Najbolja mesavina tla za biljke od zada osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu od žada!

Crassula ovata, obično poznata kao biljke žada, su zapanjujući sukulenti koji potiču iz Južne Afrike. Veruje se da biljke žada predstavljaju uspeh i bogatstvo, što dovodi do nadimaka kao što su „Biljka sreće“ i „Drvo novca“. Čak prave odlične primerke za početnike u bonsaiju. Iako ih je prilično lako uzgajati, biljke od žada imaju neke posebne potrebe za zemljištem. U ovom postu ćemo vam predstaviti najbolju mešavinu tla za biljke od žada.


Najbolja mešavina tla za biljke od žada
Biljke žada najbolje uspevaju kada se uzgajaju u labavom, dobro drenirajućem medijumu za uzgoj. Ovaj supstrat treba da bude malo na kiseloj strani u pH opsegu od 6,0 do 7,0. Idealna mešavina zemljišta za biljku od žada je mešavina mešavine sobne biljke ili kaktusa u razmeri 2:2:1, krupnog peska i perlita ili plovca.

Uloga zemljišta u rastu i zdravlju biljaka

Zašto je onda pravi tip tla toliko vitalan za razvoj biljke? Koristeći korenov sistem, biljke uzimaju većinu stvari koje su im potrebne da prežive kroz tlo. Ovi integralni resursi uključuju hranljive materije, kiseonik i vodu. Pravilna vrsta tla obezbeđuje sigurno mesto za korenje da pričvrsti biljku za zemlju.

Svaka biljna vrsta ima malo različite preferencije tla, tako da je od vitalnog značaja znati kakvo zemljište treba biljci. Ovo vam omogućava da biljci date najbolju moguću situaciju za njen razvoj i rast. Ako parametri tla nisu ispravni, većina sorti biljaka žada može biti podložnija zdravstvenim problemima, štetočinama i bolestima i fizičkim povredama.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome koliko velike i koliko brzo biljke žada rastu u zatvorenom prostoru.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke od žada
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke od žada
Kao i drugi sukulenti, biljke od žada koriste svoje mesnato lišće za skladištenje vlage jer prirodno rastu u labavom, kamenitom zemljištu. Ako se biljka žada stavi u gusto tlo, zadržava se previše vode. Ovo može izazvati više zdravstvenih problema.

Sledeći simptomi mogu ukazivati na to da uslovi tla vaše biljke Jade postaju problem:

Spuštanje lišća
Kašasti ili truli koreni
Zasićeno zemljište
Sunđerasto lišće
Žutilo na više listova

Većina ovih tegoba je takođe indikacija preteranog zalivanja biljke žada ili neprikladne temperature, ili se biljka možda ne nalazi na optimalnom mestu za rast. To nije slučajnost.

Osnove dobro drenirajućeg zemljišta za biljke od žada

Biljkama od žada je potrebno dobro drenirajuće zemljište iz jednog glavnog razloga – sprečava da se previše vode zadrži oko korena. Ako se medijum ne odvodi dovoljno dobro, biljka je primorana da se valja u višku vode. Ovo može efikasno truliti korenje, ubijajući biljku.

Da biste to sprečili, koristite medijume za uzgoj koji stvaraju obilje drenaže. Sam po sebi, kompost za kućne biljke je previše gust za biljke žada. Ali i dalje ga možete koristiti sve dok dodate nešto poput krupnog peska ili perlita.

Koji pH nivoi tla su najpogodniji za biljke od žada?
Biljke od žada preferiraju tla koja su neutralna ili malo kisela. Sve što je previše alkalno može dovesti do ozbiljnih problema. Optimalni pH nivo za biljke Jade kreće se od 6,0 do 7,0.

Razmatranje tla na osnovu izbora saksije

Konstrukcijski materijal vaše izabrane saksije takođe može uticati na kvalitet zemljišta vaše biljke žada. Biljke od žada mogu dobro da rastu u većini kontejnera sve dok postoje rupe za drenažu. Ovo pomaže da se biljka spreči da sedi u višku vode.

Dok su plastične saksije uobičajen izbor, idealne posude za biljke od žada su glinene ili terakote. Ovi materijali pomažu u širenju viška vlage iz tla. Opet, uverite se da saksije imaju drenažne rupe.

Razmatranje tla prilikom presađivanja ili razmnožavanja biljaka od žada

Presađivanje ili razmnožavanje vaše biljke Jade pruža odličnu priliku da osvežite tlo. U novom loncu koristite medijum za uzgoj koji dobro drenira i koji ima ispravan pH nivo. Idealno vreme za presađivanje je rano proleće.

Verovatno ćete morati da presadite biljku žada samo jednom u nekoliko godina. Kada je biljka žada presađena, odložite zalivanje oko nedelju dana. Ovo pomaže korenima da se aklimatizuju na novu saksiju.

Možete li koristiti mešavinu tla za kaktuse ili orhideje sa biljkama od žada?

