neverovatnih upotreba i prednosti cveća nevena

Upotreba i prednosti biljke nevena podržane vodećim istraživačkim studijama

Neven je jedan od najpopularnijih jednogodišnjih biljaka širom sveta. Ali, ove biljke nisu poznate samo po svojim upečatljivim bojama i obilnom cveću. Oni takođe imaju mnogo koristi i prednosti, od zdravlja do kontrole štetočina i još mnogo toga. Ovaj članak će pokriti sve što treba da znate o prednostima i upotrebi cveća nevena, garantujući da ćete želeti da ga dodate u svoju baštu.


15 neverovatnih upotreba i prednosti nevena:

Neven se lako uzgaja

1) Neven se lako uzgaja
Prvo i najvažnije, većinu vrsta nevena je neverovatno lako uzgajati i generalno se smatraju da brzo cvetaju iz semena. Cvetaju obilno bez mnogo dodatnog održavanja i retko zadaju svojim vlasnicima ozbiljne probleme. Postavljeni na pravo mesto i uz osnovnu negu, oni će uspevati od proleća do jeseni (za više, pogledajte naš vodič za očekivanja rasta nevena).

Postavite ih na potpuno sunce, dajte im dovoljno vode i umereno plodno zemljište i oni će rasti do svog punog potencijala. Izbegavajte senovite oblasti koje utiču na cvetanje i dovode do rasta pepelnice.

2) Neven odbija određene štetočine
Svojstva nevena protiv štetočina su jedna od najčešće ponavljanih prednosti ovih biljaka. Ali neki aspekti njihovih repelentnih karakteristika su bolje istraženi od drugih.

Ono što izgleda ima naučnu podršku je da neven odbija bele mušice. Studija Univerziteta u Njukaslu otkrila je da neven štiti useve paradajza jer prirodno raspršuje hemikaliju poznatu kao limonen u okolni vazduh.

Insekti mrze miris limonena i drže se podalje od nevena, kao i svih obližnjih biljaka. Još bolje, jer limonen odbija bele mušice, a da ih ne ubije, oni neće razviti otpor prema njemu.

Neven takođe može da kontroliše određene parazitske nematode. Nematode su mikroskopski crvi koji se hrane korenima biljaka, oštećujući osnovne biljne sisteme i na kraju dovode do njihove smrti. Studije pokazuju da koreni nevena oslobađaju alfa-tertienil, toksičnu hemikaliju koja inhibira izleganje jaja nematoda.

Zapamtite da morate posaditi neven oko dva meseca pre nego što posadite povrće da bi ova korist bila efikasna. Možda će biti potrebno malo planiranja, ali svakako vredi truda.

3) Neven se ponaša kao useve zamke
Neven se ponaša kao zamka useva
Zamke su biljke koje mame nepoželjne štetočine od vašeg povrća, na kraju postaju jestiva baštenska žrtva kada se povuku na kraju sezone cvetanja nevena. Drugim rečima, usev zamke deluje kao mamac.

Jedno istraživanje je pokazalo da je sadnja nevena sa paradajzom smanjila populaciju paradajz Fruit Borer na biljkama paradajza. Druga studija je tvrdila da su neven u cvetu idealne biljke za lov na tripse jer ih ove bube veoma privlače.

4) Neven privlače korisne insekte grabljivice
Korisni predatorski insekti igraju ključnu ulogu u stvaranju zdravog okruženja u vašoj bašti jedući velike količine štetnih insekata. Određene vrste predatorskih insekata, poznatih kao parazitoidi, žive na insektima domaćinima koji su štetni za vaše biljke, na kraju ih ubijajući.

Oslanjanje na ove predatorske insekte takođe smanjuje zavisnost od hemijskih pesticida na koje insekti postaju otporni. To je najprirodniji način da sačuvate svoju baštu od štetnih ili podmuklih štetočina.

