najboljih feng sui biljaka za kuhinju

Kuhinja je dugo bila mesto okupljanja porodica, a sa porastom sve popularnijeg otvorenog koncepta tlocrta, kuhinja je postala još centralnija u našim domovima. U feng šuiju, to je jedna od najvažnijih prostorija. Privlačenje prave energije je od vitalnog značaja za zdravlje, bogatstvo i blagostanje – i, dobra vest, možete koristiti biljke da ulepšate svoj prostor za kuvanje i uravnotežite njegovu energiju! Ovde ću vas provesti kroz osnovne principe feng šuija u kuhinji i otkriti 8 najboljih opcija kućnih biljaka za ovaj prostor.


Najbolje feng šui biljke za kuhinju

Najbolje biljke za kuhinju u Feng Shuiju

Najbolje biljke za kuhinju u feng šuiju su one koje služe primarnim simboličkim i praktičnim svrhama kuhinje da privlače bogatstvo i podržavaju dobro zdravlje. Izaberite biljke koje predstavljaju prosperitet poput stabala novca, biljke koje se mogu koristiti u kuvanju poput bilja ili biljke koje vole voće i drveće citrusa.

O kuhinji u Feng Shuiju

Kako su principi feng šuija razvijeni pre hiljadama godina, ljudi još nisu znali za bakterije i način na koji se bolesti mogu širiti. Međutim, znali su da je upotreba vatre za pripremu hrane i održavanje čistoće prostora u kome se priprema hrana dobro za njihovo zdravlje.

Tako je kuhinja postala povezana sa elementom vatre i smatrana jednim od najvažnijih prostora u kući za negovanje pozitivne energije primenom principa feng šuija.

U modernom feng šuiju, kuhinja je i dalje jedna od najvažnijih prostorija u kući. To je srce vašeg doma i predstavlja zdravlje, bogatstvo, obilje i prosperitet. To je soba koja vas bukvalno daje energijom kroz ishranu.

Bilo kakvi problemi ili neravnoteža u energiji koja teče kroz kuhinju mogu uticati na svaki aspekt života vaše cele porodice – i na svakoga koga hranite iz svoje kuhinje.

Opšta pravila za dobru kuhinju Feng Shui

U kuhinji je šporet prirodna komandna pozicija jer je to mesto gde se obavlja primarna funkcija prostorije, kuvanje. Ako gradite ili renovirate sopstvenu kuhinju, postavite šporet na mesto gde ćete moći da vidite vrata dok stojite, okrenuti prema šporetu i kuvate.

Ako je vaša peć okrenuta ka zidu i ne možete da renovirate svoju kuhinju, možete poboljšati feng šui dodavanjem ogledala na mesto koje vam omogućava da vidite vrata dok kuvate.
Koristite resurse podjednako

Kruži vic o tome kako je posedovanje omiljenog gorionika znak zvaničnog ulaska u odraslo doba. Međutim, davanje prednosti jednom gorioniku u odnosu na ostale je loš feng šui i može destabilizovati energiju u vašoj kuhinji.

Razlog za ovo je da gorionici predstavljaju prilike, a favorizovanje jedne prilike znači da možda ignorišete ili propuštate druge. Kada koristite pažljivost da biste u potpunosti iskoristili simbolične prilike u vašoj kuhinji, vaš um će naučiti da identifikuje nove mogućnosti i u drugim oblastima života.

Dakle, pokušajte da podjednako koristite sve resurse u vašoj kuhinji, a to znači da se odreknete svog omiljenog gorionika i da rotirate oko ploče za kuvanje svaki put kada kuvate.
Udvostručite gorionike, udvostručite zabavu

Gorionici simbolizuju izvore bogatstva i mogućnosti, tako da imati više znači uvlačiti više energije koja podstiče prosperitet. Izaberite veliku ploču za kuvanje sa puno gorionika kada pravite kuhinju ili postavite ogledalo tako da odražava vašu ploču za kuvanje i trenutno udvostručite svoje mogućnosti za bogatstvo.
Čistoća i urednost

Kuhinja ne samo da ima elemente koji predstavljaju bogatstvo i priliku, već sveukupno predstavlja bukvalnu energiju (hranu) koja pokreće vaš život. Sve površine, ormani i uređaji moraju biti čisti i uredni, tako da nikakva loša energija – ili stvarna bolest – ne uđe u vaše telo kroz hranu koju jedete.

