Gde postaviti vazdusne biljke za optimalnu negu i feng sui prednosti

Najbolje lokacije za vazdušne biljke u vašem domu ili kancelariji
Vazdušne biljke su jedinstvene i neobične sobne biljke kojima je potrebno vrlo malo nege. Ovim biljkama nije ni potrebna zemlja jer upijaju vlagu iz vazduha koristeći svoje lišće. Odabir pravog mesta za vašu vazdušnu biljku može čak poboljšati feng šui u vašem domu. Ovaj članak će objasniti gde postaviti vazdušne biljke u skladu sa principima feng šuija i zahtevima za negu.


Pozicioniranje vazdušnih biljaka u kući – najvažnije
Vazdušne biljke najbolje rastu u oblastima koje pružaju svetlo, indirektno svetlo i tople, vlažne uslove. Zaštitite vazdušne biljke od hladnog ili suvog propuha. U feng šuiju, vazdušne biljke uravnotežuju elemente drveta i vode u vašem domu. Postavite vazdušne biljke u istočne ili jugoistočne oblasti kako biste promovisali porodicu i prosperitet.

O vazdušnim biljkama

Vazdušne biljke obuhvataju preko 650 vrsta epifita iz roda Tillandsia. Vazdušne biljke takođe pripadaju porodici bromelija (Bromeliaceae). Ove biljke su poreklom iz delova Meksika i jugoistočnih Sjedinjenih Država. Vazdušne biljke se takođe mogu naći u delovima Centralne i Južne Amerike i na Karibima.

Iako se svaka vrsta razlikuje, većina vazdušnih biljaka proizvodi rozete dugih, vitkih srebrnih listova nalik na sečivo. Vazdušne biljke su epifiti koji se vezuju za druge biljke dok apsorbuju vlagu i hranljive materije iz okolnog vazduha. Vazdušne biljke su toliko potpuno prihvatile način života epifita da im više nije potrebna zemlja za rast.

U pravim uslovima, vazdušne biljke mogu proizvesti cveće kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Vazdušne biljke proizvode svetle, šarene cvetove na tankim stabljikama.

Vazdušne biljke i Feng Shui

Prema principima feng šuija, veruje se da vazdušne biljke imaju balansirajuće i umirujuće osobine. Vazdušne biljke takođe mogu biti osvežavajuće i podižuće kada se dodaju u prostor.

Jedan od najvažnijih aspekata feng šuija je teorija pet elemenata (Vu Ksing). Ova praksa se vrti oko elemenata zemlje, vatre, metala, vode i drveta. Svaki element odgovara određenim oblastima mape Bagua.

Zbog svojih jedinstvenih potreba za negom, vazdušne biljke mogu uravnotežiti elemente vode i drveta u vašem domu. Feng shui znači „vetar i voda“, što odražava da su vazdušnim biljkama potrebni samo vazduh i voda da bi preživele. Međutim, kao i druge sobne biljke, vazdušne biljke su prvenstveno povezane sa elementom Drvo.

Element Drvo je povezan sa kvalitetima kao što su kreativnost, emocionalna podrška, rast, obnova i vitalnost. Element Drvo takođe može podstaći sreću, prosperitet i bogatstvo. Vazdušne biljke se mogu koristiti za jačanje ili kultivisanje ovih kvaliteta u vašem životu i domu.

Vazdušne biljke takođe promovišu dobar feng šui tako što prečišćavaju vazduh i uklanjaju potencijalno štetne VOC (isparljiva organska jedinjenja). Kao živi organizmi, vazdušne biljke mogu zračiti pozitivnu energiju ili chi dok apsorbuju negativnu energiju. Oštri uglovi i prazni prostori akumuliraju negativnu energiju.

Gde postaviti vazdušne biljke u kući

Bagua mapa je alat koji pomaže feng šui praktičarima da organizuju energiju u svojim domovima. Mapa Bagua deli vaš dom na devet zona koje predstavljaju tačke kompasa koje okružuju centralnu tačku. Svaka zona upravlja određenim aspektom naših života i korespondira sa određenim elementom.

Devet zona na mapi Bagua su:

Istok (Džen) = Porodica (Drvo)
Jugoistok (Sun) = prosperitet i bogatstvo (drvo)
Jug (Li) = slava i reputacija (vatra)
Jugozapad (Kun) = Odnosi (Zemlja)
Zapad (Dui) = Deca (Metal)
Centar (Tai Ki) = Zdravlje (Zemlja)
Severozapad (Kian) = korisni ljudi (metal)
Sever (Kan) = Karijera (Voda)
Severoistok (Gen) = Znanje (Zemlja)
Vazdušne biljke su povezane sa elementom Drvo, koji je najjači u istočnim i jugoistočnim delovima karte Bagua. Istok predstavlja porodicu, dok Jugoistok predstavlja prosperitet i bogatstvo. Dodavanje vazdušnih biljaka u prostorije u ovim oblastima pomaže u negovanju pozitivne energije u vašem životu.

Prema Teoriji pet elemenata, neki elementi mogu ojačati, oslabiti ili se sukobiti sa drugima. Drvo je ojačano Vodom, ali takođe slabi Zemlju i sukobljava se sa Metalom. Drvo takođe jača vatru.

Kako vazdušne biljke balansiraju energije Drva i Vode, možete ih postaviti u oblasti povezane sa ovim elementima. Kroz element Drvo, vazdušne biljke su povezane sa aktivnim kvalitetima kao što su kreativnost, rast, prosperitet i uspeh. To znači da su vazdušne biljke briljantne feng shui biljke za vašu kućnu kancelariju.

