Kada i kako zalijevati biljke bromelije osnovni saveti

Sve što treba da znate o zalivanju biljaka bromelije

Biljke bromelije su divne za uzgoj u zatvorenom prostoru i nude niz prednosti potencijalnim roditeljima biljaka. Iako su im potrebni prilično specifični uslovi da bi napredovali, ovi uslovi se lako mogu ispuniti uz odgovarajuću negu i pažnju na detalje. Jedan od uslova je da biljke bromelije imaju odgovarajući nivo vlage i vlažnosti u svom okruženju. Nastavite da čitate da biste saznali sve o tome kako i kada zalivati biljke bromelije kod kuće.


Kako zalijevati biljke bromelije – najvažnije
Zalivajte biljke bromelije svakih 7 do 10 dana tokom vegetacije i svakih 14 do 21 dan tokom perioda mirovanja sredinom zimskih meseci. Bromelije se mogu zalivati zemljom, centralnom čašom i/ili zamagljivanjem listova biljke. Biljke bromelije su veoma osetljive na teške metale. Uvek zalivajte mekom, filtriranom ili destilovanom vodom.

Šta treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljaka bromelija

Vrsta biljke bromelije
Sa skoro 3.600 vrsta bromelija, postoji mnogo varijacija u preporukama za zalivanje između različitih rodova i vrsta unutar jednog roda. Istraživanje vaše vrste bromelija pomoći će vam da joj obezbedite odgovarajuće uslove za vlagu.

Na primer, biljke bromelije iz roda Tillandsia (vazdušne biljke) se ne gaje ni u jednom medijumu za saksiju. Treba ih zalijevati nedeljnim zamagljivanjem i temeljnim namakanjem u filtriranoj vodi svakih nekoliko nedelja.

Kopnene bromelije (one koje rastu u zemlji) više vole da upijaju vodu kroz tlo. Saksikolne bromelije (one koje rastu među stenama) mogu se zalivati vlaženjem zemlje ili punjenjem čaša. Epifiti (oni koji rastu na kori drveća) mogu se zalijevati u njihovim centralnim čašama, kroz njihov medijum za saksiju (ako je u jednom), ili zamagljivanjem njihovih listova.

Razmatranje temperature i vlažnosti
Unutrašnja temperatura i vlažnost utiču na raspored zalivanja bromelija.

Bromelija koja raste u vlažnom domu sa prosečnom unutrašnjom temperaturom verovatno ne treba da centralna šolja bude stalno napunjena vodom. Takođe neće zahtevati često zalivanje. U sušnom ili izuzetno toplom zatvorenom okruženju, bromelije bolje prolaze sa punim centralnim čašama i češćim rasporedom zalivanja.

Preovlađujući svetlosni uslovi
Preovlađujući svetlosni uslovi za rast biljaka bromelija
Svetlosni uslovi takođe utiču na količinu vode koja je potrebna bromelijama. Biljke na jakom ili direktnom svetlu zahtevaće više vode nego biljke koje rastu u uslovima slabijeg osvetljenja.

Sezona
Proleće i leto su aktivne sezone rasta za biljke bromelije. U ovo doba godine vašoj biljci je potrebno više vode. Zimi će biljke biti u stanju mirovanja i zahtevaju manje vode.

The Soil Mik
Mešavina bromelija takođe utiče na potrebe za zalivanjem. Mešavina za saksije sa većim sadržajem zemlje i/ili porozne kore će zadržati više vlage nego prvenstveno kamena ili peskovita mešavina. Lakše je zalijevati bromelije koje rastu u saksiji koja zadržava više vlage.

Veličina biljke i posuda za saksije
Naravno, većim bromelijama je potrebno više vode nego manjim bromelijama.

Pored toga, važno je uzeti u obzir veličinu i tip kontejnera. Ako vaša biljka ima dodatni prostor ili je u kontejneru koji ne odvodi vodu, moraćete da pazite da ne preterate sa zalivanjem biljaka. Bromelije su izuzetno podložne razvoju truleži korena zbog sedenja u stajaćoj vodi ili previše vlažnog zemljišta.

Kada zalivati biljke bromelije

Verovatnije je da će bromelije biti oštećene preteranim zalivanjem nego nedovoljno zalivanjem. Zalijte svoju bromeliju kada je mešavina za saksije suva, skoro suva ili kada je gornji centimetar ili dva zemlje suv na dodir. Merač vlage ili sonda za tlo mogu vam pomoći da odredite tačan nivo vlage u zemljištu za preciznije zalivanje.

Ako je vaša posuda velika ili ne drenira, posebno je pametno dodati merač vlage ili sondu za tlo u saksiju vaše biljke da biste tačno znali kada je treba zaliti.

Koliko često treba da zalivam biljku bromelije?
Generalno, bromelijama je potrebno temeljno zalivanje ili natapanje (vazdušne biljke) svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i svakih 14 do 21 dan u jesen i zimu.

Ako zalivate preko centralne čaše biljke bromelije, držite je stalno napunjenu vodom. Obavezno iscedite i zamenite vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili rast bakterija.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke bromelije?
Najbolje je zalijevati bromelije mekom, filtriranom ili destilovanom vodom – nikada vodom iz česme ili tvrdom vodom iz bunara.

