najboljih sorti monstera za uzgoj kod kuce

Sve što treba da znate o biljkama Monstera: popularne vrste, upotrebe, simbolika i kako da raste

Iako to možda niste ranije shvatili, biljke čudovišta su svuda! Ima ih svuda po Instagramu, popularan su izbor zelenog akcenta u časopisima o dizajnu enterijera, a njihovi upadljivo perforirani listovi pojavljuju se u tropskim grafičkim motivima na tekstilu, tapetama i drugim ukrasnim predmetima. Biljke monstere nisu samo popularne, već ih je (uglavnom) lako uzgajati, što ih čini savršenim izborom za početnike do profesionalne ljubitelje baštovanstva u zatvorenom prostoru. Zaokružili smo neke od najpopularnijih sorti monstera biljaka i sastavili brzi vodič o tome kako da uzgajate svoje kod kuće.


O biljkama Monstera
Poreklom iz tropskih regiona Amerike, rod Monstera obuhvata oko 45 vrsta cvetnih biljaka koje rastu kao puzave, penjajuće, zimzelene loze. One proizvode i prizemno i vazdušno korenje koje im pomaže da se penju, a razvijaju i plodove u obliku belih bobica (jestivih kod određenih vrsta). Biljke monstere su najpoznatije i najpoznatije po svojim jedinstvenim listovima koji imaju čipkaste fenestracije i perjanice.

Zajedno sa ljiljanima, oni su članovi porodice biljaka Araceae (arum) i daju cvetove sličnog izgleda sa upečatljivim listovima i centralnim padiksom. (Međutim, retko je videti cvetanje monstere u zatvorenom prostoru.) Kao i drugi članovi porodice Araceae, biljke monstere sadrže kristale kalcijum oksalata koji su toksični za ljude i životinje.

Upotreba i prednosti Monstera biljaka

Svi delovi biljaka monstere sadrže toksične kristale kalcijum oksalata i ne bi trebalo da se konzumiraju ili da se njima grubo rukuje golim rukama. Međutim, Monstera deliciosa ima istoriju korišćenja za ublažavanje bolova od artritisa u Meksiku.

Ova ista vrsta monstere takođe proizvodi voće koje se zove meksički hlebni plod. Ovo voće ima ukus koji se opisuje kao kombinacija banane i ananasa (nešto poput prirodno uzgojene pina kolade), a jestivo je kada je potpuno sazrelo, kuvano ili potpuno osušeno.

Iako plod Monstera deliciosa može biti veoma koristan, nije verovatno da će biljka proizvesti voće ili plodove koji u potpunosti sazrevaju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ako se proguta ili se njime nepravilno rukuje, može izazvati ozbiljne opekotine i probavne smetnje.

Dakle, za one od nas koji žive znatno severnije ili južno od tropskih krajeva, verovatno bi se trebali zadovoljiti jednostavnim uživanjem u ukrasnim prednostima biljke – koje su divne!

Monstera biljke značenja i simbolika

Naziv monstera je latinski za čudovište ili abnormalno, a ovaj rod biljaka je dobio ime po svojoj neverovatnoj veličini. Kada rastu u podnožju dovoljno visokog drveta ili zida, neke biljke čudovišta mogu dostići visinu i do 70 stopa i proizvoditi listove široke nekoliko stopa.

U zapadnim kulturama smatra se da biljke monstere simbolizuju gušenje (eek!) zbog načina na koji njihova loza puže i penje se, dok im se listovi pričvršćuju i pokrivaju sve što ih podržava. Međutim, u istočnim kulturama, čudovištima su data mnogo lepša simbolička značenja gde simbolizuju dug život pored poštovanja starijih i poštovanih pojedinaca.

Kada je u pitanju poklanjanje čudovišta, uzmite značenje koje želite. Možete ga pokloniti preterano lepljivom prijatelju kao suptilan nagoveštaj ili svojoj voljenoj baki u znak divljenja. Kada ste u nedoumici, biljke monstere predstavljaju divne poklone za svakoga u vašem krugu koji voli da bude u trendu i da ima prekrasan dom.

