Kako izmeniti svoje tlo izgraditi bolje bastensko zemljiste

Za razliku od mnogih elemenata vaše bašte koje ne možete da kontrolišete: vremenske prilike, korov koji nikada ne nestaje, itd.— kvalitet vašeg baštenskog zemljišta je zapravo jedan od retkih elemenata koje možete da promenite. I ne samo to, već je to relativno jednostavna stvar koja može značajno poboljšati ukupan uspeh i bogatstvo vaše bašte. Dakle, ako ste se pitali kako da izmenite svoje zemljište za zdraviju baštu – došli ste na pravo mesto. Evo svega što treba da znate o izmenama i strukturi tla, plus naš vodič korak po korak za poboljšanje vašeg baštenskog zemljišta.


Šta znači izmeniti baštensko zemljište?
Pre nego što uđemo u detalje o tome kako najbolje možete da izmenite svoju baštensku zemlju, pomaže da saznate nešto o tome šta izmena zemljišta zapravo znači. Kada menjate baštensko zemljište, u suštini ga samo poboljšavate dodavanjem određenih vrsta organskog materijala u skladu sa specifičnim nedostacima vašeg zemljišta.

Većina baštenskih zemljišta je nesavršena i imaće koristi od dodavanja organskih đubriva ili mešavina komposta. Ali da biste zaista izmenili svoje tlo na pravi način, moraćete malo da razumete šta vašem tlu nedostaje (ili ima previše) i kako to možete da popravite. Umesto da samo posipate nasumično đubrivo u svoju baštu, pomaže da prvo odvojite vreme da proučite svoje zemljište i smislite plan igre šta biste želeli da poboljšate i kako ćete to da uradite.

Zašto je dobra baštenska zemlja važna
Imati dobro baštensko zemljište je važno jer je to nutritivna osnova vaše bašte. Pored svega što mogu da dobiju od vode i sunčeve svetlosti, vaše biljke se u velikoj meri oslanjaju na kvalitet vašeg zemljišta da bi ispunile svoje potrebe u ishrani. Ako vašem tlu nedostaje dostupnih hranljivih materija, vaše biljke će patiti.

Osim nutritivne vrednosti zemljišta, takođe želite da uzmete u obzir strukturu vašeg zemljišta – pošto je to takođe važno za zdrav rast biljaka i korena. Sledeće ćemo ući u neke osnovne nauke o tlu.

Osnovne nauke o zemljištu
Kada se govori o dobrom baštenskom tlu, tema je dvojaka. Prva stvar koju treba uzeti u obzir je pH vašeg tla, koji određuje koliko je vaše tlo kiselo ili alkalno. Ovaj deo nauke o tlu je važan jer vam omogućava da razumete koje vrste biljaka će najbolje rasti u vašoj bašti, a koje neće. Ako niste zadovoljni pH vrednosti vašeg zemljišta, možete ga promeniti dodavanjem kreča da biste povećali pH ili sumpora da biste ga smanjili.

Drugi deo nauke o tlu koji ćete želeti da razumete ima veze sa sastavom vašeg tla, koji se takođe naziva struktura tla. Ovaj aspekt nauke o tlu opisuje veličinu vaših čestica tla i koliko prostora (za vazduh i kretanje) je između tih čestica. Takođe opisuje koliko se lako (ili ne) voda apsorbuje u tlo. Glavni tipovi strukture tla su pesak, glina, mulj ili neka njihova kombinacija. Idealna struktura tla se obično opisuje kao „ilovača“ koja se smatra savršeno izbalansiranom strukturom tla u sredini gore pomenuta tri tipa.

Objašnjene vrste tla

Znati koja vrsta zemljišta odgovara određenoj biljci je izuzetno važno jer je tlo ključno za opstanak biljke. To je tlo koje učvršćuje i štiti korenje biljke, omogućavajući joj da upije vodu iz zemlje. Zemlja takođe može sadržati mnogo hranljivih materija i minerala koji pomažu biljci da raste.