5) Neven privlače leptire, pčele i druge oprašivače u vašu baštu
Neven privlače leptire, pčele i druge oprašivače u vašu baštu
Kao što većina baštovana zna, privlačenje oprašivača ima niz prednosti za vašu baštu. Ovo je posebno slučaj u jestivim baštama, gde se neke biljke oslanjaju na oprašivače da bi postavili plodove.

Neven su dobro poznati po tome što privlače voljenog baštenskog prijatelja, leptira. Leptire privlači cveće zbog nektara koji proizvode. Oni posebno uživaju u određenim vrstama francuskih nevena zbog njihovih grozdova cevastih cvetova koji omogućavaju lak pristup nektaru.

Ako želite da privučete leptire, izbegavajte bujne cvetove određenih sorti. Iako su veoma šarene, neće omogućiti lak pristup nektaru. Takođe, neki neveni su neplodni krstovi koji nemaju nektar koji bi privukao leptire.

Za razliku od leptira, pčele posebno traže polen kao hranu za svoje mlade. Nemojte da vas zavaraju oni koji tvrde da neven odbija pčele, jer to svakako nije tako.

Neven će mamiti pčele u vašu baštu, ali samo ako izaberete one koje će omogućiti lak pristup polenu. Tipovi pečata su bolji za pčele jer nude jednak izvor i nektara i polena.

6) Neven su jestivi
Neki cvetovi nevena su jestivi i deo su kulinarske tradicije vekovima. Rečeno je da su Asteci da koristi neven na nekoliko načina, uključujući i kao izvor hrane. Međutim, to ne znači da su svi ukusni, pa je odabir prave vrste od suštinskog značaja.

Pokušajte da jedete latice i listove sirove ili blanširane, sveže ili suve, iu slatkim ili slanim jelima. Cveće ima blagi ukus citrusa do suptilno začinjenog, u zavisnosti od vrste koju izaberete. Najbolji način da to testirate je da ih sami isprobate.

7) Neven smanjuju upale i štete od slobodnih radikala
Neven smanjuje upale i oštećenja slobodnih radikala
Većina studija koje se bave antiinflamatornim blagodetima nevena pominju lonac nevena. Važno je zapamtiti da su neven u saksiji članovi roda Calendula, dok su pravi neven članovi roda Tagetes, tako da tehnički nisu ista biljka.

Srećom, postoje i mnoge reference da se neven (Tagetes) koristi za lečenje upala u narodnoj medicini. Nedavna studija objavljena 2016. godine potvrdila je dugu tradiciju narodne medicine.

Studija je otkrila da flavonoidi i karotenoidi, oba dela ekstrakta francuskog nevena, pokazuju karakteristike u skladu sa antiinflamatornim svojstvima koja se pominju u narodnoj medicini.

8) Neven su dobri za zdravlje očiju
Istraživanja su potvrdila da su neven dobri za zdravlje očiju jer sadrže dva karotenoida – lutein i zeaksantin. Ovi karotenoidi se prirodno nalaze u makuli ljudskog oka.

Lutein i zeaksantin su moćni antioksidansi koji, između ostalog, štite vaše oči od slobodnih radikala. Vremenom, gubitak ovih antioksidanata može narušiti zdravlje očiju. Dopuna vaše ishrane listovima ili cvetovima nevena, razblaženim čajem od nevena ili dodatkom nevena će stoga učiniti čuda za zdravlje očiju.

9) Neven imaju prirodna antiseptička svojstva, leče rane na koži, opekotine i osip
Neven ima prirodna antiseptička svojstva, zaceljuje kožne rane, opekotine i osip
Nalazi studije sprovedene 2017. godine sugerišu da bi eterično ulje Tagetes minuta moglo da se koristi za sintezu novih i moćnih antibakterijskih i antioksidativnih agenasa.

Istraživači su izvršili pregled 10 studija koje se bave antimikrobnim potencijalom Tagetes minuta. Oni su potvrdili da organski ekstrakti Tagetes minuta imaju antimikrobno dejstvo, pružajući niz prednosti za zdravlje kože.

