Da li su neven toksicni za ljude kucne ljubimce i druge zivotinje

Sve što treba da znate o toksičnosti nevena
Neven su predivno, živo cveće koje u proleće i leto donosi veselje i radost svakoj bašti. Takođe su odlične biljke za pratnju koje mogu zaštititi vašu povrtnu parcelu. Ali da li treba da zaštitite sebe ili svoje krznene članove porodice od nevena? U ovom članku ćemo objasniti da li su neven toksični za ljude, kućne ljubimce i druge životinje.


Da li su neven toksični ili otrovni?
Neven nije otrovan za ljude i jestivi su u malim količinama, ali jedenje velikih količina može izazvati manje probleme. Međutim, neven su blago toksični za mačke, pse i druge životinje. Neven može izazvati iritaciju, dijareju i povraćanje, pa držite svoje ljubimce dalje od nevena gde god je to moguće.

Ime: Neven
Naučni naziv: Tagetes spp.
Native Range: Meksiko i delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Sezona cvetanja: kasno proleće do jeseni
Boje: narandžasta, crvena, žuta, bela

Neven pripadaju rodu Tagetes iz porodice tratinčica ili suncokreta (Asteraceae). Postoji oko 50 prihvaćenih vrsta unutar roda. Tagetes neven se često meša sa nevenom u loncu, koji pripada rodu nevena.

Neven su mirisne cvetne jednogodišnje biljke koje imaju kompozitne cvetove i aromatičan miris. Svaka cvetna glava ima centralne diskove cvetove okružene zrakom latica. Cvetovi nevena mogu biti pojedinačni, dvostruki ili polu-dvostruki i dolaze u narandžastoj, crvenoj, žutoj i beloj boji. Biljke nevena mogu da narastu od 6 do 24 inča.

Razne civilizacije, uključujući Asteke, uzgajale su tagetes neven. Neven su jestivi u malim količinama, a uzgajaju se i kao rezano cveće za vaze i bukete.

Neven ima nekoliko neverovatnih prednosti, kao što je odbijanje baštenskih štetočina dok privlače korisne oprašivače. Oni su odlične biljke za pratnju za povrtnu parcelu.

Neven takođe ima niz simboličkih značenja. Ove biljke su povezane sa pozitivnom energijom i emocijama kao što su sreća i optimizam. Međutim, u nekim kulturama neveni imaju mračnije predstave i mogu da simbolizuju tugu i žalost.

Da li su neven toksični za ljude, kućne ljubimce i druge životinje?

Tagetes neven se generalno smatra netoksičnim za ljude i životinje. Većina vrsta nevena ima jestivo cveće, mada je uvek najbolje proveriti da li je vaša vrsta nevena jestiva. Cvetovi nevena imaju blago začinjen ili biber ukus i ukus nalik citrusima.

Najčešće jestive vrste nevena su:

Afrički neven (Tagetes erecta)
francuski neven (Tagetes patula)
Limun neven (Tagetes tenuifolia)
meksički neven od mente (Tagetes lucida)
Takođe je moguće jesti mlade listove nevena u malim količinama. Međutim, neven može proizvesti sok kada se seče ili rukuje. Ovaj sok može izazvati iritaciju kože ako dođe u kontakt sa izloženom kožom, pa uvek nosite rukavice kada rukujete nevenima. Nakon rukovanja nevenima, izbegavajte da dodirujete oči i usta dok dobro ne operete ruke.

Međutim, neven su blago toksični za kućne ljubimce kao što su mačke, psi i druge životinje. Ako vaš ljubimac proguta ili se četka od nevena, oni mogu imati negativne, ali ne i po život opasne efekte. Neven obično izaziva dermatološku iritaciju, dijareju ili povraćanje.

Da li neven utiču na alergije?

Iako se neven ne smatra toksičnim za ljude, oni mogu izazvati ozbiljne alergije poput peludne groznice. Tagetes neven ima veoma jake mirise koji takođe mogu pogoršati stanja kao što je astma. Ako nemate astmu, ali ste osetljivi na mirise, vredi izbegavati neven.

Neven takođe može da proizvede veliku količinu polena koji može da izazove probleme ako patite od polenske groznice. Neven cveta od kasnog proleća do jeseni. Ako teško patite od polenske groznice, izbegavajte da dodajete neven u svoju baštu tokom ovog perioda.

Šta se dešava sa kućnim ljubimcima ako progutaju neven?

