Mozete li drzati biljke zmija blizu radijatora ili grejaca

Biljke zmije (Dracaena trifasciata) su izdržljive kućne biljke sa zadivljujućim listovima u obliku mača koji dolaze u nekoliko različitih vrsta i mogu čak pomoći u prečišćavanju vazduha. Međutim, neki uslovi rasta mogu izazvati probleme za biljke zmija. U ovom članku ćemo objasniti da li možete držati biljke zmija blizu radijatora ili grejača.


Biljke zmije su tropske kućne biljke koje potiču iz suvih, vrućih pustinja ili savana u zapadnoj Africi. Kao takve, biljkama zmija su potrebne tople, stabilne temperature i niski do umereni nivoi vlažnosti.

Idealne unutrašnje temperature za biljke zmija kreću se od 65 do 85ºF (18 do 30ºC). Međutim, ove kućne biljke mogu da podnesu temperature između 60 i 90ºF (15,5 do 32ºC). Zmijskim biljkama je takođe potreban nivo vlažnosti u rasponu od 30 do 50%, što znači da bi prosečna vlažnost u domaćinstvu trebalo da bude dovoljna.

Obično je postavljanje kućne biljke blizu radijatora ili grejača recept za katastrofu. Grejači mogu isušiti vazduh oko biljke, ozbiljno snižavajući vlažnost. Većini tropskih sobnih biljaka potrebni su topli uslovi sa umerenom do visokom vlažnošću.

Ali pošto je biljkama zmija potrebna relativno niska vlažnost i tople temperature, mogu se bezbedno postaviti blizu radijatora ili grejača (bilo u dnevnim boravcima ili spavaćoj sobi). Ovo pomaže da biljke zmija budu tople, posebno tokom zimskih meseci. I biljke zmija mogu srećno da se nose sa suvim vazduhom oko grejača.

Kućne biljke koje se drže u blizini radijatora obično se brzo osuše, što znači da biljku morate češće zalivati. Međutim, zmijske biljke su kućne biljke koje se malo održavaju i imaju minimalne potrebe za vodom. Zbog toga, biljke zmija neće trebati češće zalivati ako su postavljene blizu radijatora, posebno tokom zime.

Biljke zmija treba zalivati samo svake 2 do 3 nedelje tokom proleća i leta. Zimi, biljke zmija koriste manje vode i trebaće im piće samo svakih 6 do 8 nedelja.

Šta uzrokuje temperaturni stres u biljkama zmija?

Iako biljke zmija možete postaviti blizu radijatora ili grejača, one mrze hladne uslove. Tokom zime, biljke zmija mogu tolerisati temperature do 45ºF (7ºC) sve dok je tlo suvo.

Zaštitite biljke zmija od hladnog propuha u svakom trenutku, posebno tokom zime. Ventilacioni otvori, otvoreni prozori i klima uređaji izazivaju hladnu promaju. Postavite biljke zmija u toplu prostoriju sa stabilnom temperaturom. Radijator ili grejač nisu neophodni.

Ako listovi vaše biljke zmije počnu da padaju ili padaju dok se nalaze blizu radijatora, biljka je verovatno žedna. Povećajte učestalost zalivanja ili pomerite biljku malo dalje od grejača.

Opušteni, žuti listovi mogu ukazivati na to da je vaša biljka zmija previše hladna. Udaljite biljku od hladnog propuha i koristite termometar da pronađete pravo mesto. Ako je potrebno, postavite svoju biljku zmija u prostoriju sa grejačem ili radijatorom. Pod optimalnim uslovima rasta, vaše biljke zmije takođe mogu proizvesti cveće.

Okončanje

Biljkama zmija potrebna su topla, stabilna temperatura i niska do umerena vlažnost u svakom trenutku. Tokom zime, svoju biljku zmiju možete postaviti blizu radijatora ili grejača bez brige da će se osušiti. Omogućite temperaturu između 65 i 85ºF gde god je to moguće.