najboljih vrsta cveća za uskršnje poklone

Sve što treba da znate o poklanjanju cveća za uskršnje proslave

Uskrs je vreme za nove početke, i nema boljeg načina da proslavite sezonu nego sa svežim, lepim cvećem. Svi vole da primaju raznobojne cvetove, a Uskrs je savršeno doba godine za cvetni poklon. Ali sa toliko opcija, koje cveće treba da izaberete? Ovaj vodič će istražiti neke od najboljih vrsta cveća za Uskrs, kao i neke sjajne cvećare koji nude isporuku cveća širom zemlje za Uskrs.


Da li cveće predstavlja dobre poklone za uskršnje proslave?
Cveće je fantastičan poklon za Uskrs (ili bilo koje doba godine). Buketi i aranžmani su savršen način da proslavite prolećnu sezonu uz poruku nade, obnove i inspiracije.

Kada je u pitanju slanje uskršnjih cvetnih poklona, važan je odabir pravog cveća. Cveće ima svoj jezik, prožet značenjem i simbolikom. Neki cvetovi imaju značaj koji je povezan sa uskršnjom pričom. Drugi su povezani sa prolećem, obnovom i ponovnim rođenjem, što ih čini odgovarajućim izborima.

Kada treba da poklonim cveće za uskršnje proslave?
Svako vreme oko praznika je odlično vreme za poklon cveća za Uskrs. Možete izabrati da pošaljete cveće uoči Uskršnjeg vikenda ili da donesete cveće na događaj na sam praznik. Pošto Uskrs pada na nedelju, obavezno naručite cvećare mnogo unapred, jer su mnoge cvećare zatvorene na dan praznika.

Najbolje vrste cveća za Uskrs
Koje cveće je odličan izbor za Uskrs? Na viktorijanskom jeziku cveća, poznatom i kao floriografija, sledeći cvetovi su sinonimi za uskršnje tradicije. Uzmite u obzir ovo cveće kada poklanjate ovaj Uskrs.

1) Uskršnji ljiljani

Uskršnji ljiljan je savršen izbor za poklon; na kraju krajeva, ovo ljupko cveće je nazvano po prazniku! Mirisno belo cveće dodaju simboliku aranžmanu. Oni su povezani sa vaskrsenjem Hristovim i podrazumevaju čistotu, nadu i ponovno rođenje.

Nekoliko hrišćanskih legendi prikazuje uskršnji ljiljan. Posle Hristovog raspeća i vaskrsenja, cveće je bilo pronađeno kako raste u Getsimanskom vrtu, gde su kapi njegovog znoja padale dok se molio noć pre smrti. Za sijalice se kaže da liče na oblik Hristovog groba. Oblik trube cveta povezan je sa trubom arhanđela Gavrila, koji je objavio da je Hristos živeo.

2) Narcisi

Dugi vesnik proleća, veseli narcis nosi i uskršnju simboliku. Ovi rani cvetovi mogu se naći kako klimaju svojim sunčanim glavama u blizini praznika, što dovodi do dugog povezivanja sa Uskrsom.

U Engleskoj se cveće povezuje i sa Velikim postom. Poznate su kao „posne ljiljane“ ili „uskršnje ruže“, jer cvetaju između Pepelnice i Uskrsa. Hrišćanska legenda takođe povezuje narcis sa Getsimanskim vrtom. Kada se sakupi zajedno sa ostalim prolećnim lukovicama, narcis simbolizuje nove početke, ponovno rođenje i nadu.

3) Zumbul

Zumbul je još jedan prolećni cvet koji dodaje miris i boju uskršnjim cvetnim poklonima. Ovo kasno prolećno cveće raste u nijansama plavo-ljubičaste, tamno ružičaste, meko žute i najčistije bele, sve boje povezane sa Uskrsom. Kao i mnoga druga prolećna cveća, zumbuli rastu iz lukovica; često se predstavljaju dok su još u loncima.

