Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Kako uspešno saditi, uzgajati i brinuti se za cveće nevena
Da li će sunčano nabrano cvetati u nizu toplih, privlačnih boja, neven su divne baštenske biljke koje se lako uzgajaju. Uzgajaju se zbog svog cveća, kao i zbog sposobnosti odbijanja štetočina u povrtnjacima. U ovom vodiču ćemo pokriti sve što vam je potrebno kako da uzgajate neven, bilo da ih sadite, uzgajate ili podrezujete za upotrebu kao rezano cveće.


Šta su marigoldi?
Neven su naučno poznati kao Tagetes, grupa biljaka iz porodice Aster, Asteraceae. Asteraceae je druga najveća porodica biljaka, što znači da su neven usko povezani sa nekoliko drugih popularnih ukrasnih biljaka poput suncokreta.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Uobičajeno ime neven može biti zbunjujuće jer se pripisuje i drugim biljkama, posebno nevenu poznatom kao lonac neven. Međutim, pripadnici roda Tagetes poznati su kao pravi neven, koji sadrži mnoge uzbudljive vrste sa vatrenim cvetovima.

Šta simbolizuju neven

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Cvetovi nevena imaju značaj u nekoliko kultura širom sveta. Svaka boja takođe ima specifičnu simboliku koja odgovara toplim i svetlim tonovima. Oni su istaknuti na proslavama Dana mrtvih (Dia de Los Muertos).

Sve u svemu, cveće je povezano sa toplinom i energijom, što ima pozitivan značaj. U mnogim kulturama, koriste se na festivalima sećanja i odavanju počasti mrtvima, povezujući cvet sa vaskrsenjem. Različite boje su takođe povezane sa radošću, romantikom i prijateljstvom.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Prednosti nevena

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju da uzgajaju neven je njihova opsežna lista prednosti. Ove biljke se lako uzgajaju, ali su cenjene u povrtnjacima zbog svoje sposobnosti da odbijaju određene štetočine – posebno bele mušice i nematode. Oni takođe mogu delovati kao usevi zamke za druge štetočine, odvlačeći ih od biljaka koje želite da izbegavaju.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Odličan za životnu sredinu, cvetove nevena vole mnogi oprašivači, posebno leptiri. Cveće se takođe može koristiti kao prirodna boja za hranu ili boja za tkaninu, čime se ograničava ispiranje hemikalija u vašu neposrednu okolinu.

Svestrani cvetovi se mogu koristiti čak i u kuhinji. Većina cveća nevena je jestivo i dodaje dašak boje svakom jelu, bilo da je u pitanju salata ili sendvič. Veruje se da imaju antiseptička i antiinflamatorna svojstva i da su odlični za zdravlje očiju.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Toksičnost i jestivost

Cvetovi nevena su jestivi u malim količinama i imaju blago začinjeni citrusni ukus. Obratite pažnju na T. tenuifolia i T. lucida za cvetove najboljeg ukusa. Listovi su takođe jestivi, ali ih treba rano ubrati pre nego što postanu neukusni.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Iako ne utiču na ljude kada se konzumiraju u malim količinama, neven se obično smatra blago toksičnim za kućne ljubimce. Simptomi gutanja su blagi – uglavnom iritacija oko usta – i nisu opasni po život.

Vrste nevena

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Postoji mnogo vrsta nevena koje možete izabrati, sa različitim vrstama cveća i bojama. Ovo nekoliko je najčešćih nevena u kućnim baštama:

Francuski neven: Tagetes patula
Afrički neven: Tagetes erecta, takođe poznat kao astečki ili američki neven
Pečat neven: Tagetes tenuifolia
Triploidni neven: Tagetes patula k erecta, hibridni ukrštaj francuskih i afričkih tipova.
Svaka vrsta dolazi u nizu boja, fokusirajući se na tople i svetle tonove:

Orange
Jarko žuta
Kremasto žuta
Narandžasta Crvena
Bordo
Crveno-žuta dvobojna
Narandžasto-crvena dvobojna
Sezona cvetanja nevena
Neveni imaju dugu sezonu cvetanja, uglavnom tokom letnjih meseci. Neke počinju da cvetaju u kasno proleće, a druge se mogu produžiti do jeseni, ali skoro sve vrste će cvetati tokom leta.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Pošto preferiraju tople temperature, neven obično prestaje da cveta kada dođe do prvog mraza u jesen ili neposredno pre. Vreme sadnje će uticati na to koliko brzo će cvetati, kao i na klimu u vašem regionu. Ali najveći odlučujući o dužini i vremenu sezone je odabrana vrsta i sorta nevena u vašoj bašti.

