Ultimate Ficus ginseng Ficus microcarpa Vodic za negu

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi Ficus ginsenga kod kuće
Dok fikus ginseng raste kao veliko drveće u svom matičnom staništu, roditelji biljaka su naučili kako da manipulišu ovim biljkama da bi ih uzgajali kao bonsai stabla. Što se tiče rasta bonsaija, relativno ih je lako održavati, što ih čini dobrim izborom za one koji su novi u hobiju. Biljke nude deblo sa glatkom sivom korom i kožastim zimzelenim listovima. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi Ficus ginsenga kod kuće.


Kako uzgajati Ficus ginseng (Ficus microcarpa) – osnove:
Botanički naziv: Ficus microcarpa
Takođe poznat kao: kineski banjan, malajski banjan, smokva zavesa, fikus ginseng
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja što se tiče bonsaija
Zahtevi za svetlo: Najmanje šest sati jakog, indirektnog svetla
Temperatura i vlažnost: Preferira temperature iznad 60ºF, ali može podnijeti temperature i do 40ºF; uspeva u visokoj vlažnosti
Potrebe za zalivanjem: Cilj je da zemlja bude relativno vlažna; vodu otprilike jednom nedeljno
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće i dobro provetreno; pH između 6,0 i 7,00
Đubrenje: Đubrenje se vrši jednom svake dve nedelje od proleća do jeseni; đubrenje jednom mesečno tokom zime
Očekivanja rasta: Može narasti preko 50 stopa visoko kao divlje drvo; kada se održava kao bonsai u zatvorenom prostoru, može se postići da bude visok metar ili dva
Toksičnost: Toksično za pse i mačke

O Ficus Ginseng (Ficus microcarpa)
Kao vrsta fikusa, Ficus microcarpa je član roda smokava. Pripada porodici Moraceae, poznatoj i kao porodica smokava ili dudova.

Uobičajeni naziv ficus ginseng se koristi i za Ficus microcarpa i za srodni Ficus retusa. Zbog toga bi trebalo da koristite naučni naziv da biste utvrdili sa kojom biljkom imate posla.

Ficus microcarpa je porijeklom iz tropskih regiona u jugoistočnoj Aziji, Australiji i zapadnom Pacifiku. Neke zemlje u njegovom matičnom dometu uključuju Kinu, Tajvan i Maleziju.

Takođe je zasađeno kao drvo u senci širom sveta. Stoga se sada može naći kako raste na otvorenom u Južnoj Americi, Karibima, Floridi, Italiji i Palestini.

U ovim regionima počinje kao žbun i prerasta u srednje do veliko drvo. Ima glatku sivu koru i kožne zimzelene listove kopljastog oblika.

U zavisnosti od okruženja, biljka može razviti vazdušne korene. Ovi koreni silaze sa grana i mogu se ukoreniti u zemlju.

Pored toga što je popularno ukrasno drvo i drvo u hladu, fikus ginseng se koristi i u medicinske svrhe. Njegova kora, korenje i lišće korišćeni su za lečenje bolesti uključujući bol, groznicu, grip i artritis.

Takođe se uzgaja kao bonsai drvo u zatvorenom prostoru.

Kako uzgajati fikus ginseng

Očekivanja rasta
Ako ljudi drže fikus ginseng u zatvorenom prostoru, obično ga uzgajaju kao bonsai drvo. Ova stabla se mogu održavati tako da su visoka samo jedan ili dva metra.

Pravilno obrezivanje vašeg bonsai drveta omogućiće mu da ostane ispod dva metra.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite fikus ginseng, poželećete da nabavite odgovarajući kontejner. Lonac treba da ima rupe za drenažu i da ne bude veći od 12 inča u prečniku i šest inča dubine. Plitke, široke saksije su često najbolji izbor za fikus ginseng bonsai.

Ako svoju biljku uzgajate kao bonsai, neće joj trebati mnogo prostora u vašem domu. Može sedeti na stolu ili na postolju za biljke. Međutim, trebalo bi da budete sigurni da imate lokaciju koja prima najmanje šest sati jakog, ali indirektnog svetla svakog dana.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?

Ove biljke preferiraju mešavinu zemljišta koja nudi odličnu drenažu i aeraciju. Ako uzgajate svoju biljku kao bonsai, najbolje je da koristite mešavinu zemljišta namenjenu za listopadne bonsai.

pH mešavine treba da bude blago kisela do neutralna, između 6,0 i 7,0.

