Znacenje Gaillardia na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova gajardije
Baštovani vole prelepu gaillardia (Gaillardia spp.) ili cveće zbog raznobojnog obilja cvetova koje proizvode od ranog leta do jeseni. Živopisna gajardija je takođe prožeta bogatim simboličkim značenjem. Na jeziku cveća, gaillardia se povezuje sa radošću, optimizmom, srećom, šarmom, obiljem, živahnošću, aristokratijom i skromnošću. Poreklom u delovima Severne i Južne Amerike, nekoliko vrsta Gaillardia takođe se pojavljuje u mitu i legendi ovog regiona. Čitajte dalje da biste saznali više o Gaillardijinom značenju i simbolici na jeziku cveća.


Simboličko značenje cveća gajardije – najvažnije

Na jeziku cveća, dar svetle gaillardije šalje poruku radosti, sreće i optimizma. Cveće sa pokrivačem govori nekome da ga smatrate šarmantnim. Oni su povezani sa skromnošću, aristokratijom i obiljem. Gaillardias takođe postoji u mitologiji Indijanaca i Asteka i zvanični je cvet Valonije u Belgiji.

O cveću Gaillardia

Porodica, rod i taksonomija
U rodu Gaillardia ima od 25 do 30 vrsta. Uobičajeno nazvane cveće, ove jednogodišnje, višegodišnje i dvogodišnje biljke poznate su po svojim cvetovima nalik na tratinčice koji cvetaju u svetlim nijansama crvene, žute, narandžaste, kestenjaste, pa čak i ljubičaste. Svi su poreklom iz Severne i Južne Amerike.

Gaillardia pripada porodici Asteraceae, koja sadrži oko 32.000 vrsta. Porodica je poznata i kao porodica tratinčica ili suncokreta i sadrži mnoge poznate pejzažne biljke.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Dok različite vrste u rodu Gaillardia imaju neznatno različite karakteristike, i imaju cvetove poput tratinčica koje se sastoje od pojedinačnih cvetnih glava. Većina vrsta ima do 15 zrakastih cvetova ili latica. Oni su raspoređeni oko čvrsto umotanih cvetova cevi na centralnom disku.

Cveće cveća cveta u jarkim bojama koje se kreću od tamno kestenjaste i ljubičaste do crvene, narandžaste, žute, kestenjaste i bele. Neki se mogu pohvaliti dvobojnim cvećem. Cvetovi Gaillardia nemaju mnogo mirisa.

Cveće sedi na uspravnim stabljikama. Lišće može biti zeleno, plavo, srebrno ili sivo, u zavisnosti od sorte.

Etimološko značenje

Rod Gaillardia je dobio ime po Antoanu Reneu Gaillardu de Charentoneauu. Bio je francuski prirodnjak i botaničar amater.

Poreklo uobičajenog naziva „cvet sa ćebe” nije jasno. Neki misle da to proizilazi iz tendencije biljaka da prekriju zemlju šarenim cvetovima dok se širi.

Neki veruju da se „cvet ćebe“ odnosi na mit o indijanskom tkalju. Njegov grob je bio prekriven gajardijom koja je cvetala u istim bojama kao i tkani pokrivači koje je stvorio tokom svog života.

Drugi veruju da ime potiče od sličnosti cveća sa ćebadima Indijanaca koji sadrže iste boje. Slično tome, cveće se takođe obično naziva „vatrenim točkovima“. Takođe se smatra da se ovo odnosi na svetle, zaobljene uzorke koji se nalaze na tkanim ćebadima Indijanaca.

Istorija i poreklo Gajardije
Prvi „zvanični“ opis cveća u cveću potiče iz 1788. kada je botaničar Auguste Dennis Fougerouk de Bondaroi sakupio neke jednogodišnje biljke koje rastu u Luizijani. Nazvao ih je Gaillardia pulchella po francuskom botaničaru i latinskom za „lepo“.

Severnoamerički istraživači Luis i Klark prikupili su primerke u Montani nekoliko decenija kasnije. Ova višegodišnja vrsta je zvanično nazvana G. aristata.

Međutim, ovo divno cveće je bilo cenjeno od strane autohtonih stanovnika Amerike milenijumima pre nego što su evropski istraživači i botaničari stigli na scenu.

Upotreba i prednosti Gaillardije

Kao domaće divlje cveće, gaillardia privlači nekoliko korisnih oprašivača. Ptice kao što su češljugar, pčele i leptiri privlače nektar svetlih cveća. G. pulchella i G. aristata su poznate po tome što obezbeđuju hranu i stanište za gusenice Lepidoptera. G. aristata je važan izvor hrane za bebe tetrijeba.

Autohtoni stanovnici Amerike koristili su gaillardiju u medicinske i kulinarske svrhe. Na primer, koren G. pulchella se koristio za pravljenje čaja za lečenje gastroenteritisa i očnih oboljenja. Koren u prahu se žvakao i koristio lokalno za lečenje kožnih poremećaja i kod dojilja.

G. pinnitifida je korišćen kao diuretik. Za lečenje gihta stavljen je oblog napravljen od lišća. Cvetovi, lišće i koreni G. aristate su korišćeni kao lokalni tretman za bolove u leđima i glavobolju. Interno, biljke su korišćene kao tonik za bubrege, kao i za lečenje tuberkuloze i raka.

Listovi se takođe mogu osušiti, usitniti u prah i samleti sa semenkama da bi se napravio namaz. Stoka takođe može da koristi cveće kao izvor hrane.