Redovno oplodnja i đubrenje će poboljšati rast tokom cele sezone, obezbeđujući da dobijete što više cvetova sa vaših biljaka.

Koliko veliki neven rastu?

Neven se razlikuje po veličini prema vrsti i sorti, ali su uglavnom kompaktne biljke koje se kreću između 6 i 24 inča u visinu. Patuljasti ili kontejnerski neven se uzgajaju da ostanu kratki, što ih čini savršenim za sadnju u kontejnerima. Drugi su bolje prilagođeni niskim krevetima, koji rastu nešto više od dva metra sa sličnim širenjem.

Kako uzgajati neven za početnike osnovni vodič

Oni u toplijim regionima mogu da ih uzgajaju kao kratkotrajne trajnice, ali se mnogo bolje ponašaju kada cveta jednom u sezoni, kasnije se izvlači iz bašte. Za kontinuirano cvetanje, najbolje je sačuvati seme na kraju sezone da biste ponovo posadili sledeće godine.

Iako uobičajena imena poput afričkog i francuskog nevena mogu zvučati kao autohtona područja, ova imena se odnose na mesta gde su se biljke naturalizovale ili postale popularne tokom istorije. Neven je poreklom sa kontinenata na zapadnoj hemisferi, od Severne Amerike preko centralnih regiona do Južne Amerike.

Gajenje nevena iz semena u odnosu na rasadničke biljke

Za one sa ograničenim budžetom, uzgoj nevena iz semena je jednostavan i relativno brzo daje bujne biljke. Ovo se uglavnom odnosi na francuski i pečatni neven, jer se afrički neven može posaditi iz semena, ali im je potrebno nešto duže da sazre.

Da biste maksimalno iskoristili svoje cvetanje tokom jedne sezone, započnite seme u zatvorenom prostoru oko šest nedelja pre poslednjeg datuma mraza da biste ga pripremili za sadnju čim se tlo zagreje.

Takođe možete uzgajati bilo koju vrstu nevena iz rasadnika ili punih biljaka, u zavisnosti od godišnjeg doba. Ovo je odlično za brzo uspostavljanje i idealno za one koji sade kasnije u proleće koji još uvek žele maksimalno cvetanje.

Gde kupiti seme nevena i početne biljke

Neven su popularne baštenske biljke dostupne u većini rasadnika i na mreži. Ako ne možete da pronađete željeni tip u svom regionu, potražite pakete semena na onlajn pijacama kako biste bili sigurni da ćete dobiti upravo ono što tražite.

Sadnja marigolda

Mogu li neven rasti u saksijama?

Neven su ljupke biljke u kontejnerima, ispunjavaju prostor bujnim listovima i sve ih prelivaju vatrenim cvetovima. Uzgajanje u saksijama takođe vam omogućava da pomerate biljku po potrebi, što je idealno za one bez punog sunca u maloj bašti.

Kada rastete u kontejnerima, potražite kompaktne sorte koje neće rasti ni previsoko ni široke. Ovo su često označene vrste kontejnera, što ih čini neverovatno lakim. Ako želite da uzgajate jednu od viših vrsta, uverite se da veličina saksije može da pristane na zrelu visinu biljke.

Kada saditi neven

Neven se obično sadi početkom ili sredinom proleća nakon poslednjeg mraza. Sačekajte dok se tlo ne zagreje da biste izbegli bilo kakvo oštećenje novim i ranjivim rastom od hladnoće. Sadnja iz rasadnika u ovoj fazi će brže dati zrele biljke, ali uzgoj iz semena je takođe jednostavan za ove biljke koje brzo rastu.

Ako živite u hladnijem regionu gde se tlo zagreva tek krajem proleća, ili ako uzgajate afričke nevene, najbolje je da posejete seme u zatvorenom prostoru da biste bili spremni za sadnju kasnije u sezoni. Posadite 4-6 nedelja pre poslednjeg mraza u vašem regionu i držite seme u toplom okruženju kako biste podstakli klijanje.

Kada svi znaci hladnoće nestanu, jednostavno presadite sadnice kao i sve druge rasadničke biljke.

Neven je potrebno posaditi na potpuno sunčanom položaju za najbolji učinak. Ovo je jednako najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, ali bliže 8 sati ili više će obezbediti najbolje moguće cvetove.