Ako želite da napravite mešavinu za saksije, možete kombinovati sledeće komponente:

2 dela akadame: porozna supstanca nalik glini koja obezbeđuje aeraciju i drenažu dok istovremeno zadržava hranljive materije i vodu
1 deo komposta: zadržava hranljive materije i vodu, pruža dom za mikrobe
1 deo raspadnutog granita ili krupnog peska: obezbeđuje aeraciju i drenažu
Takođe možete kupiti prethodno mešano zemljište za saksije dizajnirano za bonsai drveće. Neke dobre opcije uključuju ovo bonsai zemljište iz Bonsai Suppli-a i ovo organsko bonsai tlo iz Tiniroots-a.

Kako saditi
Ako kupite svoj fikus ginseng kao bonsai, verovatno će stići u odgovarajućem kontejneru. Međutim, ako treba da ponovo posadite svoj bonsai, sledite ove korake.

Nabavite plitku saksiju koja može držati grudu korena biljke.
Provucite žicu kroz drenažne rupe biljke.
Dodajte centimetar ili više tla za saksiju na dno sadilice.
Stavite koren biljke u saksiju.
Omotajte žicu oko biljke i/ili prtljažnik kako bi se stabilizovao.
Pažljivo prekrijte korenje zemljom za saksiju dok se sejalica ne napuni. Olovkom ili štapićem nežno utrljajte tlo u vazdušne džepove.
Temeljno zalijte.

Biljke Ficus ginsenga preferiraju svetla jakog, indirektnog svetla. Trebalo bi da imate za cilj da obezbedite biljkama najmanje šest sati jarke sunčeve svetlosti svakog dana.

Neke pogodne lokacije uključuju nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Takođe možete postaviti svoj bonsai u unutrašnjost svetle sobe.

Postavke temperature i vlažnosti
Ove biljke vole tople i vlažne uslove koji oponašaju njihova izvorna staništa.

Održavajte temperaturu vazduha između 65-85ºF. Takođe bi trebalo da postavite svoju biljku dalje od vrućih i hladnih propuha u blizini otvora za grejanje, spoljašnjih vrata i radijatora.

Pokušajte da održite visoku vlažnost. Iako ove biljke mogu tolerisati umerenu vlažnost, one će patiti u suvim uslovima. Ako je vaš dom izuzetno suv, povećajte vlažnost vazduha pomoću ovlaživača.

Kako se brinuti za Ficus Ginseng

Zalivanje
Pošto fikus bonsai treba saditi u dobro dreniranom tlu, moraćete redovno proveravati vlažnost tla. Kada tlo počne da se osuši, temeljno zalijte.

Učestalost zalivanja zavisiće od brojnih faktora životne sredine. Više temperature, velika svetlost i niska vlažnost zahtevaće da češće zalivate.

Kada dođe vreme za zalivanje, izbegavajte upotrebu tvrde vode iz slavine. Meka voda iz slavine je obično u redu za upotrebu, ali korišćenje destilovane vode ili kišnice je uvek sigurna opcija.

Kako, kada i zašto oploditi
Da bi vaša biljka bila srećna, trebalo bi da redovno koristite izbalansirano đubrivo.

Nanesite đubrivo jednom u dve nedelje tokom proleća, leta i jeseni. Kada dođe zima i rast se uspori, možete smanjiti na đubrenje jednom mesečno.

Jedna dobra opcija je ovo organsko tečno đubrivo izričito dizajnirano za bonsai.

Obrezivanje
Kao i svi bonsai, fikus ginseng bonsai zahteva redovno obrezivanje. Ako ste kupili već formirani bonsai, moraćete da obavite rezidbu za održavanje. Ovo treba raditi dva do četiri puta godišnje.

Srećom, obrezivanje za održavanje je lako. Cilj je ukloniti sve lišće koje je izraslo izvan idealnog oblika krošnje biljke. Takođe treba da uklonite sve izdanke koje su izrasle iz stabla ili korena biljke.

Iako možete koristiti obične makaze za rezidbu, specijalizovane makaze za grančice mogu olakšati posao.

Kada i kako presaditi
Trebalo bi da težite da presadite svoj fikus ginseng u rano proleće svake dve do četiri godine. Ovo će sprečiti da se vaša biljka vezuje za koren, što je ključno za održavanje zdravlja biljke.

