U kojim bojama dolazi cvece anemone

Sve što treba da znate o bojama cveća anemone

Poznate kao vetrovke i ponekad zbunjene sa makom, anemone su delikatno i šareno cveće koje se može uzgajati u baštama širom sveta. Lako je pronaći sorte ove biljke koje cvetaju u proleće, leto ili jesen. Ovo vam omogućava da napravite prikaz za sva tri godišnja doba samo od iste biljke. Ako tražite raznolikost boja, imate sreće. Anemone dolaze u širokom spektru boja za sve tri sezone cvetanja kako bi vam pomogle da se mešate i uskladite za prelepo dvorište uz manje napora.


Boje cveća anemone – najvažnije
Većina sorti anemona je neki oblik ružičaste ili crvenkaste boje u različitim intenzitetima. Bela je druga najčešća boja, a zatim žuta ili zlatna. Manje uobičajene boje uključuju lavandu, magentu i dvobojne.

Botanički pregled:

Anemone je sopstveni rod koji uključuje preko desetak cvetnih biljaka. Svi su oni deo porodice Ranunculaceae.

Uprkos svom izgledu, anemone nisu blisko povezane sa makom, već sa puterom. Ove biljke imaju širok raspon koji ih ima na svim kontinentima osim Australije i Antarktika. Mnoge vrste su poreklom iz Severne Amerike, ali su takođe uobičajene u Evropi.

Svako u USDA zoni 7a ili toplijoj može da ih uzgaja na otvorenom, pri čemu se većina sorti vraća svake godine radi stabilne boje. Cvetovi imaju tendenciju da se bar malo uzdižu iznad lišća, uglavnom na pojedinačnim stabljikama, ali ponekad u grozdovima. Anemone najbolje uspevaju uz često zalivanje u dobro dreniranom zemljištu i zahtevaju delimičnu senku tokom dana i đubrenje u proleće i rano leto. Pored toga, mudro je pratiti sve uobičajene štetočine, bube i bolesti anemona.

Neke sorte imaju gomoljasto korenje koje im pomaže da se vrate, ali druge se oslanjaju na tanje korenje nalik na užad koji manje štite biljku od mraza tokom zime. Bez obzira na boju ili stil, cveće ima tendenciju da ima blagi oblik čaše koji ovo čini prepoznatljivim.

Ime Anemone je starogrčko za „kćer vetra“, odakle potiče i njeno moderno ime Vetrofla. Takođe je povezano sa mitom u kojem je Afrodita, boginja ljubavi, oplakivala Adonisovu smrt. Dok je plakala nad telom svog ubijenog smrtnog ljubavnika, njene suze su padale na zemlju i nicale kao šareno cveće. Ovo je bila Anemona, poznata po svojoj lepoti i kao simbol izgubljene ljubavi.

Sorte boja cveća anemone:
Sve primarne boje anemona imaju svoja značenja, pa razmislite o teoriji boja prilikom mešanja i usklađivanja sorti za prekrasan krevet ili kontejner. Evo najčešćih boja za cveće anemone svih vrsta i sorti.

Svetlo ljubičasta boja je uobičajena za sorte anemona, posebno niže vrste koje se preferiraju kao pokrivači tla.

Kao razblažen oblik ljubičaste, lavanda se često povezuje sa elegancijom i inteligencijom. Ne prenosi baš isti osećaj kraljevstva i kraljevstva kao intenzivna ljubičasta nijansa, ali je i dalje povezana sa luksuzom.

Raznovrsnost Anemone hortensis ‘lavanda-ružičasta’ je veoma retka, ali ima i svetloljubičastu laticu i intenzivnije ljubičasto središte.

Anemone origana je poreklom iz Severne Amerike i ima delikatan, skoro plavi cvet sa samo pet latica, dajući joj zvezdani izgled među lišćem.

Mnoge sorte Anemone blanda su takođe boje lavande ili plavičaste, uključujući „Plave nijanse“. Lako je pronaći anemone svih oblika, veličina i vrsta lišća sa svetloljubičastim cvetovima.

Crvene anemone

Poppi Anemone, ili A. coronaria, ima mnogo sorti koje pokazuju bogatu crvenu boju. Ovo im pomaže da izgledaju još više kao popularni mak, a da ih je mnogo lakše uzgajati.

Crvene boje raspiruju strasti i simbolizuju jaka osećanja, posebno ljubavna. Dodavanje crvenih cvetova vašem pejzažu može začiniti tamnije lišće i pomoći u dodavanju energije i entuzijazma koji se prenosi na crveno lišće jeseni.

Popularne crvene sorte Anemone uključuju ‘Hollandia’, sa svojim crnim središtima za kontrast, i šiljastim duplim cvetovima neobičnog izgleda sorte ‘Governor Double Red’.

„Harmoni Scarlet“ je hrabar koliko mu ime sugeriše i ima tamno ljubičasti centar koji vredi videti samo zbog svoje boje.

Možda najčešća boja za sve anemone, posebno za sorte koje cvetaju u jesen, ružičasta je i privlačna i podiže raspoloženje. Ružičasta boja se takođe generalno smatra simbolom nevinosti, razigranosti i zabave.

Dodavanje više ružičaste boje vašem pejzažu može pomoći privlačenju leptira, pčela i drugih oprašivača. Čak i kolibri mogu biti privučeni nekim ekstra vrućim ružičastim cvetovima u bašti.