Zumbul označava transparentnost, iskrenost i postojanost, što ih čini prirodnim izborom za Uskrs. Beli cvetovi dodatno dodaju značenje molitve i ljupkosti. Svi imaju sladak, jak miris koji može ispuniti sobu mirisom proleća.

4) Tulipani

Šareni tulipan je dobrodošao dodatak svakom uskršnjem buketu ili aranžmanu. Na viktorijanskom jeziku cveća, lale označavaju sunce i osmehe, šaljući pozitivnu poruku veselja i brige.

Tulipani takođe nose dodatno značenje ljubavi, ponovnog rođenja i verovanja. Beli tulipani imaju dodatni značaj traženja oproštaja, dok su ljubičasti tulipani povezani sa kraljevstvom i božanskim. Beli i ljubičasti tulipani spajaju oba značenja za Uskršnji praznik. Sekularno, mnogi povezuju oblik jajeta cvetova sa uskršnjim praznikom.

5) Gardenia

Svojim slatkim, opojnim mirisom, gardenija dodaje svoj očaravajući miris svakom uskršnjem poklonu. Njihove čisto bele latice su dugo bile povezane sa lepotom i ljupkošću, čineći gardeniju idealnim uskršnjim cvetom.

Gardenija takođe predstavlja čistoću, mir i obnovu, kombinovanjem da bi se napravila savršena uskršnja poruka. Kada se kombinuju sa svojim sjajnim, tamnim listovima, snežno beli cvetovi dodaju teksturu i miris uskršnjim buketima i aranžmanima.

6) Iris

Perunika koja cveta u proleće dolazi u raznim bojama, od kojih su mnoge savršene za Uskrs. Cvet irisa ima mnogo značenja kada se daje kao poklon, uključujući veru, poverenje, nadu i mudrost. Različite boje šarenice nose različita značenja. Ljubičasti cvetovi irisa, na primer, označavaju mudrost i kraljevstvo. Cvetovi belog irisa nose poruku čistote i nevinosti.

U grčkoj mitologiji, Iris je često opisivana kao božanski glasnik. U hrišćanskoj legendi, cvet irisa je povezan sa strašću Hristovom, pa se tako vezuje za Veliki post i Uskrs.

7) Ciklama

Sa svojim lepim, uzdignutim cvetovima, ciklama izgledaju kao mala srca. To je dovelo do njihovog povezivanja sa ljubavlju i iskrenošću u mnogim kulturama. Ciklama je takođe dugotrajan prolećni cvet, što je čini savršenim cvetom za uskršnje darivanje.

U mediteranskom regionu, ciklame su se često sadile oko manastira, jer predstavljaju odanost srca. Iako ciklama cveta u raznim bojama, bela (koja označava čistoću i nevinost) je dobar izbor za Uskrs. Ružičasta ciklama dodaje poruku mogućnosti, dok ljubičasta označava milost i promenu.

8) Ranunculus

Lako je shvatiti zašto je ranunculus dugo bio povezan sa šarmom i lepotom. Ovi veseli cvetovi eksplodiraju u proleće i rastu u nizu lepih boja. Nijanse cveća imaju različita značenja, a nekoliko je prikladno za uskršnje davanje.

Ružičasti ranunculus označava divljenje i simpatiju, a njihova boja čini ih dobrim dodatkom uskršnjem aranžmanu. Žuti ranunculus predstavlja radost i sreću, dok cvetovi narandže dodaju komponentu pozitivnosti. Konačno, beli ranunculus simbolizuje nevinost, čistotu i milost.

9) Gerbera Daisies

Svetla gerbera tratinčica donosi prskanje boje svakom uskršnjem stolu. Na jeziku cveća, tratinčice daju značenje nevine i odane ljubavi. Savršen su dodatak prazničnom buketu ili aranžmanu.

Gerbera tratinčice takođe mogu značiti čistoću, zadovoljstvo i sreću. Kao rezano cveće, oni su dugotrajni i nude lepu, intenzivnu boju. Poreklom iz regiona Južne Afrike, Gerbera tratinčice su dostupne u nizu nijansi. Ružičasta, bela, losos, žuta i narandžasta su odlični izbori za uskršnji buket.