Različite vrste zemljišta imaju različite kvalitete kada je u pitanju protok vazduha i zadržavanje vlage. Neke biljke vole dobro prozračno tlo koje brzo odvodi vodu. Drugi više vole gušća tla koja dugo zadržavaju mnogo vlage.

Većina hortikulturista prepoznaje šest glavnih tipova zemljišta. Veličina pojedinačnih čestica zemljišta obično kategoriše svaku vrstu zemljišta. Što je svaka čestica tla manja, tlo postaje gušće.

Gušća tla pružaju manje prostora za prolaz vazduha ili vode između čestica. Gusta tla se takođe brže zbijaju, što otežava rast korena biljke. Zemljišta koja imaju veće čestice pružaju veći protok vazduha i brže se odvode.

Uobičajeni tipovi zemljišta:
Kredasta tla: Ova tla se veoma razlikuju po gustini i mogu biti lagana ili gusta. Kredna tla obično imaju alkalniji pH od većine drugih zemljišta. Kredastoj zemljištu nedostaju hranljive materije i često sadrže mnogo kamenja.
Glinena tla: Glinena tla imaju najmanju veličinu čestica od bilo kojeg tla i neverovatno su gusta. Glinena tla su odlična u zadržavanju vlage i hranljivih materija. Međutim, ovim zemljištima koja se sporo dreniraju potrebno je mnogo vremena da se zagreju dovoljno za bezbednu sadnju.
Ilovasta tla: Često opisana kao savršeno zemljište, ilovasta tla kombinuju kvalitete gline, peska i mulja. Ilovasta tla se lako kopaju i dobro dreniraju, ali su i dalje plodna i sadrže puno hranljivih materija.
Tresetna tla: Iako ne često u dvorištima, treset se u velikoj meri koristi za kompost. Treset se uglavnom sastoji od organske materije i dobro zadržava vlagu. Međutim, tresetna tla su kisela i nemaju hranljive materije.
Peščana zemljišta: Peščana zemljišta su rastresita, pješčana tla sa velikim česticama. Ovo čini peskovito zemljište lakim za kopanje i veoma dobro drenirajućim. Međutim, peskovitim zemljištima nedostaju hranljive materije i takođe će početi da gube ono malo hranljivih materija koje imaju kada pada kiša.
Muljna tla: Mulj se formira od sitnih čestica stena i minerala. Ova tla su dobro drenažna, ali i dalje mogu zadržati dobru količinu vlage i hranljivih materija. Međutim, mulj se lako može zbiti.

Kako poboljšati svoju baštensku zemlju (korak po korak)

Procenite svoje tlo
Prvi korak u izmeni vaše baštenske zemlje je da tačno odredite šta mu je potrebno i koji su vaši ciljevi. Ovo će delimično zavisiti od toga šta planirate da uzgajate u svom tlu. Ako, na primer, želite da pripremite baštenski krevet za povrće, ovo bi moglo biti malo drugačije nego ako želite da pripremite svoje zemljište za sadnju velikog grmlja. Imajte na umu da većina biljaka uspeva na blago kiselim, bogatim, dobro drenirajućim zemljištima (tj. ilovača). Ako niste sigurni u tačne specifičnosti onoga što vašoj bašti nedostaje, ovo može biti dobar opšti cilj.

Testirajte svoje tlo
Ako zaista želite da uđete u tehničke aspekte vašeg tla i njegovih potreba, sada je pravo vreme da naručite test tla. Možete ga dobiti tako što ćete potražiti lokalnu kancelariju USDA da vidite koji su njihovi protokoli za testove tla. Većina ima uputstva na mreži i adresu za slanje u vašim uzorcima, a koštaju od 7 do 10 dolara. Alternativno, možete isprobati i ovo osnovno testiranje kod kuće koristeći sirće i sodu bikarbonu da biste stekli rudimentarno razumevanje pH vašeg zemljišta.