12 popularnih vrsta monstere za uzgoj kod kuće
Ovde ćete pronaći 12 naših apsolutno omiljenih biljaka Monstera za uzgoj kod kuće. Uključili smo kratak pregled zahteva za osvetljenje, hranjenje, zalivanje i opštu negu za svaku od njih, tako da možete da pronađete savršeno rešenje za svoj dom.

1. Monstera deliciosa (AKA švajcarska biljka sira)
Poreklom iz tropskih šuma od južnog Meksika do Paname, biljka švajcarskog sira dobija svoje uobičajeno ime po izgledu listova koji su izrešetani rupama. Ova biljka se ponekad naziva i biljka meksičkog hlebnog voća, što se odnosi na ukusno (deliciosa) voće koje proizvodi.

OPŠTA NEGA: Ova biljka koja se lako uzgaja zahteva malo održavanja, osim povremenog podrezivanja radi kontrole rasta.
TLO: Izaberite mešavinu za saksije koja dobro drenira sa tresetom na pH vrednosti od 5,5 do 6.
SVETLO: Jarko indirektno svetlo do srednje svetlo
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira temperature između 65°F i 85°F. Biljka će tolerisati prosečnu kućnu vlažnost, ali preferira vlažnije uslove.
ZALIVANJE: Zalivajte jednom u jednu do dve nedelje kada se zemlja osuši.
PRIHRANJEVANJE: Đubrenje jednom mesečno u proleće i leto osnovnim đubrivom za sobne biljke.
RAST: Ovo je biljka koja brzo raste i može dostići visinu od skoro 10 stopa u zatvorenom i skoro 70 stopa visok u divljini. Takođe se relativno lako razmnožavaju.
TOKSIČNOST: Toksično za pse i mačke. Blago toksično za ljude.

2. Monstera adansonii
Kao i Monstera deliciosa, listovi Monstera adansonii takođe imaju rupe ili oči koje podsećaju na one koje se nalaze u švajcarskom siru. Kao rezultat toga, ova biljka se takođe obično naziva biljkom sira ili lozom sira, jer ovo čudovište puzi i razvija vinovu lozu. Divlje raste u većem delu Centralne i Južne Amerike.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuća mešavina sa visokim sadržajem treseta sa pH u rasponu od 5,5 do 7
SVETLO: Indirektna jarka sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Najbolje radi između 60°F do 80°F sa vlažnošću iznad 60%. Međutim, biljka može tolerisati nešto nižu vlažnost.
ZALIVANJE: Zalivajte otprilike jednom nedeljno da bi zemlja bila malo vlažna.
HRANJEVANJE: Proleće i leto, hranite se mesečno sa polovičnim, izbalansiranim đubrivom za sobne biljke.
RAST: Brzorastuća biljka će dostići visinu od 3 do 5 stopa obučena kao kućna biljka i do 13 stopa kao vinova loza.
TOKSIČNOST: Toksično za mačke i pse. Blago toksično za ljude.

3. Monstera dubia
Ponekad se naziva biljka šindre, Monstera dubia je penjačica čiji listovi savršeno leže uz drvo ili rešetku na koju se penju. Ova biljka monstera ima listove u obliku srca sa svetlim i tamnozelenim šarama. Iako je to čudovište, listovi biljke ne razvijaju fenestraciju dok biljka ne sazre. Ovo se obično dešava samo na biljkama koje rastu u divljini u Centralnoj i Južnoj Americi.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja u pravim uslovima.
ZEMLJIŠTE: Izaberite mešavinu za saksije koja dobro drenira sa tresetom.
SVETLO: Stavite na jarku, indirektnu sunčevu svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferirajte temperature između 60°F i 85°F i vlažnost iznad 50%
ZALIVANJE: Zalivajte svakih 7 do 10 dana kada se gornjih 1 do 2 inča zemlje osuši.
HRANJEVANJE: Obezbedite uravnoteženo đubrivo jednom mesečno samo u proleće i leto.
RAST: Raste uspravno kao loza i zahteva rešetku, stub od mahovine ili ravnu dasku za podršku.
TOKSIČNOST: Toksično za mačke, pse i ljude