Pokušajte da isečete neke ružičaste anemone da biste poslali poruku prijateljstva i podrške nekome ko prolazi kroz teška vremena.

„Silfid“ je anemona tipa maka koja ima vruću ružičastu boju koja bledi u belu oko tamnog centra za šareni dvobojni izgled.

Raznovrsnost italijanske anemone ‘Blush’ ima išaran beli do ružičasti izgled sa lepotom obojenog cveta direktno iz prirode.

„Pepeljuga“ cveta u jesen velikim ružičastim cvetovima koji imaju meko žute centre.

Dvobojne ružičaste sorte uključuju popularnu „Mona Lizu“, koja je dostupna u dvobojnoj meko ružičastoj i beloj vrsti i šokantnijoj sorti vruće ružičaste boje.

Tamnije ljubičaste i ljubičaste Anemone su u suprotnosti sa ružičastim i belim cvetovima u mešovitoj sadnji. „De Caen miks“ popularnih anemona tipa maka uključuje višestruke cvetove ljubičice sa akvarelom ili slikanim izgledom koji će vam se svideti. ‘Gospodin. Fokker’ je ljubičasta anemona koja je bliska pravoj plavoj kao što ćete dobiti sa ovim cvetom.

Ljubičasta je simbol kraljevstva i veličanstva, što je čini dobrim izborom za proslavu dostizanja vrha vaše karijere ili dobitka na lutriji. Takođe je vezan za inteligenciju, bogatstvo i velikodušnost.

Dodavanje malo više ljubičaste boje vašem pejzažu može ga učiniti dramatičnijim, posebno sa tamnijim nijansama.

Još jedna sjajna opcija Anemone koja dolazi u ljubičastoj boji je sorta ‘Bovles’, koja izgleda skoro kao krokusi sa šafranom. To je deo vrste Anemone nemorosa koja je poreklom iz Evrope i jedva raste više od 8 inča.

Magenta je retka nijansa za anemone, ali neke sorte uspevaju da kombinuju crvenu i ljubičastu na hrabar način u laticama. Ove anemone su odlične za simbolizaciju zrelosti i dubine osećanja prema nekome. Iako ponekad postoji romantičan naklon ovoj boji, ona se češće koristi za predstavljanje poštovanja nečijih roditelja ili starijih.

Odlična sorta za pokazivanje prave magenta boje u bašti je italijanska anemona poznata kao “Mistral magenta”. Nekoliko drugih vrsta se čak približava njegovoj boji i retko se kvalifikuje za opis prave magenta, ali alternativa boje vina je sorta „Bordo” sa tamnim središtem.

Bele anemone

Bela je jedna od najčešćih boja za anemone, i sve je samo ne dosadna. Neki beli cvetovi su svetli i čisti, dok su drugi pomešani sa primesama ružičaste ili ljubičaste da bi biljci dali mekan izgled akvarela.

Ova boja simbolizuje čistoću, nevinost i novi početak. Takođe se obično koristi za uspomenu na voljenu osobu koja je izgubljena.

Postoji mnogo popularnih belih sorti za baštu, ali sorta ‘Honorine Jobert’ ima dugu istoriju i tamno lišće koje je u suprotnosti sa svetlim cvetovima.

„Nevesta“, kao što ime kaže, bela je kao venčanica i jednako elegantna.

Japanske anemone ‘Divlji labud’ posebno su privlačne svojim uvrnutim belim laticama.

„Mt. Everest je skoro krem boje, dodajući toplinu hladnim belim tonovima koji su uobičajeniji za cvet Anemone.

Žute i zlatne anemone

Žuta i zlatna nisu uobičajene boje za anemone, ali postoji nekoliko varijanti koje sadrže ove boje. Oba se smatraju znacima bogatstva, dobrog zdravlja i sreće.

Sorta Anemone ranunculoides poznata kao ‘narandžasta’ nije zapravo narandžasta, već zadivljujuća zlatna.

Većina anemona žute boje je vrsta Anemone ranunculoides jer je poznata kao žuta drvena anemona.

Česta pitanja o bojama cveća anemone:

Koja je najčešća boja cveta anemone?
Ružičasta je najčešća boja, a zatim bela, za cvet Anemone.

Šta simbolizuje cvet anemone?
To je simbol izgubljene ljubavi i tugovanja u nekim mitovima i sreće u drugim.

U kom mesecu cvetaju anemone?
Anemone mogu cvetati u proleće, leto ili jesen, u zavisnosti od sorte i vrste. U zavisnosti od oblasti u kojoj živite, mogu da cvetaju već u martu i do oktobra.

Da li su Anemone srećne?
Smatraju se simbolom sreće širom Evrope i Azije.

Koliko dugo cveće anemone traje u vazi?
Određene vrste anemona mogu trajati nedelju dana ili duže u vazi ispunjenoj svežom vodom svakodnevno.

Poslednja reč
Neka anemone budu deo vaše bašte da biste cenili njihovu lepotu i delikatnost. Postoji boja koja odgovara svakom dizajnu pejzaža, tako da možete upotpuniti izgled koji želite dok uživate u lepoti ovog cveća koje nije potrebno za održavanje. Izaberite niz različitih boja da biste stvorili mešoviti izgled za cvetni krevet, zajedno sa mešanjem sorti koje cvetaju u različitim godišnjim dobima mesecima lepote.