U drugoj studiji, istraživači su zaključili da afrički neven (Tagetes erecta) ima antibakterijski efekat protiv određenih kožnih infekcija. Takođe su otkrili da bi mogao biti od pomoći u razvoju lekova za bolesti poput dermatitisa i akni, a potencijalno bi se mogao razviti kao lokalni antiseptik.

10) Neven ublažava grčeve, grčeve i bolove od hemoroida
Neven je omiljen u lečenju želudačnih i crevnih tegoba u narodnoj medicini. U studiji o antispazmodičnim i antidijarejskim sposobnostima Tagetes lucida, istraživači su zaključili da zaista pomaže kod grčeva i grčeva.

Nalazi studije podržavaju stav da se Tagetes lucida može koristiti za lečenje kolika i dijareje povezanih sa nekoliko gastrointestinalnih poremećaja.

11) Neven je prirodna boja za hranu
Neven je prirodna boja za hranu
Sa sve većim pozivima na ograničenja sintetičkih boja, prirodni biljni pigmenti dobijaju mnogo više pažnje kao moguće boje u hrani.

Ponekad se nazivaju šafran siromaha, neven su prirodne boje koje daju prelepu zlatnu boju jelima. Lutein, ekstrahovan iz afričkih nevena (Tagetes erecta), koristi se kao boja za hranu u mnogim namirnicama, od peciva do žvakaćih guma, pa čak i u hrani za malu decu.

12) Neven je prirodna boja za tkaninu
Lutein se ne koristi samo kao boja za hranu. Takođe se koristi komercijalno i od strane hobista za farbanje tkanina u tamno žutu boju. Boja je napravljena od osušenog i mlevenog cveća, koje proizvodi bogatu, živahnu žutu, zeleno-žutu i ​​narandžastu boju.

13) Neven proizvodi esencijalno ulje koje se koristi u parfimeriji
Neven proizvodi esencijalno ulje koje se koristi u parfimeriji
Eterična ulja nevena se proizvode od cveća procesom destilacije parom. Eterično ulje ima jaku, toplu, oštru aromu sa snažnim voćnim podtonom.

Čak i sa svojom prirodnom oštrinom, eterično ulje Tagetes se uveliko koristi u parfemima. Više se koristi u muškoj parfimeriji zbog svoje jake arome.

14) Neven čine divno rezano cveće i dekoraciju
Rezano cveće nevena je dobrodošao dodatak cvetnim izložbama zbog svojih živih boja. Ne koriste se tako često zbog svog aromatičnog mirisa, ali to se može ograničiti skidanjem listova pre nego što ih dodate u vazu.

Neven se takođe koristi u prikazima povezanim sa meksičkim praznikom Dia de Los Muertos, takođe poznatim kao Dan mrtvih, gde učesnici polažu cveće na grobove.

U Indiji, neven se koristi za pravljenje venaca, posebno za hinduistička venčanja. To je zato što simbolizuju sunce, svetlost i pozitivnu energiju.

15) Osušeni neven stvaraju dugotrajnije aranžmane
Osušeni neven stvaraju dugotrajniji

Aranžmani

Neven ne samo da je odlično rezano cveće, već se i lako suši za upotrebu u dugotrajnim cvetnim aranžmanima.

Obrežite cveće ujutru pre nego što nastupi dnevna vrućina da biste se pripremili za sušenje. Odrežite stabljike nevena pri dnu i obesite ih naopačke u grozdovima od oko 5 ili 6.

Obavezno ih osušite na toplom mestu sa niskom vlažnošću. Držite ih podalje od sunca da bi zadržali boju. Trebalo bi da budu spremne za upotrebu u roku od nekoliko nedelja.

Okončanje
Neven su plodne i raznovrsne biljke koje su i lepe i korisne. Svakom vrtu je potreban bar jedan, čak i ako je to samo zbog sjaja i veselja koje donose.