Obrezivanje i obrezivanje mirte krepa vodic korak po korak za zdravo i lepo drvo

Crape mirte su divni ukrasni grmovi poznati po svojim prelepim cvetovima nalik na krep. Međutim, pogrešno orezivanje mirte može pokvariti ovaj fantastičan prikaz. U ovom članku ću podeliti svoje iskustvo i neke suštinske savete o tome kada i kako orezati i podrezati grmlje mirte.


Da li je mirtama potrebna rezidba?
Drastično orezivanje može biti pogubno za mirte (Lagerstroemia spp.). Ovaj preterani pristup rezidbi se često opisuje kao „ubistvo krepa“ i uključuje sečenje grmlja do panja. Umesto toga, krep mirte treba lagano orezati kako bi se malo smanjila njihova veličina, poboljšala cirkulacija vazduha i stvorio željeni oblik.

Mirte se razlikuju po veličini, što utiče na to koliko često želite da ih obrezujete. Patuljastim sortama neće biti potrebno mnogo rezidbe jer rastu samo između 2 i 6 stopa. Međutim, neke vrste krep mirte rastu kao grmlje ili mala drveća koja dostižu otprilike 30 stopa visine i 15 stopa široke.

Umesto da prečesto obrezujete, prvo procenite svoju baštu i odredite koju vrstu krep mirte možete da primite. Izaberite krep mirtu koja ostaje u prihvatljivoj veličini za vaš prostor. Ovo vam omogućava da smanjite obrezivanje koje ćete morati da uradite.

Kada orezati i podrezati mirtu od krepa

Orezujte mirte u kasnu zimu ili rano proleće dok grmlje miruje. Februar je idealan mesec za rezidbu u USDA zonama od 6 do 9. Mirte krepa proizvode cveće na novom rastu, tako da njihovo orezivanje tokom proleća i leta uklanja cvetove u razvoju. Mrtve, oštećene ili bolesne grane mogu se ukloniti u bilo koje doba godine.

Ključne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom obrezivanja i obrezivanja krep mirte
Uvek koristite čiste, sterilne alate za orezivanje vaše krep mirte. Obrezivanje stvara potencijalne otvore za invaziju bolesti i štetočina. Sterilizujte svoje rezne alate sa 5% rastvorom izbeljivača da biste sprečili širenje bolesti između biljaka.

Uverite se da su vaši alati oštri pre nego što počnete da obrezujete. Oštri alati prave čiste rezove, smanjujući rizik od štetočina i bolesti. Tupi alati prouzrokuju dodatnu štetu, ostavljajući vašu krep mirtu ranjivom.

Crape mirta cveta tokom leta i jeseni, stvarajući velike metlice šarenih cvetova nalik krep. Kako cvetovi blede, odvojite ih da bi vaša krep mirta izgledala privlačno. U zavisnosti od klime, mirte od crnog krepa takođe mogu stimulisati drugo nalet cvetova kasnije u sezoni.

Kako orezati i podrezati mirte od krepa

Pre nego što počnete sa rezidbom, pažljivo pregledajte svoju krep mirtu. Odlučite kakav oblik želite i koliko ćete morati da odsečete.

Počnite tako što ćete ukloniti sve oštećene ili mrtve grane. Zatim uklonite sve donje grane koje su tanje od olovke. Ovo vam omogućava da dobijete jasniju predstavu o tome kako želite da podrezujete svoju krep mirtu.

Mirte krepa proizvode više stabala. Možete napraviti fundamentalne strukturne promene na svojoj krep mirti tako što ćete ukloniti neke od ovih debla. Pokušajte da ograničite svoju mirtu na tri ili pet glavnih debla gde god je to moguće. Kada skidate deblo, odrežite ga što je moguće bliže zemlji.

Održavajte svoju krep mirtu zdravom tako što ćete prorediti sredinu biljke. Uklonite sve grane koje prelaze ili trljaju o drugu granu. Ovo promoviše dobru cirkulaciju vazduha i omogućava sunčevoj svetlosti da dopre do unutrašnjosti grmlja.

Odrežite grane krep mirte nazad do pupoljka koji je okrenut ka spolja. Nikada ne sečite grane u ravni sa centralnim deblom. Umesto toga, odrežite grane nazad do natečenog područja gde se spajaju sa deblom, poznatom kao ogrlica grane. Uklonite samo trećinu krošnje u jednom potezu kada obrezujete svoju krep mirtu.

Česta pitanja o obrezivanju crap Mirtle:
U kom mesecu bi trebalo smanjiti mirte od krepa?
Krape mirte treba smanjiti u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što počne novi rast. Februar je obično najbolji mesec za obrezivanje krep mirte.

Koliko unazad mogu da isečem svoje krep mirte?
Nikada ne smanjite krošnju mirte za više od trećine. Previše drastično obrezivanje vaše mirte može ozbiljno oštetiti drvo.

Kako podrezujete i oblikujete krep mirtu?
Podrežite i oblikujte svoju krep mirtu tako što ćete ukloniti sve unutrašnje grane koje prelaze ili trljaju o drugu granu. Ciljajte na 3 do 5 glavnih stabala i smanjite krošnju ne više od trećine.

Okončanje
Crape mirte najbolje reaguju na lagano orezivanje, a ne na drastično sečenje. Orezujte mirte kasne zime ili ranog proleća da biste izbegli oštećenje cvetnih pupoljaka u razvoju. Koncentrišite se na uklanjanje unutrašnjih grana koje trljaju o druge grane.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu krep mirte u vašoj bašti.