Za plodno cvetanje nevena neophodno je puno sunce. Cvetaće vrlo malo ili uopšte u delimičnoj senci, samo tolerišući ove uslove u ranim fazama rasta dok se još uvek uspostavljaju.

Ako ne možete da pronađete savršeno mesto, posadite u kontejnere i pomerajte ih jednom dnevno da biste maksimalno iskoristili uslove osvetljenja.

Ako postoji nešto oko čega marigoldi nisu izbirljivi, to je vrsta tla. Ove biljke mogu rasti skoro svuda i generalno se dobro ponašaju, bez obzira na uslove tla. Jedini izuzetak od ovoga su teška glinena tla koja zadržavaju previše vode, što dovodi do truljenja korena.

Ako želite da svojim biljkama date najbolji mogući početak, ilovasto plodno tlo je idealno. Takođe, ciljajte na pH između 6,2 i 7 za najsnažniji rast. Međutim, vaši neveni bi i dalje trebalo da uspevaju ako je vaše tlo izvan ovih parametara.

Zahtevi za ulaganje i podršku
Nevenima uglavnom nije potrebna podrška, sposobni su da se dobro drže. Međutim, više sorte oko 2 stope ili više mogu imati koristi od kolčenja kako bi zaštitile stabljike od jakih vetrova i jake kiše.

Ako uzgajate višu sortu – posebno Triploid Marigolds – postavite kolac u vreme ili ubrzo nakon sadnje kako biste izbegli da kasnije ometate korenje. Zasadite kolac na odgovarajuću dubinu tako da vrh bude iste visine kao projektovana visina biljke. Ovo će sakriti kolac kada biljka bude u punoj veličini, izgledajući kao da stoji sama.

Odgovarajuće ili preporučene prateće biljke

Neven su odlični saputnici u povrtnjaku, pogodni za sadnju brojnih popularnih useva:

Zelena salata
Paradajz
Krompir
Krastavci
Dinje
Njihove tople boje su takođe odličan spoj za svetle ukrasne biljke. Ili izaberite komplementarnu boju poput ljubičaste da biste je intenzivirali nijanse obe biljke.

Briga o nevenima

Zalivanje marigolda

Neven nisu posebno žedne biljke, rado ih se zaliva jednom nedeljno zajedno sa ostatkom uspostavljene bašte.

Ubrzo nakon sadnje, održavajte tlo stalno vlažnim da biste podstakli rast novog korena u ranim fazama, usporavajući zalivanje nakon nekoliko nedelja. Nanesite dodatnu vlagu tokom vrućih dana tokom leta kako biste izbegli uvenuće i održali cvetanje što je duže moguće.

Neven će najbolje cvetati kada se posadi u plodno tlo. Prilikom sadnje, dopunite tlo velikom količinom komposta i dobro promešajte. Ako vašem tlu nedostaju hranljive materije, možete primeniti i đubrivo namenjeno za cvetanje biljaka, kao što je NPK 5-10-5. Možete naneti još jednu laganu rundu đubriva neposredno pre cvetanja, ali je malo verovatno da će to trebati ovim jednogodišnjim biljkama.

Obrezivanje i umrtvljivanje nevena

Nevenima nije potrebno orezivanje da bi uspešno rasli. Međutim, oni će bolje rasti uz malo održavanja tokom cele sezone.

Pre cvetanja, kada su biljke visoke oko 5 inča, stisnite vrhove stabljika da biste podstakli grananje i poboljšali rast. Sredinom leta, ako izgleda da je rast duguljast, malo podrežite celu biljku da biste obnovili cvetanje. Pošto su ove biljke jednogodišnje, nema potrebe da ih sečete na kraju sezone – možete ih jednostavno izvući iz zemlje i baciti na gomilu komposta.

Deadheading je još jedan važan zadatak koji treba uzeti u obzir tokom cele sezone. Čim cvetovi počnu da blede, odrežite ih sa biljke i bacite ih. Ovo će podstaći više pupoljaka i poboljšati ukupan rast zadržavanjem energije.

Bolesti i štetočine

Iako su cenjeni zbog odbijanja nekih štetočina, neven su i dalje podložni nekoliko drugih problema na koje bi trebalo da pazite, kao što su lisne uši i gusenice. Čim primetite ove probleme, uklonite vidljive bube i primenite ciljani prirodni insekticid. Takođe, redovno proveravajte da li ima pepelnice, pepelnice i pega na listovima koji mogu uticati na neven.