Ako ne možete da kažete strukturu svog tla samo gledajući je (ili pitajući kolegu baštovana), pokušajte sa ovim testom koji je jednostavan kod kuće da biste dobili ideju.

Kupite potrebne amandmane

Kada shvatite šta je vašem tlu potrebno (i kako biste želeli da ga poboljšate), vreme je da kupite amandman za tlo. Ovo će varirati u zavisnosti od vrste zemljišta koje već imate i za šta planirate da koristite svoj baštenski prostor, ali opet – dobro pravilo je da uvek dodajete organski materijal bogat hranljivim materijama. Ako možete da se sinhronizujete sa lokalnim farmerom da kupite nešto od njihovog odležanog stajnjaka (uverite se da je stajao neko vreme, inače će biti prejako za direktnu upotrebu) ili nešto od njihove mešavine komposta – još bolje.

Kada ste u nedoumici, „mešavine baštenske zemlje“ koju prodaju lokalni rasadnici, mešavine stajnjaka od ćurki, koza ili pilića, ili čak i lagano obrađeni kompost (mi volimo Eko Compost) će dobro poslužiti. Uverite se da ste kupili dovoljno materijala za dopunu da biste mogli da ga adekvatno umešate u prvih 16 inča gornjeg sloja zemlje u odnosu ⅓ amandmana prema ⅔ domaćeg tla.

Sakupite svoje alate
Pošto su vaši materijali za dopune spremni, vreme je da prikupite druge alate koji će vam biti potrebni za posao. Za ovo, u suštini želite alate koji vam omogućavaju da lako kopate i mešate svoju zemlju. Ručna gleterica i kolica mogu biti dovoljne. Kao alternativa (naročito u kamenitim vrtovima ili baštama od glinenog tla), kopanje može zahtevati sekiru i mnogo veće lopate.

Moj lični omiljeni alat koji imam pri ruci uključuju baštenske rukavice, sekiru, veliku lopatu, ručnu lopatu, male ručne grabulje i kantu. Sa ovim alatima mogu da kopam u gornji sloj zemlje, uklonim ga u svoju kantu, umešam amandman, a zatim ga vratim u zemlju. Imati sekiru i veću lopatu pri ruci pomažu pri kopanju, ali i ako naiđete na veće kamenje (skoro sigurno u mojoj bašti)!

Razbijte zemlju

Prvi korak u izmenama vašeg tla je razbijanje gornjeg sloja tla. Ako imate malč, obavezno ga odvojite pre nego što započnete ovaj korak, jer ne izbegavate da mešate malč u svoje tlo što je više moguće. Ovo je takođe odlično vreme da uklonite neželjeno kamenje, ostatke ili korov iz vašeg baštenskog zemljišta.

Dodajte svoje amandmane na tlo
Kada razbijete tlo, možete dodati svoje amandmane na jedan od nekoliko načina. Prvi način (moj lični favorit) je da koristite kantu ili kolica i ubacite svoje rodno tlo u posudu i dodate svoj amandman. Čini se da korišćenje odnosa od ⅓ amandmana na ⅔ domaćeg tla dobro funkcioniše i da će napraviti dovoljno značajnu promenu u vašem tlu bez šokiranja korenovog sistema vaših uspostavljenih biljaka. Ova metoda vam omogućava da zaista dobro pogledate stanje vašeg trenutnog tla i promešate stvari svojim rukama. Takođe možete prosijati sve kamenje ili korov koji ranije niste uhvatili.

Ako nemate pri ruci kolica ili kantu, još uvek možete da uradite isti proces direktno u svom baštenskom tlu dodavanjem dovoljno amandmana i mešanjem rukama ili alatom.

