Koliko svetla je potrebno drveću citrusa u zatvorenom

Najbolji svetlosni uslovi za stabla citrusa u zatvorenom kod kuće

Sa sočnim voćem i jarkim zelenilom, stabla citrusa poput Mejerovog limuna i patuljaste limete nalaze se na listama želja mnogih ljubitelja biljaka zahvaljujući brojnim upotrebama i prednostima. Ako želite da uzgajate jedno od ovih stabala u zatvorenom prostoru, jedan od najvažnijih saveta za negu je da im obezbedite puno jakog svetla. Pokrićemo kako da ovim stablima obezbedimo svetlo koje im je potrebno, kao i znakove da vaše drvo možda prima previše ili premalo svetlosti.


Zahtevi za osvetljenje unutrašnjeg drveta citrusa
Većini stabala citrusa u zatvorenom prostoru treba između šest i dvanaest sati jarke, direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Postavite svoje drvo blizu prozora okrenutog prema jugu ili koristite svetlo za uzgoj ako vaš dom ne dobija dovoljno prirodnog svetla.

Uloga svetlosti u zdravlju biljaka

Opšte je poznato da je biljkama potrebna svetlost da bi preživele, ali da li ste ikada razmišljali o tome zašto je biljkama potrebna svetlost?

U slučaju da već ne znate, biljke prave svoju hranu kroz proces poznat kao fotosinteza. Tokom fotosinteze, biljke koriste energiju sunca za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u kiseonik i ugljene hidrate.

Bez svetlosti, biljke ne bi proizvodile ugljene hidrate koji su im potrebni za završetak osnovnih procesa.

Iako je svetlost neophodna za zdravlje biljaka, nije sva svetlost ista. Kada pokušavate da otkrijete koje je svetlo najbolje za vaše biljke, možda ćete naići na ove pojmove.

Jarka, direktna svetlost: Jarka, direktna sunčeva svetlost putuje pravo od izvora do biljke. Ovo svetlo baca senke i često se nalazi u blizini prozora okrenutih prema jugu ili zapadu. Svetla za rast takođe proizvode jako, direktno svetlo.
Jarko, indirektno svetlo: Ova vrsta svetlosti je sjajna, ali ne baca senku. Često se nalazi u blizini prozora okrenutih prema istoku ili severu ili u unutrašnjosti svetle sobe.
Filtrirano svetlo: Ovo svetlo se filtrira kroz materijal kao što je šumska krošnja ili prozirna zavesa. Filtrirano svetlo je slično jakom, indirektnom svetlu.
Slabo osvetljenje: Ova vrsta svetlosti se nalazi u tamnim hodnicima i uglovima (neke vrste biljaka će uspevati uz minimalnu sunčevu svetlost).
Pored obezbeđivanja tačnog broja sati svetlosti, trebalo bi da obezbedite i pravu vrstu svetla.

Svetlosni uslovi u izvornim staništima citrusa

Prvo, nisu sva stabla citrusa ista. Drvo limuna je malo drugačije od drveta lipe, koje se razlikuje od drveta pomorandže. Pored toga, neke vrste citrusa su posebno uzgajane za uzgoj u zatvorenom prostoru, tako da nemaju izvorno stanište.

Uz to, većina citrusa je porijeklom iz istočne Azije, južne Azije ili Australije.

Neke vrste citrusa rastu u otvorenim šumarcima, dok druge uspevaju u šumama. Stoga se svetlosni uslovi u prirodnom staništu citrusnog drveta kreću od punog, jakog svetla do delimičnog, filtriranog svetla. Važno je napomenuti da nijedno od ovih stabala ne raste u punoj senci.

Znaci da vaše drvo citrusa dobija previše svetlosti
Pošto su citrusi ljubitelji svetlosti, neuobičajeno je da dobijaju previše svetlosti. Međutim, moguće je, posebno ako koristite svetlo za rast.

Ako biljke nemaju tamni period, njihov ciklus cvetanja može biti prekinut. Biljke se oslanjaju na promene u dužini dana da bi znale kada da cvetaju. Prema tome, nedostatak cveća može biti znak da vaša biljka dobija previše svetlosti.

Previše svetlosti takođe može da strese biljke, što dovodi do zastoja u rastu ili slabog tkiva.

Znaci da vaše drvo citrusa ne dobija dovoljno svetlosti

Pošto drveću citrusa je potrebno toliko svetlosti, uobičajeno je da drveće u zatvorenom pate od problema uzrokovanih nedostatkom svetlosti.

