Mogu li orhideje rasti napolju

Orhideje su divan način da dodate dramatične boje i cveće vašoj kolekciji kućnih biljaka. A u nekim oblastima Sjedinjenih Država, možda ćete moći da uzgajate orhideje i napolju. U ovom članku ćemo objasniti kako uzgajati orhideje napolju.


Iako orhideje najbolje rastu kao kućne biljke, neke vrste možete uzgajati napolju. U stvari, nekoliko vrsta orhideja su zapravo porijeklom iz SAD. Međutim, neke vrste orhideja su pogodnije za uzgoj napolju od drugih.

Orhideje se obično dele na dva tipa; epifitske orhideje i kopnene orhideje. Epifitskim orhidejima nije potrebno mnogo zemlje jer se vežu za biljke domaćine, dok kopnene orhideje rastu u zemljištu. Generalno, kopnene orhideje bolje rastu na otvorenom od epifitskih orhideja. Neke vrste orhideja su pogodne i za uzgoj u vodi.

Uobičajene vrste kopnenih orhideja uključuju dragulj orhideje i orhideje ženskih papuča. Dobro poznate epifitske orhideje uključuju orhideje Dendrobium, orhideje Phalaenopsis i orhideje Vanda.

Vrste orhideja koje možete uzgajati napolju takođe zavise od vaše klime. Većina orhideja može da raste u USDA zonama od 8 do 12. Međutim, neke kopnene orhideje mogu da rastu u oblastima kao što je zona 4. Imajte na umu da većina orhideja ne može da podnese mraz ili ekstremno niske temperature.

Saveti za uzgoj orhideja napolju

Kada uzgajate bilo koju vrstu orhideje napolju, uvek je najbolje da je uzgajate u kontejneru. Orhideje su izuzetno osetljive na uslove okoline, tako da ih držanje u saksijama omogućava da ih pomerate. Takođe možete da ih premestite u zatvorenom prostoru tokom hladnijih noći da biste ih zaštitili.

Uvek sačekajte da prođu poslednji prolećni mrazevi i da noćne temperature ostanu iznad 55ºF pre nego što postavite orhideje napolje. U toplim, vlažnim područjima, možete postaviti orhideje u zatvorenom prostoru na otvorenom tokom leta.

Postavite orhideje u oblastima koje dobijaju delimično sunce tokom većeg dela dana. Pokušajte da obezbedite sunčevu svetlost tokom jutra, a ne popodne. Intenzivna direktna sunčeva svetlost može spaliti lišće orhideje.

Kontejnerske orhideje mogu biti u opasnosti da postanu zatopljene, pa uvek vodite računa da lonac ima rupe za drenažu. Koristite specijalizovane mešavine tla za orhideje da biste obezbedili pravi balans aeracije, drenaže i zadržavanja vode.

mešavine tla za orhideje
Orhidejima je potrebno vlažno, ali ne preplavljeno tlo, pa vodite računa o preteranom zalivanju. Zalijte svoje orhideje kada se medij za uzgoj oseti suv na dodir. Zalivati ujutru kad god je to moguće. Ovo sprečava orhideje da sede u vodi tokom nižih temperatura noću. Tokom toplih perioda, možda ćete morati češće zalivati.

Uvek održavajte odgovarajući nivo vlažnosti za vaše orhideje. Većini orhideja su potrebni relativno vlažni uslovi i postoji rizik od previše sušenja u toplijim područjima. Redovno zamagljivanje može pomoći u održavanju odgovarajuće vlažnosti.

Redovno proveravajte svoje orhideje da li ima znakova bolesti ili štetočina. Uobičajeni problemi uključuju lisne uši, paukove grinje i bolesti lisnih pega. Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i fungicide za borbu protiv bilo kakvih infestacija.

Okončanje
Većina vrsta orhideja može se uzgajati na otvorenom u kontejnerima tokom toplijih meseci. Uvek zaštitite orhideje od direktne sunčeve svetlosti i mraza. Izaberite vrste orhideja koje odgovaraju vašoj lokalnoj klimatskoj zoni.