4. Monstera epipremnoides
Još jedna kućna biljka penjačica, ova sorta monstere je poreklom iz Kostarike. Razlikuje se od drugih sorti po tome što su njegovi listovi nešto svetlije nijanse zelene. Kod zrelih biljaka, perforacije na listovima rastu veće od drugih vrsta biljaka monstera. Ponekad se rupe protežu kroz ivice, potpuno odvajajući segmente listova.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
TLO: Preferira bogato, dobro drenirano tlo
SVETLO: Ne podnosi direktnu sunčevu svetlost, ali dobro uspeva na indirektnoj sunčevoj svetlosti i delimičnoj senci.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira vlažnost iznad 50% i temperature između 65°F i 80°F.
ZALIVANJE: Zalivajte jednom nedeljno da bi zemlja bila vlažna, ali nikada ne ostavljajte korenje u stajaćoj vodi.
HRANJEVANJE: Samo proleće i leto, jednom mesečno hranite dobro izbalansiranim đubrivom.
RAST: Uz podršku, unutrašnja loza može dostići visinu do 13 stopa.
TOKSIČNOST: Toksično za mačke, pse i ljude

5. Monstera oblikua
Poreklom iz Centralne i Južne Amerike, Monstera oblikua se često opisuje kao da ima više rupa nego listova. Pošto su perforacije listova biljke tako velike, a lisna materija tanka kao papir, ova biljka je prilično delikatna. Kao i druge biljke iz roda, Monstera oblikua je biljka penjačica koja najbolje radi u saksiji u zatvorenom prostoru uz podršku.

OPŠTA NEGA: Nije za one sa slabim srcem, ova sobna biljka je izazovna i retka. Skupi su, teško ih je nabaviti i teško ih je održati u životu.
TLO: Biljke više vole tresetno zemljište, ali je najbolje da oponašate uslove uzgoja uzgajivača biljaka od koga ste dobili svoju Monstera oblikua.
SVETLO: Nema direktne sunčeve svetlosti. Samo indirektno sunce i delimična senka.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Zahteva konstantnu vlažnost od 85% ili više i stabilne temperature od 70°F do 85°F
ZALIVANJE: Jednom nedeljno radi održavanja blago vlažnog zemljišta.
HRANJEVANJE: Zahteva retko prihranjivanje samo tokom vegetacije.
RAST: Izuzetno sporo raste – posebno u poređenju sa drugim biljkama monstera.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude, pse i mačke

6. Monstera punctulata
Monstera punctulata je porijeklom iz južnog Meksika i Centralne Amerike i poznata je po svojim iznenađujuće dugim, perforiranim listovima. U divljini, listovi ovih biljaka mogu samo da pokriju torzo odraslog muškarca.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
ZEMLJIŠTE: Standardna zemlja za saksije pomešana sa tresetom.
SVETLO: Najbolje radi sa jakim indirektnim svetlom, ali može uspeti u različitim svetlosnim uslovima. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira prosečnu do umerenu vlažnost i temperature između 65°F i 85°F.
ZALIVANJE: Zalivajte kada se gornja polovina zemlje osuši i ostavite da voda potpuno ocedi.
ISHRANJEVANJE: Prihranjivati jednom mesečno tokom proleća i leta.
RAST: U divljini, ova loza će se popeti do 50 stopa.

U zatvorenom prostoru, biljka može da poraste u visinu koliko god da je podržava.
TOKSIČNOST: Blago toksično za ljude, pse i mačke

7. Monstera karstenianum (Monstera sp. Peru)
Za razliku od većine popularnih čudovišta, listovi Monstera karstenianum nemaju perforacije. Umesto toga, čvrsti, sjajni listovi u obliku lopatice imaju šarene šare boja u živim nijansama zelene. Iako je to vinova loza i može da se popne na stub ili da se zavese sa viseće korpe, ova biljka će takođe narasti da bude prilično žbunasta i privlačna u običnom kontejneru.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za negu biljaka Monstera peru.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće, bogato zemljište pomešano sa tresetom
SVETLO: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Umerena vlažnost i temperature između 65°F i 80°F
ZALIVANJE: Zalivajte svake jedne do dve nedelje da bi zemlja bila stalno vlažna, ali izbegavajte vlažnu zemlju.
HRANJEVANJE: Đubrenje jednom mesečno tokom vegetacije dobro izbalansiranim đubrivom za sobne biljke.
RAST: Brzo raste, dostiže oko 1 stopu visine bez oslonca, u zatvorenom prostoru.
TOKSIČNOST: Toksično za pse, mačke i ljude

