Kako iseći nevene za vazu ili buket

Sve što treba da znate o negi rezanog cveća nevena
Neven je vedro, srećno i bogato simbolično cveće koje vam daje do znanja da je leto ovde. Iako su cenjeni u bašti zbog svoje mnogobrojne upotrebe i šarenog cvetanja, takođe se mogu doneti u zatvorenom prostoru i koristiti kao rezano cveće. Pratite ovaj vodič da biste saznali kako najbolje seći i čuvati neven za najduži mogući vek vaze.


Kako iseći nevene za vazu ili buket? – Osnovni saveti
Koristeći oštre, očišćene makaze ili makaze, isecite nevene onako kako se otvaraju od kasnog proleća do rane jeseni. Uklonite sve listove sa stabljika pre upotrebe da biste ograničili njihov jak miris. Držite ih podalje od direktne sunčeve svetlosti na hladnom mestu i često menjajte vodu da biste produžili vek njihove vaze.

Najbolji alati za rezanje nevena

Kad god podrezujete biljke za rezano cveće ili prilikom rezidbe, od vitalnog je značaja da počnete sa čistim makazama ili makazama. Prljavi alati mogu nositi bakterije i štetne klice koje ograničavaju životni vek vašeg cveća i šire bolesti na vaše biljke, uzrokujući kasnije značajnije probleme.

Očistite odabrane alate sa 5% rastvorom izbeljivača pre početka. Ako ih nedavno niste koristili i čuvali ste ih čiste, dovoljno je jednostavno piling sapunom i vodom. Osušite ih pre upotrebe i skladištenja da biste sprečili probleme sa rđanjem.

Vaše makaze takođe treba da budu što oštrije. Čisti rez će najbrže zarasti i olakšati stabljikama da povuku vodu i hranu kada su u vazi. Tupi alati mogu oštetiti transportne sisteme unutar stabljika, što dovodi do nepopravljive štete.

Dok čistite i oštrite, zgrabite kantu i napunite je mlakom vodom. Stavljanje stabljika u vodu odmah nakon rezanja sprečiće njihovo sušenje. Ovaj korak je neophodan ako želite sveže i zdravo cveće što je duže moguće.

Kada seći neven za rezane cvetne aranžmane

Većina sorti nevena uglavnom cveta od kasnog proleća do jeseni, stvarajući svetao letnji prikaz sa žutim, narandžastim i crvenim poljima. Ove biljke cvetaju neprekidno tokom svoje sezone, što vam omogućava da nastavite da sečete cveće za upotrebu u vazi (za više, pogledajte naš vodič za očekivanja rasta cvetova nevena).

Za razliku od božura koje treba seći pre nego što se cvet otvori, neven je najbolje ukloniti kada latice počnu da se otkrivaju. Nemojte seći cveće sa uvelim donjim laticama jer neće dugo trajati u vazi.

Izaberite cveće čvrstih, svetlih boja za najbolji život u vazi. Izbegavajte sečenje cveća koje počinje da izgleda dosadno, što ukazuje da se vreme njihovog cvetanja bliži kraju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cvetova nevena na kraju sezone.

Vodič korak po korak za sečenje cveća nevena

Izađite u baštu da sečete cveće rano ujutru, po mogućnosti ubrzo nakon zalivanja. Ovo osigurava da stabljike budu pune i zdrave i da cveće izgleda najbolje pre nego što uvene tokom dnevne vrućine.

Pratite ove korake da biste pravilno sečili:

Identifikujte odgovarajući cvet koji se upravo otvorio i izgleda svetao i zdrav.
Uklonite stabljiku nekoliko inča do željene dužine vaze ili aranžmana. Izrežite tik iznad čvora lista pod uglom od 45 ° da biste podstakli dalje cvetanje na biljci.
Stavite stabljiku u kantu vode kakva jeste dok završite sa sečenjem onoliko cveća koliko je potrebno. Nemojte uklanjati previše odjednom – samo ih odrežite u savršenoj fazi za uklanjanje kako biste osigurali da sve cveće izbledi istovremeno.
Jednom u zatvorenom prostoru, potpuno skinite lišće sa listova. Listovi nevena mogu da proizvedu neprijatan miris, što je jedan od razloga zašto prave tako odlične biljke za pratnju. Uklanjanje listova ograničava ovaj miris i stavlja fokus na zapanjujuće cvetove. Da biste izbegli miris na ruke, najbolje je da nosite rukavice.
Ako imate džinovske nevene sa velikim glavama, možda će im trebati dodatna podrška da ostanu uspravni na dugim stabljikama. Provucite tanku žicu kroz cvet i u stabljiku kako biste ga držali pričvršćeno i uspravno, vodeći računa da pri tom ne oštetite delikatne latice.
Stavite stabljike u čistu vazu sa vodom sobne temperature i dodajte hranu za cveće ili rastvor šećera. Bez listova, stabljike moraju da crpe hranu iz vode da bi održale što duže.
Nega posle sečenja
Zbog tankih latica i delikatne strukture, neven treba čuvati na hladnom i suvom mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti. Ako se stavi na toplo mesto sa direktnim suncem, cveće će verovatno uvenuti u roku od dan ili dva.