Uloga biljaka i kuhinje u feng šuiju

Prema principima prakse feng šuija, biljke imaju potencijal da utiču na energiju (či) u zatvorenom prostoru i na negativan i pozitivan način.

Kuhinja – sa svim kuvanjem koje se dešava u prostoriji koristeći toplotu i ponekad stvarni plamen – predstavlja element vatre u feng šuiju.

Kao rezultat toga, nije preporučljivo puniti prostoriju biljkama jer biljke pripadaju elementu drveta, a element drveta hrani vatru. Stavljanje previše biljaka u vašu kuhinju moglo bi da pošalje element vatre kroz krov, stvarajući neravnotežu u energiji vašeg doma.

Međutim, odabrane i postavljene sa umerenošću, biljke mogu pomoći da uvučete energiju u vašu kuhinju i zapravo pomognu u balansiranju elementa vatre u vašem domu.

Na stranu sve priče o elementarnim energijama, kuhinja je takođe prostorija velike namene i korisnosti. Za najbolju energiju, svaki prostor u vašoj kuhinji treba da se koristi iz promišljenog razloga. Ako će biljka zauzimati dragocen prostor na šalteru, onda bi takođe trebalo da služi svrsi u kuhinji.

Jestive biljke sa povoljnim energijama, kao što su bilje i biljke koje donose plod, najbolji su izbor. Biljke koje jednostavno zauzimaju koristan prostor će vam smetati, zatrpati područje i blokirati protok pozitivne energije.
Najbolje feng šui biljke za kuhinju

Ovde ćete pronaći 8 najboljih sobnih biljaka za jačanje pozitivne energije u kuhinji prema osnovnim principima feng šuija:

1. Drveće voća i citrusa
Voćke su bukvalno u izobilju jer donose plodove. U kuhinji stabla voća ili orašastih plodova obavljaju dvostruku feng šui dužnost jer su oboje korisna, doprinose ishrani vaše porodice, a takođe su simbolično savršena za postavljanje u kuhinju.
Prednosti feng šuija Bogatstvo, obilje, prosperitet, zdravlje i sreća .
Gde se pozicionirati Ispred prozora sa direktnim sunčevim zracima i na mestu dovoljno velikom da primi drvo koje raste.
Care Considerations Preferira puno sunce ili jako filtrirano svetlo.

2. Kamilica
Kamilica je još jedna feng shui biljka dvostruke dužnosti. Njegovi cvetovi predstavljaju bogatstvo, crpeći energiju za prosperitet u srce vašeg doma. Cveće se takođe može natopiti čajem koji će vam pomoći da uvučete istu povoljnu energiju u svoje telo.
Prednosti feng šuija Novac i sreća.
Gde se pozicionirati Radna ploča, centar stola ili u jugoistočnom uglu kuhinje.
Care Considerations Preferira jaku filtriranu sunčevu svetlost, umereno vlažno zemljište i skoro nikakvu pažnju.

3. Lavanda
Lavanda je omiljena zbog blagotvornih aromaterapijskih svojstava njenog lepog cvetnog mirisa koji pomažu da se smiri i opusti telo i um. Ulje lavande je takođe korisno lokalno za umirivanje osipa i bolnih mišića. Pored toga, to je korisna kulinarska biljka koja je ukusno uparena sa limunom u raznim slatkim i slanim jelima.
Prednosti feng šuija Vernost i posvećenost u odnosima, smirene emocije i jače zdravlje.
Gde se pozicionirati Na severoistoku za odnose ili na zapadu za zdravlje.
Care Considerations Obezbedite puno sunca, štedljivo zalivajte i orezujte nakon što se cvetovi potroše.

4. Kineska fabrika novca
Pilea peperomioides proizvodi okrugle, svetlozelene listove u obliku novčića koji kineskom stablu novca daju unosnu simboličku moć u feng šuiju.
Prednosti feng šuija Bogatstvo, prosperitet, novac i sreća.
Gde se pozicionirati Postavite u jugoistočni ugao kuhinje ili blizu šporeta.
Care Considerations Preferira srednje svetlo do slabo osvetljenje (samo budite dosledni). Posadite ga u posudu koja se lako odvodi i pazite da se zemlja osuši između ciklusa zalivanja .

