Kako zalijevati biljke žada kod kuće osnovni savjeti

Sve što treba da znate o tome kada i kako zalivati biljke od žada
Bilo da ih nazivate biljkama žada, drvećem novca ili srećnim biljkama, Crassula ovata je vesela i korisna sobna biljka koju nije najlakše negovati. Iako često izgledaju sjajno kada se donesu kući iz prodavnice, loše navike za zalivanje, posebno, mogu da ih obezboje, ispruže ili prevrnu. Uverite se da svojim biljkama Jade dajete pravu količinu i vrstu vode pomoću ovog vodiča.


Kada i kako zalijevati biljke žada – najvažnije
Biljke žada su sukulenti i retko im je potrebno duboko zalivanje (obično svake dve nedelje) uz dobro sušenje između ciklusa. Ovim sobnim biljkama je potrebno mnogo manje vode zimi (mesečni ciklusi zalivanja su dovoljni u većini normalnih životnih uslova). Biljke žada su posebno osetljive na ravnotežu soli i pH. To znači da voda iz slavine, pa čak ni većina flaširanih, nije najbolja opcija. Umesto toga, probajte filtriranu ili destilovanu vodu da bi vaša kućna biljka bila što zdravija.

O biljkama žada

Član roda Crassula koji uključuje mnoge sukulentne biljke, mnoge vrste biljaka žada su porijeklom iz Mozambika i Južne Afrike.

Imaju male i zaobljene sočne listove na debelim stabljikama. U divljini, biljke uspevaju na stenovitim padinama koje dobijaju relativno malo kiše i puno sunčeve svetlosti tokom dana.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Iako voda nije jedina stvar koja biljkama treba da napreduju, ona je jedna od tri najbolja. Bez dovoljno vode, ćelije se ispuhuju, a cela biljka vene i ima problema da stoji.

Osim što obezbeđuje pritisak unutar ćelija za stabilnost, voda je takođe odgovorna za prenošenje hranljivih materija iz zemlje kroz korenje i u tkivo.

Kada zalivati biljke od žada

Biljke od žada vole da se dobro osuše između zalivanja, ali se ne mogu dozvoliti da se potpuno osuše. Gornja dva inča do gornje polovine kontejnera treba da se osuši pre zalivanja.

Kako znate kada biljci žada treba zalivanje?
Kao i mnogi drugi sukulenti, biljke od žada ne rade dobro u vlažnom tlu i moraju se dobro osušiti između ciklusa zalivanja.

Pustite da se gornja dva do tri inča zemlje osuši, sve do gornje polovine kontejnera.

Ne čekajte da biljka žada izbledi u boji ili ne padne na vodu. Kada više ne možete lako da osetite vlažnu zemlju nekim sondiranjem, vreme je za ponovo zalivanje.

Kako proveriti kada treba zaliti biljke od žada
Kao i svi sukulenti, test težine je generalno najjednostavniji metod, nakon čega sledi sonda za vlagu radi preciznosti. Zalivanje po težini jednostavno zahteva da se naviknete na to koliko je saksija teška kada je mokra, a zatim kada je suva.

Pošto biljke od žada više vole da se dobro osuše između zalivanja, one će izgubiti prilično na težini i mogu biti upola teže, u zavisnosti od kontejnera.

Vaš prst ili štapić će vam takođe reći kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši dovoljno da treba više vode.

Koliko često je biljkama žada obično potrebno zalivanje?
Većini biljaka od žada je potrebno zalivanje samo svake dve nedelje ili čak ređe. Veoma suvo ili toplo okruženje u zatvorenom može dovesti do toga da biljci treba nedeljno zalivanje, ali je malo verovatno.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Biljkama od žada ne smeta suv vazduh iz grejača ili prozora, ali će im možda trebati manje zalivanja nego obično ako se nalaze u vlažnoj prostoriji.

Dobro drenirajuće zemljište za kaktuse ili orhideje može dovesti do potrebe za redovnijim zalivanjem jer se suši brže od mešavina koje zadržavaju vlagu.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Ovim sobnim biljkama je potrebno mnogo manje vode zimi, obično im je potrebna voda manje od jednom mesečno.

Tokom leta, možda ćete morati da zalivate jednom nedeljno ako je vreme suvo u vašem domu, bilo zbog toplote ili klimatizacije.

Kako zalijevati biljke od žada

Osnovni značaj dobre drenaže
Kao i svi sukulenti, biljke od žada se oslanjaju na brzo drenirajuću zemlju i pravilno perforirane posude za saksije kako bi održale svoje korenje zdravim.

Potražite plastične ili glinene posude sa prorezima ili rupama na dnu tako da se voda ne može skupiti. Izbegavajte upotrebu ukrasnih spoljašnjih saksija koje bi mogle zadržati vodu blizu korena osim ako niste voljni da ih isušite nakon svakog zalivanja.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke od žada?
Biljke žada su podložne ravnoteži soli i pH. To znači da voda iz slavine, pa čak ni većina flaširanih, nije najbolja opcija. Umesto toga, probajte filtriranu ili destilovanu vodu da bi vaša kućna biljka bila što zdravija. Kišnica je još jedna dobra opcija.

