Kako izgledaju obicne cvetove mirte

Obične mirte su atraktivni zimzeleni grmovi iz porodice Mirtaceae. Mirte su poznate po svojim belim cvetovima koji nose bogato značenje i simboliku. U ovom članku ću razgovarati o tome kako izgledaju uobičajeni cvetovi mirte i ispitati neke od njihovih drugih botaničkih karakteristika.


Kako izgleda cveće mirte?
Obični grmovi mirte (Mirtus communis) proizvode male pojedinačne bele cvetove sa nekoliko dugih prašnika. Ovi prašnici imaju bele niti sa žutim prašnicima koji vire iz cveta. Svaki cvet u obliku zvezde ima pet latica, od kojih neke mogu imati blage naznake ružičaste. Cvetovi mirte su vitalni letnji izvor nektara za oprašivače kao što su pčele i leptiri.

Druge botaničke karakteristike cvetova mirte

Mirte su zimzeleno grmlje ili malo drveće iz roda Mirtus u porodici Mirtaceae. Postoje tri glavne vrste, od kojih je obična mirta najrasprostranjenija. Biljke mirte rastu između 8 i 16 stopa u visinu i otprilike 8 do 10 stopa u širinu.

Grmovi obične mirte imaju jednostavne, kopljaste zelene listove sa jakim mirisom. Ovaj slatki, svež miris je sličan eukaliptusu – još jednom članu porodice Mirtaceae. Kada belo cveće završi, biljke mirte zimi daju ljubičasto-crne bobice.

Grmlje mirte je sporo rastuće biljke kojima je potrebno 10 do 20 godina da dostignu punu veličinu. Biljke mirte rastu za otprilike 12 inča godišnje, tako da je lako upravljati njima. Obične mirte mogu da žive decenijama u pravim uslovima, a neki primerci žive i oko 150 godina.

Odakle dolazi cveće mirte?

Grmovi mirte su porijeklom iz Mediterana i južne Evrope. Mirte takođe rastu u delovima Afrike, Azije i indijskog potkontinenta. Biljke mirte najbolje rastu u toplim klimama sa blagim zimama.

U Sjedinjenim Državama, grmovi obične mirte uspevaju u USDA zonama 8 do 10. Uprkos tome što preferiraju toplu klimu, mirte su iznenađujuće otporne na hladnoću i mogu da prežive zimske temperature i do 10ºF (-12ºC).

Kada je u sezoni cveće mirte?
Cvetovi mirte cvetaju od leta do jeseni. Cvetovi se mogu pojaviti već u junu, a cvetanje može trajati do oktobra. Obične mirte koje rastu u toplijoj klimi cvetaće nešto ranije od onih koje rastu u hladnijim područjima.

Kako se brinuti za cvetove mirte

Sunčeva svetlost
Uobičajenim grmovima mirte je potrebno sunce ili delimična senka, u zavisnosti od klime. Mirtama je potrebno oko 6 sati punog sunca svakog dana u blagim klimatskim uslovima. U toplijim predelima mirtama je potrebna delimična senka da bi ih zaštitila tokom vrućih popodneva. Područja okrenuta prema jugu ili zapadu su idealna za grmlje mirte.

Grmlje mirte zahteva dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Grmovi mirte su otporni na sušu i više vole da budu malo vlažni nego preplavljeni. Mirte takođe preferiraju blago kisela tla sa pH vrednostima između 5,0 i 6,5. Mirte odgovaraju većini tipova zemljišta, osim kredastih, alkalnih zemljišta.

Zalivanje
Zalijte grmlje mirte jednom u 2 do 4 nedelje ako već neko vreme nisu padale kiše. Zalivajte mirte češće tokom toplih i suvih leta. Tek zasađenim grmovima mirte je potrebno zalivanje jednom nedeljno tokom prve dve godine dok se potpuno ne postave.

Đubrenje
Gnojite ustaljene grmove mirte jednom godišnje tokom proleća. Ovo obezbeđuje dodatne hranljive materije za novu sezonu rasta, posebno ako koristite granule đubriva sa sporim oslobađanjem. Gnojite novozasađene mirte jednom mesečno u prvoj sezoni rasta.

Obrezivanje
Mirte dobro reaguju na rezidbu i oblikovanje. Najbolje vreme za obrezivanje mirte je kasno leto ili jesen kada cveće završi. Uklonite sve oštećene ili mrtve grane da bi vaš grm mirte bio zdrav.

Najčešća pitanja o izgledu cveta mirte
Koje je drugo ime za cveće mirte?
Cvetovi obične mirte se ponekad nazivaju „prave mirte“ da bi se odvojile od nepovezane krep mirte. Cvetovi obične mirte se takođe nazivaju korzikanski biber ili slatka mirta.

Šta simbolizuje cvet mirte?
Cvetovi mirte simbolizuju ljubav i odanost, što ilustruje činjenica da se mirte često koriste u svadbenim buketima. Cvetovi mirte takođe mogu predstavljati nevinost, čistoću i obnovu kao i drugo belo cveće.

U koje doba godine mirta cveta?
Obične mirte cvetaju od leta do jeseni. Beli cvetovi niču već u junu i mogu ostati do oktobra. Uobičajeni grmovi mirte daju samo jedan nalet cveća svake godine.

Kako izgledaju obične cvetove mirte: zamotavanje
Ovo cveće ima pet latica. Neke latice takođe mogu imati suptilne naznake ružičaste. Obične mirte cvetaju tokom leta i jeseni pre nego što ustupe mesto ljubičasto-crnim bobicama zimi i rano proleće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu limunske mirte i krep mirte.