5. Italijanska kovnica ili metvica
Obe vrste nane su korisne u kuvanju i ukrasima. Njihovi svetlozeleni, jajoliki listovi su takođe moćni za privlačenje pozitivne energije u kuhinju.
Prednosti feng šuija Bogatstvo, prosperitet i sreća.
Gde se pozicionirati Najbolje pozicioniran u jugoistočnom sektoru vaše kuhinje.
Care Considerations Preferira konstantnu vlagu, puno sunce do delimične senke i redovno obrezivanje radi promovisanja ukusnih listova.

6. Lucki Bamboo

Srećni bambus je jedna od najpovoljnijih biljaka u feng šuiju zahvaljujući svom privlačnom obliku, rastu prema gore i svetlo-zelenoj nijansi. Izaberite raspored od 9, broj koji odgovara elementu vatre u kuhinji. Takođe možete prikazati različit broj srećnih stabljika bambusa u broju koji je povezan sa različitim područjem bagua mape, kao što je 2 za veze i brak ili 4 za sreću i bogatstvo. Samo obavezno postavite aranžman u odgovarajući ugao vaše kuhinje.
Prednosti feng šuija Bogatstvo, novčana sreća, prosperitet i energija koja se kreće naviše.
Gde se pozicionirati Na jugoistoku za finansijsku sreću ili druge uglove bagua karte za sreću u tim aspektima života.
Care Considerations Minimalno održavanje. Preferira jako svetlo, ali može uspevati i pri slabom osvetljenju. Redovno menjajte vodu.

7. Bosiljak

Bosiljak je jedna od najpopularnijih biljaka koja se koristi u kuvanju – posebno u italijanskoj hrani – i zaista nema ništa slično ukusu i mirisu svežeg bosiljka. To je savršena biljka za uzgoj u vašoj kuhinji jer ćete je stalno koristiti. Osim toga, njegovi svetlozeleni, mekani, zaobljeni listovi savršeni su za privlačenje pozitivne feng šui energije.
Prednosti feng šuija Sreća u karijeri, zdravlje i pozitivna energija.
Gde se pozicionirati Mesto na severu za sreću u karijeri, na zapadu za zdravlje i bilo koju drugu lokaciju za više pozitivne energije.
Care Considerations Preferira puno sunca, ravnomerno vlažno zemljište i redovno orezivanje kako bi podstakao rast i živahan ukus.

8. Zlatni potos

Čuvanje plodnih, jestivih biljaka u kuhinji je odlično za feng šui. Iako zlatni potos nije jestiv, ima moćnu sposobnost da privuče pozitivnu energiju. Takođe je otporan i može se prilagoditi gotovo svim uslovima, što ga čini savršenim rešenjem za neutralizaciju stagnirajuće energije u tamnim prostorima iznad vaših ormara.
Prednosti feng šuija Privlači pozitivnu energiju i neutrališe negativnost.
Gde se pozicionirati Iznad ormara ili na vrhu frižidera.
Care Considerations Svetlo do slabo filtrirano svetlo i voda kada je tlo skoro potpuno suvo.

Biljke koje treba izbegavati u kuhinji za Feng Shui

Izbegavajte postavljanje biljaka koje su povezane sa negativnom energijom u kuhinji gde je izuzetno važno održavati pozitivnost, prosperitet i ishranu. To uključuje kaktuse, šiljaste sukulente i sve nezdrave biljke.
Sada kuvate – sa pozitivnim feng šui biljkama za kuhinju!

Sada kada je vaša kuhinja puna jestivog bilja i pozitivne energije, možete početi da širite svoje bogatstvo i dobre vibracije. Pozovite svoje prijatelje i porodicu na ručak, ručak ili večeru. Svideće im se ukus svežeg začinskog bilja u vašem kuvanju, a vama će se svideti komplimenti. (Izgleda da bi kuhinja samo mogla da poboljša i vaše prepoznavanje gua !)