Kako zalijevati biljke od žada
Opcije i tehnike
Donje zalivanje može ostaviti tlo previše vlažno za biljke od žada. Umesto toga, moj preferirani metod je da koristim tehniku zalivanja odozgo nadole.

Korak po korak vodič za vrhunsko zalivanje
Koristite kantu za zalivanje ili drugi alat sa dugačkim, fini izliv. Nanesite vodu oko osnove stabljika, pazeći da ne prska stabljike ili listove.

Biljke od žada dobijaju obilne kiše nekoliko puta godišnje u svom prirodnom staništu, tako da većinu vremena ostaju suve na površini.

Korak po korak vodič za donje zalivanje
Ako je zalivanje na dnu jedina opcija, pokušajte da stavite saksiju sa biljkom od žada u kantu ili kadu. Napunite ga vodom do otprilike polovine visine lonca.

Pustite biljku da se natapa 10 do 20 minuta ili dok se tlo ne oseti vlažno dva inča ispod površine. Uverite se da lonac dobro ocedi i kaplje kako biste bili sigurni da nema stajaće vode oko korena.

Koliko vode dodajete?
Biljkama od žada je potrebno obilno zalivanje kada ga dobiju, pa nastavite sa zalivanjem dok voda brzo ne poteče iz drenažnih rupa saksije. Ovo može trajati jednu do dve litre za manje biljke od žada i galon ili više za najveće primerke.

Uklanjanje viška vode iz drenažne posude
Nakon zalivanja biljke od žada, uvek izlijte preostalu vodu u tanjir ili poslužavnik. Ostavljanje u vodi samo će dovesti do truljenja korena.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku žada

Nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju, a koji mogu ukazivati na to da ste svojoj biljci žada dali malo previše vode:

Meko, mekano lišće koje otpada.
Žutilo, koje je teško primetiti kod nekih sorti sa svetlo zelenom bojom.
Crvena do smeđa boja donjih listova.
Venuće i opadanje samo najnižih listova.
Oticanje stabljika ili korena.
Uobičajene štetočine i bolesti.
Znaci da možda podlivate svoju biljku žada
Nasuprot tome, evo nekih od najčešćih znakova da svojoj biljci žada ne dajete dovoljno vode:

Smeđi, hrskavi vrhovi listova
Žutilo koje počinje na ivicama i ne utiče na ivice lista
Listovi uvijeni, naborani, skupljeni
Slabe, lomljive stabljike

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Da li biste trebali razmisliti o zamagljivanju biljaka od žada između ciklusa zalivanja?

Biljke od žada preferiraju suhe uslove nego vlažnost, pa izbegavajte zamagljivanje. To može dovesti do gljivica i problema sa udubljenim mrljama na listovima.

Da li će biljke od žada imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Posude za vlažnost nisu pogodne za biljke od žada jer više vole da se dobro osuše nego da ostanu vlažne između ciklusa zalivanja.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Biljkama od žada je potrebno manje vode nego više. Nemojte čekati da biljka uvene da bi zalila, ali nemojte se plašiti da pogrešite sa nedovoljno zalivanja sve dok listovi ne izgledaju manje nego debeli. Nedavno razmnožene biljke žada takođe treba pažljivo zalijevati, vodeći računa da baza tla nije previše zasićena.

Biljke koje gube listove bez ikakvih posmeđivanja na vrhovima trebaju manje vode dok ponovo ne počnu da rastu. Takođe je vredno orezati svoju biljku žada svake godine da biste uklonili bilo kakvo lišće koje je prošlo ili propadalo i presađivali svakih 18 meseci ili tako.

Česta pitanja o zalivanju biljaka od žada:

Koji su najčešći znaci da biljci žada treba zalivanje?
Suvo tlo, mekano lišće i stabljika, i blago naborane površine su svi znakovi da je voda potrebna.

Koji je najbolji način za zalivanje biljaka žada?
Biljke žada najbolje reaguju na pažljivo zalivanje odozgo nadole koje ne prska po listovima.

Koliko vode je potrebno biljkama od žada?
Potrebno im je nedeljno do dvonedeljno zalivanje leti i mesečno zalivanje zimi u većini slučajeva.

Da li je u redu dobiti vodu na listove biljke žada?
Držite vodu sa listova biljaka žada što je više moguće.

Šta da radim ako prezalijem svoju biljku žada?
Uverite se da je saksija dobro oceđena i izbegavajte zalivanje dok se zemlja ne osuši na pola lonca.

Mogu li zaliti svoju biljku žada vodom iz slavine?
Preporučuje se filtrirana ili kišnica da bi se izbegli problemi sa pH i mineralima.

Da li da zamaglim svoju biljku žada?
Ne zamagljujte biljke žada jer su sukulenti koji preferiraju sušnije uslove.

Okončanje

Dobro zalivena biljka žada će izgledati čvrsto, zeleno i zdravo. Hodajte po tankoj liniji između puštanja biljke da se osuši i dobrog namakanja povremeno za živahan i snažan rast.

Naše omiljene prodavnice biljaka za biljke od žada:

Ako tražite svoju sledeću biljku žada ili kupujete za prijatelja ili člana porodice, pogledajte naš vodič za najbolje usluge isporuke žada koje isporučuju sveže i sastavljene biljke u rasadnicima širom zemlje.