Popularni tipovi
Gaillardia k grandiflora, ukrštanje G. arstata i G. pulchella, najčešći je tip cveća koji se danas uzgaja. Dve vrste su hibridizovane u Evropi 1857. godine i brzo su se proširile širom sveta.

Postoji mnogo vrsta gaillardije. Neke lepe i popularne vrste uključuju:

Gaillardia aestivalis var. Vinkleri, teksaški rodom sa belim laticama
„Fanfare“ ima svetle grimizne latice sa žutim vrhovima
„Arizona Sun“ ima raznobojne cvetove
„Amber Vheels“ ima visoke stabljike sa žutim cvetovima
„Grape Sensation“ cveta dugotrajnim ljubičastim cvetovima
„Goblin“ je crveno-žuta dvobojna sa patuljastim uzorkom rasta
„Crveno sunce“ ima tamnocrveno cveće
„Mesa Breskva“ ima žute zrake koji se produbljuju do narandžaste u sredini

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova gajardije

Značenje i simbolika Gaillardije u jeziku cveća
U viktorijansko doba, pripadnici određenih društvenih klasa bili su vezani strogim pravilima koja su regulisala ispravnost. To je značilo da se direktno izgovaranje mišljenja smatra tabuom, posebno u pogledu ljubavi i romantike.

Kao odgovor, mnogi viktorijanci su usvojili kodirani jezik poznat kao floriografija, u kojem cveće ima posebno značenje. Ovaj jezik cveća je bio složen, sa različitim vrstama, bojama i količinama cveća koje su nosile simboliku. Čak i način na koji neko daje ili prima cveće – na primer, poklanjanje cveća desnom ili levom rukom, prihvatanje desnom stranom nagore ili naopačke – može biti prožet smislom.

U ovom sistemu floriografije, poklon gaillardija može značiti: „Mislim da si šarmantan. Ovo svetlo cveće takođe može da simbolizuje radost, sreću i optimizam. Oni takođe mogu označavati skromnost, aristokratiju i obilje. I nije iznenađujuće što je cveće povezano sa živahnošću i živahnošću.

Mitovi i folklor povezani sa Gaillardijom

Cvetni cvet je dugo bio cenjen i korišćen od strane autohtonih naroda širom dometa biljke u Severnoj i Južnoj Americi. Na primer, za narod Kiova, cveće simbolizuje sreću.

U Centralnoj Americi, cveće sa ćebadima figurira u folkloru. Prema legendi Asteka, cveće je bilo svetlo žuto u danima pre dolaska evropskih kolonizatora. Žene su ih često nosile kao ukrase na svojoj odeći i u kosi.

Ali nakon što su osvajači stigli i pobili ogroman broj Asteka, cveće je uništeno krvoprolićem. Sakupili su svoje latice i sakupili kapi astečke krvi pre nego što je dotakla zemlju. Ovo je obojilo cvetove u crveno, dajući im svetlu boju.

Druga legenda govori o ženi čiji je muž otišao u rat. Isplela je ćebe od crvenih i narandžastih niti, dodajući molitve za njegovu sigurnost na svaki pramen. Dok je bio odsutan, njihova ćerka je odlutala i izgubila se.

Devojčica se ohladila u noći i molila se da dođe lepo ćebe da je ugreje. Sledećeg dana, njen otac ju je zatekao dok se vraćao iz bitke, kako toplo spava pod ćebetom prelepe crvene i narandžaste gajardije.

Iako nije porijeklom iz tog područja, gaillardia je zvanični cvijet Valonije, regiona Belgije. Takođe je povezan sa Teksaškim državnim univerzitetom. Boje škole, kestenjasta i žuta, navodno su inspirisane bojama cveća.

Pogodne prilike za poklone za cveće Gaillardia

Svetli cvetovi gaillardije donose veselje i radost. To ga čini savršenim poklonom za rođendan, proslavu ili poklon za ozdravljenje. U stvari, savršeno je kad god želite da olakšate i ulepšate nečiji dan. Lako je reći „hvala“, „čestitam“ ili „mislim na tebe“ kada je u pitanju cveće.

Najčešća pitanja o cvetu Gaillardia:

Šta simbolizuje cveće Gaillardia?
Na jeziku cveća, gajardije kažu: „Smatram da si šarmantna. Oni takođe mogu da simbolizuju radost, sreću, skromnost, obilje, živahnost i aristokratiju.

Da li cvijeće Gaillardia simbolizira ljubav?
Iako ovo cveće ne simbolizuje ljubav, ono nosi mnogo pozitivnih konotacija. Povezani su sa šarmom i srećom, što ih čini savršenim poklonom za voljenu osobu.

Da li se cveće Gaillardia vraća svake godine?
Višegodišnje gaillardije, kao što su G. aristate i G. k grandiflora, vraćaju se svake godine. Godišnja gaillardija, kao što je G. pulchella, raste jednu sezonu.

Koliko dugo cvetovi Gaillardia traju?
Očekujte da će cveće gaillardije trajati nedelju dana ili više. Produžite im život tako što ćete seći stabljike pod uglom, često menjati vodu i stavljati ih dalje od sunca, toplote i propuha.

Da li je Gaillardia toksična?
Poznato je da Gaillardia izaziva iritaciju kože. Operite ih sapunom i vodom nakon što ih dodirnete.

Značenje cveta Gaillardia – poslednja reč
Gaillardia, ili cveće za pokrivanje, ima dugu, bogatu istoriju u svom rodnom području Amerike. Njihove svetle, žive boje čine ih veselim dodatkom svakom cvetnom ako je t. Na jeziku cveća, oni simbolizuju šarm, radost, sreću i skromnost.