Gde postaviti salonske palme u kuci

Najbolje lokacije za salonske palme prema feng šuiju i razmatranjima optimalne nege biljaka

Palme dodaju elegantan ambijent svakoj prostoriji, a salonski dlan nije izuzetak. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, ove popularne sobne biljke – poznate i kao neanthe Bella ili Chamaedorea elegant – nude nekoliko prednosti, od čistijeg vazduha do smanjenja stresa. Kada odlučujete gde ćete postaviti palmu, uzimanje u obzir ekoloških preferencija biljke je ključno. Feng Shui principi mogu voditi postavljanje u vašu sobu, dom ili kancelariju. Nastavite da čitate da biste saznali koja su najbolja mesta za palmu u salonu kako bi napredovala i omogućila blagotvornu energiju.


Gde postaviti salonske palme u kući – najvažnije

Za beneficije feng šuija, dlan salona treba da bude postavljen u istočnom ili jugoistočnom sektoru vašeg doma kako bi se aktivirala energija Džen (porodica) i Ksun (bogatstvo). Za optimalnu negu dlanova u salonu, položaj sa jakim indirektnim svetlom, dalje od jakih propuha ili suve toplote, takođe će pomoći da palme napreduju.

Parložne palme pripadaju rodu Chamaedorea, koji sadrži oko 107 vrsta palmi. Svi su autohtoni u tropskim i suptropskim regionima Severne i Južne Amerike. Chamaedorea je član porodice Arecaceae, koja ima oko 2.600 poznatih vrsta poznatih kao palme.

C. elegans je poreklom iz Centralne Amerike, od Meksika i Gvatemale do Belizea i Hondurasa. U divljini naraste do 7 stopa u visinu i 3 metra u širinu. Za razliku od drugih sobnih biljaka koje rastu mnogo manje u zatvorenom prostoru, salonske palme takođe mogu dostići visinu od 6 do 7 stopa u zatvorenom prostoru. Salonske palme će rasti na otvorenom u toplijim klimama Severne Amerike, kao što je Florida.

U svom rodnom staništu, salonske palme rastu u šarenoj senci šumskih krošnji. To znači da više vole jarko, ali indirektno svetlo i mogu tolerisati malo senke. U svom rodnom staništu, palma uživa u relativno blagim temperaturama i vlažnosti tokom cele godine. Repliciranje ovih uslova u kući ili kancelariji pomaže ovim palmama da napreduju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Salon Palms i Feng Shui

U kineskoj tradiciji Feng Shuija, postavljanje objekata, kao što su biljke, unutar sobe ili kuće može pomoći u usmeravanju ili usmeravanju toka energije ili Ch’i-a. Tamo gde su postavljeni određeni objekti takođe mogu privući ili odbiti različite vrste energije.

Praksa Feng Shuija vam omogućava da dovedete svoje okruženje u ravnotežu i obezbedite harmoniju u različitim oblastima života. Prvobitno korišćen za zaštitu grobnica od razaranja vode i vetra, danas, Feng Shui informiše prakse dizajna širom sveta.

Kao živa bića, biljke – kao što su salonske palme – igraju posebnu ulogu. Oni mogu odbiti negativnu energiju ili Sha. Kada su postavljeni na optimalne položaje u kući ili kancelariji, oni takođe mogu privući korisnu energiju. Naravno, i dalje morate da uzmete u obzir ekološke potrebe salonske palme kada birate poziciju. Na kraju krajeva, nezdrave ili mrtve biljke se ne smatraju povoljnim.

Gde postaviti salonske palme u kući

Kako koristite Feng Shui da odredite položaj vaših dlanova u salonu? Počnite koristeći Bagua mapu kao vodič.

Feng Shui teorija i Bagua mapa
Mapa Bagua deli vaš prostor – bilo da je to vaš dom, kancelarija ili soba – na osam (ba) oblasti (gua). Oblasti su organizovane u mrežu ili osmougao. Svaki se povezuje sa delom života i ima specifične atribute, uključujući boje, pravce, elemente i još mnogo toga.