8. Monstera standleiana

Monstera standleiana je poreklom iz delova Centralne Amerike. Njegovi sjajni, zeleni listovi imaju lepe mrlje, mrlje i pruge bele, kremaste ili žućkasto-bele koje biljku čine prilično privlačnom za uzgoj u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući lepo oblikovanim listovima, ovo čudovište se često zbunjuje sa filodendronom.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće zemljište pomešano sa tresetom
SVETLO: Filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira umerenu do visoku vlažnost i temperature između 65°F i 80°F
ZALIVANJE: Zalivajte svakih jedan do dva puta nedeljno, u zavisnosti od godišnjeg doba, kako biste sprečili isušivanje zemlje, ali pazite da voda potpuno ocedi.
PRIHRANJEVANJE: Prihranjivati jednom mesečno u proleće i leto dobro izbalansiranim đubrivom.
RAST: Brzo raste. Pojedinačne loze mogu dostići i do 20 stopa u dužinu kada su podržane. U zatvorenom prostoru, očekujte da će loza dostići 2 do 5 stopa.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude, mačke i pse

9. Monstera pinnatipartita
Poreklom iz kišnih šuma Južne Amerike, Monstera pinnatipartita je relativno retka, ali veoma poželjna vrsta monstera. Jedan od najuzbudljivijih aspekata uzgoja Monstera pinnatipartita je posmatranje kako se njeni listovi menjaju dok sazrevaju. Listovi ovih biljaka ne počinju da se odvajaju i razvijaju pinadu dok ne počnu da sazrevaju. Kako biljke rastu, možete gledati kako se razvijaju prorezi, rupe i na kraju pune peraje.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i uzgaja u pravim uslovima.
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće zemljište pomešano sa tresetom
SVETLO: Umereno do jako indirektno sunčevo svetlo
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Umerena do visoka vlažnost i temperature od 65°F do 80°F
ZALIVANJE: U zavisnosti od godišnjeg doba, zalivajte jednom nedeljno ili dve da biste održali ravnomerno vlažno zemljište.
HRANJEVANJE: Samo proleće i leto, đubrenje jednom mesečno uravnoteženim đubrivom za sobne biljke.
RAST: Umereni uzgajivač koji najbolje uspeva u kontejneru sa rešetkom ili drugom vertikalnom potporom.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude, pse i mačke

10. Monstera siltepecana
Kao i druge biljke čudovišta, Monstera siltepecana poprima dva različita oblika u juvenilnim i zrelim biljkama. Mladunci imaju lepe listove obeležene srebrnastom nijansom i tamnozelenim žilicama. Odrasle biljke razvijaju listove sa malim fenestracijama koje se protežu duž i blizu centralne vene.

OPŠTA NEGA: Prilično retko se može naći i umereno je teško rasti
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće zemljište pomešano sa tresetom
SVETLO: Jarka indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Može da toleriše prosečne uslove u zatvorenom prostoru, ali najbolje raste u vlažnosti od ili iznad 60% i temperaturama od 65°F do 85°F, što se lakše može postići u terarijumu.
ZALIVANJE: Više voli ravnomernu vlagu, ali nikada ne bi trebalo da stoji u stajaćoj vodi. Zalivajte jednom nedeljno ili dve, u zavisnosti od sezone.
ISHRANJEVANJE: Hranite izbalansiranim đubrivom za sobne biljke jednom mesečno tokom vegetacije.
RAST: Retko dostiže zrelu veličinu u zatvorenom prostoru. Očekujte da će biljke ostati u mladom obliku.
TOKSIČNOST: Toksično za mačke, pse i ljude

11. Monstera variegata
Monstera variegata obično se odnosi na biljke monstere sa listovima koji su šareni sa velikim belim mrljama. Postali su nešto poput senzacije na Instagram stranicama ljubitelja biljaka. Osim toga, u poređenju sa njihovim neraznolikim kolegama Monstera variegata, malo je izazovnije za kultivaciju. Kombinacijom niske ponude i popularnosti, postali su pomalo retki.

