Kada smanjujete neven Osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome kada i kako da sečete cvetove nevena svake godine

Neven su jednogodišnje biljke koje se lako održavaju, koje nude mnoštvo upotreba i prednosti, simboličnu vrednost i proizvode šarene cvetove bez mnogo truda svojih vlasnika. Ali, to ne znači da biste trebali potpuno zanemariti održavanje. Rezanje rezidbom ili orezivanje je redovna prolećna i letnja aktivnost koja se odnosi i na vaše nevene. Pratite ovaj vodič za sve što trebate znati o tome kada i kako smanjiti neven svake godine.


Kada smanjujete neven? – Osnovni saveti
Neven treba redovno podrezivati tokom cele sezone da bi se podstakao cvetanje i snažan rast. Štipanje u ranim fazama će podstaći grananje, što će rezultirati gušćim rastom i više cvetova. Sredinom sezone, obrezivanje i odstranjivanje glave održavaće biljku zdravom, usmeravajući energiju ka cvetanju. Na kraju sezone, mogu se odrezati ili potpuno povući, spremni za ponovnu sadnju sledećeg proleća.

Da li je potrebno orezivanje i odumiranje nevena?

Kao što je slučaj sa većinom biljaka, orezivanje ili odsecanje nije zadatak uradi ili umri. Biljke su evoluirale da rastu bez intervencije baštovana tokom stotina i hiljada godina, koristeći druge prirodne elemente poput klime i divljih životinja da prežive i napreduju.

Ali to ne znači da biste trebali potpuno zanemariti smanjenje. Za određene biljke, to može značajno poboljšati rast i održati vaše biljke u najboljem izgledu. Ovo je nesumnjivo slučaj za nevena. Bolje će se granati i proizvesti više cveća ako se podrezuju u pravo vreme.

Rezanje takođe doprinosi ukupnom izgledu bašte. Ovo možda nije velika briga ako imate divlju i neuređenu vikendicu. Ali, za one koji žele da svoje biljke drže pod kontrolom iu okviru njihovog unapred planiranog dizajna, sečenje je vitalna veština.

Većina vrsta nevena može se orezati ili odrezati u različito vreme iz različitih razloga. Uverite se da razumete svoj cilj pre nego što počnete da biste bili sigurni da ćete seći u pravo vreme i pravilnom tehnikom.

Kada orezati neven

Tri puta tokom vegetacije nevena možete razmisliti o rezidbi – pre cvetanja, tokom najtoplijeg dela leta i u jesen kada temperature padnu.

Pre cvetanja
Neven uspevaju na jakoj sunčevoj svetlosti i mogu početi da cvetaju već pet nedelja od sadnje. Između tog vremena, kada lišće počne brzo da raste, ali pre nego što se formiraju pupoljci, rezidba može poboljšati grananje, što rezultira gušćem lišću i više cvetova.

Ovaj proces je poznat kao štipanje i treba ga obaviti kada su biljke visoke oko 5 inča. U zavisnosti od vrste i sorte, to će biti oko proleća ili ranog leta (za više pogledajte naš vodič za očekivanja rasta nevena).

Sada je takođe najbolje vreme da razmislite o đubrenju vaših nevena ako je potrebno.

Nakon dugog cvetanja i izdržavanja vrelog letnjeg sunca, rast nevena može postati oskudan i dug. Počinju da gube gust i bujan rast u ranoj sezoni, cvetaju ređe i izgledaju smanjeno.

Ovo je savršeno vreme za šljive u sredini sezone. Blago rezanje biljke u ovom trenutku će poboljšati rast, oživiti cvetanje i pomoći biljci da bolje podnese letnju vrućinu kako bi završila sezonu.

Ako vaši neven i dalje dobro cvetaju i ako je rast zdrav, ova letnja suva šljiva nije uvek potrebna. Međutim, ako se temperature povećavaju na duži period i izgleda da se biljke bore, to može pomoći u njihovom oživljavanju.

Pasti
Neven se uzgaja kao jednogodišnje biljke u USDA zonama 2-11. Kada završe cvetanje u jesen, lišće će ostati sve dok temperature ne padnu ispod nule. Pošto nisu otporni na mraz, lišće će u to vreme ponovo odumreti na zemlju.

Neki odlučuju da ostave svoje nevene u zemlji što je duže moguće kako bi maksimalno iskoristili svoje sposobnosti odbijanja štetočina. Ako je to slučaj, najbolje je da ih isečete čim nastupi prvi mraz. Umiruće lišće koje visi oko baze može privući štetočine i bolesti, tako da njihovo sečenje sprečava da morate da ih sređujete nakon što prirodno odumru .

Opet, ovo smanjenje nije uvek neophodno. Kada završe sa cvetanjem, takođe možete potpuno izvući celu biljku iz zemlje pre nego što mraz bude imao priliku da je ubije. Obavezno sačuvajte seme tokom sezone da biste ponovo posadili sledećeg proleća.

Deadheading – proces uklanjanja istrošenih cvetnih glavica – može poboljšati rast i cvetanje mnogih ukrasnih biljaka, uključujući neven. Kada se uradi ispravno, mrtva glava će podstaći više cvetanja na istoj stabljici koja daje više cveća po sezoni.

Ovaj zadatak održavanja treba da se završi u toku sezona rasta. Čim cvetovi počnu da venu i odumiru, mogu se odrezati da bi se podstaklo još cvetanja. Tačno vreme će se razlikovati u zavisnosti od vrste i sorte, ali se uglavnom radi tokom leta kada neven najviše cveta.