Biljke bromelije su veoma osetljive na teške metale u vodi. Oni mogu spaliti koren biljke i ostaviti mineralne naslage na listovima biljke, blokirajući njenu sposobnost da apsorbuje vlagu i hranljive materije kroz posebne ćelije.

Kako zalijevati biljke bromelije

Romelijada Biljke
Način zalivanja biljaka bromelije razlikuje se u zavisnosti od vrste bromelije.

Epifiti – Epifiti mogu da unose vlagu i hranljive materije i kroz svoje korenje i kroz lišće. Možete zalijevati ove biljke bromelije tako što ćete navlažiti njihovu zemlju, zamagliti lišće ili kombinaciju oboje.
Vazdušne biljke – Vazdušne biljke upijaju vlagu i hranljive materije samo kroz posebne ćelije na svojim listovima. Biljke zamagljujte jednom nedeljno (ili češće u toplim i suvim uslovima) i potopite ih u vodu svake jedne do dve nedelje.
Sakicolous – Poput epifita, saksikolozne bromelije mogu uvući vlagu kroz svoje korenje i lišće. Možete ih zalijevati tako što ćete navlažiti njihovu zemlju, zamagliti lišće ili oboje.
Kopnene – Kopnene bromelije se oslanjaju na svoje korenje za vlagu i hranljive materije. Zalijte ih tako što ćete navlažiti njihovu zemlju.
Kada zalivate bromelije preko mešavine za saksije, potpuno natopite zemlju i ostavite da sva suvišna vlaga iscuri kroz dno saksije.

Pored toga, bromelije sa centralnim čašama mogu se održavati vlažnima tako što će njihove čaše biti napunjene vodom. Obavezno često menjajte ovu vodu kako biste sprečili rast bakterija.

Da li biljke bromelije treba da se zamagljuju?
Treba li raspršiti biljke bromelije
Vazdušne biljke mogu da upijaju vlagu samo kroz posebne ćelije na svojim listovima, tako da se moraju redovno zamagljivati i takođe dobro natopiti da bi dobile dovoljno vlage.

Druge biljke bromelije imaju iste specijalizovane ćelije koje upijaju vodu na svojim listovima i mogu imati koristi od redovnog zamagljivanja. Ovo je posebno tačno u toplim i suvim uslovima.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Da biste zaštitili bromelije od prekomernog zalivanja, možete sačekati da se zemlja potpuno ili skoro potpuno osuši pre zalivanja. Pratite nivo vlage pomoću merača vlage ili prstima da biste osetili gornje slojeve zemlje.

Ako listovi vaše biljke izgledaju živahno, živahno i zeleno, znaćete da je dobro.

Kako zalijevati razmnožene biljke bromelije
Mladunci bromelija su još podložniji prekomernom zalivanju, truleži korena i truleži stabljika nego potpuno odrasli bromelije. Sledite iste smernice za zalivanje odraslih bromelija. Međutim, zapamtite da mladi bromelije verovatno neće uzimati toliko vode kao zrela biljka bromelija.

Zalivanje biljaka bromelije nakon presađivanja
Nakon presađivanja biljke bromelije, temeljno natopite njeno tlo, osiguravajući da se sva suvišna vlaga isprazni. Zatim jednostavno nastavite da pratite svoj prethodni raspored zalivanja, proveravajući da li je nova mešavina za saksije suva ili skoro suva pre nego što nanesete više vlage.

Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje biljaka bromelije — potencijalni problemi, znaci i lekovi
Prekomerno zalivanje – listovi i stabljika vaše bromelije mogu postati smeđi i mokri u blizini baze i početi da otpadaju.
Nedovoljno zalivanje – smeđi, oštri ili uvijeni vrhovi listova.
Ako primetite znake prekomernog ili nedovoljno zalivanja, prilagodite raspored zalivanja u skladu sa tim.

Savršeno lepe biljke bromelije
Uz pravilan raspored zalivanja i negu, vaše sobne bromelije će napredovati i na kraju cvetati cvećem koje može trajati do 6 meseci!

Ako tražite svoju sledeću biljku bromelije koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju bromelije širom zemlje.

Česta pitanja o zalivanju biljaka bromelija
Kako da znam da li je mojoj bromeliji potrebna voda?
Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašoj biljci bromelije potrebno zalivanje.

Koliko vode treba da dam svojoj bromeliji?
Obilno zalivajte dok ne vidite vodu kako teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina će zavisiti od veličine biljke, vrste bromelije i posude za saksije.

Da li da zamaglim svoju biljku bromelije?
Vazdušne biljke bromelija uzimaju vlagu i hranljive materije samo kroz posebne ćelije na svojim listovima, tako da se moraju redovno zamagljivati. Biljke zamagljujte jednom nedeljno (ili češće u toplim i suvim uslovima) i potopite ih u vodu svake jedne do dve nedelje.

Kako da znam da li je moja bromelija zdrava?
Kao i kod svih kućnih biljaka, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode, hrane i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavlja svoj jedinstveni skup okolnosti, tako da ćete morati da nadgledate i prilagođavate se kako biste osigurali da vaša biljka bromelija napreduje. Srećna, zdrava bromelija će pokazati živopisne boje i pigment u lišću i cvetu, sa jakim zdravim listovima i imati stabilan rast.

Da li se biljke mogu oporaviti od prekomernog zalivanja?
Biljke se mogu oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom perioda od 2 nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.