Čak i ako vaša biljka izgleda zdravo, možda ćete primetiti da ne razvija cveće ili plodove. Ovo može biti znak da vaša biljka ne dobija dovoljno svetlosti.

Zakržljala biljka može biti još jedan znak da je vašoj biljci potrebno više svetlosti. Čak i ako obezbedite odgovarajuću vodu, mešavinu zemlje, đubrivo i temperaturu, vaše drvo neće rasti ako ne dobije dovoljno svetlosti.

Opadanje lišća takođe može ukazivati na to da vašoj biljci treba više svetlosti. Ovo je posebno tačno ako je opalo lišće zeleno, a ne žuto ili smeđe. Ako su temperatura i vlaga u zemljištu u odgovarajućem opsegu, verovatno je vašem stablu citrusa potrebno više svetlosti.

Mali listovi takođe ukazuju na to da vaša biljka ne dobija dovoljno svetlosti. Listovi bi trebalo da budu veliki i jaki, a ne mali i meki. Pazite i na uobičajene štetočine na drveću citrusa, bube i bolesti i orezujte svoje drveće zimi ili u rano proleće. Takođe, razmislite o presađivanju vašeg stabla citrusa u zatvorenom prostoru svake 2 do 3 godine.

Najbolje svetlo za drveće citrusa u zatvorenom prostoru

Dok mnoge sobne biljke preferiraju indirektno svetlo, stabla citrusa su drugačija. Drveće citrusa kao što su Meier limun, patuljasti limet i kumkuats daju dosta jarke, direktnog svetla.

Međutim, tačni zahtevi za svetlom variraju između različitih vrsta stabala citrusa.

Meier limunima je potrebno mnogo jakog svetla; oni će patiti ako ne dobiju najmanje osam sati sunčeve svetlosti svakog dana.

Druga popularna stabla citrusa u zatvorenom prostoru, poput limete i kumkvata, mogu da podnesu malo manje svetlosti. Međutim, trebalo bi da dobijaju najmanje šest sati direktnog svetla svakog dana.

Ako se nalazite na severnoj hemisferi, najbolje mesto za vaše drvo citrusa je blizu prozora okrenutog prema jugu ili jugozapadu. Postavite svoje drvo stopa ili dva dalje od prozora i uverite se da sunčeva svetlost nije zaklonjena debelim zavesama ili roletnama. Topla sunčana soba je takođe odlična lokacija.

Ako vaš dom nema lokaciju koja prima najmanje šest sati jakog svetla svakog dana, možete obezbediti dodatno svetlo pomoću svetla za rast. Potražite svetlo punog spektra sa temperaturom boje od 6500K. Uverite se da svetlo obezbeđuje najmanje 50 V.

Postavite svetlo za rast jedan do dva stopa iznad vašeg drveta i držite svetlo uključeno šest do dvanaest sati svakog dana. Povezivanje vašeg svetla za rast na tajmer olakšava da obezbedite da vaše drvo dobije pravu količinu svetlosti.

Potrebe za svetlom se malo menjaju sa godišnjim dobima. Tokom zime, stabla citrusa mogu da podnesu manje količine svetlosti. Međutim, trebalo bi da obezbedite da i dalje dobijaju najmanje šest do osam sati svetlosti.

Česta pitanja o zahtevima za svetlo drvo citrusa

Mogu li citrusi živeti pri slabom osvetljenju?
Dok će se stabla citrusa boriti u mračnom okruženju, oni mogu da žive u područjima koja primaju samo pet ili šest sati svetlosti svakog dana. Međutim, ovo drveće će dati malo plodova ili uopšte neće dati plodove.

Mogu li citrusi izdržati puno sunca?
Da. Mnoge vrste citrusa uspevaju na punom suncu.

Kakvo svetlo treba drveću citrusa?
Većina vrsta citrusa preferira jarko, direktno svetlo. Međutim, oni mogu da podnesu malo filtriranog svetla.

Da li će Citrus Live živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Sve dok je unutrašnja lokacija topla i svetla, drvo citrusa može uspevati u zatvorenom prostoru.

Kako znate da li vaše drvo citrusa dobija dovoljno svetlosti?
Ako vaše drvo izgleda zdravo i daje cveće i voće, ono dobija dovoljno svetlosti. Ako izgleda zakržljalo ili nezdravo, možda ne dobija dovoljno svetlosti.

Okončanje

Sve dok pružate šest do osam sati dnevnog jakog svetla, vaša stabla citrusa u zatvorenom prostoru će uspevati. Ako primetite da vaše biljke ne dobijaju dovoljno svetlosti, premestite ih na sunčanije mesto ili koristite svetlo za uzgoj.