Najbolje tlo za cveće nevena osnovni vodič

Sve što treba da znate o najboljoj mešavini zemljišta za razvoj nevena

Neven su živopisne, lagodne biljke koje nisu izbirljive oko mnogih uslova, uključujući tlo. Kada je u pitanju tip, pH ili plodnost, postoji samo nekoliko neophodnih zahteva. Osim toga, marigoldi nude niz prednosti i neverovatno su prilagodljivi i neće vam zadavati mnogo problema. U ovom vodiču ćemo pokriti osnove nevena, uključujući vrste, pH, kao i najbolje tlo za neven u saksiji.


Najbolje tlo za nevene – osnovne stvari
Neven može da raste na mnogim tipovima zemljišta osim teške gline jer ne drenira dovoljno dobro. Oni preferiraju blago kiselu pH vrednost zemljišta između 6,2 i 7, ali se mogu prilagoditi zemljištima koja su malo izvan ovog opsega. Umereno plodna tla su pogodna, ali se preferira visoko plodna ilovača za najbrži rast i plodno cvetanje.

Objašnjene vrste tla

Zemljište je suštinska komponenta zdravlja biljaka. Ima značajan uticaj na rast korena, bez čega biljka ne bi mogla da raste ili preživi iznad tla.

Prvo, zemlja zadržava određenu količinu vlage, u zavisnosti od konzistencije. Voda je vitalna za fotosintezu, tako da je korenima potrebno dosta da bi napredovali.

Zemljište takođe sadrži specifične hranljive materije koje se izvlače sa vodom i transportuju oko biljke. Bez ovih hranljivih materija, biljka ne bi preživela. Sa samo nekoliko hranljivih materija i nedostatkom drugih, primetićete velike probleme u rastu vaše biljke.

Tip zemljišta takođe kontroliše koliko kiseonika stiže do korena vaše biljke, sprečavajući gušenje.

Ukratko, vrsta tla je vitalna stvar pri uzgoju bilo koje biljke, uključujući i neven. Ove vrste su razdvojene po veličini čestica u zemljištu, što utiče na njihove karakteristike:

Glineno zemljište: Male čestice su zatvorene jedna uz drugu sa malo prostora između njih, drže se za puno vode i vrlo sporo se odvode
Peščano zemljište: Velike čestice zemlje koje ne zadržavaju mnogo vode.
Mulj: srednje mesto između glinenog i peskovitog zemljišta u smislu veličine čestica.
Ilovača: Najbolje zemljište za mnoge baštenske biljke, koje sadrži kombinaciju sva tri tipa zemljišta u različitim količinama.
pH se takođe razlikuje između zemljišta i ima uticaj na rast biljaka. Zemljišta na bazi treseta su kiselija, sa pH ispod 7. Kredasta zemljišta su alkalna sa pH iznad 7, brzo se suše.

Najbolji tip tla za neven

Neven su divne baštenske biljke iz nekoliko razloga, uključujući njihovu sposobnost da se prilagode raznim uslovima zemljišta. Uglavnom im ne smeta na kom tipu zemljišta uzgajaju, sve dok se dovoljno dobro drenira.

S obzirom na to, teška glinena tla su jedina vrsta koja nije pogodna za ove biljke. Držeći se na vodi, teška glina će brzo istruliti korenje vaših nevena, sprečavajući rast i cvetanje. Možete pokušati da uzgajate neven na lakim glinenim zemljištima, ali morate biti veoma oprezni sa zalivanjem i kišom kako biste osigurali da se tlo ne natopi vodom i da uguši korenje.

Kao i kod većine biljaka, ilovača je idealno tlo. Međutim, neven takođe može da raste u peskovitom tlu kada se češće zaliva da bi se nadoknadila brza drenaža. Takođe možete izmeniti glinena tla da biste postigli ovu konzistenciju mešanjem rečnog peska i komposta nekoliko centimetara niže da biste poboljšali drenažu i aeraciju.

Hranljive materije ne predstavljaju značajnu zabrinutost, jer je poznato da neven raste prilično dobro na zemljištima sa niskim sadržajem hranljivih materija ako im se dodatno pojača đubrivo tokom cele sezone cvetanja. Najbrže će rasti i cvetati na bogatim zemljištima, ali umereno plodna zemljišta ne predstavljaju problem za ove biljke.

Najbolji pH zemljišta za neven
Lagana priroda nevena proteže se i na pH zemljišta. Većina vrsta nevena najbolje raste u blago kiselom tlu sa pH između 6,2 i 7, ali ne smeta ako su uslovi malo kiseliji ili alkalniji. Obično nisu izbirljivi osim ako pH ne padne znatno ispod 5,5 ili iznad 7,5.

Da bi alkalno zemljište postalo kiselije, postoji nekoliko opcija. Mnogi baštovani odlučuju da dodaju sumpor zemljištu kako bi brzo smanjili pH. Za dugoročno rešenje, nastavite da menjate zemljište kompostom, koji se vremenom razlaže da bi se smanjio pH zemljišta i poboljšala aktivnost mikroba u zemljištu.

