uobicajenih problema sa srcanim filodendronom i kako ih resiti

Stražnji oblik filodendrona srčanog lista ( Philodendron hederaceum ) i listovi u obliku srca čine ga omiljenim mnogim ljubiteljima sobnih biljaka. Ali ponekad, ova biljka izgleda od super slatke do blago kisele. Pridružite mi se dok pokrijem neke uobičajene probleme i objasnim kako da ih rešim.


7 uobičajenih problema sa srčanim filodendronom i kako ih rešiti

Naravno, ove biljke su poznate po svojim stabljikama i listovima, ali listovi ne bi trebalo da budu viseći. Ako normalno kruti listovi postanu mlohavi, nešto nije u redu.

Nažalost, postoji više mogućih uzroka opadanja listova. Kada primetim da listovi moje biljke padaju, pogledam svoje prakse zalivanja i okruženje biljke.

I previše vode i premalo vode mogu dovesti do opadanja listova. Ako prepoznate da ste zaboravili da zalivate svoju biljku nekoliko nedelja, dovođenje vode će verovatno dovesti do toga da se ponovo oporavi u roku od jednog dana.

A ako je zemlja bila vlažna nedeljama, postoji velika šansa da biljka ima previše vode i nesrećno korenje. Presadite biljku koristeći svežu zemlju za saksije i smanjite učestalost zalivanja.

Drugi mogući uzroci opadanja listova uključuju premalu vlažnost, nagle promene temperature i previše đubriva.
2. Žuti listovi

Kada su biljke srčanog filodendrona zdrave, njihovi listovi su živopisni, tamnozeleni. Žuto lišće signalizira da nešto nije u redu, a na vama je da shvatite šta.

Neki uobičajeni uzroci žućenja listova uključuju nedovoljno i prekomerno zalivanje . Ne zaboravite da zalivate kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Hladne temperature takođe mogu uzrokovati da lišće požuti. Ove biljke preferiraju temperature između 65-80°F , a temperature ispod 50°F će stresti biljke, potencijalno dovesti do žutog lišća.

Dok filodendronima srčanog lista nije potrebno mnogo đubriva, oni i dalje mogu da oskudevaju u hranljivim materijama. Ako ste biljku imali više godina bez đubrenja, nedostatak hranljivih materija može uzrokovati žuto lišće. Nanesite malu dozu izbalansiranog đubriva za sobne biljke da biste ga obnovili.

Trulež korena je generički termin koji se koristi za opisivanje raznih gljivičnih bolesti koje napadaju koren biljke. Neki od patogena koji izazivaju trulež korena su Pithium , Rhizoctonia i Phitophthora . Bez obzira na to koja je gljiva kriva, primetićete opušteno lišće i meko, promenjeno korenje.

Često je prvi znak truleži korena opušteni listovi. Možda mislite da je vašoj biljci potrebno više vode, ali ovo je najgora stvar koju možete učiniti biljci sa truležom korena! Umesto toga, smanjite količinu vode.

Ako sumnjate da vaša biljka ima trulež korena, uklonite je iz kontejnera i obrišite višak zemlje. Proverite da li su koreni kašasti i/ili tamne boje i odrežite sve jako zaražene delove. Presadite biljku koristeći svežu zemlju za saksije i ne zaboravite da zalivate samo kada se gornja dva inča zemlje osuši.
4. Spori rast
Živopisna biljka filodendrona sa zelenim srcem u visećoj sadi nasuprot pločastih belih drvenih ploča Nedostatak svetlosti je čest problem za biljke srčanog filodendrona koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Biljke srčanog filodendrona su brzorastuće biljke koje bi trebalo da narastu najmanje jednu stopu svake godine. Ako vaša biljka ostane iste veličine mesecima, verovatno je nezadovoljna okolinom.

Nedostatak svetlosti je jedan od glavnih uzroka stagniranja rasta. Ove biljke najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu , a stavljanje u tamni ugao učiniće ih nesrećnim. Zapamtite, biljkama je potrebna svetlost da bi proizvele šećere koji podstiču neophodne procese!

Pokušajte da premestite svoju biljku u svetlo područje, na primer, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Ispitajte faktore kao što su zalivanje, temperatura i đubrivo ako vaša biljka još uvek ne raste.

Otkrio sam da premalo vode može sprečiti biljke da rastu. Ove biljke mogu izgledati zdravo nakon nekoliko nedelja bez vode, ali to ne znači da uspevaju. Kada sam počeo da zalivam svoju biljku svake nedelje umesto svake druge nedelje, primetio sam brz rast i veće listove.
5. Lisne uši

Kao i većina sobnih biljaka, srcolisni filodendron je podložan napadima lisnih uši. Iako su ove štetočine koje sišu sok male, mogu brzo da zauzmu biljku i popiju njene sokove. Biljke postaju poprskane promenjenim tačkama; na kraju, celi listovi mogu požuteti.

Ako primetite nekoliko lisnih uši, zgrabite mokar peškir natopljen sapunom i obrišite ih. Ova metoda možda neće funkcionisati kod većih infestacija, pa pošpricajte štetočine insekticidnim sapunom ili neem uljem. Oba ova proizvoda deluju na kontakt, pa se pobrinite da pokrijete sve lisne uši kada prskate.

Lisne uši često ulaze u dom kada unesete novu sobnu biljku, pa proverite da li vaše biljke imaju štetočine pre nego što ih unesete unutra.
6. Dropping Leaves
Izbliza snimak mlade biljke filodendrona srcolista u visećoj sadi u slabo osvetljenoj prostoriji Opadanje lišća je čest problem koji obično izaziva prekomerno zalivanje ili niske temperature.

Ako vaša biljka zasipa vaš pod lišćem, verovatno je kriv nepravilna temperatura ili loš raspored zalivanja.

Temperature vazduha ispod 50°F ili iznad 90°F mogu da izazovu stres za biljku i da dovedu do opadanja lišća. Vrući i hladni promaji takođe mogu dovesti do opadanja listova. Držite svoj srcolisni filodendron u oblasti gde temperatura ostaje između 65–80 ° F i izbegavajte promaju.

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do toga da biljka opada lišće. Ne zaboravite da duboko zalivate svoj filodendron kada se gornja dva inča zemlje osuši.
7. Curling Leaves

Uvijeni vrhovi listova često ukazuju na problem sa đubrenjem. Iako ove biljke imaju koristi od niskih doza đubriva u proleće i leto, davanje previše đubriva može prouzrokovati štetu.

Kada biljke srčanog filodendrona dobiju previše hranljivih materija odjednom, često će razviti uvijene i smeđe vrhove listova. Izbegavajte temeljno dodavanje više đubriva i vode da biste isprali ostatak proizvoda.

Ubuduće primenite samo uravnoteženo đubrivo male doze sa odnosom NPK kao što je 1-1-1. Volim da koristim tečno đubrivo dizajnirano za kućne biljke. Nanesite ne više od jednom nedeljno, ali imajte na umu da je obično dovoljno jednom ili dva puta mesečno.

Drugi mogući uzroci uvijanja listova su niska vlažnost, vetar i niske temperature. Zato držite svoje biljke dalje od ventilatora, kamina i ventilacionih otvora za klimatizaciju.
Okončanje

Srčani filodendroni su relativno zdrave biljke, ali to ne znači da su imuni na probleme. Sada kada znate neke uobičajene probleme i kako da ih rešite, svoju biljku možete održati zdravom godinama koje dolaze.