Propagiranje

Iako neven treba da se izvuče iz bašte na kraju sezone, to ne znači da ne možete ponovo da ih posadite sledeće godine. Pred kraj sezone cvetanja ostavite neke cvetove na biljci da se seme. Kada se osuše, uklonite ih iz biljke i čuvajte na hladnom i suvom mestu dok ne budete spremni da ponovo sadite sledeće sezone.

Nega nevena na kraju sezone

Pošto su neven jednogodišnje biljke, mogu se podrezati na kraju sezone i potpuno izvući iz bašte. Sačekajte dok prvi mraz ne ubije sve lišće pre nego što ga uklonite iz vaše bašte. Ako su bez bolesti i štetočina, bacite ih na kompostnu gomilu. U suprotnom, smanjite ih i odbacite ih u potpunosti kako biste izbegli širenje problema preko komposta na vaše druge biljke.

Ako želite da ponovo uzgajate neven sledeće godine, sačuvajte seme sa postojećeg cveća na kraju sezone ili kupite nove startne biljke u proleće.

Uzgajanje nevena kao rezanog cveća

Topli cvetovi nevena izgledaju divno u vazi i čak se mogu sušiti da bi uživali duže od njihovog kratkog veka vaze. Lako se beru, a često obrezivanje će podstaći razvoj više cvetova.

Koristeći oštre makaze za orezivanje, rano ujutro uklonite cvetne stabljike da biste produžili njihov život. Izaberite cveće sa laticama koje su se upravo otvorile. Zatvoreni pupoljci se neće otvoriti kada se obrezuju, a stariji cvetovi će trajati samo dan ili dva u vazi.

Nakon sečenja, uklonite sve listove sa stabljika pre nego što ih unesete u kuću. Oni nose jak miris koji će brzo ispuniti prostoriju ako se ne bavi spolja. Stavite ih u kantu tople vode dok sečete dok ne budete spremni za prikaz.

Jednom u vazi, držite ih na hladnom i suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ovo će sačuvati njihov život u vazi, kao i boju cveća. Promenite vodu svaka 2-3 dana i malo odrežite stabljike da biste poboljšali upijanje vode.

Najčešća pitanja o uzgoju nevena:

Da li se neven vraćaju svake godine?

Neven se obično smatra jednogodišnjim i ne vraća se svake godine. Mogu se uzgajati kao kratkotrajne višegodišnje biljke u toplim klimatskim uslovima, ali najbolje cvetaju kada se ponovo sade svake godine.

U kom mesecu sadite neven?

Neven treba saditi u proleće nakon poslednjeg mraza u godini. Ovaj datum će zavisiti od vašeg regiona – proverite svoje lokalne resurse za više informacija.

Gde neven najbolje raste?

Neven najbolje raste na sunčanim položajima sa najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Mogu da rastu u skoro svim uslovima tla (osim teške gline), ali više vole plodno ilovasto zemljište koje dobro drenira.

Da li neveni cvetaju prve godine kada ih posadite?

Neven obično cveta u roku od dva meseca od sadnje, u zavisnosti od vrste i sorte. Ako želite da procvetaju što je ranije moguće, kupite uspostavljenu dojilicu i posadite ili započnite seme u zatvorenom prostoru šest nedelja pre poslednjeg datuma mraza u vašem području.

Možete li ostaviti marigolde u zemlji preko zime?

Pošto neven najbolje rastu kao jednogodišnje biljke, ne bi ih trebalo ostavljati u zemlji preko zime jer neće preživeti ili ponovo rasti sledeće sezone. Najbolje je povući biljke iz bašte u jesen nakon što prvi mraz ubije lišće.

Da li se marigoldi dobro snalaze u saksijama?

Neven su odlične kontejnerske biljke. Potražite kompaktne sorte za najbolji rast u kontejnerima ili koristite veliki lonac da biste prilagodili zrelu veličinu biljke.

Da li neven vole sunce ili senku?

Neven više voli položaje sa punim suncem. Ciljajte oko 8 sati dnevno, ali ako to nije moguće, najmanje 6 sati je prikladno.

Kako uzgajati neven – poslednja reč

Uzgoj nevena može biti neverovatno koristan. Ove prelepe ukrasne biljke pružaju kaleidoskop boja i intriga svakoj bašti. Štaviše, oni su bogati značenjem i simbolikom i čine odlično rezano cveće za poklone ili za dom.