najboljih feng šui biljaka za balkone

Najbolje vrste biljaka za mirnu tišinu na vašem balkonu

Balkon ima potencijal da bude jedno od najmirnijih i najsmirnijih mesta u vašem domu. U feng šuiju, balkon povezuje unutrašnjost vašeg doma sa spoljašnjošću, stvarajući slobodan protok energije između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Nažalost, balkoni se često zanemaruju i koriste kao skladišni prostor, a ne kao životni prostor. Da biste poboljšali protok energije u svom domu i maksimalno iskoristili svoj balkon, razmotrite sledeće savete i biljke koje mogu poboljšati feng šui vašeg balkona.


Najbolje biljke za balkon u Feng Shuiju
Najbolje biljke za balkon u feng šuiju uključuju biljke koje mogu generisati i uvući pozitivnu či (energiju) u dom. Neke od najboljih feng šui biljaka za balkone uključuju areke palme, smokve, kišobrane, stabla citrusa, geranijume, paprati, bršljan, azaleje, bilje i srećni bambus.

O balkonu u feng šuiju

U feng šuiju, balkon kuće ili stana je važan deo kuće i igra integralnu ulogu u protoku energije u celom domu.

Iako su ulazna vrata najvažnija, u smislu ulaza za energiju u dom, balkon služi i kao ulazna tačka za energiju. Iz tog razloga, važno je osigurati da je dizajniran na način koji će privući pozitivnu energiju dok odbija negativnu iz vašeg doma.

Neki saveti za dobar dizajn balkona u feng šuiju uključuju izbegavanje oštrih uglova i ivica. Dakle, balkon sa zaobljenim uglovima je bolji od balkona sa kvadratnim uglovima. Balkon takođe ne bi trebalo da bude direktno okrenut prema uglovima drugih susednih struktura. Balkon takođe ne bi trebalo da bude okrenut ka severu (na kompas) jer se kaže da to poziva hladne vetrove u dom, umanjujući dobro zdravlje i blagostanje.

Što se tiče uređenja ostatka doma, balkon treba smatrati delom kuće i uključiti ga u ukupni izgled Bagua mape, skoro kao produžetak zida na koji je pričvršćen.

Na primer, ako je vaš balkon vezan za glavnu spavaću sobu, a glavna spavaća soba je u jugoistočnom uglu vašeg doma, onda bi balkon takođe pripadao odeljcima o ljubavi i odnosima vaše feng shui Bagua mape. Dakle, dizajn balkona bi najjače uticao na energiju u ovom delu vašeg života. Principi dizajna balkona takođe bi spadali u ovaj odeljak, što ga čini delom elementa zemlje i najkompatibilnijim sa ružičastim, crvenim i belim ili bež tonovima.

Feng šui i biljke na balkonu

Kao i kod feng šuija i ulaznih vrata kuće, biljke su savršen način da privučete i izvučete energiju na balkon, pozivajući ovu energiju da teče u i kroz vaš dom. Pošto balkon predstavlja ulaznu tačku u dom, želite da se fokusirate na odabir biljaka koje stvaraju i privlače pozitivnu energiju.

Prilikom odabira i uređivanja biljaka na balkonu, važno je da se pridržavate opštih pravila feng šuija za biljke. U feng šuiju, obično želite da izaberete biljke koje imaju meke, zaobljene listove jer su oni najjače povezani sa pozitivnom energijom.

Biljke koje imaju šiljaste, oštre, bodljaste, šiljaste ili previše krute listove (poput nekoliko vrsta kaktusa i sukulenata) treba izbegavati jer, u feng šuiju, ove oštre ivice mogu emitovati negativnu energiju. Druge biljke koje mogu emitovati negativnu energiju uključuju bolesne, mrtve, umiruće ili na neki drugi način nezdrave biljke. Dakle, trebalo bi da izaberete biljke koje mogu da prežive spoljašnje elemente na vašem balkonu i koje će takođe biti otporne na štetočine biljaka uobičajene u vašem kraju.

Pored toga, moraćete da uzmete u obzir veličinu biljke u odnosu na vaš balkon i njegovu lokaciju na balkonu. Ako imate ograničen prostor, izaberite manje biljke koje neće ometati protok energije na balkonu, stvarajući energetski blok na ulazu u vaš dom.

Što se tiče postavljanja biljaka na balkonu, najbolje ih je postaviti u istočni ili jugoistočni ugao samog balkona. Ovi delovi mape Bagua povezani su sa elementom drveta, a biljke u ovim uglovima će pomoći u balansiranju elemenata na balkonu.

