<a href=Kada su hortenzije u sezoni Osnovni vodič” width=”1024″ height=”683″ />

Sve što treba da znate o sezoni cvetanja hortenzije
Jedno od najpopularnijih rezanog cveća i baštenskih biljaka širom sveta, svi se raduju sezoni hortenzije sa velikim uzbuđenjem. Uz različita vremena cvetanja između vrsta, možemo uživati u ovim simboličnim cvećem od proleća do leta, pa čak i do jeseni. Ovaj članak razlaže specifičnosti sezone cvetanja hortenzije, tako da znate šta možete očekivati kada uzgajate ove biljke.

Kada su hortenzije u sezoni?
Hortenzije se obično smatraju letnjim cvećem, a većina cveta početkom do sredine leta. Godišnja doba se razlikuju u zavisnosti od odabrane vrste i sorte, pri čemu neke počinju u proleće, a druge se protežu do jeseni. Drugi spoljni faktori kao što su klima, sadnja, obrezivanje i briga takođe mogu uticati na vreme i dužinu sezone hortenzije.

Sa više od 75 vrsta u rodu Hortenzija, postoji mnogo raznolikosti i tona lepote kojima se radujemo. Ovaj rod je takođe poznat po svom prethodnom nazivu Hortensia, ali većina se drži opšteg pojma Hortenzija kako bi pokrila mnoge različite vrste ovih biljaka koje se široko uzgajaju u kućnim baštama. Njihove nagrade zbog njihove simbolične vrednosti i mnoštva upotreba i koristi.

Većina vrsta se smatra kratkim grmovima, koji nakon sazrevanja narastu do nekoliko stopa. Ali, neke vrste su po navikama rasta bliže malim stablima, a druge imaju penjajuću lozu koja obavija strukture i obližnja stabla. Većina hortenzija je takođe relativno jednostavna za razmnožavanje.

Ime Hidrangea bukvalno se prevodi kao „posuda za vodu“, dok je njihov prethodni naziv dat po astronomki Nicole-Reine Hortense Lepaute. One su jedna od najpopularnijih ukrasnih baštenskih biljaka širom sveta i takođe se uzgajaju kao rezano cveće, popularno u svadbenim buketima i dekoraciji. Hortenzije su takođe dostupne u nekoliko lepih boja.

Native Region
Hortenzije su porijeklom iz Amerike i Azije, u zavisnosti od vrste. Većina dolazi iz Azije, a raste u Kini, Koreji i Japanu. Ali, mnoge vrste hortenzija koje se obično uzgajaju, poput glatke hortenzije i hrastove hortenzije, potiču iz Severne Amerike.

Vrste hortenzije
Reč hortenzija ne opisuje jednu biljku, već veliku grupu biljaka, od kojih svaka ima svoje karakteristike i vreme cvetanja. Iako postoji mnogo vrsta koje možete izabrati, ovo su one koje se obično nalaze u kućnim baštama:

veliki list (Hidrangea macrophilla)
hrastov list (Hidrangea kuercifolia)
glatka (Hidrangea arborescens)
metlica (Hidrangea paniculata)
penjanje (Hidrangea anomala subsp. petiolaris)
Planina (Hidrangea serrata)

Kada su hortenzije u sezoni?

Hortenzije se generalno smatraju letnjim cvećem, najbolje tokom toplijih meseci kada su najčešće dostupne kao rezano cveće. Ali to ne govori celu priču. Različite vrste hortenzija imaju malo različita godišnja doba, u rasponu od sredine proleća pa sve do sredine jeseni, u zavisnosti od vaše klime. Najviše koristi od đubrenja nekoliko puta svake sezone.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na sezonu, kao što su vreme sadnje, klima i ispravna tehnika rezidbe. Ali možete biti sigurni da će bez obzira na vrstu, većina vremena cvetanja dostići vrhunac tokom letnjih sezona, različite dužine.

Koliko dugo traje sezona hortenzije?
Dužina sezone hortenzije ponovo u velikoj meri zavisi od vrste. Neki cvetaju kasnije od drugih, skraćujući sezonu, dok drugi koji počinju u proleće imaju duži period. Iznenadno hladno vreme takođe može skratiti vašu sezonu cvetanja, u zavisnosti od vaše klime. Orezivanje takođe može pomeriti početno vreme cvetanja, čineći sezonu kraćom čak i kod vrsta sa dugim vremenima cvetanja.