Uprkos vašim najboljim naporima, kućni ljubimci ponekad mogu progutati neven. Iako male količine ne mogu izazvati nikakve štetne efekte, jedenje velikih količina nevena može vašem ljubimcu izazvati izvesnu nelagodnost.

Tagetes neven može imati dermatološke efekte na kućne ljubimce kao što su mačke i psi. Ako se vaš ljubimac trljao o neven, mogao bi da pati od iritacije kože izazvane sokom. Ako počnu preterano da se češaju ili imaju vidljive znake iritacije, koristite blagi sapun i vodu da biste smirili to područje. Kućni ljubimci takođe mogu žvakati neven, izazivajući iritaciju oko usta.

Ako vaš ljubimac jede cvetove ili lišće nevena, može da pati od dijareje i nelagodnosti u stomaku.

Ako vaš ljubimac počne da povraća nakon što jede neven, obratite se svom veterinaru jer posledice mogu biti ozbiljne. Otok je još jedan ozbiljan efekat kontakta vašeg ljubimca sa nevenima.

Šta učiniti ako vaš ljubimac postane bolestan?

Tagetes neven može da izazove ozbiljnu nelagodnost vašim krznenim prijateljima, posebno na njihovoj koži ili u stomaku. Uverite se da su dobro hidrirani i posmatrajte ih nekoliko sati. Posledice bi trebalo da prođu nakon nekog vremena. Većina problema uzrokovanih nevenima nije opasna po život vaših ljubimaca.

Iritacija kože je čest problem kada kućni ljubimci dođu u kontakt sa nevenima. Ako primetite znake iritacije na svom ljubimcu, očistite zahvaćeno područje blagim sapunom pomešanim sa vodom. Ako problem i dalje postoji, obratite se svom veterinaru za savet.

Ako vaš ljubimac pokaže ozbiljne simptome kao što su povraćanje ili otok, odmah kontaktirajte svog veterinara. Pratite savet svog veterinara i rezervišite svog ljubimca na procenu ako je potrebno.

Saveti i razmatranja za rukovanje nevenima

Iako se neven ne smatra toksičnim za ljude, ponekad mogu izazvati nelagodnost kada se s njima rukuje. Kao i mnoge biljke, neven proizvode sok kad god se poseku. Ovaj sok može izazvati manju iritaciju kože ako dodirne izloženu kožu.

Kad god rukujete nevenima, nosite rukavice da biste zaštitili ruke. Ako je moguće, nosite odeću dugih rukava da biste zaštitili ruke i pantalone da biste zaštitili noge. Nakon rukovanja nevenima, izbegavajte trljanje lica ili očiju i uvek perite ruke.

Briga o nevenima
Neven su divno korisne jednogodišnje biljke koje je takođe lako uzgajati, posebno za baštovane početnike. Ovom cveću je potrebno 6 do 8 sati punog sunca dnevno i treba ga zalivati otprilike jednom nedeljno.

Neven će srećno rasti u većini tipova zemljišta sve dok je medij plodan i dobro drenirajući. Za živopisno, oštro cveće, tokom sezone oplodite svoje nevene đubrivom sa visokim sadržajem fosfora. Ovim produktivnim jednogodišnjim biljkama treba samo nekoliko razblaženih doza.

Da biste povećali svoj rod cveća, orezujte ili „štipnite“ mlade nevene kada dostignu visinu od 5 inča. Tokom čitave sezone cvetanja, uklonite sve istrošene ili uvele cvetove kako biste pomogli biljci da se fokusira na novo cvetanje. Kao jednogodišnje biljke, neven će odumreti tokom zime, tako da nećete morati da ih sečete.

Neven prilično dobro podnosi štetočine i bolesti. Uobičajene štetočine uključuju lisne uši i gusenice, ali ovi uljezi se mogu oprati pomoću creva. Neven može da pati od nekoliko bolesti, uključujući pegavost, pegavost listova i pepelnicu.

Okončanje

Neven su lepe, jestive jednogodišnje biljke koje nisu toksične za ljude. Međutim, neven može da pogorša alergije kao što su astma ili peludna groznica. Neven su blago toksični za mačke, pse i druge životinje. Ako se vaš ljubimac trlja o ili proguta neven, može da pati od iritacije kože i nelagodnosti u stomaku. Ako vaš ljubimac pati od simptoma kao što su povraćanje ili otok, obratite se svom veterinaru.