Zasto su karanfili spanski nacionalni cvet

Kada čujete za Španiju, prvo što vam verovatno padne na pamet su duboki istorijski koreni i bogata kultura i tradicija evropske zemlje. To je takođe popularna destinacija za odmor za turiste širom sveta, a jedan od razloga su njeni ljudi. Takve karakteristike oličavaju prelepu zemlju Španiju. Ali iza njegove popularnosti kriju se simboli koji predstavljaju Španiju kao zemlju na mnogo različitih načina. Primer za to je crveni karanfil – nacionalni cvet Španije. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o tome zašto je karanfil španski nacionalni cvet i kako je dobio mesto u nacionalnim simbolima Reino de Espana.

O cveću karanfila
Karanfili ili Dianthus cariophillus , poznati na španskom kao Clavel, su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice Pinks ( Cariophillaceae ). Ime znači „cvet bogova“ na grčkom i „inkarnacija“ Boga na latinskom. Oni su bogati značenjem i simbolikom i takođe nude mnoštvo upotreba i prednosti .

Takođe se nazivaju karanfilićima, karanfili mogu narasti do 18 do 20 inča u visinu i proizvesti prelepo cveće u različitim nijansama boja. Iako je jedan od najpopularnijih crveni karanfil, traženi su i ružičasti, beli, žuti, grimizni. Zbog hibridizacije cvetova karanfila, raznobojne sorte se razmeću različitim dvobojnim ili trobojnim laticama. Svaki cvet je širok oko 4 cm i ima nabrane latice i miris poput karanfilića.

Dianthus je drugi najpopularniji cvet pored ruža. Za početak, to je jedna od najstarijih ukrasnih biljaka u uzgoju, sa izveštajima o uzgoju karanfila od pre više od 2.000 godina. Zbog svoje sveprisutnosti, ovaj istaknuti cvet je oduvek bio predmet oplemenjivanja biljaka, što je rezultiralo bezbrojnim hibridima karanfila za komercijalnu proizvodnju.

Trenutno se širom sveta uzgajaju mnoge vrste karanfila , sa glavnim komercijalnim proizvodnim područjima u Kolumbiji, Izraelu i Španiji.

Zašto je karanfil postao nacionalni cvet Španije

Jedna sigurna stvar u vezi sa karanfilima je njihova rasprostranjenost širom sveta, što ostaje tačno u Španiji. U stvari, Španija je jedan od najvećih komercijalnih proizvođača cveća karanfila. Izvanredno cvetanje je veoma omiljeno rezano cveće u zemlji i često se koristi na venčanjima, sahranama i drugim prilikama i kulturnim tradicijama.

Iako ne postoji zvanična izjava o tome zašto je i kako je karanfil postao nacionalni cvet Španije, važnost cveta u istoriji, kulturi i tradiciji zemlje govori sama za sebe.

Karanfili i Španski građanski rat
Karanfil je vekovima povezan sa Španijom i igrao je istaknutu ulogu u istoriji zemlje. Postao je važan simbol tokom Španskog građanskog rata (1936-1939) kada je korišćen kao znak protivljenja režimu generala Franciska Franka. Crveni karanfil je simbolizovao otpor i solidarnost sa republikanskim ciljem.

Kulturni značaj karanfila u Španiji
Borbe bikova, popularna španska tradicija, jedan su primer kako nacionalni cvet predstavlja primer bogate kulture okruga. U ceremonijama borbe bikova, karanfili se daju matadoru na kraju predstave borbe bikova. Još jedan ključni deo španske kulture i tradicije je flamenko, tradicionalni španski ples u kojem su karanfili takođe instrumentalni. Flamenco plesači se često nalaze kako krase cvetove crvenog karanfila na svojim glavama.

Karanfili i verska simbolika u Španiji
Cveće je značajno u različitim religijama. A što se tiče Španije, religiozne zemlje koja je usko povezana sa hrišćanstvom, karanfili igraju važnu simboliku. Nacionalni cvet je sveti simbol strasti Hristovih. Pored toga, karanfili su simbolično cveće tokom hodočašća El Rocio jer se veruje da su se suze Device Marije kada je izgubila sina pretvorile u latice karanfila.