Generalno, možete očekivati da vaše hortenzije cvetaju oko tri meseca, a većina toga se dešava tokom leta. Neki mogu biti kraći, drugi duži, pa se pobrinite da uzmete u obzir spoljne faktore koji su uključeni da planirate unapred.

Faktori koji utiču na sezonu hortenzije

Vrste
Najveći uticaj na početak i trajanje sezone cvetanja vaše hortenzije imaju vrste. Svaka vrsta ima malo drugačiju sezonu, a većina se preklapa tokom prolećnih meseci. Ne samo da se vreme početka razlikuje za svaku vrstu, već se menja i dužina sezone. Pogledajte detalje u nastavku da biste saznali tačno godišnje doba za svaku vrstu.

Klima
Drugi najveći uticaj na sezonu hortenzije je klima. Svaka vrsta ima drugačiji nivo tolerancije na hladnoću i toplotu, a to će uticati na to kada i koliko dugo cvetaju. Područja sa toplijom klimom će generalno videti da se cvetovi pojavljuju ranije u sezoni. Ali, prekomerna toplota takođe može ograničiti blo u narednom periodu, skraćujući sezonu kasnije.

U oblastima gde se temperature samo povećavaju oko kasnog proleća i ponovo padaju ubrzo nakon završetka leta, sezona rasta će generalno biti ograničena na taj period, u zavisnosti od odabranog tipa i njegove tolerancije na hladnoću.

Vreme sadnje

Hortenzijama je potrebno malo vremena da se slegnu u tlo nakon sadnje pre nego što počnu da cvetaju. Biljka koju ste kupili možda već ima cveće dok sedi u saksiji, ali kada se pomeri na zemlju, suočiće se sa malim stresom i fokusiraće se na rast korena na račun cveća. Kada se biljka nastani, otpočeće svoju pravu sezonu cvetanja.

Vreme obrezivanja
Obrezivanje hortenzija je težak zadatak i varira u zavisnosti od vrste koju ste odabrali. Ako obrezujete u pogrešno vreme, možete odložiti početak sezone cvetanja, skratiti njen vremenski period u celini.

Međutim, ovo nije uvek loše, jer orezivanje cveća može dovesti do toga da biljka poraste tokom sezone, što znači da ćete sledeće godine imati još više cveća.

Nepravilno obrezivanje prema vašem tipu hortenzije takođe može sprečiti da se sezona cvetanja u potpunosti desi. Za hortenzije koje cvetaju na starom drvetu, odsecanje tih pupoljaka na kraju sezone će sprečiti pojavu novih cvetova. Međutim, uz malo strpljenja, možete videti kako cveće ponovo iskače sledeće godine. Kasna jesen je takođe dobro vreme da razmislite o preseljenju ili presađivanju hortenzija ako je potrebno.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Nega
Pravilna nega je neophodna da bi sezona cvetanja hortenzije trajala što je duže moguće. Nedovoljno zalivanje, prekomerno zalivanje, nedostatak hranljivih materija ili nedostatak sunčeve svetlosti mogu drastično skratiti sezonu cvetanja ili je u potpunosti prekinuti ako se problemi ne reše.

Pobrinite se da vaše biljke budu srećne i zdrave tokom cele sezone – čak i kada nisu u cvetu – kako biste im omogućili da cvetaju u svom punom potencijalu.

Sezona cvetanja po vrsti

Najznačajnija odrednica sezone cvetanja je vrsta. Pogledajte ove popularne vrste hortenzije i njihove sezone cvetanja da biste odlučili koja najbolje odgovara vašim potrebama:

Mophead Hortenzije: Cvetaju od kasnog proleća do sredine leta.
Hortenzije koje se penju: cvetaju od kasnog proleća do sredine leta.
Hortenzije metlice: cvetaju od sredine proleća do ranog leta.
Glatke hortenzije: cvetaju od ranog leta do rane jeseni.
Imajte na umu da specifična sorta unutar svake vrste takođe može uticati na vreme cvetanja. Proverite izabranu sortu pre kupovine da biste znali šta da očekujete u leto.

Sezona cvetanja hortenzije – poslednja reč

Cvetovi hortenzije su nešto čemu se svi baštovani raduju, bilo u bašti ili uneti u zatvorenom prostoru da bi se koristili kao rezano cveće. Pošto ne postoji unapred definisana sezona hortenzije, važno je razumeti vašu određenu vrstu i potencijalne uticaje na sezonu da biste izvukli maksimum iz ovih divnih biljaka.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cvetova hortenzije kod kuće.