Kako podrezati i orezati biljku nevena

Štipanje
Štipanje mladih biljaka podstiče bočno grananje na mestu posekotine. Ovo sveukupno čini biljku punijom i proizvodi više grana koje na kraju mogu proizvesti cveće, što dovodi do većeg prinosa.

Zove se štipanje nakon akcije, često se radi prstima, ali možete koristiti i oštre makaze ili makaze. Uklonite vrh izdanaka tačno iznad niza listova tako što ćete ga uštinuti noktom između prstiju ili podrezati makazama.

Pobrinite se da sečete na pravom mestu, jer će nove grane rasti samo iz tačke tačno iznad niza listova. Uklonite samo sam kraj izdanka i ne više da biste sprečili šok i zastoj u rastu.

Kada rast ponovo ojača, možete još jednom uštipnuti vrhove da biste podstakli dalje grananje. Međutim, važno je da to ne radite previše puta jer to može negativno uticati na rast. Držite se najviše jedan ili dva puta, i vaši neveni bi trebalo da pokažu zdrav i snažan rast u prvim nedeljama sezone.

Obrezivanje
Da biste poboljšali rast usred sezone, naoružajte se oštrim makazama i idite u baštu. Obrezivanje dugog ili slabog rasta može usmeriti energiju biljke ka stvaranju novog i zdravog rasta, poboljšavajući gustinu listova i cvetanje.

Uklonite oštećeni ili umorni rast, odrežite biljku za otprilike jednu četvrtinu i ne više od jedne trećine. Pobrinite se da sečete ravnomerno da biste održali pravi oblik i sprečili neuravnotežen rast.

Jednom obrezana, biljka proizvodi hormon na mestu rane koji je pokreće da stvori novi rast. Opet, važno je seći tačno iznad niza listova kako bi se ovaj novi rast mogao desiti. Ako se pravilno obrezuje, biljka bi trebalo da se vrati jača sa više grana i cveća u drugoj polovini sezone cvetanja.

Istovremeno i redovno tokom vegetacije, obavezno odrežite sve oštećene ili bolesne grane. Ovaj rast može privući štetočine koje se šire na ostatak biljke, uzrokujući pustoš. Posle obrezivanja, uništite sve obolele delove kako biste sprečili njihovo širenje na ostatak bašte i nikada ih ne bacajte na gomilu komposta.

Sečenje nazad
Neven ili treba da se odseče ili u potpunosti izvuče iz bašte na kraju sezone. Možete ih držati u zemlji da biste iskoristili njihovo oštro lišće i korenje koje odbijaju nematode, podrezujući ih da biste sprečili razvoj štetočina i bolesti dok se potpuno ne povuku.

Neke vrste nevena se takođe mogu uzgajati kao trajnice, ali ih je potrebno smanjiti kako bi se sprečilo da se lišće suoči sa oštećenjem od mraza.

Jednostavno odrežite stabljike do nivoa zemlje i bacite sav zdrav rast na gomilu komposta. Ne ostavljajte ih oko tla jer ostaci mogu privući štetočine i bolesti.

Alternativno, možete izvući biljke iz zemlje – korenje i sve – neposredno pre datuma prvog mraza u vašem regionu.

Kada cvetovi počnu da venu i odumiru, odrežite cvetne stabljike nekoliko centimetara ispod osnove cveta pre nego što počnu da proizvode seme. Ako ih ostavite da seme, biljka će odvući energiju koja bi se mogla potrošiti na proizvodnju više cveća.

Rezanje iznad niza listova omogućiće stabljici da ponovo izraste, potencijalno stvarajući još jedan krug cveća. Ovo nije zagarantovano, ali održavanje vaše biljke u dobrom zdravlju poboljšaće vaše šanse.

Ključna razmatranja

Pre nego što započnete bilo kakvu vežbu podrezivanja, uverite se da ste počeli sa oštrim i dezinfikovanim alatima. Makaze mogu da prenesu štetne bakterije koje se šire na vaše biljke, što može dovesti do bolesti. Tupi alati takođe mogu teško oštetiti stabljiku nakon sečenja, sprečavajući bilo kakav ponovni rast.

Očistite alate sa 5% rastvorom izbeljivača pre nego što počnete. Operite ruke u isto vreme ako planirate da ih koristite za odsecanje delikatnih i ranjivih izdanaka.

Prilikom rezidbe nikada ne uklanjajte više od jedne trećine biljke odjednom. Ovo može dovesti do šoka, usporavanja rasta, a ne ohrabrivanja. Ciljajte da otprilike jedna četvrtina bude bezbedna.

Primenite odgovarajuću tehniku rezidbe u pravo vreme da biste izvukli maksimum iz ovih biljaka. Jako obrezivanje u pogrešno vreme ili oštećenje ranjivog rasta može potencijalno da uništi celu sezonu cvetanja – budite oprezni umesto da idete predaleko, ostavljajući biljku nesposobnom da se oporavi.

Upakovati

Uz malo održavanja, vaši neven će sigurno procvetati do svog punog potencijala. Pobrinite se da smanjite neven u pravo vreme i budite oprezni kako biste ih održali zdravim i srećnim.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje nevena za vazne aranžmane i bukete i sve što treba da znate o tome kako uzgajati neven.