Zapamtite da potpuno razumevanje Bague zahteva mnogo proučavanja i vremena. Ali kao pregled, počevši od gore levo i krećući se u smeru kazaljke na satu, gua uključuje:

Ksun, novac/bogatstvo/obilje, ljubičasta, jugoistok, drvo
Li, slava/reputacija, crveno, jug, vatra
Kun, ljubav/brak/partnerstvo/veze, roze, jugo-zapad, zemlja
Dui, deca/završetak, bela, zapad, metal
Kian, korisni ljudi/putovanja, siva, severozapad. Metal
Kan, karijera/životni put, crno, sever, voda
Gen, znanje, tamnoplavo, severoistok, zemlja
Žen, porodica/novi počeci, zeleno/teal, istok, drvo
Imajući na umu mrežasti oblik bague, postavite ga preko svog doma ili sobe, poravnavajući severni deo karte sa severnim delom sobe ili kuće. Sada možete početi da povezujete različite životne oblasti mreže sa odgovarajućim delovima vaše sobe ili doma.

Da biste aktivirali gua, postavite atribut u oblast na koju želite da se fokusirate. Postavljanjem biljke u gua, možete usmeriti ili aktivirati Ch’i u tom delu života. Na primer, stavljanje dlana u salon u Kun može pomoći u jačanju odnosa, dok dlan u Kan može povećati vaše mogućnosti za karijeru.

Žive biljke su takođe povezane sa elementom drveta. Ovaj element, zauzvrat, odgovara istoku i jugoistoku. Postavite salonske dlanove u istočni i jugoistočni sektor vašeg doma da biste aktivirali Zhen (porodicu) i Ksun (bogatstvo).

Potrebe za negu biljaka i položaj

Pored razmatranja Feng Shuija, takođe je neophodno uzeti u obzir potrebe salonskog dlana. Naravno, moraćete da prilagodite visinu biljke, koja može doseći i do 7 stopa.

Iako salonske palme nisu najzahtevnije biljke, one ipak zahtevaju posebne uslove da bi uspele. Ovo uključuje tačke sa jakom, ali indirektnom ekspozicijom svetlosti. Međutim, salonske palme mogu tolerisati slabe svetlosne uslove i uspevaće pod svetlom za uzgoj ako je potrebno.

Držite biljke u prostorijama koje nude relativno stabilne temperature. Ne dozvolite da ostanu na mestima koja padaju ispod 50 stepeni F.

Gde ne postaviti salonske palme u kući
Prema Feng Shui principima, možda biste želeli da izbegnete stavljanje dlana u centar kuće ili u spavaćoj sobi. Energija koju aktiviraju dlanovi može biti ometajuća i sukobljavati se. Možda ćete želeti da izbegnete i spoljna vrata koja vode ka spoljašnjosti kuće.

Praktično govoreći, izbegavajte mesta koja mogu da izlože dlan salona hladnom propuhu, kao što su vrata, prozor ili klima uređaj. Ne tolerišu temperature mnogo manje od 50 stepeni F.

Na kraju, ne stavljajte dlanove na mesta gde se mogu previše osušiti. U blizini otvora za grejanje ili registratora ili na prozorima okrenutim prema jugu ili zapadu može doći do previše suvog zemljišta.

Dobre vesti: Parložne palme su sobne biljke koje se relativno malo održavaju i mogu tolerisati različite uslove rasta. Međutim, ako želite da vaš salonski dlan zaista napreduje, potrudite se da ponovite njegove optimalne uslove rasta. Ovi uključuju:

Srednje do jako, ali indirektno izlaganje svetlosti, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom
Temperature koje ostaju između 65 i 80 stepeni F tokom cele godine
40 do 70 procenata vlažnosti
Mesto dalje od hladnih propuha ili izvora toplote
Zalivajte odozgo nadole jednom nedeljno leti i jednom u dve nedelje zimi sa ciljem ravnomerno vlažnog zemljišta.
Labava, dobro drenirajuća zemlja za saksije
Nivo kiselog pH između 5,5 i 7,0
Kontejner sa odgovarajućim drenažnim rupama
Presadite svoju palmu na svakih 18 meseci do 2 godine.
Gde pozicionirati Parlour Palms Česta pitanja:
Koja je soba najbolja za salonsku palmu?
Koliko daleko od prozora treba da bude salonska palma?
Mogu li da stavim svoju Parlour Palm u ugao?
Da li Parlour Palms uspeva u uslovima slabog osvetljenja?
Da li Parlour Palms može tolerisati promaju?

Najbolje lokacije za salonske palme u kući – poslednja reč
Salon dlanovi donose mnoge prednosti vašem domu ili kancelariji. Prema Feng Shui principima, ove biljke su najbolje postavljene u istočnim ili jugoistočnim sektorima vašeg doma, inače poznatim kao Zhen (porodica) i Ksun (bogatstvo). Uz Feng Shui, uzmite u obzir i ekološke potrebe biljke. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici palmi.

Ako tražite svoju sledeću salonsku palmu koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju salonske palme širom zemlje.