Kada i kako presaditi biljku zmija osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju zmijskih biljaka kod kuće
Sa prelepim listovima i načinom života koji se malo održava, nije ni čudo što su zmijske biljke neke od najpopularnijih kućnih biljaka. Ako posedujete neku od ovih simboličnih biljaka, verovatno vas zanima kako da ih očuvate zdravim. Iako ove biljke zmija rastu relativno sporo, imaće koristi od blagovremenog presađivanja. Pravilno presađivanje osigurava da koreni vaših biljaka imaju prostora za rast, što dovodi do zdrave biljke! Čitajte dalje da biste saznali sve o tome kako presaditi biljku zmije.


Presađivanje zmijskih biljaka – najvažnije
U zavisnosti od brzine rasta vaše biljke, trebalo bi da presadite biljku zmije svake jedne do tri godine. Izaberite lonac koji je nekoliko inča veći od originala i uverite se da lonac ima rupe za drenažu. Pregledajte korenje i ponovo posadite koristeći mešavinu za saksiju koja dobro drenira.

Zašto je presađivanje zmijskih biljaka neophodno

Kao i sve biljke, biljke zmija rastu. U nekom trenutku, oni će prerasti svoj trenutni lonac.

Kada korenima biljke zmije više nema gde da raste, biljka postaje vezana za koren. U početku možete primetiti da korenje kruži oko ivica lonca. Kako vreme prolazi, koreni mogu formirati debelu prostirku na dnu saksije.

Ako su biljke vezane za koren, one mogu pokazati brojne probleme. To uključuje nedostatak rasta, žuto lišće i uvenuće.

Presađivanje vaše biljke obezbeđuje korenima novi prostor za rast.

Biljke zmija se takođe lako razmnožavaju ako želite da proširite svoju kolekciju.

Koliko često je biljkama zmija potrebno presađivanje?
Generalno, sve vrste zmijskih biljaka treba presađivati svake jedne do tri godine (ponekad i više). Tačno vreme koje treba da sačekate pre presađivanja zavisi od brzine rasta vaše biljke.

Dok biljke zmija mogu da prežive u različitim nivoima svetlosti, biljke koje primaju više svetlosti će rasti brže. Zbog toga će biljke koje dobijaju mnogo indirektne svetlosti morati da se presađuju češće nego biljke koje se drže u zasjenjenim područjima.

Ako niste sigurni da li vašu biljku treba presaditi, počnite da vadite biljku iz kontejnera. Ako zasejete korenje koje se isplelo, vreme je za presađivanje.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju

Najbolje doba godine za presađivanje je kasna zima ili rano proleće. U ovom trenutku, svetlost se povećava, a rast biljaka zmija uskoro će početi. Sada je takođe najbolje vreme za obrezivanje zmijskih biljaka.

Međutim, svoju biljku zmije možete presaditi u drugim periodima godine.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju zmijskih biljaka

Biljke zmije imaju sočne listove koji drže puno vode. Zbog toga ne vole da im je tlo stalno vlažno. Da bi biljke zmija bile srećne, izaberite mešavinu zemljišta koja dobro drenira.

Najbolja mešavina zemljišta za biljke zmija biće dobro drenirana i dobro provetrena. Takođe će moći da zadrži vodu i hranljive materije.

Redovne mešavine za saksije za kućne biljke mogu raditi za biljke zmija. Međutim, možda se neće isušiti onako kako želite. Da biste povećali drenažu prethodno pomešane mešavine za saksije, dodajte još perlita ili peska.

Mešavine zemljišta namenjene za kaktuse i sukulente mogu da rade i za biljke zmija. Međutim, ove mešavine možda neće zadržati dovoljno vode. Dodajte još malo tresetne mahovine ili kokosovog vlakna da biste povećali kapacitet zadržavanja vode.

Najbolja mešavina zmijskih biljaka biće između obične zemlje za kućne biljke i sukulentnog/kaktusa. Za superiornu mešavinu za saksije zmija, kombinujte jedan deo obične mešavine za sakse sa jednim delom mešavine sočnih/kaktusa.

Naravno, možete napraviti i sopstvenu zemlju za saksiju. Da biste to uradili, kombinujte sledeće.

tri dela kokosovog vlakna ili tresetne mahovine
jedan deo perlita
jedan deo peska

Koji alati će mi trebati kada presađujem biljku zmija?

Proces presađivanja je jednostavan i ne zahteva mnogo alata. Međutim, posedovanje odgovarajućih alata pri ruci će omogućiti besprekoran proces.

Dobro drenirajuća mešavina za saksije
Cerada, staro ćebe ili peškir
Kontejner sa drenažnim rupama
Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Kada je u pitanju presađivanje vaše biljke zmije, ne želite da pravite agresivne skokove u veličini saksije. Pošto biljke zmija vole da budu malo pripijene u svojim saksijama, izaberite kontejner koji je jedan do dva inča širi u prečniku od originala.