Vazdušne biljke takođe mogu pomoći u raspršivanju negativne energije koja se skuplja u oštrim uglovima ili praznim prostorima u vašem domu. Negativnu energiju možete pretvoriti u pozitivnu tako što ćete prazne prostore ispuniti vazdušnim biljkama.

Prema zahtevima za negu

Iako vazduh biljkama nije potrebna zemlja, ipak su im potrebni određeni uslovi za rast da bi uspevali. Vazdušne biljke zahtevaju svetlu, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost i tople, vlažne uslove.

Postavite vazdušne biljke otprilike 3 do 5 stopa od prozora okrenutih prema istoku ili jugoistoku da biste obezbedili optimalne uslove osvetljenja. Za najbolje rezultate postavite vazdušne biljke u sparno, vlažno kupatilo i zaštitite ih od hladnog ili suvog propuha.

Gde NE provetravati biljke u kući

Vazdušne biljke ne treba postavljati blizu ventilacionih otvora, otvorenih prozora ili radijatora. Ovo su izvori hladne ili suve propuhe koji mogu da isušiju vazduh oko vazdušne biljke, smanjujući nivoe vlažnosti. Promaja takođe može smanjiti temperaturu oko vaše vazdušne biljke.

Vazdušne biljke najbolje rade na jakom, indirektnom svetlu, ali se mogu oštetiti ako su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Iako vazdušne biljke mogu tolerisati delimičnu senku, ove bromelije će se boriti u punoj senci. Bez dovoljno svetla, vazdušne biljke mogu da proizvedu slab ili usporen rast.

Pošto su vazdušne biljke povezane sa elementom Drvo, one mogu oslabiti Zemlju i sukobiti se sa Metalom. Izbegavajte pozicioniranje vazdušnih biljaka u jugozapadnim, centralnim i severoistočnim delovima Bagua mape povezane sa Zemljom. Držite vazdušne biljke dalje od zapadnih i severozapadnih oblasti koje su povezane sa Metalom.

Takođe treba da se uzdržite od pozicioniranja vazdušnih biljaka u spavaćim sobama. Element drveta ima aktivne, muške jang kvalitete, što može otežati opuštanje u spavaćoj sobi. Spavaća soba bi trebalo da bude miran, miran prostor u feng šuiju, tako da izbegavajte unos aktivne energije iz vazdušnih biljaka.

Gde postaviti vazdušne biljke na otvorenom

U nekim regionima Sjedinjenih Država možete uzgajati vazdušne biljke napolju tokom cele godine. Vazdušne biljke se mogu uzgajati napolju u USDA zonama 10 do 12 i zahtevaju tople, vlažne uslove. Obezbedite biljke na otvorenom sa drvećem ili drugim površinama za zakačenje i stavite ih u delimičnu senku.

Osnovni zahtevi za negu vazdušnih biljaka

Pružanje odgovarajuće nege pomaže vašim vazdušnim biljkama da žive duge, srećne živote. Vazdušnim biljkama je potrebna jaka, indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost otprilike 6 do 8 sati dnevno. Takođe su im potrebne tople temperature u rasponu od 55 do 85ºF (12 do 30ºC), kako bi ih zaštitili od hladnog propuha.

Vazdušnim biljkama su takođe potrebni vlažni uslovi sa približno 50 do 70% vlažnosti. Redovno zamagljujte biljke ili koristite ovlaživače da biste obezbedili tačan nivo vlažnosti. Da biste zalili vazdušnu biljku, nakratko je potopite oko pola sata pre nego što pustite da se ocedi naopačke. Biljke zalivajte vazduhom jednom u 7 do 10 dana.

Česta pitanja o mestu pozicioniranja vazdušnih postrojenja:

Koja je soba najbolja za vazdušnu biljku?
Vlažna kupatila sa parom su idealna za vazdušne biljke, iako su ove bromelije sjajne feng šui biljke za kućne kancelarije.

Koliko daleko od prozora treba da bude vazdušna biljka?
Vazdušne biljke treba postaviti otprilike 3 do 5 stopa od prozora. Ovo obezbeđuje obilje jarke, indirektne svetlosti bez rizika od opekotina lišća.

Mogu li svoju vazdušnu biljku staviti u ugao?
Vazdušne biljke dobro funkcionišu u uglovima i praznim prostorima jer mogu da apsorbuju negativnu energiju u ovim oblastima.

Mogu li vazdušne biljke uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Vazdušne biljke mogu tolerisati delimičnu senku, ali će se boriti u uslovima slabog osvetljenja, poput pune senke.

Mogu li vazdušne biljke tolerisati propuh?
Vazdušne biljke ne mogu tolerisati propuh, pa ih držite dalje od ventilacionih otvora, otvorenih prozora i radijatora.

Okončanje
Vazdušne biljke su neobične kućne biljke koje ne zahtevaju zemljište. Postavite vazdušne biljke u topla, vlažna područja koja primaju jarko, indirektno svetlo. Prema mapi Bagua, vazdušne biljke najbolje funkcionišu u istočnim i jugoistočnim oblastima vašeg doma. Ove oblasti su povezane sa porodicom, prosperitetom i bogatstvom, čineći vazdušne biljke idealnim feng šui biljkama za kućnu kancelariju.