OPŠTA NEGA: Umereno zahtevna zbog niže stope fotosinteze i delikatnijih listova
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće zemljište pomešano sa tresetom
SVETLO: Jarka indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Umerena do visoka vlažnost i temperature od 65°F do 80°F
ZALIVANJE: Preferira ravnomernu vlagu, ali zemljište nikada ne bi trebalo da bude vlažno. Zalivajte jednom nedeljno ili dve, u zavisnosti od sezone.
ISHRANJEVANJE: Prihranjivati jednom mesečno u proleće i leto uravnoteženim đubrivom za sobne biljke.
RAST: Sa velikim, belim mrljama kojima nedostaje hlorofil, ove biljke monstera ne fotosintezuju toliko koliko njihovi potpuno zeleni članovi porodice. Kao rezultat toga, oni relativno sporo rastu i malo delikatniji.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude, mačke i pse

12. Rhaphidophora tetrasperma (Mini Monstera)
Ok, ok, ok. Tehnički, Rhaphidophora tetrasperma ne pripada rodu Monstera, što znači da zapravo nije biljka monstera. Osim toga, potiče iz potpuno drugog dela sveta (južni Tajland i Malezija). Iako tehnički nije povezana sa čudovištima, Rhaphidophora tetrasperma je napravila ovu listu jer ima podeljene listove i njeno uobičajeno ime je mini monstera. Osim toga, to je super popularna kućna biljka.

OPŠTA NEGA: Lako održavanje i teško ga je ubiti
TLO: Izaberite supstrat sa komadima, dobro drenirajućim zemljištem
SVETLO: Jarka indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Toleriše prosečne uslove u domaćinstvu, ali preferira vlažnost iznad 50% i temperature od 60°F do 85°F.
ZALIVANJE: Preferira ravnomerno vlažno (nikad vlažno) zemljište. Zalivajte jednom nedeljno ili dve u zavisnosti od sezone.
HRANJEVANJE: Hraniti izbalansiranim đubrivom jednom mesečno samo tokom vegetacije.
RAST: Može narasti do 12 stopa. Sobne biljke obično dostižu visinu od 2 do 5 stopa.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude, mačke i pse

Kako uzgajati biljke Monstera kod kuće

Za uzgoj na otvorenom, biljke monstera će preživeti samo u zonama uzgoja 10 i 11, ali možete uzgajati sve vrste biljaka monstera koje želite u svojoj kući jer većina monstera se odlično snalazi u prosečnim uslovima u zatvorenom prostoru.

Šta uraditi pre sadnje monstere
Pre nego što posadite monsteru, uradite malo istraživanje o specifičnim vrstama vaše biljne bebe. Saznajte da li će vam trebati rešetka ili neka druga vrsta oslonca i najbolji tip kontejnera (dobro drenirajući, viseći, stolni ili samozalivajući) za vašu biljku. Osim toga, pronađite odgovarajuću i veliku lokaciju za život vaše biljke. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, promaju prozore ili vrata i otvore za grejanje ili klimatizaciju.

Osim toga, budite sigurni da imate pri ruci set čvrstih baštenskih rukavica jer sok čudovišta može biti izuzetno iritantan za kožu.

Koja je najbolja mešavina tla za biljke Monstera?

Većina biljaka monstera preferira organski bogatu, dobro drenirajuću zemlju za saksije koja je pomešana sa malo treseta kako bi se povećala vlaga uz poboljšanje drenaže. U zavisnosti od prirodnog okruženja biljke, neki će preferirati krupniju mešavinu zemljišta koja uključuje koru, pesak ili perlit.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje tlo za biljke Monstera.

Kako se brinuti za biljke Monstera
Osim nekoliko posebno delikatnih vrsta, većina biljaka monstera je izdržljiva i relativno lako se uzgaja u različitim zatvorenim okruženjima. Njihovi osnovni zahtevi i preferencije za negu su sledeći:

Zalivanje
Kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši, temeljno natopite filtriranom vodom svake jedne do dve nedelje, u zavisnosti od sezone. Pustite da se voda potpuno isprazni. Biljke monstere vole da imaju blago vlažno tlo koje nikada nije vlažno.