Kraljevina Španija održava mnoge proslave širom zemlje, u kojima učestvuju i karanfili. Na primer, stanovnici Karabančela u Madridu slave praznik svog sveca zaštitnika, San Isidra, u maju. Za vreme svečanosti prodaju se crveni i beli karanfili. Često se nose u kosi tokom takvih proslava. Druge nacionalne španske proslave u kojima je cvet karanfila relevantan su Dan Pilara i festival Patios u Kordobi.

Ne samo da su karanfili sveprisutni tokom španskih proslava, već se brzo mogu uočiti ovi šarmantni crveni cvetovi koji okružuju tradicionalne španske bele kuće u ruralnoj Andaluziji, južnom regionu Španije.

Što se tiče romantične strane španske kulture, posebno tokom perioda romantizma, Andalužani su često koristili karanfile da izraze ljubav voljenoj osobi držeći cvet u ustima dok su svirali gitaru ispod prozora.

Zašto je karanfil španski nacionalni cvet – najčešća pitanja:

Zašto je karanfil španski nacionalni cvet?
Karanfil se smatra nacionalnim cvetom Španije zbog svog dubokog istorijskog i kulturnog značaja u zemlji.

Kako je karanfil postao simbol otpora u Španiji?
Tokom Španskog građanskog rata, pristalice Republike su nosile crvene karanfile kao simbol svog suprotstavljanja Frankovim nacionalističkim snagama. Karanfil je predstavljao njihovu želju za slobodom, demokratijom i socijalnom pravdom. Povezivanje karanfila sa republikanskim ciljem dovelo je do njegovog usvajanja kao simbola otpora Frankovom režimu.

Da li karanfil ima neki kulturni značaj u Španiji?
Da, karanfil ima kulturni značaj u Španiji. Često se koristi na tradicionalnim španskim festivalima, kao što je Feria de Abril u Sevilji, gde žene nose flamenko haljine ukrašene karanfilima. Cvet se takođe široko koristi u tradicionalnim španskim venčanjima, buketima i drugim svečanim prilikama.

Postoji li još neki razlog zašto je karanfil španski nacionalni cvet?
Iako je povezanost karanfila sa Španskim građanskim ratom značajan faktor, takođe je vredno napomenuti da se cvet kultivisao u Španiji vekovima i da je postao duboko ukorenjen u kulturi zemlje. Njegove žive boje i prijatan miris učinili su ga popularnim izborom za proslave i dekoracije širom Španije.

Postoje li neke specifične vrste karanfila povezane sa Španijom?
Da, u Španiji je crveni karanfil (Dianthus cariophillus) posebno povezan sa njegovom ulogom nacionalnog simbola. Međutim, druge boje karanfila, kao što su bela i roze, takođe se obično koriste i cene u različitim kulturnim i tradicionalnim kontekstima.

Da li postoje neke zvanične deklaracije ili zakoni koji utvrđuju karanfil kao nacionalni cvet Španije?
Ne postoje posebni zakoni ili zvanične deklaracije koje formalno utvrđuju karanfil kao nacionalni cvet Španije. Njegov status nacionalnog simbola proizilazi iz njegovog istorijskog i kulturnog značaja, a ne iz zakonodavnog dekreta. Međutim, povezanost karanfila sa Španijom ostaje široko priznata i priznata.

Završavanje: Nacionalni cvet Španije – Cvet karanfila
Španija je značajna zemlja sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom. S obzirom na popularnost karanfila u ovoj evropskoj zemlji, razumljivo je kako je postao cvetni amblem Španije. Karanfil je veoma popularan ukras u zemlji i to iz svih dobrih razloga.

Kao nacionalni cvet Španije, karanfili imaju različita značenja i simbolike koji predstavljaju zemlju u mnogim aspektima. Primamljivo cveće učestvuje u nekoliko tradicionalnih svečanosti, kao i verskih proslava i aktivnosti. S obzirom na njegov značaj u španskoj kulturi i tradiciji, može biti teško zamisliti cveće karanfila a da nije povezano sa prelepom zemljom Španijom.