite zemljišta koja sadrže više hranljivih materija, kao što su ilovača ili mulj. Alternativno, možete povremeno dodati malu količinu svežeg komposta u saksiju kako biste obezbedili dodatne hranljive materije.

Znaci da je vaš šišar u pogrešnom tlu

Ako vaš šišar raste na pogrešnom tlu, to može dovesti do ozbiljnih problema. Uobičajeni problemi uzrokovani korišćenjem neodgovarajućeg zemljišta uključuju trulež korena i veću podložnost bolestima i štetočinama. Ako vaš češnjak pati od jednog od ovih problema, biće prepoznatljivi znaci i simptomi.

Uvenuće lišće
Šišarke generalno mogu da podnesu periode suše. Međutim, ako listovi počnu redovno da venu (naročito tokom vrhunske sezone cvetanja), to može značiti da biljka ne dobija dovoljno vode. Ovo može biti uzrokovano zemljištem koje se previše slobodno odvodi, kao što je čisto peskovito zemljište. Redovnije zalivajte ili dodajte organsku materiju ili đubrivo u zemlju. Moraćete da uništite ove prošle vrhunske šišarke za optimalnu negu biljaka i razmislite o rezanju biljaka u kasnu jesen.

Žuti listovi
Požutjelo lišće je jedan od glavnih simptoma truleži korijena, što može biti veliki problem za šišarke. Biljke ehinacee mrze da sede u previše vode, što počinje da truli korenje. Ako vaš češar ima žute listove, zemlja možda zadržava previše vode.

Odložite zalivanje dok se gornja dva ili tri inča zemlje ne osuši. Zalivajte rjeđe ili pomiješajte malo pijeska kako biste poboljšali drenažu.

Pepelnica
Pepelnica je uzrokovana gljivičnom infekcijom i pojavljuje se kao bela prašina na listovima češnjaka. Kao i trulež korena, pepelnica može biti uzrokovana vodom koja je natopljena vodom. Pustite da se zemlja šišarke osuši što je više moguće pre nego što ređe zalivate. Dodajte malo peska ili sitnog kamenja u tlo da povećate drenažu.

Trulež stabljike
Trulež stabljike (bolest sklerotinije) je ozbiljan problem za šišarke koje rastu u vlažnim uslovima. Ako tlo zadržava previše vode, šišarke mogu razviti crne lezije na dnu stabljike. Poboljšanje drenaže tla može pomoći u sprečavanju truljenja stabljike, kao i ređe zalivanje.

Česta pitanja o zemljištu češnjaka:

Da li češnjaci više vole vlažno ili suvo tlo?
Šišarkama je potrebna suva, dobro drenirajuća tla i teško će patiti ako postanu vodena. Koristite krečnu, ilovastu ili peskovitu zemlju da biste dobili odgovarajuću drenažu za šišarke.

Kako mogu da poboljšam zdravlje tla oko svojih češnjaka?
Šišarke imaju koristi od dobijanja dodatnog sloja komposta svakog proleća da dopune svoje hranljive materije. Ovo dodaje organsku materiju, što poboljšava zdravlje tla.

Šta da dodam zemljištu prilikom sadnje šišarki?
Ako sadite šišarke na gustom zemljištu poput gline, dodajte malo peska da biste poboljšali drenažu i smanjili zbijanje. Kada sadite šišarke na peskovitim zemljištima, pomešajte kompost ili organsku materiju da biste poboljšali ishranu.

Okončanje
Šišarke su prelepo divlje cveće koje može da uspeva na različitim vrstama zemljišta. Ilovasta i peskovita tla su savršena za šišarke jer su dobro provetreni i dobro drenirajući. Pogodna su i krečna tla. Šišarke preferiraju blago kisela tla sve dok pH nivo ne padne prenisko ispod 6,5.