Pokrijte svoju zemlju

Iako ovo nije striktno deo izmene zemljišta, to je dobar poslednji korak koji treba preduzeti u obezbeđivanju stalnog zdravlja vašeg tla. Razlog?

Prva stvar koju možete da uradite za svoje zemljište (naročito kada pokušavate da ga poboljšate) je da ga ostavite golim – što dovodi do isušenog zemljišta sa nedostatkom hranljivih materija.

Dakle, pre nego što spakujete svoj baštenski alat i provedete dan, dodajte malo malča u svoje novo izmenjeno zemljište. Ovo može biti prirodni malč koji nalazite oko svog dvorišta (poput lišća ili borovih iglica) ili otmjenije stvari koje dobijete u baštenskoj prodavnici. Alternativno, ako niste uredni baštovan, možete razmisliti i o sadnji nekih pokrovnih useva koji će obogatiti vaše tlo, dodati hranljive materije u njega i mogu napraviti ukusne prelive na vašim letnjim salatama. Neki omiljeni i laki za uzgoj pokrovni usevi su detelina, rukola, senf i lucerka.

Česta pitanja o izmenama i dopunama zemljišta:

1. Kako da izmenim svoje tlo?
Izmena vašeg tla počinje sa razumevanjem šta biste želeli da promenite u vezi sa njim (pH, strukturu ili oboje) i kako biste to želeli da uradite. Ako duboko zaroniti u nauku o vašem tlu nije izvodljivo, dobar standard je da počnete dodavanjem organskog komposta gustog hranljivih sastojaka ili mešavine zemljišta u odnosu od ⅓ amandmana na ⅔ domaćeg zemljišta.

2. Koja je najbolja izmena tla?
Zaista ne postoji “najbolja” izmena tla. Ali za dodavanje više hranljivih materija nazad u vaše zemljište (što je obično dobra ideja bez obzira na sve), mi zaista volimo Eko kompost ili Miracle-Gro mešavinu za saksije.

3. Kako menjate zemljište u postojećoj bašti?
Možete menjati tlo u postojećoj bašti mešanjem komposta bogatog hranljivim materijama ili druge organske mešavine zemljišta kupljene na lokalnim farmama ili rasadnicima. Da biste to uradili, počnite iskopavanjem malog dela nezasađenog baštenskog zemljišta (pazite da ne poremetite korenje vaših postojećih biljaka) i umešajte svoj amandman u odnosu od ⅓ amandmana prema ⅔ domaćeg zemljišta. Dodajte svež malč u svoje tlo kada završite.

4. Šta mogu dodati u svoju baštensku zemlju da bih je poboljšao?
Dodavanje više organske materije bogate hranljivim materijama skoro uvek će poboljšati sastav vašeg zemljišta, kao i njegovo ukupno zdravlje i funkciju. To možete učiniti sa odležanim stajnjakom ili organskim kompostom ili mešavinom baštenskog zemljišta.

5. Kako mogu jeftino poboljšati svoju baštensku zemlju?
Poboljšajte svoju baštensku zemlju jeftino dodavanjem starog stajnjaka ili komposta lokalnog farmera. Možete mešati ove amandmane direktno u svoje zemljište u odnosu ⅓ amandmana prema ⅔ domaćeg tla. Obavezno pokrijte svoju zemlju nakon toga svežim malčem (ili lišćem ili borovim iglicama) da biste zadržali vlagu i sprečili da se ispeče na suncu.

Konačna reč

Iako je potrebno malo vremena i truda, izmena vašeg tla je dostojan poduhvat za svakog baštovana. Poboljšanjem ishrane i sastava vašeg zemljišta, gotovo je zagarantovano da ćete imati zdravije, jače biljke – bez upotrebe dodatnih hemikalija ili sintetičkih đubriva. Dajte prioritet dopuni vaše bašte organskim materijalima i bićete zapanjeni koliko se vaša bašta inteligentno prilagođava ovim hranljivim dodacima i koliko su vaše biljke srećne.