Iako kaktusi ili sočna tla mogu biti dobra osnova za biljke od žada, vredi zapamtiti da ove biljke ne rastu na isti način. Biljke od žada su u osnovi mešavina između sukulentnog i malog grmlja. Kao takve, biljke od žada se obično razvijaju u minijaturni oblik drveta.

Mešavine kaktusa a ponovo dizajniran da bude veoma labav. Međutim, zbog načina na koji biljka žada raste, ove mešavine ne mogu pružiti dovoljnu podršku za drvenaste stabljike. Da biste to popravili, umešajte malo komposta za kućne biljke. Ovo dodaje dodatnu podršku tlu, a istovremeno pruža dobro drenirajući medijum.

Mešavine orhideja nisu idealne za biljke od žada. To je zato što mešavine orhideja mogu veoma varirati u pogledu nivoa drenaže. Nekim orhidejima je potrebno više vlage u tlu od drugih. Ovo može učiniti neke mešavine orhideja previše gustim za biljke od žada.

Recept za vrhunsku mešavinu biljaka od žada

Stvaranje vrhunske mešavine za saksije od žada nije tako teško kao što zvuči. Sa nekoliko jednostavnih i lako dostupnih sastojaka, možete obezbediti dobro drenirajući, ali podržavajući medijum za rast za vašu biljku žada.

Pokrićemo osnovne komponente odlične mešavine za saksije, a zatim ćemo dati recept u nastavku.

Komponente mešavine za sadnju biljaka od žada

Zemlja za saksije – zemlja pruža osnovni okvir za vaš medijum za saksiju. U idealnom slučaju, želite nešto lagano, prozračne teksture i koje sadrži organske i stare prirodne materije.

Hortikulturni pesak – ovaj veoma grub „pesak“ obično se sastoji od drobljenog kamena kao što su kvarc, granit ili peščar.

Sphagnum tresetna mahovina ima fine čestice, ali grubu teksturu. Ovo dovodi do velikog kapaciteta zadržavanja vode i hranljivih materija uz dobru aeraciju.

Kokos kokos se pravi od ljuske kokosa. Ima sličnu teksturu kao tresetna mahovina, ali se vremenom malo više zbija.

Pine borove kore su mali komadi četinara kao što su jele, borovi i smrče. Ova kora ima visok procenat lignina, što znači da zadržava svoj oblik tokom vremena. Stoga je odličan u otpornosti na sabijanje i stvaranju vazdušnih džepova.

Perlit je vrsta ekspandirane stene. Izgleda i oseća se kao stiropor. Ne upija vodu, tako da je odličan u obezbeđivanju aeracije i drenaže mešavine zemljišta.

Sada kada ste malo razumeli šta svaka komponenta pruža mešavini za saksije, evo odličnog recepta koji treba slediti. Nudi odličnu aeraciju i drenažu, ali takođe zadržava dovoljno vode da vaša biljka preuzme sve što joj je potrebno.

Trebaćeš:

Kompost za sobne biljke ili mešavina za saksiju koja dobro drenira (2 dela)
Krupni hortikulturni pesak (2 dela)
Perlit ili kokos kokos ili borove kore (1 deo)
Kombinujte dva dela mešavine za saksije za sobne biljke sa dva ili čak tri dela krupnog peska sa delom perlita, kokosovog kokosovog vlakna ili sitnih čestica borove kore. Mešavina za saksije obezbeđuje određenu ishranu i stabilnost, dok pesak omogućava odličnu drenažu. Da biste još više povećali aeraciju i drenažu, pomešajte u jednom delu perlit, kokos kokos. Nemojte dodavati vodu u mešavinu.

Neka prethodno mešana tla mogu biti odlična za biljke od žada, iako im može biti potrebno malo peska ili perlita da bi se poboljšala drenaža:

Okeansko šumsko zemljište (sadrži tresetnu mahovinu)
Organski perlit
Cigle od kokosovih vlakana
Kao što je napomenuto, zemljište za kaktuse će raditi za ovu biljku, ali možda ćete želeti da razmislite o dodacima kao što je mala količina komposta. Ovo može pomoći u povećanju ishrane koju prima vaša biljka žada.

Upakovati

Pružanje najboljeg mogućeg medijuma za uzgoj za vaš Jade omogućava vam da uživate u ovim fantastičnim sukulentima godinama koje dolaze. Zapamtite, biljkama od žada je potrebna zemlja koja ima dobru drenažu, a istovremeno obezbeđuje dovoljno aeracije za korenje. Dajte svojoj biljci novca malo zemlje i gledajte kako napreduje!

Česta pitanja o savetima o zemljištu za biljke od žada

Koji je pH zemljišta najbolji za biljke od žada?
Biljke žada najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Biljke žada najbolje rade u mešavini sa pH između 6,0-7,0.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za biljke od žada?
Kaktusi ili mešavine sočne zemlje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za biljke od žada.

Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja biljke žada?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje biljke od žada kako biste uklonili bilo kakav problem sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešati biljnu zemlju od žada?
Da biste napravili mešavinu biljnog tla od žada, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije sa biljkama od žada.

Da li biljke žada vole vlažno tlo?
Biljke žada najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.