Najbolje biljke za balkon u Feng Shuiju
Ovde ćete pronaći 10 najboljih vrsta biljaka koje treba da razmislite o postavljanju na vaš balkon u skladu sa najboljim feng šui praksama. Uključili smo bitne savete i razmatranja o tome gde da postavite i uputstva za negu za svaki.

1. Lavanda (Lavandula)

Biljka lavande je odličan izbor za vaš balkon, pre svega zbog svog mirisa. Za divan, cvetni miris koji cvetovi lavande emituju se kaže da promoviše dobro zdravlje, lečenje, sreću i opuštanje u feng šuiju. Ljubičasta boja takođe simbolizuje bogatstvo i prosperitet, što znači da će biljka lavande imati snažan udarac u istočni ugao vašeg balkona.

Lavanda se može uzgajati u saksijama ili kutijama na balkonu. Potrebno mu je toplo, svetlo, puno sunce da bi proizvelo puno mirisnog cveća, a takođe voli zemljište i posude koje dobro dreniraju. Ova biljka će se dobro snaći na sunčanom balkonu gde je zaštićena od previše kiše i preplavljivanja vode.

2. Geranijum (Pelargonijum)
Takođe se naziva i kljun roda, geranijum ima nejasne ili ponekad voštane listove u obliku vesla i kuglaste grozdove prelepih cvetova. Sa svojim mekim lišćem, geranijumi su dobri za privlačenje pozitivne energije.

Obratite pažnju na boju geranijuma koju odaberete da prikažete na svom balkonu, vodeći računa o lokaciji balkona na mapi Bagua i elementu tog odeljka i željenim bojama. Na primer, crveni geranijumi su savršeni za balkon na južnom delu kuće sa slavom i reputacijom. Nasuprot tome, ružičasti geranijumi bolje odgovaraju jugozapadnom balkonu u odeljku za brak, ljubav i veze.

Da bi uspele i proizvele najbolje cvetove, geranijumima je potrebno puno sunca i prilika da im se zemlja osuši između zalivanja.

3. Azalea (rododendron)

U feng šuiju, grmlje azaleje je povoljan izbor zahvaljujući svojim jajastim listovima koji tiho lepršaju na povetarcu. Takođe proizvode prelepe delove papirnatog, delikatnog cveća u raznim nijansama ružičaste, crvene, ljubičaste i bele.

Azaleje se obično povezuju sa kreativnom energijom i predstavljaju odličan dodatak domu ako se osećate umorno ili bez inspiracije. Bele azaleje su savršene za balkon okrenut prema zapadu, jer će privući pozitivnu, osnažujuću energiju u deo za decu i kreativnost.

Azaleje uspevaju na punom suncu do delimične senke i treba im dobro drenirajuće i kiselo zemljište koje je dozvoljeno da se osuši između zalivanja.

4. Drveće citrusa (Citrus)

Drveće citrusa, uključujući stabla narandže, limuna, limete i grejpfruta, nude moćnu pozitivnu energiju koja promoviše obilje, plodnost, prosperitet i bogatstvo. Savršeni su za postavljanje u bilo koju oblast Bagua mape gde se nadate da ćete biti plodonosniji ili produktivniji, ali daju ekstra moćan udarac u bogatstvo i prosperitet (jugoistočni) ugao Bagua mape.

Najveći izazov sa uzgojem drveta citrusa je sposobnost da mu obezbedi dovoljno sunčeve svetlosti. Ovom drveću je potrebno najmanje šest sati punog sunca svakog dana da bi napredovalo. Takođe im je potrebno toplo vreme. Na balkonu u prirodnim elementima, drveće citrusa će se najbolje snaći u USDA zonama otpornosti od 9 do 11.

5. Lucki Bambus (Dracaena sanderiana)

Srećni bambus se smatra jednom od najpovoljnijih biljaka u feng šuiju. Stabljike koje rastu nagore predstavljaju uzlazni rast i vitalnost, dok meki listovi stvaraju pozitivnu energiju. Pored toga, srećni bambus može da se izloži u skoro svakom prostoru – bez obzira koliko ili koliko malo prostora imate. To ga čini savršenim za balkone koji su na manjoj strani.

Srećni bambus može da preživi različite svetlosne uslove i može se lako uzgajati u lepoj vazi sa vodom. Samo vodite računa da često menjate vodu kako biste sprečili rast bakterija, loše mirise i bolesne biljke koje mogu da generišu negativnu energiju u vašem domu.