Da biste kiselo zemljište učinili alkalnijim, uvucite kreč u zemlju i dobro zalijte da biste promenili uslove. Radite to postepeno kako biste izbegli drastičnu promenu uslova, jer su neven daleko tolerantniji na kisela tla nego na preterano alkalna.

Pre nego što napravite bilo kakve izmene, najbolje je da izvršite brzi test tla da biste znali tačno koliko proizvoda treba dodati da bi se proizveo pravi pH.

Najbolje tlo za neven u saksiji

Kada su u pitanju neven u kontejnerima, pravila su potpuno drugačija. Kontejneri, po prirodi svog zadržavanja, drže vodu i zahtevaju veće veličine čestice zemlje da odvode svu suvišnu vlagu kroz drenažni otvor. Takođe im je potrebno više hranljivih materija jer se ne obnavljaju kada ih biljke potroše.

Lagana i visokokvalitetna mešavina za saksije je daleko bolja od baštenske zemlje koja uglavnom ne drenira dovoljno dobro i može da nosi razne štetočine i bolesti. Ako su vaši marigoldi u uslovima manjem od sunca, trebalo bi da dodate šaku ili dve peska ili perlita da biste povećali drenažu.

Isprobajte bilo koju od ovih opcija idealnih za neven, dopunjene dodatnim materijalima po potrebi:

Znaci da je vaš neven na pogrešnom tlu

Listovi nevena mogu da požute iz nekoliko razloga, od kojih je najčešći prekomerno zalivanje ili natopljeno zemljište. Ovo se može desiti nakon prekomernog zalivanja ili duge kiše, ali je takođe uzrokovano nepravilnim tipom zemljišta.

Glinena tla zadržavaju previše vode, održavajući korenje konstantno vlažnim i ne dozvoljavajući kiseoniku da dopre do korena. Ako počnu da omekšaju i trunu, listovi vašeg nevena mogu zbog toga požuteti.

Da biste sprečili ovaj problem, dopunite zemljište kompostom i puno peska pre sadnje. Ako se vaši neveni suočavaju sa truljenjem korena, oni su korisniji na gomili komposta. Posadite nekoliko novih biljaka za sezonu kada se tlo poboljša i uzmite u obzir sezonu sadnje sledeće godine.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje nevena.

Uvenuće može biti uzrokovano i jednim i drugim ekstremom – teškim glinovitim zemljištem ili preterano peskovitim zemljištem.

Kao što je već pomenuto, glinena tla dovode do truleži korena koja omekšava stabljike i uzrokuje da biljke uvenu. S druge strane, nedostatak vlage znači da nema dovoljno vode u ćelijama biljke za održavanje strukture i uzrokuje da neven ne dostigne svoju tipičnu visinu, što takođe dovodi do uvenuća.

Peščana tla se lako menjaju zdravom količinom komposta pre sadnje. Nastavite da održavate zdravlje tla dodavanjem sloja komposta kao malča tokom leta da se s vremenom razgradi. Nakon nekoliko sezona sadnje, kvalitet vašeg tla bi se trebao dramatično poboljšati.

Smeđe lišće ukazuje na ozbiljniji problem sa peskovitim zemljištem. Uvenuće je prvi znak nedostatka vode, pri čemu listovi polako postaju žuti i smeđi ako se problem ne reši.

Ovo ne bi trebalo da bude problem ako zalivate svoje biljke dovoljno često. Međutim, peskovito zemljište koje se vrlo brzo odvodi i ne zadržava vodu može dovesti do toga da nekoliko listova postane smeđe. Dopunjavajte kompostom i vodom češće dok se uslovi ne poboljšaju.

Možda ćete takođe morati da obrezujete ili isečete nevene koji su prošli vrhunac ili propadaju.

Promena boje
Žute ili smeđe mrlje na listovima ili između vena obično ukazuju na problem sa štetočinama ili bolestima. Međutim, oni takođe mogu biti uzrokovani nedostatkom hranljivih materija. Pre sadnje testirajte zemljište na nedostatke hranljivih materija i dodajte kompost i odgovarajuće đubrivo da biste poboljšali plodnost. Neodgovarajući svetlosni uslovi nevena takođe mogu igrati faktor ovde.

Često postavljana pitanja o zemljištu nevena

Da li marigoldi više vole vlažno ili suvo tlo?
Neven najbolje rastu kada je njihova zemlja konstantno vlažna, ali ne vlažna, što znači da je dobro drenirano tlo neophodno.

Kako mogu poboljšati zdravlje tla oko mojih nevena?
Dodajte sloj komposta kao malč oko biljaka tokom leta. Ovo će zadržati vlagu u tlu i polako se razgraditi tokom vremena kako bi se poboljšalo zdravlje tla.

Šta da dodam u zemlju prilikom sadnje marigolda?
U zavisnosti od vašeg tipa tla, možete dodati kompost pre sadnje da biste zadržali više vlage ili pesak da biste poboljšali drenažu. Ako zemljište ima netačan pH, dodajte sumpor ili kreč u zemlju da biste promenili uslove.

Upakovati

Neven se ne brine previše o zemljištu. Ali, dajući im savršene uslove – dobro drenirajuća ilovača sa umerenim do visokim sadržajem hranljivih materija – pružiće vam najbolje moguće cvetove vaše biljke.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.