10) Uskršnji kaktus

Uskršnji kaktus, ili Rhipsalidopsis gaertneri, mnogo liči na svog rođaka, Božićni kaktus. Međutim, kako mu ime kaže, uskršnji kaktus prelepo cveta u proleće, baš na vreme za praznik. Biljka je simbol ponovnog rođenja i obnove.

Ove divne biljke imaju svetle cvetove u obliku zvezda iznad tamnih, duboko segmentiranih listova. Cvetovi mogu biti bele, ružičaste, narandžaste, ljubičaste ili crvene. Ovaj sukulent dugo cveta i može da živi u saksiji dugi niz godina. Održavajte ih vlažnim (ali uvek dobro dreniranim) i obezbedite im dovoljno svetlosti da biste obezbedili zdravo cvetanje na vreme za Uskrs.

12) Posna ruža

Pozna ruža, koja se naziva i kumerom, savršena je za uskršnje darivanje. Počinju da cvetaju u kasnu zimu i rano proleće, baš u vreme praznika. Kukari dobijaju svoj zajednički naziv, posna ruža, zahvaljujući povezanosti sa Velikim postom, periodom ponovnog rađanja i pripreme za Uskrs.

Posna ruža je takođe povezana sa spokojem, spokojem i mirom. Oni takođe igraju ulogu u hrišćanskoj legendi. Za bele velikoposne ruže se kaže da su suze mlade devojke koja je došla da poseti dete Hrista, ali je plakala jer nije imala dar da mu donese. Tamo gde su njene suze padale, rasle su bele velikoposne ruže. Udruženje je dovelo do toga da se cveće nekada zvalo „Hristovo bilje“.

13) Ruže
Roses
Višegodišnji favorit, ruže su dobar uskršnji poklon. Naravno, ključno je odabrati pravu boju (i njeno povezano značenje). Konkretno, bele ruže su popularan izbor za uskršnje bukete i aranžmane i simbolizuju čistoću i nevinost.

Takođe možete pokloniti crvene ruže za Uskrs. U ovom kontekstu, crvene latice označavaju Hristovu krv, prolivenu za grehe njegovih sledbenika. Ruže sa jednim laticama su takođe povezane sa Uskrsom; divlje ruže imaju pet latica, a svaka latica predstavlja jednu od Hristovih rana na raspeću.

Vesela bela tratinčica je savršen uskršnji poklon. Njihove snežne latice predstavljaju čistoću i jasnoću, kao i nevinost i odanost. Ali njihovi sunčani, veseli žuti centri dodaju topli, prolećni dodir.

Postoji čak i tratinčica nazvana za praznik. Uskršnja tratinčica, ili Tovnsendia ekscapa, možda nije tako uobičajena, ali je direktno povezana sa praznikom. Ovi mali cvetovi koji cvetaju u proleće imaju bele i ružičaste zrake oko centralnog žutog diska. Rastu kao divlje cveće širom većeg dela zapada i centralne SAD.

15) Bebin dah

Često se koristi kao punilo u buketima i aranžmanima, bebin dah je popularan dodatak uskršnjim cvetnim poklonima. To je zato što se kaže da sićušni, delikatni cvetovi simbolizuju Svetog Duha, stvarajući značenje za one koji religiozno slave praznik.

Beli cvetovi takođe označavaju čistotu i nevinost Hrista. Bebin dah daje svežinu, prozračnost dodir s buketima. Takođe se može koristiti za pravljenje venaca ili venaca za ukrašavanje doma za Uskrs.

Da li su biljke dobra opcija za poklon za uskršnje proslave?
Uskrs je povezan sa novim počecima, prolećem i ponovnim rođenjem. Poklanjanje živih biljaka je savršen način da obeležite praznik, jer su biljke (bukvalno) poklon koji nastavlja da daje.

Veliki izbori za žive uskršnje biljke uključuju:

Uskršnji kaktus
Phalaenopsis orhideje
Hijacinti
Posne ruže
Gardenije