Kada dođe vreme za presađivanje, sledite ove korake:

Uklonite klupko korena iz lonca. Ako je biljka poduprta žicom, odvežite je. A ako je biljka vezana za korenje, možda ćete morati da koristite grablje za korenje ili nož da biste olabavili ivice zemlje sa lonca.
Pažljivo uklonite višak zemlje sa korena. To možete učiniti štapićima za jelo, prstima ili olovkom.
Upotrijebite oštre i dezinficirane makaze da obrezujete bilo koje korijenje koje je okružilo lonac ili je izraslo predugačko. Koreni mogu da podnesu značajnu rezidbu, ali ne bi trebalo da uklanjate više od 30% korena odjednom.
Ako je biljci potrebna žica koja će je podržati, vratite žicu nazad kroz drenažne rupe saksije.
Dodajte centimetar ili više tla za saksiju na dno sadilice.
Vratite koren biljke u saksiju.
Omotajte žicu oko korena i/ili debla biljke da biste je stabilizovali.
Pažljivo prekrijte korenje sa više zemlje za saksije. Možete koristiti štapiće da nežno unesete zemlju u džepove u korenu.
Temeljno zalijte.

Uobičajeni problemi i rešenja Ficus Ginseng

Ako primetite da su koreni vaše biljke tamni, kašasti ili smrdljivi, verovatno su razvili trulež korena. Ova gljivična bolest se može pojaviti bilo kada, ali je veća verovatnoća da će se pojaviti u vlažnim uslovima. Zbog toga je to često znak prekomernog zalivanja.

Ako vidite da vaša biljka ima trulež korena, možda ćete morati da je presadite. Nakon što uklonite biljku iz kontejnera, odrežite sve zaražene delove.

Presadite u svežu mešavinu za saksije i smanjite količinu koju zalivate.

S druge strane, nedovoljno zalivanje može dovesti do suvih i lomljivih korena. Ako primetite ovo, zalivajte češće.

Iako se može očekivati da fikus ginseng ispusti list ili dva tokom vegetacije, mnogo otpalog lišća može ukazivati na problem.

Neki uobičajeni uzroci su nagli pad temperature ili preniske temperature. Ne zaboravite da održavate temperaturu vazduha između 65-85ºF i izbegavajte bilo kakve nagle promene temperature.

Specijalizovana mešavina za saksije će pomoći vašem fikus ginseng bonsaiju da napreduje. Jedini drugi specijalizovani alat koji će vam možda trebati su makaze za orezivanje.

Najčešća pitanja o uzgoju Ficus Ginseng:
Da li je Ficus Ginseng dobar bonsai u zatvorenom?
Da, fikus ginseng je odličan bonsai u zatvorenom prostoru ako imate svetli prostor direktno svetlo. Ove biljke su jedna od najpristupačnijih vrsta bonsaija za negu.

Koliko veliki Ficus Bonsai postaju?
Ficus bonsai uglavnom ostaju ispod dva metra. Međutim, moraćete da ih redovno obrezujete da biste održali njihovu malu veličinu.

Koliko brzo raste Ficus Ginseng?
Ficus ginseng raste umereno u zatvorenom prostoru. Ako biljku uzgajate kao bonsai, moraćete da je orezujete dva do četiri puta godišnje da biste održali njenu veličinu i oblik.

Da li se biljke Ficus Ginseng smatraju retkim?
Ne, ove biljke nisu retke. Oni su uobičajene ukrasne biljke na otvorenom, a prilično su česti i unutrašnji fikus ginseng bonsai.

Da li je Ficus Ginseng otrovan za pse i druge kućne ljubimce?
Da, biljke fikus ginsenga su toksične i za pse i za mačke. Zbog toga bi ove biljke trebalo da držite van domašaja vaših kućnih ljubimaca.

Može li fikus ginseng tolerisati slabo osvetljenje?
Ficus ginseng može tolerisati slabo osvetljenje, ali preferira puno jakog, indirektnog svetla. Da biste bili najsrećniji, osigurajte da dobijaju najmanje šest sati jarke sunčeve svetlosti svakog dana.

Ako želite da počnete da uzgajate bonsai, fikus ginseng može biti odličan izbor. Obezbedite mu puno svetle, ali indirektne svetlosti, zalijte kada se osuši i presadite svakih nekoliko godina.