Ne treba vam veoma dubok lonac; osam do dvanaest inča je uglavnom dovoljno.

Materijal kontejnera nije bitan. Terakota, keramika i plastika su sve odgovarajuće opcije.

Koju god vrstu lonca da izaberete, uverite se da ima rupe za drenažu.

Kako presaditi svoju biljku zmija

Kada prikupite sve svoje zalihe, pratite ove korake da presadite biljku zmije.

Počnite sa zdravom biljkom
Pre nego što presadite biljku, uverite se da je zdrava i hidratizovana! Zdrave biljke mogu bolje da se nose sa stresom presađivanja.

Uz to, možete presaditi nezdravu biljku ako mislite da će presađivanje rešiti njene probleme.

Uklonite biljku iz originalnog kontejnera.
Pre nego što počnete, raširite staro ćebe ili ceradu na tlu. Ovo će pomoći da se zadrži nered i omogući lako čišćenje.

Zatim zgrabite svoju biljku zmije blizu linije tla i lagano povucite. Korijenska kugla treba lako da klizi iz kontejnera. Ako je vaša biljka jako vezana za koren, možda ćete morati da upotrebite malo više sile.

Uklonite višak zemlje i pregledajte korenje
Kada imate golu biljku, vreme je da je bolje pogledate.

Nežno razdvojite korenje da biste uklonili višak zemlje. Ne morate da uklonite svu zemlju, ali treba da uklonite dovoljno da biste mogli dobro da pogledate korenje.

Zatim pregledajte korenje. Ako vidite kašaste ili promenjene delove, odrežite ih oštrim makazama ili makazama.

Ako želite da razmnožite svoju zmijsku biljku deljenjem ili reznicama rizoma, sada je vreme za to.

Stavite biljku u novu saksiju
Nakon što smatrate da je vaša biljka zdrava, vreme je da je stavite u njenu novu saksiju. Stavite nekoliko inča mešavine za saksije na dno posude, a zatim dodajte svoju biljku. Dno listova vaše biljke treba da bude u ravni sa vrhom lonca.

Dodajte novo tlo
Kada je biljka u svom kontejneru, dodajte još zemlje. Nežno pritisnite zemlju, tako da pokrije rizome i korenje. Dno listova biljke treba da bude u ravni sa površinom tla kada završite.

Nega posle presađivanja

Nakon što presadite biljku zmije, zalivajte samo ako je tlo veoma suvo.

U narednih nekoliko nedelja, želećete da pažljivo pazite na svoju biljku (posebno na uobičajene štetočine, bube i bolesti ili znakove opadanja) i izbegavajte odmah đubrenje.

Žuto lišće ili uvenuće lišće mogu biti znaci da je vaše tlo previše zbijeno. Ovo može biti zbog pogrešne mešavine tla ili zbijanja tokom procesa presađivanja.

Ako sumnjate na zbijanje, presadite biljku koristeći dobro provetrenu mešavinu zemlje. Ne zaboravite da izbegavate sabijanje tla prilikom presađivanja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje pozicije za zmijske biljke koje će uspevati u vašem domu ili kancelariji.

Česta pitanja o presađivanju zmijskih biljaka:

Da li treba da potopim svoju biljku zmija pre presađivanja?
Nema potrebe da natapate biljku zmije pre presađivanja. Pošto biljke zmija vole svoje tlo na suvoj strani, biće u redu bez namakanja.

Da li treba da zalivate biljke zmija odmah nakon presađivanja?
Ovo zavisi od nivoa hidratacije vaše biljke. Ako vam se čini da je suvo, možete odmah zaliti zemlju. Međutim, generalno ne škodi sačekati dan ili dva pre zalivanja.

Da li biljke zmija vole velike saksije?
Ne, biljke zmija ne vole veoma velike saksije. Pošto vole da budu malo pripijeni u svojim kontejnerima, izaberite saksiju koja je samo nekoliko centimetara šira i dublja od korena biljke.

Zašto je moja biljka zmija mlohava nakon presađivanja?
Opuštena biljka može ukazivati na prekomerno zalivanje ili premalo zalivanja. Zapamtite da biljke zmija vole da im se zemlja osuši, ali ne i potpuno suva.

Da li da zamaglim svoju biljku zmija nakon presađivanja?
Ne. Biljke zmije preferiraju umerenu vlažnost kao što je ona u običnom domu. Zamagljivanje vaše biljke će povećati vlažnost i može dovesti do problema sa bolestima.

Kako presaditi biljke zmija – poslednja reč
Kada dođe vreme za presađivanje, ne zaboravite da izaberete nešto veću posudu od originalne i izaberete mešavinu za saksije koja dobro drenira. Presađivanjem vaše biljke zmije u pravo vreme, bićete nagrađeni zdravom biljkom u godinama koje dolaze.

Ako želite da proširite svoju kolekciju, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke zmija širom zemlje.