Kao epifiti, monstere su podložne truleži korena i nikada ne bi trebalo da sede u stajaćoj vodi. Obavezno stavite svoju u lonac sa dobrom drenažom i izlijte višak vlage nakon zalivanja.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Monstera kod kuće.

Svetlost
Monstere preferiraju svetlu indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost. Iako mogu tolerisati slabo osvetljenje i delimičnu senku, neće rasti tako dobro bez više svetlosti. Direktna sunčeva svetlost će spržiti delikatne listove biljke monstere.

Za više – pogledajte naš sveobuhvatni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka Monstera i najboljim lokacijama za postavljanje Monstere u kući.

Hranjenje i đubrenje
Monstera biljke će imati koristi od mesečne primene uravnoteženog, u vodi rastvorljivog đubriva za sobne biljke tokom vegetacije samo u proleće i leto.

Za više – pogledajte naš sveobuhvatni vodič za đubrenje biljaka Monstera kod kuće.

Obrezivanje
Možete da obrezujete monsteru da kontrolišete njen rast i oblik i da uklonite mrtve/nezdrave listove i stabljike sa biljke. Za obrezivanje će vam trebati oštre, sterilne makaze za orezivanje. Ovo obezbeđuje čiste rezove i štiti biljku od infekcije.

Monstere su izdržljive i ne zahtevaju pažljivo obrezivanje. Odrežite svoju biljku u željeni oblik/veličinu, uklonite mrtve ili nezdravo lišće na dnu stabljike i zapamtite da mesto na kojem sečete podstiče novi rast. Dakle, ako želite da vaša biljka raste, odrežite je na vrhu. Ako želite da raste šire, odrežite ga sa strane.

Za najbolje rezultate, orezujte tokom vegetacije i obavezno nosite zaštitu tivne rukavice jer sok biljke može biti veoma iritantan za kožu.

Propagacija

Ako želite da ispunite svoju kuću biljkama monstere ili ih poklonite svim svojim prijateljima, možete razmnožiti svoju biljku iz zdravih rezova koje napravite tokom rezidbe.

Da biste se razmnožavali, obavezno odrežite listove ispod čvora (mala kvrga koja raste nasuprot lista i razvija vazdušne korene kada se odvoji od glavne biljke). Kada se obrezujete, umočite ga u promotor rasta (za brže rezultate) i stavite ga u malu saksiju sa zemljom. Za najbolje rezultate, razmnožavajte u proleće i leto.

Presađivanje

Kada prvobitni nivo tla opadne i/ili komponente za aeraciju tla (perlit ili kora) odlete na vrh, vreme je da presadite biljku. Većina biljaka monstera će biti najsrećnija ako se presađuju svakih 18 do 24 meseca.

Da biste omogućili vašem biljnom prostoru da raste, izaberite kontejner koji je oko 2 do 4 inča veći od trenutnog lonca. Da biste održali veličinu svoje biljke, presadite u isti kontejner sa svežom zemljom nakon što ste podrezali neke korene i obrezali neke listove biljke.

Za najbolje rezultate, presadite tokom vegetacije.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Monstera kod kuće.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Opušteno lišće monstere i/ili požutelo – Biljka je pod vodom i žedna. Povećajte učestalost zalivanja.
Smeđe i hrskavo lišće – podvodno i žedno. Ponekad to ukazuje na nakupljanje soli u zemljištu. Ako povećana učestalost zalivanja ne reši problem, presadite i smanjite raspored đubrenja.
Veneće lišće – Biljka može biti vezana za koren ili pod vodom.
Žuti listovi sa crnim stabljikama – Biljka je preterano zalivena. Izvadite iz kontejnera. Pre presađivanja, odrežite sluzavo/trulo korenje sa biljke.