6. Fikusi i smokve (Moraceae)

Sve vrste drveća fikusa i stabala smokava iz porodice biljaka Moraceae su odličan izbor za feng šui u kući i van nje (sve dok je vaše spoljašnje okruženje pogodno za njihov opstanak). Svojim mekim, jajastim listovima stvaraju pozitivnu energiju. Svojom sposobnošću da donose plod, oni takođe predstavljaju obilje i mogu pomoći u stvaranju prosperiteta i plodnosti.

Uzgajano u saksijama, ovo drveće će ostati prikladne veličine za izlaganje na balkonu. Ova stabla više vole da imaju ravnomerno vlažno zemljište koje nikada nije vlažno i okruženje sa umerenom do visokom vlažnošću. Ove biljke uspevaju kada dobiju puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti i malo punog sunca.

7. Paprat (Tracheophita)

U feng šuiju, paprati – posebno bostonske paprati – smatraju se srećnim biljkama koje mogu neutralisati negativnu energiju i privući pozitivnu energiju svojim mekim, pahuljastim lišćem.

Paprati treba puno vlage da bi preživele i zaklonile se od direktne sunčeve svetlosti. Paprati se dobro snalaze u okruženjima sa umerenom do visokom vlažnošću i puno vlage. Iako mogu tolerisati jarku, indirektnu svetlost, najbolje prolaze u senci do delimičnog sunca. Na balkonima, paprati se mogu izlagati kao viseće biljke, u kutijama uz ograde ili u običnim kontejnerima.

8. Kišobran (Schefflera)

Biljke kišobrana su još jedna biljka za koju se smatra da je srećna u feng šuiju. Imaju zaobljene listove koji se šire u kružnom obliku nalik kišobranu. Za ove biljke se kaže da proizvode pozitivnu energiju u kući. Takođe se smatra da privlači bogatstvo u dom, što ga čini odličnom biljkom za jugoistočne delove Mapa Bagua.

Biljke kišobrana preferiraju srednju svetlost ili jaku, filtriranu sunčevu svetlost. Podložni su truleži korena, tako da treba ostaviti da se zemlja potpuno osuši između zalivanja.

9. Areca Palm (Dipsis lutescens)

Areka palma je jedna od najpopularnijih biljaka u feng šuiju. Smatra se da stvara pozitivnu energiju, neutrališe negativnu energiju i privlači prosperitet, mir i bogatstvo u dom – posebno kada se nalazi u severnom, istočnom, jugoistočnom i južnom uglu kuće. Osim toga, ove biljke se obično preporučuju za postavljanje na ulaznim tačkama kuće, što čini areca palmu odličnim izborom za balkon.

Areka palmi zahtevaju puno do delimično sunce da bi uspele. Zemljište ove biljke treba da bude ravnomerno vlažno, ali nikada vlažno, jer su biljke podložne truleži korena. Svoje često zalivajte, ali vodite računa da je posađeno u mešavinu za saksije i posudu sa dobrom drenažom i đubrite u proleće i leto.

10. Zlatni potos (Epipremnum aureum)

Zlatni potos je još jedna veoma popularna biljka u feng šuiju sa različitim upotrebama. Najčešće se koriste za privlačenje pozitivne energije u blokirana mesta u kući ili za neutralizaciju negativne energije u tamnim uglovima kuće. Pretpostavimo da vaš balkon ima negativnu energiju (otrovne strelice) iz oštrih uglova susednih zgrada. U tom slučaju možete okačiti zlatni potos da neutrališete ovu energiju i sprečite da uđe u vaš dom.

Zlatni pothos može uspevati u širokom spektru okruženja. Oni uspevaju na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti, ali takođe mogu da tolerišu senovitije uslove nižeg osvetljenja. Treba ih držati podalje od jarke, direktne sunčeve svetlosti jer im listovi mogu da izgore na prevelikoj toploti. Neka se zemlja potpuno osuši između svakog zalivanja.

Pozovite pozitivnu energiju u svoj dom sa dobrim feng šui biljkama za balkon

Dodavanje žive biljke ili dve na vaš balkon bolje će usidriti ovaj prelazni prostor u prirodu, pozivajući pozitivnu energiju iz spoljašnjeg sveta u vaš dom. Kada birate biljke za poboljšanje feng šuija vašeg balkona, zapamtite osnove: zdrave biljke sa mekim, zaobljenim listovima koje će uspevati u okruženju vašeg balkona.

Feng Shui biljke i dom

Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za najbolje Feng Shui biljke za dnevne sobe, kupatila, kuhinje, ulazna vrata, spavaće sobe, hodnike, kancelarije, stolove i one koje privlače bogatstvo, prosperitet i sreću.