Slično tome, izbegavajte propuh sa prozora ili klima uređaja koji mogu prouzrokovati da cveće ispadne latice. Dok je hladna soba poželjna (naročito leti), hladna i dosledna iza klima-uređaja će prouzrokovati da cveće izbledi mnogo ranije nego da je ostavljeno samo.

Vodu menjajte svaka 2-3 dana, ili ranije ako počne da izgleda mutno. Da biste produžili život cveća, očistite i vazu kada menjate vodu da biste ograničili rast bakterija.

Dok menjate vodu, takođe možete odrezati krajeve sa stabljika. Dovoljno je samo manje od jednog inča, ponovo sečenje pod uglom od 45° da bi se povećala površina. Ovo omogućava da više vode putuje uz stabljike i sprečava posekotine da sede u ravni sa vazom i privlače bakterije.

Koliko će dugo trajati moji sveže isečeni neveni?
Ako se čuvaju u pravim uslovima, neven će trajati oko sedam dana, potencijalno i duže, u vazi. Oni sa gušćim, otpornijim laticama će trajati nešto duže od drugih, ali možete se osloniti na većinu da će preživeti najmanje nedelju dana.

Kako produžiti život sveže isečenih nevena

U svetu hakova za cveće, postoji mnogo predloga za produženje veka vašeg rezanog cveća. Neki su lakši od drugih, ali mogu imati nekoliko upozorenja koja zahtevaju bliži pogled na vazu zbog znakova rasta bakterija.

Ali, pošto ćete imati čitavu sezonu nevena za uživanje, nema štete da sami testirate neke od ovih hakova kako biste saznali koji vam najbolje odgovara.

Hlađenje
Već znamo da je korisno da svoje nevene tokom dana držite na hladnom mestu kako biste sačuvali njihovo cveće. Dakle, sledi da će njihovo držanje u frižideru preko noći učiniti čuda za produženje njihovog veka vaze.

Cvećari su veoma upoznati sa ovom praksom, držeći cveće u hladnim prostorijama kako bi sačuvali cvetove dok ne budu spremni za transport.

Ako možete da napravite prostor u svom frižideru, jednostavno ubacite vazu tamo pre nego što odete u krevet i iznesite ih ujutru da bi cvetovi trajali duže od roka trajanja od jedne nedelje.

Dostupna u vašoj lokalnoj cvećari ili rasadniku, hrana za cveće je posebno dizajnirana da produži život rezanog cveća. Pošto su stabljike odvojene od matične biljke i nemaju lišće, moraju da apsorbuju hranljive materije iz vode da bi cvetovi cvetali dugo vremena.

Izaberite visokokvalitetnu hranu za cveće i dodajte je u vodu nakon nekoliko dana da biste cveću dali dodatni podsticaj neposredno pre nego što počnu da uginu.

Vodka
Cveće cveta i bledi zbog proizvodnje gasa etilena – jedinjenja odgovornog za cvetanje i sazrevanje plodova. Ograničavanje proizvodnje etilena će usporiti bledenje vaših cvetova nevena, čineći da traju duže.

Srećom, sve što vam treba da usporite proizvodnju etilena je nekoliko kapi votke.

Ovde je potrebna laka ruka, jer previše alkohola u vodi može imati suprotan efekat na dugovečnost cveća. Takođe se veruje da ova mala količina votke može da ograniči rast bakterija u vodi, produžavajući život vaze.

Soda
Slično kao i hrana za cvijeće, soda u vodi služi nutritivnoj svrsi.

Biljke pretvaraju vodu i ugljen-dioksid u šećere u procesu fotosinteze. S obzirom na nedostatak listova, ovaj hak preskače taj korak i direktno obezbeđuje šećere u obliku bistre sode.

Samo pola šolje u čitavoj vazi će nahraniti stabljike, održavajući cveće svetlim i cvetnim. Takođe se kaže da kiselost sode poboljšava upijanje vode, održavajući stabljike vlažnima. Koristite bistru sodu da biste izbegli zamućenje vode i bojenje stabljika.

Postoji jedna loša strana ovog haka. Šećer u vodi može podstaći rast bakterija, tako da ćete verovatno morati češće da menjate vodu kako biste izbegli više štete nego koristi.

Govoreći o bakterijama, postoji jednostavan način da sprečite njihov razvoj oko vaših nevena – izbeljivač. Dodavanje nekoliko kapi izbeljivača u vodu nakon aranžiranja održaće vodu čistom duže, ograničavajući vašu potrebu da je promenite.

Dodajte samo nekoliko kapi, jer previše može promeniti pH vode, ograničavajući upijanje vode u stabljikama i smanjujući život vaze.

Jabukovo sirće i šećer
Za ubistvenu kombinaciju, probajte jabukovo sirće i šećer. Kiselost sirćeta poboljšava apsorpciju vode i sprečava rast bakterija, dok šećer hrani cvetove. To je vin-vin.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič kako da sveže rezano cveće traje duže.

Upakovati

Neven je nedovoljno cenjeno cveće koje izgleda sjajno u vazi kao samostalan cvet ili kao deo svetlog, letnjeg aranžmana. Ako se odaberu u pravo vreme, trajaće više od nedelju dana, omogućavajući vam da uživate u njihovoj lepoti u zatvorenom i napolju.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.