Uobičajene štetočine

Biljke monstere su prilično izdržljive i otporne na štetočine. Međutim, neke sorte su podložne:

Tripsi – Sićušni beli insekti koji crpe vlagu iz biljaka, stvarajući male smeđe mrlje.
Mealibugs – Ova štetočina nejasno-belog izgleda je vrsta ljuspice koja uzrokuje promenu boje i ostavlja za sobom gnjecav trag.
Paukove grinje – izgledaju kao male smeđe-crvene tačke na donjoj strani listova. Oni uzrokuju promenu boje dok se hrane listovima biljke.
Skala – Poput brašnastih buba sa školjkama, ovi mali momci crpe vlagu iz biljaka dok talože otrov.
Najbolje rešenje za ove štetočine zavisi od vrste štetočina, zdravlja vaše biljke i godišnjeg doba. Najbolje je da zaštitite svoje biljke pre nego što se zaraze bubama tako što ćete pregledati nove biljke pre nego što ih unesete u svoj dom, pa čak i nanesite tanak sloj neem ulja kako biste sprečili lepljenje buba.

Osnovni alati za negu biljaka Monstera
Osnovni alati za kućne biljke
Zemljište za saksije za kućne biljke
Treset i aeraciono kamenje
Sonda za vodu ili merač vlage
Zaštitne baštenske rukavice
Makaze za orezivanje
Kanta za vodu
Flašica sa rasprskivačem
Posuda za kapanje
Dobro drenirajući kontejner
Višenamensko, izbalansirano đubrivo za sobne biljke

Upakovati
Sada kada znate skoro sve što treba da znate o najpopularnijim vrstama biljaka čudovišta, možete da pozovete nekoliko ovih lisnatih čudovišta u svoj dom, snimite nekoliko slika i postanete sledeći veliki proizvođač biljaka na Insta-u.

Česta pitanja o biljkama Monstera:
Mogu li biljke Monstera preživjeti u zatvorenom prostoru?
Biljke monstere su savršeno sposobne da prežive i uspevaju u zatvorenom prostoru. Kao i kod svake kućne biljke, ključ je pronaći tačan balans svetlosti, toplote, vode i ciklusa hranjenja koji odgovara vašoj specifičnoj sorti Monstera. Svaki dom ili kancelarija predstavljaju jedinstvene faktore životne sredine, tako da ćete morati da se prilagodite i prilagodite da biste pronašli pravi balans.

Kako se brinete o biljci Monstera?
Svaka biljka Monstera će imati svoje željene zahteve za negu, ali kao opšte pravilo ima za cilj indirektno ili filtrirano svetlo; zalivajte otprilike svakih 10 do 14 dana (kada se gornjih 2 inča zemlje oseti suvo na dodir); hranite maksimalno mesečno (samo tokom prolećnih i letnjih meseci) i orezujte u proleće da biste smanjili stari rast i ograničili prenaseljenost.

Koliko vode treba biljci Monstera?
Zalivajte prilično obilno oko osnove stabljike i preko gornjeg sloja zemlje dok ne vidite da voda teče do tanjira ispod. U tom trenutku zaustavite se, ostavite biljku 20 minuta, a zatim sakupite višak vode koja se skupila u tanjir.

Da li je sobnim biljkama Monstera potrebna sunčeva svetlost?
Da, sunčeva svetlost je važna za sveukupno zdravlje biljke, mada gde je to moguće ciljajte na svetlo indirektno svetlo. Dugi periodi na direktnoj sunčevoj svetlosti će spaliti lišće i oštetiti celokupno zdravlje biljke.

Koja je najbolja biljka Monstera za unutrašnju upotrebu?
Postoji mnogo biljaka Monstera koje su sposobne da uspevaju u zatvorenom prostoru. Neki od naših favorita uključuju Monstera delicisosa, adansonii, pinnatipartita, oblikua, karstenianum i dubia.

Da li je biljkama Monstera potrebno zamagljivanje?
Zamagljivanje može pomoći da se stvori dodatna vlažnost oko biljke što je korisno, ali uvek pazite da ne zasitite listove jer to može dovesti do problema sa stagncijom vode i uzrok je nekoliko potencijalnih gljivičnih infekcija. Posude za vlažnost i ovlaživači u prostoriji često su robusnije rešenje.

Koliko velike biljke Monstera postaju?
Uopšteno govoreći, biljke Monstera u zatvorenom rastu sporije od svojih rođaka na otvorenom, iako mogu doseći više od 10 do 12 stopa+, tako da vodite računa o sorti koju želite da uzgajate i održavajte raspored rezidbe svake godine kako biste držali svoju biljku Monstera pod kontrolom.